Forum PCLab.pl: w trybie uśpienia 110W a w hibernacji... 140W! - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

w trybie uśpienia 110W a w hibernacji... 140W!

#1 Użytkownik jest niedostępny   rdrm69 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Pt, 05 Cze 09

Napisany 01 Kwiecień 2010 - 18:59

Pomocy, komputer jak niżej pobiera w spoczynku ok 160W
(łącznie z monitorem). Reszta jak w temacie. Zupełnie wylączony
pobiera 30W. Jest to na pewno wina komputera bo po
wyłączeniu przełącznika na zasilaczu pobór mocy spada do 0.

Czy to może być wina zasilacza? Albo tego że jest stary? (komputer
ma +2 lata).

Q6600 @ 2.40GHz
4x1 GB Kingston DDR2
Gigabyte P35-DS3L
GeForce GT130
Chieftec 350W
karta WiFi DWA-547
2 dyski Seagate
kamerka na USB

PS myslalem ze to wina Visty ale na rownolegle zainstalowanym Win 7 (msdnaa) dzieje się to samo
jeśli złe subforum to proszę o przeniesienie

#2 Użytkownik jest niedostępny   mariusz1209 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Nd, 15 Mar 09

Napisany 02 Kwiecień 2010 - 18:22

jak zmierzyłeś te waty ??? :question:

#3 Użytkownik jest niedostępny   rdrm69 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Pt, 05 Cze 09

Napisany 02 Kwiecień 2010 - 18:28

Zobacz postmariusz1209, o 2 Kwiecień 2010, 18:22, napisał(a):

jak zmierzyłeś te waty ??? :question:


licznik BEMKO

sugerujesz, ze to nieprawdziwe wyniki? Drugi komputer
w stanie uspienia pobiera 1-2W, zgadza sie tez pobor mocy
przez zarowki, modem itp.

#4 Użytkownik jest niedostępny   miś1185 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3283
  • Dołączył: Nd, 04 Sty 09

Napisany 02 Kwiecień 2010 - 19:16

Cytuj

Zupełnie wylączony
pobiera 30W. Jest to na pewno wina komputera
To nie jest żadna "wina" komputera, tylko warto pamiętać, że sprzęty elektroniczne podłączone do zasilania prąd pobierają - sprawdź, ile pobiera telewizor, sprzęt grający ;)

Cytuj

Czy to może być wina zasilacza? Albo tego że jest stary?
Sprawność zasilacza rzeczywiście ma spore znaczenie na pobór prądu - na zasilaczu z b.dobrą sprawnością (=niestety droższym) ładnych parę W można zaoszczędzić.

Czym się różni tryb uśpienia od trybu hibernacji?

#5 Użytkownik jest niedostępny   PlaYboy32 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2126
  • Dołączył: So, 15 Sie 09

Napisany 02 Kwiecień 2010 - 19:34

Kiedy komp jest zhibernowany powinien tyle samo pobierac co wylaczonyl..

#6 Użytkownik jest niedostępny   Ard'aenye Ikona

  • Area 51 Member
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3650
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 06

Napisany 02 Kwiecień 2010 - 19:35

W stanie uśpienia podtrzymywane "przy życiu" (czyli działają, są włączone) są niektóre komponenty, hibernacja to całkowite wyłączenie wraz z zrzuceniem zawartości RAM-u na dysk.

Te 30W po wyłączeniu to wina zasilacza, miałem to samo (tylko większe wartości - 67 W z reguły) na prawie 3-letnim Pentagramie "Silent" Force 460W i po wymianie zasilacza na nowy (Corsair VX550) mam pobór mocy 0.0 W (a w zasadzie to poniżej 5 - 7 W bo od tylu licznik zaczyna wychwytywać pobór prądu).

#7 Użytkownik jest niedostępny   rdrm69 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Pt, 05 Cze 09

Napisany 02 Kwiecień 2010 - 20:04

Zobacz postTrofix, o 2 Kwiecień 2010, 20:35, napisał(a):

W stanie uśpienia podtrzymywane "przy życiu" (czyli działają, są włączone) są niektóre komponenty, hibernacja to całkowite wyłączenie wraz z zrzuceniem zawartości RAM-u na dysk.

Te 30W po wyłączeniu to wina zasilacza, miałem to samo (tylko większe wartości - 67 W z reguły) na prawie 3-letnim Pentagramie "Silent" Force 460W i po wymianie zasilacza na nowy (Corsair VX550) mam pobór mocy 0.0 W (a w zasadzie to poniżej 5 - 7 W bo od tylu licznik zaczyna wychwytywać pobór prądu).


Czyli ponad 200PLN w plecy, te 30W daje ok 10PLN miesiecznie czyli po roku sie zwroci :E Szkoda bo nie chcialem inwestowac w ta "staroc".
W drugim komputerze mam HX520, z ktorego jestem bardzo zadowolony (i ktory ma pobor mocy po wylaczeniu 0W).

Ale >100W w uspieniu i hibernacji to porazka. Podejrzewalem karte WiFi, podejrzana jest tez budzetowa myszka na ps/2, ktora sie swieci
gdy komputer jest"wylaczony".

PS 450VXEU bedzie dobry? moze za dobry? ;>

Ten post był edytowany przez rdrm69 dnia: 02 Kwiecień 2010 - 20:16


#8 Użytkownik jest niedostępny   Ard'aenye Ikona

  • Area 51 Member
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3650
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 06

Napisany 02 Kwiecień 2010 - 20:43

Bardzo dobre PSU. Możesz sprawdzić z tym 520HX ale u mnie to niestety był zasilacz.. 67W to było sporo także mi się opłacało wymienić.

#9 Użytkownik jest niedostępny   rdrm69 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Pt, 05 Cze 09

Napisany 08 Kwiecień 2010 - 21:25

Wymienilem Chiefteca 350W na Corsair VXEU 450W i voila! 8W w trybie uspienia.

Ale... dalej 27W przy wyłaczonym komputerze (i 0W przy przełaczeniu przełacznika na zasilaczu).
Podejrzewam (sam nie wiem dlaczego) karte D-linka. Jak bede mial czas wymontuje ja i sprawdze pobor mocy.

Przy okazji zauwazylem ze czubki heatpipe'ow na Freezerze 7 Pro sie stopily. Lol przy 76 stopniach przy pelnym obciazeniu?
Ale o tym chyba bedzie w innym watku.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych