Forum PCLab.pl: Komputer po włączeniu nie wyświetla obrazu na monitorze. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Komputer po włączeniu nie wyświetla obrazu na monitorze. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   lukasza93 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Wt, 15 Cze 10

Napisany 15 Czerwiec 2010 - 22:07

Witam.Mam taki problem ostatnio miałem problem z komputerem(miałem zepsuty zasilacz i procesor).Informatyk wymienił najpierw zasilacz,gdy włączyłem komputer na monitorze nic się nie wyswietlało lecz komputer chodził.Pozniej informatyk wymienil jeszcze procesor,komputer juz chodzil,grałem sobie i grałem,wyłączyłem komputer,a gdy chcialem go znowu wlaczyc to monitor juz nie dzialal...Gdy teraz wlaczam komputer to nie mam obrazu na monitorze...
Robiłem juz RESET BIOSA 2 sposobami: na PLYCIE GLOWNEJ i przyciskajac klawisz INSERT.

Czy ktos wie i moglby mi pomoc mi z tym problemem...?Byl bym bardzo wdzieczny.

Prosze pisac swoje sugestie w jaki sposob mozna to naprawic :)

#2 Użytkownik jest niedostępny   rybak09 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 390
  • Dołączył: Wt, 09 Gru 08

Napisany 15 Czerwiec 2010 - 22:12

Zobacz postlukasza93, o 15 Czerwiec 2010, 22:07, napisał(a):

Witam.Mam taki problem ostatnio miałem problem z komputerem(miałem zepsuty zasilacz i procesor).Informatyk wymienił najpierw zasilacz,gdy włączyłem komputer na monitorze nic się nie wyswietlało lecz komputer chodził.Pozniej informatyk wymienil jeszcze procesor,komputer juz chodzil,grałem sobie i grałem,wyłączyłem komputer,a gdy chcialem go znowu wlaczyc to monitor juz nie dzialal...Gdy teraz wlaczam komputer to nie mam obrazu na monitorze...
Robiłem juz RESET BIOSA 2 sposobami: na PLYCIE GLOWNEJ i przyciskajac klawisz INSERT.

Czy ktos wie i moglby mi pomoc mi z tym problemem...?Byl bym bardzo wdzieczny.

Prosze pisac swoje sugestie w jaki sposob mozna to naprawic :)


Napisz dokładną specyfikacje komputera
A co do możliwego problemu to może być ich wiele, z płytą główna/kartą graficzną na czele

#3 Użytkownik jest niedostępny   janekx Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 435
  • Dołączył: Pn, 24 Lis 08

Napisany 17 Czerwiec 2010 - 07:26

...oczywiście zacznij od sprawdzenia grafiki i monitora...obejrzyj dokładnie płytę główną...

miałem niedawno bardzo podobny problem, po sprawdzeniu wszystkiego co możliwe, począwszy od karty graficznej, pamięci, rozebraniu komputera do ostatniej śrubki, ręce mi już opadły i szykowałem się już do zmiany procesora, płyty i pamięci


...po kolejnej próbie uruchomienia komputera włożyłem tylko 1 kość pamięci i o dziwo komputer bez problemu się uruchomił...problemem u mnie okazał się jeden z czterech slotów pamięci na płycie głównej, który gdy znajduję się w nim kość pamięci powoduje problemy i objawy są identyczne jak u Ciebie...

...oczywiście u Ciebie problem może leżeć gdzie indziej, najlepiej podaj dokładną konfigurację, sprawdź wartości napięć, oraz temperatury podzespołów (procesor, chipset, grafika)......zawsze warto zapewnić odpowiedni obieg powietrza w obudowie.....(dodatkowe wentylatory)...

#4 Użytkownik jest niedostępny   szweder Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 502
  • Dołączył: So, 08 Sie 09

Napisany 17 Czerwiec 2010 - 10:53

ja miałem taki problem i okazało się że to płyta główna się walneła bo chipset sie już tak przegrzewał że nie wyrabiał, i płyta padła. jak masz możliwość to sprawdź wszystkie części na innej płycie głównej ;)

#5 Użytkownik jest niedostępny   Sheffield_Dave Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: So, 26 Cze 10

Napisany 01 Lipiec 2010 - 23:16

Witam.

Jak ktoś tu napisał może być wiele różnych przyczyn:

Płyta głowna

Grafika

Monitor

a nawet dysk,

kiedyś miałem taki problem właśnie z dyskiem i okazało się ze dysk padł też niby komp się odpalał ale czarny obraz albo raz miałem z monitorem problem czarny ekran okazało się ze to monitor miałem wtedy jeszcze CRT i się zepsuł teraz mam LCD i działa bez zarzutów, równie dobrze może być coś z płytą główną aha i sprawdź wszystkie kabelki czy aby nie ma gdzieś przeciętego albo pękniętego kabelka eliminuj i sprawdzaj wszystko po kolei może sam dojdziesz co jest przyczyną dobra kmina nie jest zła, mi ostatnio dysk się buntował system mi go nie wykrywał kombinowałem kombinowałem i z czasem doszedłem i okazało się ze kabelek SATA był pęknięty i raz stykał i działał a raz nie ledwo co to zauważyłem w takim miejscu było pęknięcie ale wyeliminowałem usterkę i teraz działa dysk bez zarzutów.

Pozdro

#6 Użytkownik jest niedostępny   rookie Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 99
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 08 Lipiec 2010 - 12:21

Może to być też niedociśnięty procesor. Pamiętam jak instalowałem AthlonaII to z początku spanikowałem, że zepsułem procka bo za nic nie chciał działać. Trzeba sprawdzić czy dobrze jest wciśnięty w socket (ale nie za mocno! - można uszkodzić nóżki...). Może również RAM nie stykać... Chyba, że było jakieś przepięcie w kompie - to ewentualnie gwarancja lub zgłosić się do PZU i zwalić wszystko na burzę :)

#7 Użytkownik jest niedostępny   sstratoss Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 99
  • Dołączył: Nd, 20 Gru 09

Napisany 08 Lipiec 2010 - 19:17

Potwierdzam to co jest wyżej napisane. Zacznij od sekcji zasilania na płycie głownej - czy nie ma powybrzuszanych kondensatorów - jeżeli nie ma jest mała nadzieja że to nie płyta główna choć poprzednie objawy wskazują na nią. Myślę że niedociśnięty wentylator na procku odpada bo komp chodził jakiś czas...a przy nie dociśniętym szybciej by się wyłączył (chyba że masz w BIOSie wyłączoną ochronę przed przegrzewaniem). Następnie sprawdz grafe w innym kompie, najlepiej na jakimś 3Dmarku - jak nie wywali się podczas testu to powinna być ok - następnie podaj wkońcu swoją konfigurację bo to może być wina PSU (np za słaby zasilacz względem twojego zestawu). Pamiątki i HDD też sprawdz w innym kompie i napisz co z tego wynikło :Up_to_s:

#8 Użytkownik jest niedostępny   _stach_ Ikona

  • Podyplomowany Informatyk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1189
  • Dołączył: Wed, 12 Wrz 07

Napisany 09 Lipiec 2010 - 15:31

Karta graficzna ci padła albo pamięci - prawie pewne :thumbup:

Czy monitor wyświetla jakiś komunikat - input not detected albo coś takiego?

Ten post był edytowany przez _stach_ dnia: 09 Lipiec 2010 - 15:32


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych