Forum PCLab.pl: Problem fps w cs 1.6 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem fps w cs 1.6 Zobaczymy jakie tu sa spece...

#1 Użytkownik jest niedostępny   punisher1 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 231
  • Dołączył: Pn, 20 Sie 07

Napisany 21 Maj 2010 - 00:21

Dobra cwaniaczki, jak ktos rozwiaze moj problem do jest naprawde dobry.
Sprzet:
1.AMD Sempron 2800+ 2,0ghz socket A, 2. Barton 2600+ 1,92ghz
plyta Asus A7V880
ram 3x512mb
dysk seagate 10gb IDE (nowy 120gb sata padl :()
X1650 pro 256mb ddr3
zasilka colorsit 400W (wiem wiem, nie nic mowcie)

Problem jest nastepujacy. W akcji fpsy skacza miedzy 50-100, w zaleznosci od mapki. Na respawnie (czyli jak sie zaczyna runda) fpsy skacza no tak do 90. W grze 5v5 jest ciut lepiej ale i tak 70-100fps jest (czasem 60). Ustawienia karty na low. W sumie nie ma tu zadnego znaczenia, bo nawet na high roznica moze jest lekka, wrecz niezauwazalna. Ale ta karta bez problemu obsluzy 100fps w tak starej grze. Sprawa na Bartonie wyglada, ze tak powiem tak samo. Nie zanotowalem zadnej roznicy. Dysk po formacie czy nie... problem pozostaje. Na nowszym dysku ktory padl bylo to samo. Gadalem z kolesiami i na 1,7ghz sempronach socket A wyciagali stale 100fps z lekkimi spadkami do 85 w akcji.

No i powiedzcie mi jaki kurcze problem lezy w tej grze. Nie mowcie mi o ustawieniach karty, czy tez config w grze, bo laikiem nie jestem i praktycznie wszystko co jest mozliwe sprobowalem i problem i tak zostaje.

#2 Użytkownik jest niedostępny   mlody_tarnow 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9412
  • Dołączył: Wt, 08 Maj 07

Napisany 21 Maj 2010 - 09:30

Zobacz postpunisher1, o 21 Maj 2010, 00:21, napisał(a):

Dobra cwaniaczki, jak ktos rozwiaze moj problem do jest naprawde dobry.
Sprzet:
1.AMD Sempron 2800+ 2,0ghz socket A, 2. Barton 2600+ 1,92ghz
plyta Asus A7V880
ram 3x512mb
dysk seagate 10gb IDE (nowy 120gb sata padl :()
X1650 pro 256mb ddr3
zasilka colorsit 400W (wiem wiem, nie nic mowcie)


Jeśli na 120 problem nie występował, a na 10 tak to chyba masz odpowiedź. Stary 10GB dysk nie szaleje z odczytem, pewnie jeszcze ma bady, a nawet jak nie ma to pewnie nie raz chrupnie, że hej ho :E i stąd skaczący FPS.

Ten post był edytowany przez mlody_tarnow dnia: 21 Maj 2010 - 09:31


#3 Użytkownik jest niedostępny   punisher1 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 231
  • Dołączył: Pn, 20 Sie 07

Napisany 21 Maj 2010 - 11:44

Cytuj

Na nowszym dysku ktory padl bylo to samo.


Chyba zle przeczytales.

#4 Użytkownik jest niedostępny   prabab 

  • Tenchovo.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14658
  • Dołączył: Cz, 16 Wrz 04

Napisany 21 Maj 2010 - 12:07

Zobacz postpunisher1, o 21 Maj 2010, 01:21, napisał(a):

No i powiedzcie mi jaki kurcze problem lezy w tej grze.

Gra jest stara i nie obsługuje deferred shadingu. Zależnie od tego gdzie patrzysz, renderer działa szybciej, bądź wolniej - jest to widoczne zwłaszcza na niektórych modelach GPU, które traktują klasyczne metody wyświetlania grafiki trójwymiarowej po macoszemu.

Możliwe również, że masz po prostu jakieś wysłużone pamięci ram, które nie nadążają z wczytywaniem tekstur, modeli etc, co bezpośrednio przyczynia się do żabkowania :P.

Zmiana działu.

#5 Użytkownik jest niedostępny   punisher1 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 231
  • Dołączył: Pn, 20 Sie 07

Napisany 21 Maj 2010 - 17:37

Co do pamieci to jestem prawie pewny ze sa dobre.

Natomiast to co ujales o grafice mnie zastanowilo. Posiadam catalysty 6.11. Co by bylo gdyby przesiadl sie na 4.xx? Moglaby byc jakas roznica?

#6 Użytkownik jest niedostępny   ScOObe 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Cz, 12 Mar 09

Napisany 05 Czerwiec 2010 - 13:38

No więc spróbuj zmienić sterowniki na wersję 7.1 albo 7.4 To są podobno najlepsze do Twojej karty graficznej. Najlepiej zainstaluj Omegi - http://www.omegadrivers.net/.

Przed instalacją koniecznie jakiś drivercleaner, albo driversweaper, żeby usunąć śmieci po poprzednich sterach. Możesz również sprawdzić ile pamięci RAM ma do dyspozycji Twoja karta graficzne (nie pamiętam, jak się nazywa ta funkcja :)) Przydałoby się ustawić na 128, albo przynajmniej 64, bo zdaje isę, ze 128 i tak nie wykorzysta. Możesz również pobawić się w podkręcenie karty/procesora, żeby sprawdzić co jest wąskim gardłem Twojej konfiguracji.

Jeżeli chodzi o to, że gra stara, wiec powinno być 100fps. Nie do końca, ponieważ steam, na którym działa CS jest ciągle rozwijany i jest coraz bardziej zasobożerny. To, co kiedyś spokojnie chodziło na konfiguracji dużo gorszej od Twojej - teraz mogło by się krzaczyć.

#7 Użytkownik jest niedostępny   komud 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1236
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 07

Napisany 21 Czerwiec 2010 - 23:26

100fps powinienes miec non stop, chyba ze 32bit + smoke wtedy mozliwe spadki.
Szukaj problemy w sterownikach od grafy lub ich ustawieniach.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych