Forum PCLab.pl: Samsung Delphi czy Nokia E71. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Samsung Delphi czy Nokia E71. Troche głupie pytanie w sprawie kupna. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   strusiek07 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 13 Marzec 2010 - 16:23

Mam pytanie telefonu używam głównie do Internetu i Gadu Gadu, pisze dużo sms-ów rozmawiam rzadko. Jaki telefon będzie dla mnie lepszy Samsung Delphi Czy Nokia E71? Zależy mi an tym abym mógł miec uruchomione naraz kilka aplikacji np. Opera Gadu i pisać w tym czasie sms. Jeśli ktoś ma któryś z tych telefonów niech wypowie sie na teat baterii bo dla mie to prawie najważniejsza sprawa.

Ten post był edytowany przez strusiek07 dnia: 13 Marzec 2010 - 16:53

#2 Użytkownik jest niedostępny   Grubcio_PL Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 13 Marzec 2010 - 16:33

Najpierw naucz się pisać. :)
(Konia, teat)
Ja brałbym samsunga, bo ,,koń'' to już trochę za stary telefon.
Powiedz ile masz kasy, to coś wybierzemy.

#3 Użytkownik jest niedostępny   strusiek07 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 13 Marzec 2010 - 16:54

coś koło 700zł gdyby było warto to 100 bym jeszcze załatwił.
Sory za Konia

#4 Użytkownik jest niedostępny   galaxy_lbn Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 13 Marzec 2010 - 18:29

Jeśli dla ciebie bateria to najważniejsza sprawa to sobie kup Nokie E52 ma najmocniejszą baterię, te co podałeś odnośnie internetu to Samsung się nadaje w sam raz, E71 to nie telefon do GG. Rozglądaj się na Samsungiem Corby Pro jest o wiele lepszy od Delphi.
E52 przy super katowaniu (wi-fi, net 3G, sporo rozmów) wytrzymuje 5 dni.

Jeśli ma być to telefon tylko do internetu to polecam HTC Magic (nowy) lub HTC G1 (to samo co Magic tyle, że z klawiaturą i raczej używany), Android jest stworzony do internetu, baterie trzymają średnio raz max 2 dni przy dość intensywnym korzystaniu.

#5 Użytkownik jest niedostępny   strusiek07 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 13 Marzec 2010 - 18:39

A czy na Delphi można mieć kilka otwartych aplikacji na raz? i ich używać?
Chociaż jak spojrzałem na HTC Magic to mnie trochę zainteresował. Jak jest z androidami bo nigdy ich nie miałem okazji przetestować. Ciężko się przestawić z symbiana? I jak jest z prędkością ich obsługi.

Ten post był edytowany przez strusiek07 dnia: 13 Marzec 2010 - 18:44

#6 Użytkownik jest niedostępny   galaxy_lbn Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 13 Marzec 2010 - 18:45

Tak prawie każdy telefon to ma minimalizację aplikacji, ale według mnie ten telefon nie jest wart tych pieniędzy, bo konkurencja oferuje więcej za tą samą cenę.

Ten post był edytowany przez galaxy_lbn dnia: 13 Marzec 2010 - 18:47

#7 Użytkownik jest niedostępny   strusiek07 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 13 Marzec 2010 - 18:52

o którym telefonie mówisz, że nie jest wart tych pieniędzy?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Ulvar Ikona

• Oh well whatever... Nevermind...
  • PipPipPipPipPip

Napisany 13 Marzec 2010 - 18:53

ja polecam e52.
Mam ją, i tylko na aparat narzekam (miałem wczesniej k810i+ zmodowane stery = zdjęcia piękne jak na telefon)
bateria mi trzyma parę dni, a gadam bardzo duzo i piszę kilkadziesiat sms dziennie.
Internet=wifi chodzi bardzo ładnie, Skyfire odtwarza filmy na megauplodad i wszelakie inne bez przycięć :D
telefon działa szybko i bardzo łatwo go hmmm "spersonalizować" do własnych potrzeb.
A do tego jest cienki, czasem sprawdzam czy aby na pewno go mam w kieszeni bo go nei czuje. (ahh kobyłka k810i mam sentyment do niej)

#9 Użytkownik jest niedostępny   strusiek07 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 13 Marzec 2010 - 19:10

Chyba zmienie zdanie i zakupie HTC Magic. Podpasiły mi jego funkcje, tylko trochę boje się Androida
A może jest ktoś chętny na Samsunga Soul w stanie dobrym?

