Forum PCLab.pl: EvGA 680i 3 WAY SLi - Recenzja - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

EvGA 680i 3 WAY SLi - Recenzja Moja pierwsza recenzja ;]

#1 Użytkownik jest niedostępny   KEN-BLOCK 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 542
  • Dołączył: Wt, 29 Gru 09

Napisany 27 Kwiecień 2010 - 11:46

EvGA 680i 3 WAY SLi


Witam, jako że przedwczoraj otrzymałem nową płytę główna, to wpadłem na pomysł aby ją zrecenzować drogim uzytkownikom PCLAB.PL


Sama płyta główna ma wymiary zwykłej płyty ATX, jednakże zmieszczono na niej o wiele więcej bajerów i rzeczy niż na innych mobo.
Zacznijmy od podstawki.Jest to dobre i sprawdzone LGA775 pod procesory Intela.Obok socketu umieszczono radiatory chłodzące mosfety oraz sekcję zasilania płyty głównej.Pomalowano jest na estetyczny czarny kolor.Płyta posiada 4 sloty DIMM na kości pamięci ram ddr2.Maxymalna obsługiwana częstotliwość kości ram podana przez producenta to 1200mhz lecz płyta radzi sobie bezproblemowoz częstotliwością nawet 1333Mhz+.Obok slotów na kości ram zauważymy 3 diody informujące o poprawnie działającej płycie głównej ramach oraz karcie graficznej.Płyta została wyposażona w 3 sloty PCI-E x16.Jednakże 2 niebieskie działają z pełną prędkością x16 a trzeci czarny środkowy jako x8 co oznacza że możliwe jest połączenie dwóch kart mostkiem SLi a w środku wsadzenie trzeciego gpu do obliczania fizyki.Płyta jako nieliczna została także zaopatrzona w wyświetlacz kodów POST który odrazu po napotkaniu jakiegokolwiek błedu informuje nas odpowiednim kodem błędu.Na samym dole płyty zauważymy 2 przyciski POWER i RESET, które będą dużym ułatwieniem dla ludzi którzy dużo podkręcają.Płytę wyposażono w 6 złączy sata 3gb/s w kolorze czarnym.Tak samo całe PCB jest w kolorze czarnym co sprawia naprawdę dobre wrażenie estetyczne.Plusem dla firmy chipsetu 680i SLi jest niesamowita podatność na O/C.Płyta bezproblemowo według producenta wytrzymuje FSB na poziomie 525Mhz lecz ja doszedłem do 590Mhz bez większych problemów.Bios jest bardzo rozbudowany można podnościć napięcie dosłownie na wszystkim.|Tolerancja voltów jest bardzo duża.Płyta obsługuje wszystkie procesory z rodziny pentium dual core core 2 duo (także extreme) oraz core 2 quad.Posiada złącze 24PiN oraz 8 PiN 12v a także złącze IDE oraz FDD.

A teraz przyszedł czas na długo wyczekiwane fotki.

Pierwsze co mnie zaintrygowało to wyświetlacz kodów POST który jest bardzo przydatny w przypadku kiedy mamy doczynienia z overclockingiem.
Dodaj obrazek
3x PCI-E X16.
Dodaj obrazek
6x S-ATA (2 odwrócone o 90 stopni )
Dodaj obrazek
Założony coller
Dodaj obrazek
RESET I POWER ON/OFF zintegrowane na MOBO (Gratka dla OVERCLOCKERÓW) :D
Dodaj obrazek
Chłodzenie sekcji zasilania na MOBO w kolorze czarnym :)
Dodaj obrazek
W zestawie znajdziemy wiatraczek na mostek połnocny który naprawdę przydaje się podczas O/C oczywiście w kolorze czarnym.Prawie niesłyszalny.
Dodaj obrazek
Wszelkie porty z tyłu MOBO:) Oczywisćie dwukanałowa karta dźwiękowa 5.1, 6x USB wejście SPDIF oraz firewall.
Dodaj obrazek
I najlepsze na KONIEC:D Założone 2x 9600GT SLi połączone CZARNYM mostkiem NVIDIA SLi dołączonym do zestawu :)
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez KEN-BLOCK dnia: 16 Maj 2010 - 13:35


#2 Użytkownik jest niedostępny   glo0ver 

  • IT Student
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1033
  • Dołączył: Nd, 17 Maj 09

Napisany 27 Kwiecień 2010 - 12:08

Podstawą każdej recenzji są zdjęcia i testy ;-)

Ale OPIS dobry :thumbup:

#3 Użytkownik jest niedostępny   KEN-BLOCK 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 542
  • Dołączył: Wt, 29 Gru 09

Napisany 27 Kwiecień 2010 - 12:25

Ok dodam w najbliższym czasie fotki i testy :)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Master_Chief 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1479
  • Dołączył: So, 07 Kwi 07

Napisany 04 Maj 2010 - 17:44

Taki opis możemy przeczytać w wiekszości sklepów internetowych i na różnych serwisach. Jak kolega napisał wyżej, podstawą dobrej recenzji są zdjęcia i testy. No więc spokojnie czekamy na ciąg dalszy.

Ten post był edytowany przez Master_Chief dnia: 04 Maj 2010 - 17:45


#5 Użytkownik jest niedostępny   Papryka244 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2388
  • Dołączył: Pt, 03 Paź 08

Napisany 04 Maj 2010 - 18:02

590mhz na 680i? :o

#6 Użytkownik jest niedostępny   Johny_B 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1983
  • Dołączył: Wt, 10 Lip 07

Napisany 04 Maj 2010 - 19:47

daj szkrina tych 590...790 ftw z cyfrową sekcją zasilania po v modach pod azotem zrobili z bieda 620...680 miała problem te 520 zrobić...pokaz szkrina

#7 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 05 Maj 2010 - 00:50

Koledze chodziło pewnie o 490 bo na to wskazuje OC e5200.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32263
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 05 Maj 2010 - 00:57

To miała być recenzja? :E
Gdzie wyniki testów? Gdzie pokaz możliwości o/c?

#9 Użytkownik jest niedostępny   KEN-BLOCK 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 542
  • Dołączył: Wt, 29 Gru 09

Napisany 05 Maj 2010 - 18:01

Poczekajcie jutro rozbiorę PC bo będę montował backplate pod coller na cpu to porobię fotki.Proszę o jeszcze jeden dzień cierpliwości :)

Pozdrawiam.

Co do screena i 590Mhz...ja wyjechałem na 307Mhz bo ustawiłem procka na równe 4Ghz.Ale dla tego mobo to nie problem wyciągnąc grubo ponad 500Mhz...

CYTAT Z INNEGO FORUM : "Teraz sytuacja radykalnie się zmieniła – nForce 680i SLI obsługuje OFICJALNIE (!!!) FSB 333 (QPB 1333), zaś nieoficjalnie pozwala uzyskać grubo ponad 500 MHz. "

#10 Użytkownik jest niedostępny   ThePunisher 

  • *** NO MERCY ***
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2837
  • Dołączył: Pn, 15 Lut 10

Napisany 05 Maj 2010 - 19:48

troche stara ta plytka, nie myslales zeby w cos nowszego zainwestowac?

#11 Użytkownik jest niedostępny   KEN-BLOCK 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 542
  • Dołączył: Wt, 29 Gru 09

Napisany 05 Maj 2010 - 21:50

Cytuj

troche stara ta plytka, nie myslales zeby w cos nowszego zainwestowac?


Stara może i tak ale ma wyświetlacz kodów post ma 3way sli jest świetna z wyglądu pod nvidie świetna pod oc i jest czarna i od EVGA:d i najwazniejsze:d MAŁO KTO JĄ MA:D

#12 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32263
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 05 Maj 2010 - 22:08

Grzejący się chipset, powoli umierający socket, Tri-SLI niewykorzystywane przez większość userów. To ma zachęcić do zakupu?

#13 Użytkownik jest niedostępny   Papryka244 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2388
  • Dołączył: Pt, 03 Paź 08

Napisany 06 Maj 2010 - 00:11

Zobacz postKEN-BLOCK, o 5 Maj 2010, 18:01, napisał(a):

Poczekajcie jutro rozbiorę PC bo będę montował backplate pod coller na cpu to porobię fotki.Proszę o jeszcze jeden dzień cierpliwości :)

Pozdrawiam.

Co do screena i 590Mhz...ja wyjechałem na 307Mhz bo ustawiłem procka na równe 4Ghz.Ale dla tego mobo to nie problem wyciągnąc grubo ponad 500Mhz...

CYTAT Z INNEGO FORUM : "Teraz sytuacja radykalnie się zmieniła ? nForce 680i SLI obsługuje OFICJALNIE (!!!) FSB 333 (QPB 1333), zaś nieoficjalnie pozwala uzyskać grubo ponad 500 MHz. "

Grubo ponad 500mhz :lol2:
Już to widzę :Up_to_s:

Ten post był edytowany przez Papryka244 dnia: 06 Maj 2010 - 00:11


#14 Użytkownik jest niedostępny   HΛЯPΛGŌN 

  • [ 8-bit ]
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7303
  • Dołączył: So, 11 Wrz 04

Napisany 06 Maj 2010 - 00:19

Po pierwsze płyta jest podstarzała, więc nie sadzę aby ten krótki opis kogoś zachęcił do kupna. Brakuje podstawowych rzeczy takich jak testy, zdjęcia, możliwości biosu. Ponadto płyta dedykowana pod 3-way SLI, wiec wypadałoby sprawdzić jak działa na niej chociaż tandem kart NVIDII.

#15 Użytkownik jest niedostępny   KEN-BLOCK 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 542
  • Dołączył: Wt, 29 Gru 09

Napisany 16 Maj 2010 - 13:35

EDIT PIERWSZEGO POSTA :D

#16 Użytkownik jest niedostępny   bielas 

  • ...i daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28255
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 08 Sierpień 2010 - 13:48

Zobacz postKEN-BLOCK, o 05 Maj 2010 - 22:50, napisał(a):

Stara może i tak ale ma wyświetlacz kodów post ma 3way sli jest świetna z wyglądu pod nvidie świetna pod oc i jest czarna i od EVGA:d i najwazniejsze:d MAŁO KTO JĄ MA:D


Wiesz dlaczego "MAŁO KTO JĄ MA"? Bo jest/była cała masa lepszych od niej płyt, choćby pod względem osiąganych wyników/ceny/wyglądu. Choćby :kupa: była ze złota, zawsze pozostanie :kupa:.
Dawaj szkriny z testów jakie zrobiłeś, przede wszystkim ten z FSB grubo ponad 500MHz, bo inaczej, to :rotfl:.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Mr.FrOsT 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7496
  • Dołączył: Nd, 29 Sty 06

Napisany 27 Październik 2010 - 19:14

Odkopię, jednak może komuś się przyda.

Na biosie p33 45nm quady działają bez problemu, podczas gdy oficjalnie ponoć płyta obsługi takich nie zapewnia.

Ten post był edytowany przez Mr.FrOsT dnia: 27 Październik 2010 - 19:14


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych