Forum PCLab.pl: Dysk SSD pod Windows - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (757 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

Dysk SSD pod Windows Oceń temat: ****- 28 Głosów

#1 Użytkownik jest niedostępny   Adi-10 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 163
  • Dołączył: Nd, 04 Kwi 10

Napisany 05 Kwiecień 2010 - 14:41

Mam pytanie. Czy opłaca się kupić dysk SSD i zainstalować na nim samego Windows'a i dołożyć jakiś HHD na inne rzeczy?
Czy dzięki temu zyskam coś?

#2 Użytkownik jest niedostępny   marcin_kg 

  • Pogromca cebulaków, demaskator ułudy, męczennik za prawdę
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14359
  • Dołączył: So, 26 Gru 09

Napisany 05 Kwiecień 2010 - 17:31

Opłaca się zyskasz na czasie uruchamiania systemu i programów, oczywiście wszystko zależy jaki dysk SSD zamontujesz

#3 Użytkownik jest niedostępny   Fudster's 

  • World in My Eyes
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1029
  • Dołączył: So, 29 Gru 07

Napisany 05 Kwiecień 2010 - 18:11

Oczywiscie ze sie oplaca. Ale jak kolega wspomnial zalezy jaki SSD kupisz. Ja mam SSD Intela X25M G2. I powiem szczerze ze nie wrocilbym do Raidu 0 ktory mialem oparty na dwoch dyskach Seagata z serii 12. Wszystko dziala idealnie i szybko.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Adi-10 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 163
  • Dołączył: Nd, 04 Kwi 10

Napisany 05 Kwiecień 2010 - 18:13

Co masz na myśli mówiąc jaki dysk SSD?? Jeżeli chodzi o rozmiar to 64 GB.

#5 Użytkownik jest niedostępny   marcin_kg 

  • Pogromca cebulaków, demaskator ułudy, męczennik za prawdę
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14359
  • Dołączył: So, 26 Gru 09

Napisany 05 Kwiecień 2010 - 18:56

Zobacz postAdi-10, o 5 Kwiecień 2010, 19:13, napisał(a):

Co masz na myśli mówiąc jaki dysk SSD?? Jeżeli chodzi o rozmiar to 64 GB.


poszczególne dyski różnią się od siebie szybkością zapis/odczyt, a także technologią wykonania (SLC, MLC) nie tylko pojemność się liczy. Podaj jaką kwotę możesz przeznaczyć.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Adi-10 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 163
  • Dołączył: Nd, 04 Kwi 10

Napisany 05 Kwiecień 2010 - 19:29

Nie wiem w jakich cenach są. Przypuśćmy, że koło 500 zł. Czy coś dobrego za to dostane? Chodzi mi o najmniejszy rozmiar, ponieważ na tym dysku był by tylko system.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Tomeq 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3000
  • Dołączył: Pt, 26 Maj 06

Napisany 05 Kwiecień 2010 - 19:37

Jak nie masz co z pieniedzmi robic to pewno, ze sie oplaca. Wlasciwie to wtedy wszystko sie oplaca... Ale dobrze niech zapalency kupuja - szybciej SSD upowszechnia sie, stanieja i rozwina technologicznie. Wtedy jak juz bedzie sie oplacalo to sam sobie kupie.

#8 Użytkownik jest niedostępny   marcin_kg 

  • Pogromca cebulaków, demaskator ułudy, męczennik za prawdę
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14359
  • Dołączył: So, 26 Gru 09

Napisany 05 Kwiecień 2010 - 19:42

Zobacz postAdi-10, o 5 Kwiecień 2010, 19:29, napisał(a):

Nie wiem w jakich cenach są. Przypuśćmy, że koło 500 zł. Czy coś dobrego za to dostane? Chodzi mi o najmniejszy rozmiar, ponieważ na tym dysku był by tylko system.


Za 500 zł to kupisz dwa Samsungi F3 500 GB po spięciu ich w RAID dają po tyłku każdemu taniemu SSD jak dla mnie nie opłaca się jeszcze pakować w SSD cena za wysoka, a przyrost wydajności wcale nie taki duży.

Ten post był edytowany przez marcin_kg dnia: 05 Kwiecień 2010 - 19:43


#9 Użytkownik jest dostępny   Camis 

  • Android Fan
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5880
  • Dołączył: So, 09 Kwi 05

Napisany 06 Kwiecień 2010 - 01:09

Zobacz postmarcin_kg, o 5 Kwiecień 2010, 19:42, napisał(a):

Za 500 zł to kupisz dwa Samsungi F3 500 GB po spięciu ich w RAID dają po tyłku każdemu taniemu SSD


Ahahaha, intel ssd za 450zl zje nawet dwa velociraptor w raid nie mówiąc już o f3

#10 Użytkownik jest niedostępny   marcin_kg 

  • Pogromca cebulaków, demaskator ułudy, męczennik za prawdę
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14359
  • Dołączył: So, 26 Gru 09

Napisany 06 Kwiecień 2010 - 03:20

Zobacz postCamis, o 6 Kwiecień 2010, 02:09, napisał(a):

Ahahaha, intel ssd za 450zl zje nawet dwa velociraptor w raid nie mówiąc już o f3


Ten intel z zapisem 35 MB/s ? czy jakiś inny w tej cenie :) coś się panu pomyliło chyba

Ten post był edytowany przez marcin_kg dnia: 06 Kwiecień 2010 - 03:23


#11 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= 

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 34434
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 06 Kwiecień 2010 - 04:36

Zobacz postmarcin_kg, o 5 Kwiecień 2010, 19:42, napisał(a):

Za 500 zł to kupisz dwa Samsungi F3 500 GB po spięciu ich w RAID dają po tyłku każdemu taniemu SSD jak dla mnie nie opłaca się jeszcze pakować w SSD cena za wysoka, a przyrost wydajności wcale nie taki duży.

Bzdury gadasz takie kolego że szkoda słuchać. Co z tego ze zapis ciągły jest słaby, skoro te nędzne samsungi nie dorastają do pięt dobremu dyskowi ssd jeśli chodzi o zapis i odczyt losowy? A to on jest najważniejszy przy dysku systemowym. Ja mam w tej chwili w lapie dysk ssd samsunga, który nie jest żadnym demonem prędkości, ale już chcę kupić coś podobnego do dużego laptopa. Nawet najlepsze dyski mechaniczne nie mają szans w porównaniu z ssd.

Co do stawiania samego systemu na dysku to bym się zastanowił, raczej nie ma to wielkiego sensu. Dobrze jest zainstalować na nim przynajmniej najczęściej używane programy. Czyli rozsądne minimum to 60 gb, czyli vertex, a on jest już droższy niż 80 gb intel x25-m g2, który jest i pojemniejszy i o wiele szybszy w zapisie. Polecam tego intela ze swojej strony.

A tutaj krótki test mojego samsunga ssd. http://forum.pclab.p...opic=556575&hl=

#12 Użytkownik jest niedostępny   marcin_kg 

  • Pogromca cebulaków, demaskator ułudy, męczennik za prawdę
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14359
  • Dołączył: So, 26 Gru 09

Napisany 06 Kwiecień 2010 - 13:12

Zobacz post=-Mav-=, o 6 Kwiecień 2010, 05:36, napisał(a):

Bzdury gadasz takie kolego że szkoda słuchać. Co z tego ze zapis ciągły jest słaby, skoro te nędzne samsungi nie dorastają do pięt dobremu dyskowi ssd jeśli chodzi o zapis i odczyt losowy? A to on jest najważniejszy przy dysku systemowym. Ja mam w tej chwili w lapie dysk ssd samsunga, który nie jest żadnym demonem prędkości, ale już chcę kupić coś podobnego do dużego laptopa. Nawet najlepsze dyski mechaniczne nie mają szans w porównaniu z ssd.

Co do stawiania samego systemu na dysku to bym się zastanowił, raczej nie ma to wielkiego sensu. Dobrze jest zainstalować na nim przynajmniej najczęściej używane programy. Czyli rozsądne minimum to 60 gb, czyli vertex, a on jest już droższy niż 80 gb intel x25-m g2, który jest i pojemniejszy i o wiele szybszy w zapisie. Polecam tego intela ze swojej strony.

A tutaj krótki test mojego samsunga ssd. http://forum.pclab.p...opic=556575&hl=


W zapisie losowym, czasie dostępu nie mają szans jednak przewaga SSD jako dysku systemowego znika gdy wykorzystamy taki dysk jako magazyn tutaj tanie SSD nie ma szans w porównaniu z RAID dysków talerzowych.

#13 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 06 Kwiecień 2010 - 17:01

Zobacz postmarcin_kg, o 6 Kwiecień 2010, 14:12, napisał(a):

W zapisie losowym, czasie dostępu nie mają szans jednak przewaga SSD jako dysku systemowego znika gdy wykorzystamy taki dysk jako magazyn tutaj tanie SSD nie ma szans w porównaniu z RAID dysków talerzowych.




System to system, magazyn to magazyn, kto przy zdrowych zmysłach używa ssd jako magazynu? Póki co to bardzo nieopłacalne.

Z resztą przeczytaj jeszcze raz tytuł topiku ;)

#14 Użytkownik jest niedostępny   marcin_kg 

  • Pogromca cebulaków, demaskator ułudy, męczennik za prawdę
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14359
  • Dołączył: So, 26 Gru 09

Napisany 06 Kwiecień 2010 - 17:09

Zobacz postThorns, o 6 Kwiecień 2010, 17:01, napisał(a):

System to system, magazyn to magazyn, kto przy zdrowych zmysłach używa ssd jako magazynu? Póki co to bardzo nieopłacalne.

Z resztą przeczytaj jeszcze raz tytuł topiku ;)


Ktoś kto ma dużo kasy to używa. Ja osobiście nie zamierzam się pakować w SSD jak cena spadnie do poziomu 500 zł za 128 GB SLC to wtedy sobie taki dysk kupie, tylko kiedy to będzie.

#15 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 06 Kwiecień 2010 - 17:30

Chodziło mi byś zastanowił się co napisałeś, przeważnie rzeczy wykorzystuje się w celu w jakim się najlepiej sprawują
Skoro SSD sprawuje sie lepiej jako dysk systemowy to tam sie go umieszcza i nikt nie mysli o nim jako magazynie gdzie taniej, szybciej i lepiej będzie sie działał np F3 w RAID lub bez.
A na magazyn wykorzystuje sie dyski o min 500GB+ a cena takiego SSD 3.5 cala to 5000zł + bo na 128GB to mozna mini kolekcje mp3 potrzymac :)

#16 Użytkownik jest niedostępny   marcin_kg 

  • Pogromca cebulaków, demaskator ułudy, męczennik za prawdę
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14359
  • Dołączył: So, 26 Gru 09

Napisany 06 Kwiecień 2010 - 18:03

Dlatego nie zamierzam kupować SSD ani jako system ani tym bardziej w innym celu, za 500 zł, które wydam na dysk jedynie pod system wole przeznaczyć te pieniądze na coś bardziej pożytecznego np. kartę graficzną.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Lasarus 

  • user #489306
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2223
  • Dołączył: Nd, 04 Lut 07

Napisany 06 Kwiecień 2010 - 18:14

Jak najbardziej opłaca się, skąd w ogóle padł pomysł dysku ssd na magazyn, jak nie o tym w temacie :hmm:.

#18 Użytkownik jest niedostępny   marcin_kg 

  • Pogromca cebulaków, demaskator ułudy, męczennik za prawdę
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14359
  • Dołączył: So, 26 Gru 09

Napisany 06 Kwiecień 2010 - 18:27

Zobacz postLasarus, o 6 Kwiecień 2010, 18:14, napisał(a):

Jak najbardziej opłaca się, skąd w ogóle padł pomysł dysku ssd na magazyn, jak nie o tym w temacie :hmm:.


Z dyskusji, która lekko wybiegła poza temat, ale już jest luz :)

#19 Użytkownik jest niedostępny   Fudster's 

  • World in My Eyes
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1029
  • Dołączył: So, 29 Gru 07

Napisany 06 Kwiecień 2010 - 19:33

To ja jeszcze dodam ze swoj dysk mam od grudnia i po zainstalowaniu systemu jak i wszystkich potrzebnych mi programow system dziala tak samo szybko jak na poczatku. Oczywiscie nie moge tego powiedziec o poprzedniej konfiguracji Raid 0 na dyskach Seagta 7200.12. Swiezo po instalacji owszem bylo szybko ale z czasem wszystko sie zamulalo z iloscia instalacji i deinstalacji programow czy jakichs gierek. Fakt dyski SSD do tanich nie naleza ale nie przesadzajmy. Wole mniejszej pojemnosci szybkie SSD niz macierz z trzech czy czterech dyskow talerzowych.

#20 Użytkownik jest niedostępny   nigrin 

  • Księga policzonych smutków
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1938
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 06

Napisany 13 Kwiecień 2010 - 13:11

jaki obecnie dysk SSD ( 40Gb- ograniczone fundusze)pod windows 7 64 byłby najsensowniejszy, pytam sie poniewaz w tej materi jestem totalna lama :hmm:
Rozumiem, ze odczuje roznice jesli chodzi o prace samego windowsa ??

  • (757 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych