Forum PCLab.pl: Głośniki 5.1 do komputera - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Głośniki 5.1 do komputera zamiana z T5900

#21 Użytkownik jest niedostępny   D3vi Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1703
  • Dołączył: Pt, 13 Paź 06

Napisany 18 Marzec 2010 - 09:28

Zobacz postBTK_BLR, o 17 Marzec 2010, 19:09, napisał(a):

No właśnie, żeby potem nie było. :E


Ja bym nie ryzykował, bo tak jak napisałeś model 5005 lubi się popsuć. Za 450 i 430 zł są już do kupienia odpowiednio Genius 5100 i Genius 6000. Co do awaryjności dwóch ostatnich modeli nic mi nie wiadomo i to nie dlatego, że się nie psują. Po prostu za mało ludzi je kupiło i zbyt krótko je mają.


Pozostałe Geniusy mi nie pasują tak jak wcześniej wspomniałem gdyż szukam głośników aby sub miał umieszczony głośnik z przodu albo od spodu. Mam teraz boczny i jakoś nie jestem przekonany. Zauważyłem, że lepiej w pokoju (uwzględniając usytuowanie suba) go słychać gdy postawie go głośnikiem do przodu.

#22 Użytkownik jest niedostępny   BTK_BLR Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2401
  • Dołączył: Pn, 04 Cze 07

Napisany 18 Marzec 2010 - 12:27

No to w takim razie spójrz jeszcze na Microlaby FC-730. Tanie głośniki, a moim zdaniem zagrają lepiej niż 5.1 Logitecha czy Creativa. Oczywiście mam na myśli głośniki z podobnej półki cenowej, a nie droższe i lepsze Logitech G51, Z-5500 i Creative G500.

Warto jeszcze dodać, że satelity nie posiadają głośnika wysokotonowego jakby to wynikało ze zdjęć. Są wyposażone w średniotonowca o średnicy 2,5", a w miejscu wysokotonowca jet wstawiona kopułka/zaślepka. Można powiedzieć, że Microlab zaoszczędził roboty modderom i wyciął otwór pod głośnik wysokotonowy.

#23 Użytkownik jest niedostępny   marcin_kg Ikona

  • Bono Król Śmietnika!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14202
  • Dołączył: So, 26 Gru 09

Napisany 20 Marzec 2010 - 17:44

Logitech X-540 sam mam od 3 miesięcy i nie narzekam. Wcześniej miałem X-530, które również były bardzo dobre, a X-540 to taka ulepszona wersja.

#24 Użytkownik jest niedostępny   theOne Ikona

  • jestem gotów oddać życie za klup
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2810
  • Dołączył: Nd, 20 Sty 08

Napisany 23 Marzec 2010 - 15:07

Na pewno odradzam genius 5005. Wczoraj padł mi drugi zestaw, niestety sklep padł i nie mogę zrealizować gwarancji :/ Również szukam głośników 5.1 z jakością dźwięku geniusów 5005, tak do 400-500 zł. Ja dwa lata temu kupowałem głośniki nic nie było ciekawego w tym przedziale oprócz 5005, widzę, że teraz pewnie też tak jest. Czy przesiadając się na logi x-540 poczuję, że są gorsze od geniusów?

#25 Użytkownik jest niedostępny   nietopyrz Ikona

  •  
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 18393
  • Dołączył: Pt, 18 Lis 05

Napisany 23 Marzec 2010 - 15:13

Zobacz posttheOne, o 23 Marzec 2010, 15:07, napisał(a):

Również szukam głośników 5.1 z jakością dźwięku geniusów 5005, tak do 400-500 zł.
....
Czy przesiadając się na logi x-540 poczuję, że są gorsze od geniusów?
Vigoole A5041 lub FC-730 Microlab. Tylko z awaryjnością może być różnie.
Najlepiej pozbieraj jeszcze trochę i kup używane z5500.

Może nie poczujesz, ale na pewno usłyszysz.

PS Koniecznie musi być pińćjedyn?