#10 Użytkownik jest niedostępny   Grubcio_PL Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 13 Marzec 2010 - 20:11

Nie ma się czego bać, bo Android to bardzo fajna sprawa (sam kupuję samsunga i5700 spica w play'u), tylko musisz mieć program APNdroid, bo ten system cały czas korzysta z internetu- nawet do około 10MB/dzień. Musisz mieć w domu Wi-Fi lub kupić duży pakiet internetowy. (np. 500MB- w play'u kosztuje 15zł/miesiąc)

#11 Użytkownik jest niedostępny   szybki2005 Ikona

• \m/
  • PipPipPipPipPip

Napisany 14 Marzec 2010 - 00:22

Zobacz postgalaxy_lbn, o 13 Marzec 2010, 18:29, napisał(a):

E71 to nie telefon do GG. Rozglądaj się na Samsungiem Corby Pro jest o wiele lepszy od Delphi.
E52 przy super katowaniu (wi-fi, net 3G, sporo rozmów) wytrzymuje 5 dni.

co za bzdury - co się nadaje lepiej do gg, niż telefon z wifi, qwerty, świetną baterią (e71)...? I ten telefon polecam (ew tańszy E63 z gorszym aparatem i bez gps), ma szybki procek i dużo ramu, więc kilka operacji naraz nie będzie problemem (mam e63 i często korzystam z zestawu palringo (komunikator)+internet+inne bzdety, które można odpalić na wykładzie ;P

A przy katowaniu wifi 3g i sporo rozmów żaden telefon nie wytrzyma 5 dni:] Myślę, że 2 dni to byłby dobry wynik przy naprawdę mocnym potraktowaniu telefonu;)

#12 Użytkownik jest niedostępny   strusiek07 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 14 Marzec 2010 - 11:32

Dobra zdecydowałem się na HTC Magic tylko niech ktoś powie jak to jest z tym pobieraniem danych przez niego, dużo pobiera ?

#13 Użytkownik jest niedostępny   galaxy_lbn Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 14 Marzec 2010 - 18:17

No telefon pobiera dane jak trzeba, nie pobierze ci ich dużo, jeśli telefon tylko będzie do aktualizacji to max 1 MB dziennie będzie brał (sam posiadam HTC Magic).

Zobacz postszybki2005, o 14 Marzec 2010, 00:22, napisał(a):

co za bzdury - co się nadaje lepiej do gg, niż telefon z wifi, qwerty, świetną baterią (e71)...? I ten telefon polecam (ew tańszy E63 z gorszym aparatem i bez gps), ma szybki procek i dużo ramu, więc kilka operacji naraz nie będzie problemem (mam e63 i często korzystam z zestawu palringo (komunikator)+internet+inne bzdety, które można odpalić na wykładzie ;P

A przy katowaniu wifi 3g i sporo rozmów żaden telefon nie wytrzyma 5 dni:] Myślę, że 2 dni to byłby dobry wynik przy naprawdę mocnym potraktowaniu telefonu;)

To nie są bzdury tylko fakty, sam posiadałem ten telefon (E71), owszem jest dobrze wykonany, system operacyjny jeszcze daje radę choć nie należy do nowych i bezawaryjnych. Telefon ma po prostu za małe klawisze nie nadaje się do pisania, tutaj tylko E75 jest super alternatywą z dobrą klawiaturą. Aktualnie posiadam telefon E52 jako firmowy, katuje go bardzo mocno, wytrzymuje 4-5 dni ;) E63 to już stara zabawka ma prawo trzymać 1 dzień ;), wtedy Nokia nie dopracowała baterii mimo, że posiada też baterię o pojemności 1500mAh.

Ten post był edytowany przez galaxy_lbn dnia: 14 Marzec 2010 - 18:23

#14 Użytkownik jest niedostępny   strusiek07 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 14 Marzec 2010 - 19:08

Zobacz postgalaxy_lbn, o 14 Marzec 2010, 18:17, napisał(a):

No telefon pobiera dane jak trzeba, nie pobierze ci ich dużo, jeśli telefon tylko będzie do aktualizacji to max 1 MB dziennie będzie brał (sam posiadam HTC Magic).

Jak masz to Magika to powiedz czy ciężko się przestawić z zwykłego SO na Androida i czy jest to system lepszy od Symbiana?

#15 Użytkownik jest niedostępny   Baronik Ikona

• Federer - The Best forever!!!
  • PipPipPipPipPip

Napisany 16 Marzec 2010 - 10:01

Zobacz postgalaxy_lbn, o 14 Marzec 2010, 18:17, napisał(a):

To nie są bzdury tylko fakty, sam posiadałem ten telefon (E71), owszem jest dobrze wykonany, system operacyjny jeszcze daje radę choć nie należy do nowych i bezawaryjnych. Telefon ma po prostu za małe klawisze nie nadaje się do pisania, tutaj tylko E75 jest super alternatywą z dobrą klawiaturą. Aktualnie posiadam telefon E52 jako firmowy, katuje go bardzo mocno, wytrzymuje 4-5 dni ;) E63 to już stara zabawka ma prawo trzymać 1 dzień ;) , wtedy Nokia nie dopracowała baterii mimo, że posiada też baterię o pojemności 1500mAh.

Większej liczby bzdur to nei czytałem dawno - jak piszesz takie "mądrości", to chociaż dodaj moim zdaniem, albo w moim przypadku, bo się kompromitujesz. Zarówno E71, jak i E63 (którą sam posiadam) ma całkiem fajne klawisze, na których według mnie piszę się bardzo wygodnie sms'y. Mój telefon przy normalnym użytkowaniu (1-2 rozmowy dziennie, kilka sms'ów, mail, jakiś internet) wytrzymuje 4-5 dni, a nie 1 dzień!!! Poza tym jaka zabawka? Przecież funkcjami to zbliżone telefony, tylko w innej obudowie (różnią się kilkoma duperelami, jak np. GPS czy akcelerometr, inny procek), ale posiadają dokładnie tą samą baterię (BP-4L). Tak więc jak coś piszesz, to myśl i pisz głupot, bo ktoś gotów w nie uwierzyć...

#16 Użytkownik jest niedostępny   Qudlaty Ikona

• Straight Edge
  • PipPipPipPip

Napisany 16 Marzec 2010 - 23:41

HTC Magic i dużo SMSów? W żadnym wypadku! Jeśli dużo piszesz, to rozejrzyj się za G1 ;)

#17 Użytkownik jest niedostępny   prabab Ikona

• Tenchovo.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy

Napisany 17 Marzec 2010 - 02:54

Zobacz postQudlaty, o 17 Marzec 2010, 01:41, napisał(a):

HTC Magic i dużo SMSów? W żadnym wypadku! Jeśli dużo piszesz, to rozejrzyj się za G1 ;)

Na horyzoncie jest Swype (już teraz dostępny w wersji beta), który mimo że korzysta wyłącznie z ekranu dotykowego - tutaj mówię bardzo ostrożnie (i chowam głowę w ramiona) - na pierwszy rzut palców jest dużo wygodniejszą metodą wprowadzania tekstu, niż "fizyczna klawiatura" o mikrusich klawiszach.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Qudlaty Ikona

• Straight Edge
  • PipPipPipPip

Napisany 17 Marzec 2010 - 16:03

Zobacz postprabab, o 17 Marzec 2010, 02:54, napisał(a):

Na horyzoncie jest Swype (już teraz dostępny w wersji beta), który mimo że korzysta wyłącznie z ekranu dotykowego - tutaj mówię bardzo ostrożnie (i chowam głowę w ramiona) - na pierwszy rzut palców jest dużo wygodniejszą metodą wprowadzania tekstu, niż "fizyczna klawiatura" o mikrusich klawiszach.

Wielkie dzięki za informację, to jest świetne! Brakuje tylko polskiego słownika. iPhone i fizyczne klawiatury się chowają.

#19 Użytkownik jest niedostępny   galaxy_lbn Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 17 Marzec 2010 - 17:19

Zobacz postBaronik, o 16 Marzec 2010, 10:01, napisał(a):

Większej liczby bzdur to nei czytałem dawno - jak piszesz takie "mądrości", to chociaż dodaj moim zdaniem, albo w moim przypadku, bo się kompromitujesz. Zarówno E71, jak i E63 (którą sam posiadam) ma całkiem fajne klawisze, na których według mnie piszę się bardzo wygodnie sms'y. Mój telefon przy normalnym użytkowaniu (1-2 rozmowy dziennie, kilka sms'ów, mail, jakiś internet) wytrzymuje 4-5 dni, a nie 1 dzień!!! Poza tym jaka zabawka? Przecież funkcjami to zbliżone telefony, tylko w innej obudowie (różnią się kilkoma duperelami, jak np. GPS czy akcelerometr, inny procek), ale posiadają dokładnie tą samą baterię (BP-4L). Tak więc jak coś piszesz, to myśl i pisz głupot, bo ktoś gotów w nie uwierzyć...

To że według ciebie E63 ma "całkiem fajne klawisze" to nie oznacza, że mi muszą pasować, dla mnie są po prostu za małe. Toleruje tylko qwerty minimum coś takiego jak w E75.

Odnośnie żywotności baterii, cóż mi E71 trzymała max 2 dni czasami 1 dzień. Bateria może być identyczna, lecz cały układ płyty głównej czy też zmiana procka może wpływać na żywotność baterii.
Niepotrzebnie pyskujesz, swoją agresję wyładuj gdzie indziej, ok? :) Śmiało mógłbym stwierdzić, że Twoje fanboystwo (ja mam to więc to jest najlepsze) wychodzi na wierzch, niestety ;)

strusiek07, odnośnie twojego pytania, zależy co masz na myśli, ja np. z OS Sony Ericssona musiałem się trochę przyzwyczaić (tydzień może dwa tygodnie), jednak to Android ma swoje wymagania, jest dość skompilowany z samego początku. Tak czy siak polecam Ci HTC Magic, telefon jest naprawdę dobrze wykonany, ma sporo pamięci (wersja kupiona z Orange, inne wersje mają mniej pamięci) więc Android bardzo dobrze chodzi.

Polecam ci forum Androida, KLIK, tutaj dowiesz się to i owo o modyfikacjach Magica czy wadach i zaletach tego modelu.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Baronik Ikona

• Federer - The Best forever!!!
  • PipPipPipPipPip

Napisany 18 Marzec 2010 - 09:07

Zobacz postgalaxy_lbn, o 17 Marzec 2010, 17:19, napisał(a):

To że według ciebie E63 ma "całkiem fajne klawisze" to nie oznacza, że mi muszą pasować, dla mnie są po prostu za małe. Toleruje tylko qwerty minimum coś takiego jak w E75.

nigdzie nie napisałem, że Tobie muszą pasować, ale przypominam Ci, że to Ty opisałeś to jako wadę i nie wspomniałeś ani słowem o tym, że masz grube palce i jest Ci trudno pisać, tylko napisałeś "Telefon ma po prostu za małe klawisze nie nadaje się do pisania" co może jest prawdą w Twoim przypadku, ale nie oceniaj wszystkich swoją miarą.

Odnośnie żywotności baterii, cóż mi E71 trzymała max 2 dni czasami 1 dzień. Bateria może być identyczna, lecz cały układ płyty głównej czy też zmiana procka może wpływać na żywotność baterii.

znowu nie czytasz nawet tego, co sam napisałeś - w mojej wypowiedzi nie ma nic o E71, bo nie miałem tego telefonu. Komentowałem Twój "mądry" wywód (cytuję): "E63 to już stara zabawka ma prawo trzymać 1 dzień ;) , wtedy Nokia nie dopracowała baterii mimo, że posiada też baterię o pojemności 1500mAh." Gdzie to wyczytałeś?

Niepotrzebnie pyskujesz, swoją agresję wyładuj gdzie indziej, ok? :) Śmiało mógłbym stwierdzić, że Twoje fanboystwo (ja mam to więc to jest najlepsze) wychodzi na wierzch, niestety ;)

niesamowity profil psychologiczny mojej osobowości w Twoim wykonaniu. Nie będę się zniżać do Twojego poziomu, bo nie warto wdawać się z Tobą w dłuższą dyskusję, i tak nie zrozumiesz...

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2