Forum PCLab.pl: ADSL & VDSL (Orange, Netia, etc) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (288 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

ADSL & VDSL (Orange, Netia, etc) Parametry lini telefonicznej, sprzęt, opinie, etc.

#41 Użytkownik jest niedostępny   larry.bigl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11886
  • Dołączył: Pn, 22 Gru 08

Napisany 08 Kwiecień 2010 - 23:39

No a teraz tak, czy fakt, że umowa teoretycznie powinna wejśc w życie za kilka dni ma jakiś wpływ lub może mieć na wyswietlane parametry?

#42 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J 

  • Tomato by Shibby ASUS RT-N18U
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20100
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Napisany 08 Kwiecień 2010 - 23:40

Zobacz postlarry.bigl, o 8 Kwiecień 2010, 23:36, napisał(a):

Dzwoniłem jakieś 2h temu na infolinie ze zgłoszeniem awarii, mają technicy sprawdzić to jutro. Jak nie to znizenie do 2Mb, swietnie płacić 20zł mniej mieć 3x wolniej.


Bedzie na browar i gumke to tez przyjemnosci poza internetem :cool: :cool:


Zobacz postlarry.bigl, o 8 Kwiecień 2010, 23:39, napisał(a):

No a teraz tak, czy fakt, że umowa teoretycznie powinna wejśc w życie za kilka dni ma jakiś wpływ lub może mieć na wyswietlane parametry?


Nie to juz ich sprawa co robia, a wiem, ze od roku zmiany te odbywaja sie automatycznie w momencie zatwierdzenia w systemie.

#43 Użytkownik jest niedostępny   Volvox 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 680
  • Dołączył: Pt, 13 Gru 02

Napisany 08 Kwiecień 2010 - 23:42

Zobacz postGrzegorz_J, o 8 Kwiecień 2010, 23:33, napisał(a):

Przyciskac nikogo nie trzeba bo panie na infoliniach i w p[unktach sprzedazy bez zajakniecia i na 20 mega dadza ci umowe do podpisania, abys tylko placil :P


Podpisalem na 2 i pozniej zadzwonili ze sie nie da. Pomarudzilem i sie dalo ;)
Teraz jak zmieniam na 1 to automatycznie zerwali stara umowe i dali nową (lepszy cennik i do tego krotszy czas umowy) (w Multimo)

Ten post był edytowany przez Volvox dnia: 08 Kwiecień 2010 - 23:43


#44 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J 

  • Tomato by Shibby ASUS RT-N18U
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20100
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Napisany 08 Kwiecień 2010 - 23:44

To odczyt w tej chwili z mojego routera z sygnaturki:

ADSL Link	  Downstream	  Upstream
Connection Speed 	1312 kbps 	320 kbps
Line Attenuation 	44.0 db 	23.0 db
Noise Margin 	25.0 db 	20 db


Zobacz postVolvox, o 8 Kwiecień 2010, 23:42, napisał(a):

Podpisalem na 2 i pozniej zadzwonili ze sie nie da. Pomarudzilem i sie dalo ;)
Teraz jak zmieniam na 1 to automatycznie zerwali stara umowe i dali nową (lepszy cennik i do tego krotszy czas umowy) (w Multimo)

Coz tego, ze przycisnales i sie dlao skoro twierdzisz, ze ci zrywa?? :E :E

#45 Użytkownik jest niedostępny   larry.bigl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11886
  • Dołączył: Pn, 22 Gru 08

Napisany 08 Kwiecień 2010 - 23:50

zeby to ludzie wymagali jakoś dużo. a jedne na co liczę to dobrej jakosci dostep do neta za rozsądne pieniądze. Czas chyba mysleć o wyprowadzce z domu, zamieszkam u dziewczyny, u niej przynajmniej wszyscy mają dostęp do świetnego neta dzięki zwrotnicy SDH w odległości hmm kilometra;P;/

#46 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J 

  • Tomato by Shibby ASUS RT-N18U
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20100
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Napisany 08 Kwiecień 2010 - 23:52

Zobacz postlarry.bigl, o 8 Kwiecień 2010, 23:50, napisał(a):

zeby to ludzie wymagali jakoś dużo. a jedne na co liczę to dobrej jakosci dostep do neta za rozsądne pieniądze. Czas chyba mysleć o wyprowadzce z domu, zamieszkam u dziewczyny, u niej przynajmniej wszyscy mają dostęp do świetnego neta dzięki zwrotnicy SDH w odległości hmm kilometra;P;/

Przynajmiej wykorzystasz ja w kwestji internetu :D :P

#47 Użytkownik jest niedostępny   larry.bigl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11886
  • Dołączył: Pn, 22 Gru 08

Napisany 08 Kwiecień 2010 - 23:54

Zobacz postGrzegorz_J, o 8 Kwiecień 2010, 23:52, napisał(a):

Przynajmiej wykorzystasz ja w kwestji internetu :D :P

I tak ją wykorzystuje.. ona niby w umowie ma 2Mbit, a jak cokolwiek ściagam to każde 1 zadanie pobiera z predkościa 200-300KB/s, jak włączę ich kilka, tak ze 3-4 to wychodzi ponad 10Mbit/s:D

#48 Użytkownik jest niedostępny   Griffin 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Pt, 05 Lut 10

Napisany 09 Kwiecień 2010 - 01:48

Cytuj

A czy czasem SNR Margin to nie to samo co SNR


Nie, to nie jest to samo.

Przytocze ponownie opis stad http://forum.pclab.pl/t570564.html

Co to jest SNR?

SNR, czyli Signal to Noise Ratio jest wartością wyrażaną w decybelach (dB), wskazującą stosunek siły sygnału do występujących na danej lini zakłóceń. Im większe SNR, tym lepiej, co za tym idzie - mniejsze zakłócenia na linii.
SNR może być wartością zmienną, ponieważ jest ona uzależniona od aktualnie wystepujących zakłóceń an linii abonenckiej. Często może się zdarzyć tak, że wieczorami zakłócenia na linii zwiekszają się, jest to powodowane na przykład zwiększeniem obciążenia sieci elektrycznej co też ma wpływ na linię telefoniczną.

Spróbujemy wytłumaczyć SNR w troche niekonwencjonalny sposób

Wyobraź sobie, że staisz w dużym pustym pokoju i rozmawiasz z kimś znajdującym się na drugim końcu pokoju. W normalnych okolicznościach, ta druga osoba będzie mogła usłyszeć twój głos (sygnał) całkiem wyraźnie.
Nastepnie uruchamiasz muzykę, która tworzy podkład muzyczny. Ponieważ muzyka zakłóca Twój głos, Twój znajomy ma problemy ze zrozumieniem co do niego mówisz. Innymi słowy muzyka wprowadza więcej hałasu co zmniejsza SNR. Teraz aby cię twój znajomy usłyszał, musisz mówić głośniej (zwiększasz moc sygnału).

Analogicznie więc do tej sytuacji. Ty jesteś DSLAMem w węzle dostepowym, Twój głos jest sygnałem DSL a Twój przyjaciel routerem w domu odbierającym sygnał. Muzyka zaś, jest zakłóceniami wystepującymi na linii telefonicznej smilies/smile.gif

Mam nadzieję, że takie wytłumaczenie dość jasno wyjasnia co i jak


Co to jest margines SNR? (SNR margin)


Marginesy SNR oraz samo SNR są ze sobą powiązane, lecz nie jest to ta sama rzecz.
Margines SNR można nazwać strefą buforowania, która ma za zadanie ochronę łącza przed wahaniami SNR, które występują na bieżąco podczas uzytkowania łącza.
Routery oraz modemy aDSL zazwyczaj pokazują właśnie tą wartość a nie wartość SNR, niezależnie od tego pod jaką nazwą ta wartość jest na routerze pokazywana. Tą nazwą może być "Noise", "SNR" lub przykładowo "Receive Margin" jak w routerach i modemach Cisco. Może się ona również nazywać SNRM lub "Noise Margin".

Margines SNR jest róznicą pomiędzy aktualnym SNR a wymaganym SNR potrzebnym to prawidłowego funkcjonowania przy danej prędkości. Przykładowo jeśli linia wymaga SNR na poziomie 35dB aby osiągnąć synchronizację na poziomie 8128 kbps a faktyczne SNR na linii wynosi 41dB, margines SNR wyniesie wtedy 6dB.

Wachania SNR w pewnych przyjętych granicach są jak najbardziej normalne, nie jest to nic złego, w przypadku gdy wachania te są znaczne, wtedy należy doszukiwać się problemu (np. pojawiające się i ustające zakłócenie na linii).

Jak najbardziej możliwe jest posiadanie dobrego tłumienia ale bardzo złego SNR, co oczywiście będzie miało wpływ na stabilność, zachowanie oraz funkcjonalność łącza.


Co to jest docelowy margines SNR (Target SNR margin)?

Docelowy margines SNR odgrywa bardzo ważną rolę podczas przebiegania procesu synchronizacji routera z DSLAMem w punkcie dostepowym.

Ma on wpływ na prędkość z jaką router uzyskuje synchronizację oraz ustawia początkową wartość strefy buforowania marginesu SNR. Docelowy margines SNR można zauważyć w statystykach routeraprzez chwilę tuż zsynchronizowaniu się routera z DSLAMem.
Nalezy zauważyć, że w przypadku niektórych linii o bardzo dobrej jakości, które są w stanie obsłuzyć prędkość znacznie większa niż 8Mbps, lecz prędkość synchronizacji na tej własnie linii ze względu na pakiet jaki klient posiada nie przekracza tej wartości - docelowy margines SNR będzie raczej pokazywał wartości niedokładne. A to dlatego, że dana linia nie wykorzystuje swojego pełnego potencjału.


Cytuj

Dowiedz sie od technikow TPSA czy cie podpieli pod karte ADSL czy ADSL2+. Jesli ADSL to G.DMT, jesli ADSL2+ to ustawiasz ADSL2+ lub multimode.


Karty w DSLAMie sa wszystkie takie same, nie ma rozgraniczenia na poszczegolne standardy, konfigurowane sa one za pomoca specjalnego narzedzia konfiguracyjnego. Jesli DSLAM wspiera standard ADSL2 ADSL2+ to automatycznie wszystkie karty i porty w DSLAMie tez. Zmiana ustawienia na routerze nic nie zmieni, router nie wymusi na DSLAMie ustawien. Standard ten, a dokladnie kod linii musi byc ustawiony od strony DSLAMu

Cytuj

Annex A musisz ustawic lub auto wykrywanie

Annex A nie ma wogole wplywu na predkosc pobierania. Przypadek, ze po zmianie ustawienia routera predkosc pobierania ciut podskoczyla. Wiele routerow ma to do tego, ze za kazdym razem synchronizuja sie na roznych predkosciach (wyjatkiem moze byc na przyklad Draytek czy Netgear, ktore zawsze synchronizuja sie na maksymalnej mozliwej predkosci).

Cytuj

TP idzie powoli w kierunku VDSL'a i FTTx, a więc powoli będą się pojawiać "mini centralki" w waszych osiedlach, które umożliwią skrócenie dł. pętli abonenckiej i transfery rzędu dziesiątek (a nawet setek) Mb/s


Broli, powoli to slowo klucz tutaj :) FTTx to troche ogolne pojecie, bo w jego sklad wchodzi miedzy innymi FTTH, FTTC, FTTN czyli swiatlowod do domu, swiatlowod do skrzynki ulicznej (cabinet) i swiatlowod do skrzynki w okolicy (node). FTTC to swiatlowod nie dalej jak 500m od uzytkownika koncowego a miedzy tym zwykla miedziana linia telefoniczna a FTTN to swiatlowod w odleglosci do paru kilometrow od uzytkownika koncowego.

Dostawcy w UK wlasnie zaczynaja wprowadzac te technologie, wiec cud jakis musialby sie zdarzyc zeby TPSA sie za to niedlugo wziela. Wiec dlatego "powoli" to bardzo trafne okreslenie :)

Cytuj

Zastosowanie ADSL 2+ daje zwiększenie przepływności tylko dla linii nie dłuższych niż 2,5 km. Dla dłuższych nie ma żadnych zysków przepływności w porównaniu ze zwykłym ADSL.


Racja, zazwyczaj cuda wianki sie potem dzieja z linia jak jest dluzsza niz 2,5km i na ADSL2+. Z doswiadczenia jednak wiem, ze zdarzaja sie wyjatki. Mialem nie jeden przypadek 6km linii ktora ruszyla jedynie na ADSL2+ z bardzo niska predkoscia synchronizacji. Na G.DMT port nawet na moment nie wstal w karcie w DSLAMie.

Cytuj

W systemach ADSL wszystko jest teraz "zautomatyzowane". Na bieżąco linie są monitorowane i w razie potrzeby automatycznie zmieniane są uruchomione na nich profile.


Mowisz o DLM czyli Dynamic Line Management. Bardzo skomplikowanie dzialajacy system ktory cale szczescie mozna na linii wylaczyc :) Pierwszy wprowadzil go dostawca z UK, zwany BT, nastepnie BSkyB czyli SKY Broadband oraz Virgin Media. Stworzyl go Lucent, producent DSLAMow, ISAMow i STINGERow. System pomylka, takie cuda czasem tworzy ze glowa peka. Od okolo 3 lat mam z nim niestety do czynienia :] I tu uwaga, DLM traktuje czeste restarty routera jako zrywane polaczenie wiec moze automatycznie zmienic konfiguracje linii i zmniejszyc ustawiona predkosc synchronizacji. Nie jestem do konca pewien czy TPSA go stosuje, ale wydaje mi sie ze tak.

Ten post był edytowany przez Griffin dnia: 09 Kwiecień 2010 - 01:51


#49 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J 

  • Tomato by Shibby ASUS RT-N18U
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20100
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Ikona postu  Napisany 09 Kwiecień 2010 - 07:01

Cytuj

Racja, zazwyczaj cuda wianki sie potem dzieja z linia jak jest dluzsza niz 2,5km i na ADSL2+. Z doswiadczenia jednak wiem, ze zdarzaja sie wyjatki. Mialem nie jeden przypadek 6km linii ktora ruszyla jedynie na ADSL2+ z bardzo niska predkoscia synchronizacji. Na G.DMT port nawet na moment nie wstal w karcie w DSLAMie.


Dlaczego znajoma majaca internet w Neti od centrali jadac samochodem do niej ma z 6-8 km i w routerze Linksys WAG200G pisze u niej: ADSL2+ 1312kbps synchronizacja download i tka jak u mnie upload. Parametry lini ma porownywalne do moich?? Znajomy mieszkajacy z 500 metrow od niej ma 2 mega i tez ADSL2+?? Wiec skoro Netia na takich odleglosciach go stosuje to czemu TPSA uparcie jedzie w ADSL?? Czyzby miala gorszy sprzet od Neti??

#50 Użytkownik jest niedostępny   Griffin 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Pt, 05 Lut 10

Napisany 09 Kwiecień 2010 - 08:39

Calkiem mozliwe. Moze jej centrala ma LLU a Twoja nie. 2Mbps na 6-8 kilometrowej linii nie da rady. Znajoma albo ma nizsza predkosc albo nie jest tak daleko od centrali jak piszesz.

Ten post był edytowany przez Griffin dnia: 09 Kwiecień 2010 - 08:41


#51 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J 

  • Tomato by Shibby ASUS RT-N18U
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20100
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Napisany 09 Kwiecień 2010 - 12:33

Zobacz postGriffin, o 9 Kwiecień 2010, 08:39, napisał(a):

Calkiem mozliwe. Moze jej centrala ma LLU a Twoja nie. 2Mbps na 6-8 kilometrowej linii nie da rady. Znajoma albo ma nizsza predkosc albo nie jest tak daleko od centrali jak piszesz.

Tyle ma bo na GPS-ie pokazuje 8km 250metrow wiec nie mozliwe, zeby miala krocej gdyz linia na pewno idzie na okolo. Co to jest LLU??

#52 Użytkownik jest niedostępny   lukas 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2199
  • Dołączył: Pt, 13 Wrz 02

Napisany 09 Kwiecień 2010 - 12:39

To jest niemożliwe, musi być podpięta w inne miejsce. Sprawdź na tej stronie www.etlink.pl, wpisując nr telefonu pokażą się informacje o tej linii.

#53 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J 

  • Tomato by Shibby ASUS RT-N18U
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20100
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Napisany 09 Kwiecień 2010 - 14:35

Tak wyswietlilo: Przykro nam.

"Numer [814670***] nie jest obecnie obsługiwany, zapraszamy już wkrótce." - zrobilem gwiazdki w koncowce numeru bo po co macie wiedziec. Jak nie wiezycie, ze to wyswietlilo moge wam na PW dac screena.

I czytajcie dobrze ona ma 1 mega, jej brat mieszkajacy okolo 500-700 metrow wczesniej od niej ma 2 mega.

#54 Użytkownik jest niedostępny   larry.bigl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11886
  • Dołączył: Pn, 22 Gru 08

Napisany 09 Kwiecień 2010 - 14:58

Hmm kombinowałem teraz z połączeniem. Na TP Linku jedynie łączę się na ADSL2 (nie +, a wcześniej łączyłem się na ADSL2+ gdy miałem 1mbit, może wyłączyli?), zaś na Linksysie Ag241 łączę się na multimode i osiagam transfer 5000/512, więc brakuje jedynie downloadu. Czyzby to było spowodowane właśnie brakiem ADSL2+?
@edit
Na modulacji T1413 osiagam w końcu te 6Mbit ale upload zamiast 512 mam okolo 470.

Ten post był edytowany przez larry.bigl dnia: 09 Kwiecień 2010 - 15:09


#55 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J 

  • Tomato by Shibby ASUS RT-N18U
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20100
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Napisany 09 Kwiecień 2010 - 15:14

Zobacz postlarry.bigl, o 9 Kwiecień 2010, 14:58, napisał(a):

Hmm kombinowałem teraz z połączeniem. Na TP Linku jedynie łączę się na ADSL2 (nie +, a wcześniej łączyłem się na ADSL2+ gdy miałem 1mbit, może wyłączyli?), zaś na Linksysie Ag241 łączę się na multimode i osiagam transfer 5000/512, więc brakuje jedynie downloadu. Czyzby to było spowodowane właśnie brakiem ADSL2+?
@edit
Na modulacji T1413 osiagam w końcu te 6Mbit ale upload zamiast 512 mam okolo 470.

Masz zle skonfigurowany port !!

Mialem z tym problem rok temu nagle router ni ztad niz tamtad TP-Link stracil synchronizacje iz amiast zsynchronizowac sie na 1312 kbps zlapal na 1024. Telefon do TP na 800 102 102 okolo 17. Godzine pozniej technik u mnie z laptopem i modemem Sagem F@st 800 podlacza. Zeczywiscie, dzwoni na centrale pyk pyk jest idealnie.

W tym roku tez wkoncu trafilem na kompetentnego technika ktory skonfigurowla port i mam transfer nie do 122 KB/s tylko do 130 KB/s.

#56 Użytkownik jest niedostępny   larry.bigl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11886
  • Dołączył: Pn, 22 Gru 08

Napisany 09 Kwiecień 2010 - 15:20

Wiem, pamiętam, że kiedyś mi nie bujało na ADSL2+ i nie działało, ale poprosiłem na infolinii o przepiecie i zabujało. jest git, da rade to włączyć! ba marginesy podskoczyłu, dla down mam 19 a dla up mam 10 więc lepiej:)
Działa!!!!! Hura działa:D jaka radość gorzej niż dziecko:D hgahahahaha:D aktualne parametry:
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez larry.bigl dnia: 09 Kwiecień 2010 - 15:31


#57 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J 

  • Tomato by Shibby ASUS RT-N18U
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20100
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Napisany 09 Kwiecień 2010 - 18:47

Line Attetuation masz 14 dB. U mnie na 1 mega na TP-Linku bylo maks 13 dB i zrywalo pare razy na dobe polaczenie. Na obecnym NetGearze mam 23 czyli o 10 dB wiecej. Takze nie ciesz sie za wczasu, ale zycze ci szczescia z ta predkoscia szczerze :)

#58 Użytkownik jest niedostępny   larry.bigl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11886
  • Dołączył: Pn, 22 Gru 08

Napisany 09 Kwiecień 2010 - 19:21

Niskie tłumienie to chyba dobrze a nie źle:>

#59 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J 

  • Tomato by Shibby ASUS RT-N18U
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20100
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Napisany 10 Kwiecień 2010 - 08:39

Zobacz postlarry.bigl, o 9 Kwiecień 2010, 20:21, napisał(a):

Niskie tłumienie to chyba dobrze a nie źle:>

Niskie nie znaczy za niskie, a 14 dB to blizej granicy dolnej, czyli 10 dB i w tym momencie wystarczy jakis chwilowy blad spadnie ponizej 10 dB i ooops pobiernaie pliku 1 GB przerwane i trzeba zaczac od nowa.

Ja to juz przerabialem.

Jakbys mial tka jak ja 23 dB to nawet niech o 5 dB spadnie to masz 18 dB czyli calkiem niezle.

Ten post był edytowany przez Grzegorz_J dnia: 10 Kwiecień 2010 - 08:40


#60 Użytkownik jest niedostępny   Shade 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2028
  • Dołączył: Wed, 30 Kwi 03

Napisany 10 Kwiecień 2010 - 08:43

Port zapewne masz dobrze skonfigurowany. Od jakiegos czasu tepsa dla opcji powyzej 2048 ustawia predkosci zakresami zeby uniknac takich sytuacji ze podlaczaja typowi 6 mega a cienka linia powoduje ze modem w ogole sie nie synchronizuje.
Nie wiem jakie sa dokladne wartosci ale to było cos kolo 2500-7500 kbps down / 256-640 kbps up dla neo 6mbit.
I teraz przy synchronizacji modem negocjuje taka predkosc na ile pozwalaja mu parametry lini. Widocznie u Ciebie maks to okolo 5mbit. Predkosc bedzie sie napewno wahac w zaleznosci od tego jaki modem podepniesz ale i tak nie wyglada to za dobrze. Dzwon na infolinie tepsy, niech wysla ci montera ktory sprawdzi linie telefoniczna. Moze da sie poprawic jej parametry w jakis sposob, a najlepiej by było jakby cie przepieli do centrali blizej (jesli sie da) zeby skrocic linie telefoniczna. Wtedy parmetry sie poprawia i bedzie git.

Tłumienie nim niższe tym lepiej.

  • (288 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych