Forum PCLab.pl: Dysk SSD pod Windows - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (655 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 559
  • 560
  • 561
  • 562
  • 563
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dysk SSD pod Windows Oceń temat: ***** 20 Głosów

#11201 Użytkownik jest niedostępny   eloszki Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1849
  • Dołączył: Pt, 24 Gru 10

Napisany 27 Październik 2013 - 17:58

Czesć,

Po zrobieniu wszystkiego co poleciłeś podsyłąm wyniki (sorry za opóznienie)

Dodaj obrazek

Dalej kiepsko to dość wygląda.

Czy mam to reklamować czy jeszcze są jakies szanse na poprawienie wartości?

#11202 Użytkownik jest niedostępny   mattpl Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3156
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 27 Październik 2013 - 19:19

Podłącz z ciekawosci pod SATAII jak będzie wyglądał wynik.

#11203 Użytkownik jest niedostępny   eloszki Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1849
  • Dołączył: Pt, 24 Gru 10

Napisany 27 Październik 2013 - 21:14

Ok. Zastosuję się. Jakoś jutro w ciągu dnia podrzucę wyniki. Cały czas mnie zastanawia czy dysk może po prostu byc uszkodzony czy raczej jest to malo pradopodobne skoro jedne wyniki sąw miarę ok a drugie tak kiepskie.

Dodaj obrazek

Tu na sata 2

Ten post był edytowany przez eloszki dnia: 27 Październik 2013 - 21:31


#11204 Użytkownik jest niedostępny   rafa.rafa Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1572
  • Dołączył: Nd, 06 Sty 13

Napisany 27 Październik 2013 - 21:45

Dysk jest w porządku. Coś nie tak z Twoim kontrolerem Sata III - a to dziwne bo po sterowniku wygląda na normalny chipset Intela...

Jaka to płyta główna?

#11205 Użytkownik jest niedostępny   eloszki Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1849
  • Dołączył: Pt, 24 Gru 10

Napisany 27 Październik 2013 - 21:54

asrock extreme 3 gen 3.

Tak sie zastanawiam czy moze wplywa na to rowniez ze mam hdd podlaczone pod sata 3? Czy nie powinno byc najmniejszych nieporozumien z tym zwiazanych miedzy dyskami i stwerownikiem?

Ten post był edytowany przez eloszki dnia: 27 Październik 2013 - 21:59


#11206 Użytkownik jest niedostępny   rafa.rafa Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1572
  • Dołączył: Nd, 06 Sty 13

Napisany 27 Październik 2013 - 22:06

Nie wpływa. Ale może coś nie tak z jednym z portów. HDD daj na Sata II - i tak jest dużo wolniejsze, a SSD podłącz w miejsce tego HDD.

Taka? link

#11207 Użytkownik jest niedostępny   mattpl Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3156
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 27 Październik 2013 - 22:32

Chyba ta dokładnie klik już wcześniej patrzyłem i ma tam 2 porty SATA III Intela nie Asmedia ale na SATA II zapis lepszy.

#11208 Użytkownik jest niedostępny   eloszki Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1849
  • Dołączył: Pt, 24 Gru 10

Napisany 28 Październik 2013 - 09:50

No to jeszcze są jakieś pomysl? Co zmieniac plytę główna? :)

#11209 Użytkownik jest niedostępny   rafa.rafa Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1572
  • Dołączył: Nd, 06 Sty 13

Napisany 28 Październik 2013 - 10:38

Zrobiłeś to o czym pisałem? Bios w płycie najnowszy?

Jak chodzi na sterownikach Microsoft? Ja bym też usunął z systemu te Intela najpierw, może sie jakiś śmietnik zrobił.

Ten post był edytowany przez rafa.rafa dnia: 28 Październik 2013 - 10:40


#11210 Użytkownik jest niedostępny   eloszki Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1849
  • Dołączył: Pt, 24 Gru 10

Napisany 28 Październik 2013 - 11:21

Nie jeszcze nie. Jak wroce do domu to to zrobie.

Bios najnowszy.
Czyli co usunąc wszystkie programy związane z technologią pamięci Intel i zostawić tylko te co są domyślnie w windows 7?

Ewentualnie Samsung Magician też odinstalować?

EDIT:

Zmieniłem porty. Sata 3 tylko na ssd po tescie wartościo znowu niskie.
Zostawiłem na tych samych slotach czyli ssd na sata 3 a hdd na satta 2 wywaliłem ten sterownik intela i wyniki też słabe. Wyniki słaba tak samo jak powyzej czyli zapis duzo niższy od odczytu. Odisntalowałem takze ssd magician.

Jeszcze jakies pomysly?

Dodaj obrazek


To o czym już pisałęm wczesniej mialem ssd 830 tylko 128gb i tam wyniki byly duzo wyzsze (ta sama plyta). Tzn 2 wartosci zapsiu i odczytu byly do siebie bardzo zblizone. Po zmianie na ssd 840 pro na samym pcztaku bylo ok pozniej cos zaczęlo zwalniac a w systemie od tamtego czasu nic nie zmieniałem

Dla potweierdzenia post #9883 na stronie 495. Pierwszy test po instalacji dysku. Wyniki byly duzo wyzsze...

