To ja dorzucę kilka (wszystkie dostępne z Appstore, wszystkie darmowe):
- Eurosport - fajna aplikacja z newsami z Eurosportu (jasny podział na dyscypliny, wyniki live - szybko, zwięźle i na temat)
- GoodReader Lite - niezły reader do pdf'ów. Wersja Lite ma tylko ograniczenie liczby dokumentów wrzuconych na raz (5), ale dla mnie to nie jest problemem - i tak więcej ich nei trzymam jednocześnie... Wadą jest nie korzystanei z akcelerometru - strony są wyświetlane tylko w pionie, albo ja nie mogę znaleźć jak to zmienić

- MPG Calc - mały appik do obliczeń ile spala auto. Wbrew nazwie pozwala też liczyć w "naszych" miarach, czyli litrach na 100 km, zapisuje też kolejne tankowania w oddzielnym zestawieniu, przez co możemy sobie sprawdzić kiedy ile na spaliło auto i ile nas to kosztowało.
- ShopShop - darmowy apek do zakupów - tworzysz listy zakupów, które można dowolnie ustawiać, nazywać, a w sklepie łatwo wykreślać kupione rzeczy. Zapamiętuje też wczęsniejsze produkty, przez co tworzenie kolejnych list jest szybsze, bo nie musisz od nowa wpisywać produktów, tylko wybierasz je z listy. Przydatne do wizyt w sobotę w dużych marketach;-)
- Convert Units - darmowy app do konwersji wszelkiego rodzajiu danych (ilość jest przeogromna: miary, wagi, objętość, temperatury, co tylko można wymyśleć). Wadą dla niektórych może być język w programie (angielski)...
- AppMiner - program do wyszukiwania okazji na Appstore (podział tak ja w sklepie apple na kategorie, a w każdej z nich mozna posegregować według zupełnie darmowych albo tylko przecenionych).
- Demoty - nowa aplikacja ciągnąca obrazki ze znanej polskiej strony Demotywatory.pl. Na razie działa to jeszcze średnio (cięzko przewijać obrazki niestandardowej wielkości, brak poczekalni i kilka innych dupereli), ale jest szansa, że się rozwinie.