Forum PCLab.pl: ADSL & VDSL (Orange, Netia, etc) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (287 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

ADSL & VDSL (Orange, Netia, etc) Parametry lini telefonicznej, sprzęt, opinie, etc.

#1 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J 

  • Tomato by Shibby ASUS RT-N18U
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20100
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Napisany 06 Kwiecień 2010 - 18:01

Pisze do Was z prośbą o analize parametrów lini i napisania przez kogos kompetentnego czy 2 Mb/s mi na tym ruszy. Jaki mam router macie w sygnaturce. Zmienilem z TP-Linka xx901G model gdyz znaizal na mase parametru lini upstream jak na tym nowym mam 25 przy line attentuatuion na TP-Linku bylo 10- 13 maks.

ADSL Link Downstream Upstream
Connection Speed	1312 kbps	320 kbps
Line Attenuation	44.0 db	25.0 db
Noise Margin	27.0 db	20 db


Pytam bo za dwa miesiace bede mogl odnowic na tnaiej umowe z TPSA, ale chcialbym miec 2 Mb/s i nie wiem czy sie w to pchac na tych parametrach lini??

Jeszcze jedno czy ktos z was jakos wymusil od TPSA, zeby zrobili, aby szybciej nzi 1 Mb/s chodzilo czy jak oni mowia na tych parametrach lini nie da sie juz nic zrobic jak tylko przeniesc sie blizej centrali to to prawda??

Ten post był edytowany przez Grzegorz_J dnia: 21 Styczeń 2015 - 16:21


#2 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J 

  • Tomato by Shibby ASUS RT-N18U
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20100
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Ikona postu  Napisany 06 Kwiecień 2010 - 18:21

Edit.

Ten post był edytowany przez Grzegorz_J dnia: 06 Kwiecień 2010 - 18:22


#3 Użytkownik jest niedostępny   kamil3233 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 987
  • Dołączył: Pt, 19 Mar 10

Napisany 06 Kwiecień 2010 - 18:44

2 mb bezproblemowo, w adsl2+ pójdzie i 6 mb

#4 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J 

  • Tomato by Shibby ASUS RT-N18U
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20100
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Ikona postu  Napisany 06 Kwiecień 2010 - 23:05

Zobacz postkamil3233, o 6 Kwiecień 2010, 19:44, napisał(a):

2 mb bezproblemowo, w adsl2+ pójdzie i 6 mb

Mozesz to oprzec jakims technicznym czyms??

Dlaczego technik z TPSA twierdzi iz przy ADSL2+ 2 Mb/s i tka nie pojdzie, ze zmiana na to nic nie da bo parametry lini i tak sie pogorsza, a teraz sa ksiazkowe??

#5 Użytkownik jest niedostępny   kamil3233 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 987
  • Dołączył: Pt, 19 Mar 10

Napisany 07 Kwiecień 2010 - 08:23

Line Attenuation 44.0 db, z zmianą prędkości minimalnie spada. Wartośc krytyczna ok 6, niektóre routery dobrze sobie radzą i przy 6. Najlepiej nie schodzić poniżej 10. Przy opcji 2 mb powinno być ok 40 db, u mnie na 6 mb mam 32 db... i moje łącze wyciąga 17 - 18 mb.

Wszystko możesz sobie wyliczyć w kalkulatorze. Tp wielokrotnie twierdziło że nie da się więcej np. nie pójdzie 2 mb, a zakładali 6, 10 i działało bezproblemowo.
Poczekaj ze zmianą dziś mają podać nowy cennik.

Wejdź sobie na etlink.pl, tam podają średnie parametry a często bardzo się sprawdzają, kierunkowy podajesz tam bez "0".

Teraz wg. strony mogę mieć 20 mb, a wg parametrów ok 17 - 18
Dodaj obrazek

na tej stronie wyliczysz wg. parametrów - KALKULATOR ADSL, KALKULATOR ADSL2+

Ten post był edytowany przez kamil3233 dnia: 07 Kwiecień 2010 - 08:45


#6 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J 

  • Tomato by Shibby ASUS RT-N18U
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20100
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Ikona postu  Napisany 07 Kwiecień 2010 - 10:43

Zadzwonilem dzis na infolinie techniczna TPSA 0800102102 i otrzymalem odpowiedz iz we wrzesniu 2009 roku technicy napisali iz z powodu zbyt dlugiej lini od centrali do mnie nie ma mozliwosci uruchomienia szybszej predkosci jak 1 Mb/s.