Ten post był edytowany przez eloszki dnia: 28 Październik 2013 - 12:46


#11211 Użytkownik jest niedostępny   LysyMoro Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 64
  • Dołączył: Pn, 06 Paź 08

Napisany 29 Październik 2013 - 19:46

Mógłby ktoś rzucić okiem fachowca na moje wyniki? Dobre są czy jest coś nie tak? Dysk SSD to Plextor M5 Pro 128GB, mam na nim tylko Win 7 x64 i wiadomo programy.

Mobo: MSI Z87-G43

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

PS. czemu w crystal info mi nie pokazuje temperatury SSD? HDD normalnie jest.

#11212 Użytkownik jest niedostępny   mattpl Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3156
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 29 Październik 2013 - 20:36

Według mnie dobre pokaż jeszcze z AS SSD.

Eloszki a po wykonaniu testu całości jak odznaczysz 4k i Zugriffszeit i dasz start ponownie nie będzie wyżej ? Bo te oba testy masz ok. Powiem Ci, że mam podobnie ale spadek tylko przy zapisie 4k-64thrd. Jak powtórzę test od razu tylko tej jednej pozycji to mam lepszy wynik. Płytę mam też Asrocka ale Extreme4. Wcześniej tak nie miałem bodajże po formacie coś się porobiło ale różnicy w wydajności nie odczuwam.

#11213 Użytkownik jest niedostępny   rafa.rafa Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1572
  • Dołączył: Nd, 06 Sty 13

Napisany 29 Październik 2013 - 23:09

Zobacz posteloszki, o 28 Październik 2013 - 11:21, napisał(a):

...
Czyli co usunąc wszystkie programy związane z technologią pamięci Intel i zostawić tylko te co są domyślnie w windows 7?

Ewentualnie Samsung Magician też odinstalować?


Odinstalowałeś aplikacje ale nie usunąłeś sterowników z systemu. Robi się to w managerze urządzeń. W AS SSD ma się wyświetlać msahci a nie iaStor.

Magician nie zawiera żadnych sterowników i nie ma wpływu na wydajność. Odinstalowanie niczego nie zmienia.

#11214 Użytkownik jest niedostępny   LysyMoro Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 64
  • Dołączył: Pn, 06 Paź 08

Napisany 30 Październik 2013 - 00:02

Proszę link z AS SSD

Dodaj obrazek

#11215 Użytkownik jest niedostępny   mattpl Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3156
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 30 Październik 2013 - 09:10

Lysymoro jest ok możesz jeszcze spróbować jak się nudzisz zainstalować IRST może zyskasz albo stracisz parę punktów w benchmarku.

#11216 Użytkownik jest niedostępny   eloszki Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1849
  • Dołączył: Pt, 24 Gru 10

Napisany 30 Październik 2013 - 13:29

No więc tak. Odinstalowałem sterwonik - dalej bylo na instor. No to wbilem sie do rejestru i pousuwalem rowniez tam. Po restarcie komp nie chcial sie w zaden sposob odpalic. No to szybciutko format c instalacja windowsa instalacja programów. Po obecnie 7h i przywroceniu mojego systemu do sprawnoscio bojowej z instalacja moich wszystkich programow musze stwierdzic ze jestem zadowolony.

Wyniki ponizej.

Dodaj obrazek

Juz nie bede instalowal zadnych smieci intela.

Bardzo Wam Panowie dziękuję za pomoc.

#11217 Użytkownik jest niedostępny   rafa.rafa Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1572
  • Dołączył: Nd, 06 Sty 13

Napisany 30 Październik 2013 - 16:09

Zobacz posteloszki, o 30 Październik 2013 - 13:29, napisał(a):

No więc tak. Odinstalowałem sterwonik - dalej bylo na instor. No to wbilem sie do rejestru i pousuwalem rowniez tam. Po restarcie komp nie chcial sie w zaden sposob odpalic. No to szybciutko format c instalacja windowsa instalacja programów. Po obecnie 7h i przywroceniu mojego systemu do sprawnoscio bojowej z instalacja moich wszystkich programow musze stwierdzic ze jestem zadowolony.

Wystarczyło uważnie czytać moje posty i zajęłoby Ci to 5min.

#11218 Użytkownik jest niedostępny   eloszki Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1849
  • Dołączył: Pt, 24 Gru 10

Napisany 30 Październik 2013 - 16:21

Uwaznie przeczytalem ze menadzerze urzadzen odinstalowac wszystkie sterowniki. Tak zrobilem. Dalej bylo instor.

#11219 Użytkownik jest niedostępny   mattpl Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3156
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 30 Październik 2013 - 17:20

Ja już kilka razy odinstalowywałem i zawsze wraca na te systemowe "msahci" :).

Ten post był edytowany przez mattpl dnia: 30 Październik 2013 - 17:20


#11220 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 Ikona

  • Razer fan
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3147
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 30 Październik 2013 - 20:09

Niestety próbowałem przed chwilą i nie wraca

  • (655 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 559
  • 560
  • 561
  • 562
  • 563
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
1 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

  1. radek_z