#26 Użytkownik jest niedostępny   krank Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pn, 12 Lip 10

Napisany 12 Lipiec 2010 - 10:06

Witam, mam podobny problem, więc nie będę zakładał nowego tematu. Mam głośniki 5.1, które dotychczas były używane do odtwarzacza DVD (ale tylko przez czincze), a jako że ostatnio z niego nie korzystam, to postanowiłem przenieść te głośniki do kompa. Problem jest taki, że w kompie nie ma wejścia czinczowego, ani odpowiedniej liczby wejść (domyślam się, że powinno być ich 5, czy 6) na kable, tylko zwykłe jedno wejście na głośniki, jedno na mikrofon itp. Kabla póki co też nie mam, ale mniejsza z tym. Generalnie chodzi o to, że chciałbym się dowiedzieć, czy do mojego kompa da się podłączyć takie głośniki, jeśli tak, to jak, a jeśli nie, to czy da się podłączyć chociażby tak, żeby funkcjonowały jako 2.1.
Moja karta dźwiękowa to Realtek High Definition Audio, jeśli dobrze to sprawdzam.
Zdaję sobie sprawę, że podaję mało informacji, ale prawda taka, że nie wiem do końca, jakie powinienem podać, więc pytajcie.
Jak pewnie zauważyliście, jestem totalnie zielony.

#27 Użytkownik jest niedostępny   Biały Miś Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Nd, 07 Mar 10

Napisany 12 Lipiec 2010 - 10:23

Krank. Też miałem taki problem. Wystarczy dokupić przejściówki. Komputer Wyszuka ci wszystkie głośniki i będziesz mógł se ustawić opcje 5.1 :].

#28 Użytkownik jest niedostępny   krank Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pn, 12 Lip 10

Napisany 12 Lipiec 2010 - 10:34

Mówisz? Moja karta to przeżyje? I jakie przejściówki mam dokupić? Z góry dzięki.

#29 Użytkownik jest niedostępny   prznar1 Ikona

  • Kocham Cycki
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2096
  • Dołączył: Nd, 29 Mar 09

Napisany 12 Lipiec 2010 - 10:39

wyjścia na na panelu IO powinny być takie - front (lewy prawy) środek, tył (lewy prawy) sub, słuchawki, mikrofon (oczywiście w innej kolejności to pisałem tak z głowy). jak płyta ma fajny soft, to powinieneś mieć opcję zmiany sygnału wypuszczanego przez dane gniazdo (np z frontu na tył :E)

co to za płyta i głośniki?

#30 Użytkownik jest niedostępny   Biały Miś Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Nd, 07 Mar 10

Napisany 12 Lipiec 2010 - 10:51

No wiesz :/ żeby to działało to jedna przejściówka raczej nie wystarczy. Ja np mam 2. Możesz szukać nawet i na allegro albo w twoim sklepie elektronicznym w mieście. Szukając musisz pisać tak : czincza(rca) gniazdo > minijack itp.

#31 Użytkownik jest niedostępny   krank Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pn, 12 Lip 10

Napisany 12 Lipiec 2010 - 10:57

No więc właśnie problem taki, że wyjść front (lewy prawy) środek, tył (lewy prawy) nie mam. Aż fotki zrobiłem:
http://img202.images.../dsc00257sd.jpg
http://img820.images...4/dsc00258d.jpg
I tył subwoofera:
http://img25.imagesh.../dsc00227bv.jpg
Więc, jak widać, jest skromnie. Głośniki to DK Digital Model AS 20. Płyta... jak to sprawdzić? ^^

#32 Użytkownik jest niedostępny   prznar1 Ikona

  • Kocham Cycki
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2096
  • Dołączył: Nd, 29 Mar 09

Napisany 12 Lipiec 2010 - 10:59

cpu-z zakładka motherboard. ale ostry schiz że nie masz tych wyjść. i chyba jedyne co pozostaje aby uzyskać 5.1 to zakup oddzielnej karty dźwiękowej.