z tej strony etlink.pl wszystko jest fajne tylko teraz powiedzcie mi bo ja w zeszlym roku na poczatku roku podpisalem aneks na 2Mb/s, parametr 44dB wzrosl wtedy do 54-56 dB co skonczylo sie kilkukrotnym w ciagu doby zrywaniem synchronizacji. Wiec wrocili mi bezplatnie na 1 Mb/s wlasnie we wrzesniu rok temu. Ale te 2 mega nadal chodizly na ADSL (1) bo nic nie zmienialem w ustawieniach routera i teraz pytanie jak wymusic u nich przepiecie mnie na ADSL2+, gdzie etlink.pl pokazuje iz mam to ADSL2+ na centrali czy to napewno poprawiloby parametry lini??

Dodaj obrazek

#7 Użytkownik jest niedostępny   Griffin 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Pt, 05 Lut 10

Napisany 07 Kwiecień 2010 - 12:40

Dosyc wysokie tlumienie

Najwidoczniej stare kable telefoniczne albo dluga linia (przypuszczam jakies 4-5km).

Ustawienie takiej linii na adsl2+ w praktyce to zabojstwo dla lacza (miliony generowanych bledow i wysoka niestabilnosc).

1,5Mbps to bedzie max co mozesz na tej linii osiagnac. Wez tez pod uwage, ze linia moze sie zsynchronizowac na predkosci nawet 2Mbps ale kosztem stabilnosci lacza. Krotko mowiac, lepiej miec 1,3Mbps stabilne niz 2Mbps doprowadzajace cie do szewskiej pasji.

Cytuj

2 mb bezproblemowo, w adsl2+ pójdzie i 6 mb

Line Attenuation 44.0 db, z zmianą prędkości minimalnie spada. Wartośc krytyczna ok 6, niektóre routery dobrze sobie radzą i przy 6. Najlepiej nie schodzić poniżej 10. Przy opcji 2 mb powinno być ok 40 db, u mnie na 6 mb mam 32 db... i moje łącze wyciąga 17 - 18 mb.


A ten tekst zacytowany ??? Prośba do Kolegi aby nie udzielal takich rad bo są one kompletnie oderwane od rzeczywistości. Polecałbym nie wprowadzać w błąd użytkowników forum.

Przy okazji przypomnę posta dotyczącego aDSL którego popełniłem jakiś czas temu tutaj. Myślę, że warto przeczytać.
http://forum.pclab.pl/t570564.html

Ten post był edytowany przez Griffin dnia: 17 Kwiecień 2010 - 00:29


#8 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J 

  • Tomato by Shibby ASUS RT-N18U
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20100
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Napisany 07 Kwiecień 2010 - 14:29

Jednym slowem mieszkam na strasznym zadupiu :D

#9 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J 

  • Tomato by Shibby ASUS RT-N18U
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20100
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Ikona postu  Napisany 07 Kwiecień 2010 - 20:03

Powiedzcie mi co jest przyczyna takich parametrow lini?? Linia od skrzynki jakies 300 metrow od domu czy linia do skrzynki od domu??

#10 Użytkownik jest dostępny   Stillo 

  • Who do you love...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6336
  • Dołączył: So, 06 Gru 03

Napisany 07 Kwiecień 2010 - 20:15

Zobacz postGrzegorz_J, o 7 Kwiecień 2010, 21:03, napisał(a):

Powiedzcie mi co jest przyczyna takich parametrow lini?? Linia od skrzynki jakies 300 metrow od domu czy linia do skrzynki od domu??

odpowiedziałeś sobie w poście wyżej ;)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J 

  • Tomato by Shibby ASUS RT-N18U
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20100
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Napisany 07 Kwiecień 2010 - 20:16

Zobacz postStillo, o 7 Kwiecień 2010, 21:15, napisał(a):

odpowiedziałeś sobie w poście wyżej ;)

W ktorym miejscu bo nie lapie :D

#12 Użytkownik jest niedostępny   Griffin 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Pt, 05 Lut 10

Napisany 07 Kwiecień 2010 - 20:19

Chodzi tutaj o odleglosc od domu do centrali telefonicznej, nie skrzynki dostepowej na koncu ulicy.

W tym linku, ktory podalem wczesniej masz opisane co to jest tlumienie i w jaki sposob wplywa na nie dlugosc linii abonenckiej. Przeczytaj sobie.

A zreszta, tu masz cytat z tego posta

Co to jest tłumienie?


Tłumienie (line attenuation) to wartość ukazująca sukcesywne zmniejszanie się amplitudy drgań, czyli jakości i siły transmitowanego sygnału.. Wartość ta zwiększa się w przypadku gdy zwiększa się odległość od zródła sygnału, lub dana linia telefoniczna jest narażona na dodatkowe zakłócenia. Wartość ta zazwyczaj pozostaje stała na konkretnej linii abonenckiej, ponieważ jest ona uzależniona od fizycznego stanu linii oraz jej długości. Im starsze kable telefoniczne i większa odległość od centrali, wartość tłumienia (wyrażana w decybelach - dB) będzie wyższa.
Przyjmuje się, że przy tłumieniu powyżej 63dB występuje nikła szansa działania łącza aDSL. Tak wysoka wartość tłumienia wystepuje zazwyczaj w przypadku bardzo ale to bardzo starych przewodów telefonicznych lub przy sporych odległościach od centrali (5-6km). Nie oznacza to jednak, że łącze nie będzie działać. Router zsynchronizuje się z punktem dostepowym lecz prędkość synchronizacji będzie bardzo mała a łącze niestabilne. W takich przypadkach można ustabilizować łącze uzywając odpowiednich opcji konfiguracyjnych, lecz nie ma gwarancji że taka operacja się powiedzie.
Prawdziwa wartość tłumienia mierzona jest od strony DSLAMu, czyli urządzenia w punkcie dostępowym. routery zazwyczaj pokazują średnią tej wartości, która może się nieznacznie różnić od faktycznej wartości tłumienia.

Ten post był edytowany przez Griffin dnia: 07 Kwiecień 2010 - 20:20


#13 Użytkownik jest dostępny   Stillo 

  • Who do you love...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6336
  • Dołączył: So, 06 Gru 03

Napisany 07 Kwiecień 2010 - 20:28

Zobacz postGrzegorz_J, o 7 Kwiecień 2010, 21:16, napisał(a):

W ktorym miejscu bo nie lapie :D

"Jednym slowem mieszkam na strasznym zadupiu"

A tak na serio to jest tak jak pisze Griffin odnośnie odległości. Wielu miejscach zwłaszcza mniejszych miejscowościach jest problem z szybkością i nawet ten 1Mb/s jest nieosiągalny.

Ten post był edytowany przez Stillo dnia: 07 Kwiecień 2010 - 20:29


#14 Użytkownik jest niedostępny   larry.bigl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11728
  • Dołączył: Pn, 22 Gru 08

Napisany 08 Kwiecień 2010 - 00:45

U mnie wygląda to tak:
(downstream/upstream)
na G.DMT:
SNR MARGIN 48/27 db
Line Attenuation 28.5/13 db
data rate 1312/320 kbps
max rate 12960/1080 kbps
power 19/11.5 dbm
Na ADSL 2+:
SNR MARGIN 41/27.6 db
Line Attenuation 29/13,7 db
data rate 1312/320 kbps
max rate 20716/1000 kbps
power 0/12,3 dbm
Na ADSL 2+:
Wg kalkulatora mogę mieć max 8Mbit, jakis czas temu kumplowi odmówili założenia 6Mbit (mieszka 3 bloki dalej)
Czy da radę w ogołe na 6? Chciałbym 10Mbit ale to zapewne w ogóle nierealne..

Ten post był edytowany przez larry.bigl dnia: 08 Kwiecień 2010 - 01:09


#15 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J 

  • Tomato by Shibby ASUS RT-N18U
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20100
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Napisany 08 Kwiecień 2010 - 07:16

larry.bigl narazie pozostaje to kwestja marzen w naszym wypadku niestety mozemy ubolewac wspolnie na forum tylko. Sugeruje, ze tak jak ja mieszkasz na wsi oddalonej od centrali prosta droga 3-4 km?? :P

#16 Użytkownik jest niedostępny   larry.bigl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11728
  • Dołączył: Pn, 22 Gru 08

Napisany 08 Kwiecień 2010 - 08:47

mniej więcej tyle. Więc co, jestem skazany na żałosne 2Mb? (bo ukumpla blok obok 2 Mbit śmiga na lajcie)
Poza tym parametry chyba nie są złe;/

Ten post był edytowany przez larry.bigl dnia: 08 Kwiecień 2010 - 08:51


#17 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J 

  • Tomato by Shibby ASUS RT-N18U
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20100
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Napisany 08 Kwiecień 2010 - 09:22

Zobacz postlarry.bigl, o 8 Kwiecień 2010, 09:47, napisał(a):

mniej więcej tyle. Więc co, jestem skazany na żałosne 2Mb? (bo ukumpla blok obok 2 Mbit śmiga na lajcie)
Poza tym parametry chyba nie są złe;/

Parametry masz nie wiele lepsze od moich. To, ze u kolegi w bloku obok chodiz 2 mega nie znaczy, ze u ciebie ruszy. Linia moze isc do centrali okreznymi drogami przez co odleglosc moze wyniesc nawet ponad 5 km czy nawet 6 km.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Shade 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1978
  • Dołączył: Wed, 30 Kwi 03

Napisany 08 Kwiecień 2010 - 09:30

Cytuj

Pisze do Was z prośbą o analize parametrów lini i napisania przez kogos kompetentnego czy 2 Mb/s mi na tym ruszy. Jaki mam router macie w sygnaturce. Zmienilem z TP-Linka xx901G model gdyz znaizal na mase parametru lini upstream jak na tym nowym mam 25 przy line attentuatuion na TP-Linku bylo 10- 13 maks.

ADSL Link Downstream Upstream
Connection Speed 1312 kbps 320 kbps
Line Attenuation 44.0 db 25.0 db
Noise Margin 27.0 db 20 db

Pytam bo za dwa miesiace bede mogl odnowic na tnaiej umowe z TPSA, ale chcialbym miec 2 Mb/s i nie wiem czy sie w to pchac na tych parametrach lini??

Jeszcze jedno czy ktos z was jakos wymusil od TPSA, zeby zrobili, aby szybciej nzi 1 Mb/s chodzilo czy jak oni mowia na tych parametrach lini nie da sie juz nic zrobic jak tylko przeniesc sie blizej centrali to to prawda??


Tłumienie nie zaleca sie wiecej niz 45dB a glowny wplyw na ten parametr ma długosc lini telefonicznej. Po czesci napewno wplyw tez bedzie miec jej jakosc ale to glownie wychodzi przy snr. Ten parametr nie powinien byc mniejszy niz 12dB poniewaz ponizej tej wartosc napewno pojawia sie bledy liniowe typu FEC/CRC/HEC oraz modem bedzie gubił synchronizacje.
Aktualnie parametry masz znosne choc nie rewelacyjne. Teoretycznie po podniesieniu predkosci na 2048 spadnie ci snr (down/up) z tym ze do jakiego poziomu to nikt ci nie powie bo to jest indywidualna sprawa, tłumienie nie powinno sie zmienic.
Zadzwon sobie na infolinie tepsy i popros zeby przyjeli ci zgłoszenie celem sprawdzenia czy pojda ci te 2 mega. Bedziesz miał wtedy pewnosc.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Griffin 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Pt, 05 Lut 10

Napisany 08 Kwiecień 2010 - 09:37

larry.bigl troche dziwne ze mozesz miec tylko 2Mbps. Tlumienia nie masz najlepszego ale tez nie jest najgorsze. Marginesy SNR sa calkiem wysoki co oznacza, ze jakosc lini nie jest zla (stosunkowo niskie zaklocenia na linii).

Wkleje ci przykladowo za moment statystyki jednej z moich linii, na ktorej jestem w stanie uzyskac stabilne 13Mbps (daje rade nawet 16Mbps ale pojawiaja sie wtedy male problemy z bledami).

Statystyki te beda bezposrednio ze STINGERa w centrali a nie z routera.

Edit: Nie bardzo mam jak wkleic teraz, mam ciut przyblokowana siec w pracy. Postaram sie to zrobic pozniej jakos.

Ten post był edytowany przez Griffin dnia: 08 Kwiecień 2010 - 10:00


#20 Użytkownik jest niedostępny   larry.bigl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11728
  • Dołączył: Pn, 22 Gru 08

Napisany 08 Kwiecień 2010 - 10:01

Dziś lub jutro pójdę wojować o to. Muszę mieć 6Mbit minimum, bo na 2 to nie ma sensu. Różnica w cenie marginalna a w prędkości znaczna.

  • (287 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych