Jest to moja pierwsza recenzja, więc proszę o wyrozumiałość. W krótki sposób spróbuje przedstawić chłodzenie firmy SilentiumPC Fortis HE1225. Zdecydowałem się na to chłodzenie ponieważ, posiadałem FreezerPRO 64, które nie było złym chłodzeniem, nawet bardzo dobrym, jak na swoją konstrukcję i cenę (kupowałem za 55zł), ale szukałem czegoś bardziej wydajnego w rozsądnej cenie. Naprzeciw mi (i pewnie innym osobom) wyszła firma SilentiumPC ze swoim chłodzeniem. Występuje w dwóch wersjach SilentiumPC Fortis HE1225 oraz SilentiumPC Spartan HE923. W obu przypadkach zastosowano technologie HE (High Efficiency) - bezpośredniego kontaktu heatpipe'ów z procesorem oraz specjalna konstrukcja zwiększającą powierzchnie oddawania ciepła. Każdy z schładzaczy posiada wentylator z PWM, co na pewno przyda się w codziennym użytkowaniu, oba chłodzenia posiadają silikonowe kołki, które tłumią drgania nadawane przez wentylator. Możliwość zamontowania 2 wentylatorów po obu stronach. Na tym kończą się podobieństwa. Starszy brat HE1225, posiada wentylator 120mm (obroty w zakresie 750+/- 200 ~ 1500 +/-10% obr./min. oraz głośność na poziome od 9,6 do 21 dBA), 5 heatpipe (8mm) w kształcie "X" by równomiernie odbierać ciepło. Posiada również lepszy sposób montażu, zapewniający lepszy docisk chłodzenia do procesora. Młodszy brat HE923, posiada natomiast 3 heatpipe (6mm) w kształcie litery "U", wentylator w tej wersji to 92-ka (obroty w zakresie 800 +/- 300 ~ 2400 +/-10% obr./min. oraz głośność na poziomie od 9,9 do 24,9 dB/A). Tutaj mamy prostszy montaż przez koszyk.
Wyżej przedstawiłem różnice oraz podobieństwa dwóch modeli SilentiumPC. Przejdźmy do zdjęć i ich krótkiego opisu

Testy pojawią się może nawet dziś wieczorem, ale nie obiecuję. CDN...
Ten post był edytowany przez grzybek1731 dnia: 08 Marzec 2010 - 23:16

Zaloguj się

Ostatnio dodane tematy
Nowe artykuły
Ostatnie aktualności
Najnowsze pliki
CoreClub

Wróć do góry
Multi cytowanie