Ten post był edytowany przez prznar1 dnia: 12 Lipiec 2010 - 11:01


#33 Użytkownik jest niedostępny   krank Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pn, 12 Lip 10

Napisany 12 Lipiec 2010 - 11:17

No więc płyta główna...
Motherboard:
Manufacturer - Gigabyte Technology Co., Ltd.
Model - M61VME-S2.

A bez kupowania nowej karty... Jak już mówiłem, nie muszę mieć dźwięku 5.1, może nawet z wszystkich głośników lecieć to samo :P (no, powiedzmy, że zadowolę się stereo). Tylko czy da się je jakkolwiek podłączyć?

#34 Użytkownik jest niedostępny   prznar1 Ikona

  • Kocham Cycki
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2096
  • Dołączył: Nd, 29 Mar 09

Napisany 12 Lipiec 2010 - 11:18

to kup rozdzielacz. i po problemie :E

#35 Użytkownik jest niedostępny   Biały Miś Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Nd, 07 Mar 10

Napisany 12 Lipiec 2010 - 11:20

Toż u ciebie wyszystkie głośniki podłączone są pod subufer, a od sufufera odchodzą 2 kable rca, więc w czym problem? kupujesz przejściówkę 2rca gniazda > 1 wtyk do karty

#36 Użytkownik jest niedostępny   krank Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pn, 12 Lip 10

Napisany 12 Lipiec 2010 - 11:25

No i o to właśnie chodziło ;] Dzięki wielkie. Nie wiedziałem po prostu, czy to nie powinny wszystkie kable iść do kompa.

Edit - coś tego typu?
http://www.allegro.p...ca_gold_gw.html

Ten post był edytowany przez krank dnia: 12 Lipiec 2010 - 11:31


#37 Użytkownik jest niedostępny   Biały Miś Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Nd, 07 Mar 10

Napisany 12 Lipiec 2010 - 11:33

xD hah. Nie spokojnie :]. Tylko nie kup sa gównianych tych przejściówek. Najlepiej żeby były dobrej jakości te końcówki bo może to wpływać na dzwięk. Jak będzie takie szorstkie w dotyku to nie kupuj. Ja kupiłem taki za 10 zł i trzeszczało.

Ta takie małe coś jest dobre. Choć radzę ci najpierw zajść do sklepu bo tak to na allegro to wychodzi razem 20 zl(bo przesyłka), a w sklepie będziesz miał o niebo lepszy za taką cenę.

#38 Użytkownik jest niedostępny   krank Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pn, 12 Lip 10

Napisany 12 Lipiec 2010 - 11:40

Spoko, nie zamierzałem kupować na Allegro ;]

#39 Użytkownik jest niedostępny   Mc Gregor Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 527
  • Dołączył: Pn, 27 Lut 06

Napisany 12 Lipiec 2010 - 11:42

twoja płyta obsługuje dźwięk 6-kanałowy tylko w managerze karty musisz pewne rzeczy poprzestawiać
no i potrzeba Ci 3 kabelki 2RCA-jack stereo żeby to podłączyć prawidłowo
a nie masz takich kabelków fabrycznie z głośnikami?

#40 Użytkownik jest niedostępny   krank Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pn, 12 Lip 10

Napisany 12 Lipiec 2010 - 11:50

Zobacz postMc Gregor, o 12 Lipiec 2010, 12:42, napisał(a):

twoja płyta obsługuje dźwięk 6-kanałowy tylko w managerze karty musisz pewne rzeczy poprzestawiać

Ok, a zdradzisz co? ^^

Zobacz postMc Gregor, o 12 Lipiec 2010, 12:42, napisał(a):

no i potrzeba Ci 3 kabelki 2RCA-jack stereo żeby to podłączyć prawidłowo

Hm, czyli mam tamtą przejściówkę co wyżej kupować? I coś jeszcze do tego? Można konkretniej? ^^ Sam w tym zbyt biegły nie jestem.

Zobacz postMc Gregor, o 12 Lipiec 2010, 12:42, napisał(a):

a nie masz takich kabelków fabrycznie z głośnikami?

Obawiam się, że miałem tylko ten kabel RCA, tzn. czarna i czerwona wtyczka, jak na zdjęciu.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych