Forum PCLab.pl: Gdzie kupię kabel telefoniczny? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

Gdzie kupię kabel telefoniczny? Neostrada 20MB Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   THE2L Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 98
  • Dołączył: Cz, 29 Maj 08

Napisany 19 Lipiec 2010 - 17:33

Witam. Mam problemik, mam w domu Neostradę 20MB i niestety potrzebuję lepszego kabla, żeby to wszystko dobrze działało. Gdzie mogę kupić jakiś bardzo dobry kabel telefoniczny, ale nie płaski i najlepiej, żeby był ekranowany :)

#2 Użytkownik jest niedostępny   r2w Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 479
  • Dołączył: Wt, 12 Gru 06

Napisany 19 Lipiec 2010 - 17:36

Zobacz postTHE2L, o 19 Lipiec 2010 - 18:33, napisał(a):

Witam. Mam problemik, mam w domu Neostradę 20MB i niestety potrzebuję lepszego kabla, żeby to wszystko dobrze działało. Gdzie mogę kupić jakiś bardzo dobry kabel telefoniczny, ale nie płaski i najlepiej, żeby był ekranowany :)

W sklepie z elektroniką -_-

#3 Użytkownik jest niedostępny   skee Ikona

  • Don't Forget to Breathe
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30308
  • Dołączył: Nd, 26 Sie 07

Napisany 19 Lipiec 2010 - 17:39

Ale co nie działa na nie - zwykłym kablu ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   THE2L Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 98
  • Dołączył: Cz, 29 Maj 08

Napisany 19 Lipiec 2010 - 17:46

Oczywiście, że nie działa na zwykłym kablu, który ma jakieś 30 metrów od wejścia głównej lini w domu :) Za duży transfer danych na takie cienkie druciki (0.33 mm) w zwykłym kablu.
W sklepie z elektroniką :) Tylko pokaż mi taki sklep, który ma kabel ekranowany :)

#5 Użytkownik jest niedostępny   skee Ikona

  • Don't Forget to Breathe
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30308
  • Dołączył: Nd, 26 Sie 07

Napisany 19 Lipiec 2010 - 17:48

Zobacz postTHE2L, o 19 Lipiec 2010 - 18:46, napisał(a):

Oczywiście, że nie działa na zwykłym kablu, który ma jakieś 30 metrów od wejścia głównej lini w domu :) Za duży transfer danych na takie cienkie druciki (0.33 mm) w zwykłym kablu.
W sklepie z elektroniką :) Tylko pokaż mi taki sklep, który ma kabel ekranowany :)



No to cuda niewidy widzę macie...

#6 Użytkownik jest niedostępny   THE2L Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 98
  • Dołączył: Cz, 29 Maj 08

Napisany 19 Lipiec 2010 - 17:50

No niestety :( Neo 20mb działa na zwykłym kablach max do 700 metrów od centrali, ja jestem około 3 km ;) I potrzebuję najlepszego kabla jaki tylko jest :)
Może jakieś linki? ;)))

#7 Użytkownik jest niedostępny   bielas Ikona

  • ...i daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13137
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 19 Lipiec 2010 - 17:50

przecież bity na tak cienkich kabelkach w RJ11 mu się nie mieszczą i chce grubszy :rotfl:

#8 Użytkownik jest niedostępny   THE2L Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 98
  • Dołączył: Cz, 29 Maj 08

Napisany 19 Lipiec 2010 - 17:52

Zobacz postbielas, o 19 Lipiec 2010 - 18:50, napisał(a):

przecież bity na tak cienkich kabelkach w RJ11 mu się nie mieszczą i chce grubszy :rotfl:


Nie bity kolego tylko szum jest zbyt mocny w stosunku do odległości na różnicy 12 a 6 db :)
Mam stary kabel w domu i tyle, potrzebuje lepszy :)

Człowiek pracujący w TPSA od 20 lat wie co mówi i nawet mi to udowodnił, teraz ja muszę sobie kupić kabelek :)

Ten post był edytowany przez THE2L dnia: 19 Lipiec 2010 - 17:55


#9 Użytkownik jest niedostępny   Jeden_z_lepszych Ikona

  • ?
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 991
  • Dołączył: So, 14 Lip 07

Napisany 19 Lipiec 2010 - 17:56

Zobacz postskee, o 19 Lipiec 2010 - 18:48, napisał(a):

No to cuda niewidy widzę macie...


Bo to nowa technologia, im grubszy kabel tym więcej danych przejdzie.
Tak samo musisz np dobierać kable pod moc głośników/kolumn...

czyli 100kB = 100W i do tego dobierasz odpowiednią grubość kabla ;)



@Topic
Chcesz kłaść 3km kabla ? :E

A testowałeś połączenie podłączając się jakimś krótkim kablem od razu przy gniazdku ?

#10 Użytkownik jest niedostępny   skee Ikona

  • Don't Forget to Breathe
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30308
  • Dołączył: Nd, 26 Sie 07

Napisany 19 Lipiec 2010 - 17:56

Zobacz postTHE2L, o 19 Lipiec 2010 - 18:52, napisał(a):

Nie bity kolego tylko szum jest zbyt mocny w stosunku do odległości na różnicy 12 a 6 db :)
Mam stary kabel w domu i tyle, potrzebuje lepszy :)

DSL Status: Connected
DSL Modulation Mode: ADSL2+
DSL Path Mode: Fast
Downstream Rate: 19898 kbps
Upstream Rate: 1279 kbps
Downstream Margin: 7 db
Upstream Margin: 6 db
Downstream Line Attenuation: 19 db
Upstream Line Attenuation: 6.5 db
Downstream Transmit Power: 10 db
Upstream Transmit Power: 21 db

Mam chyba 15letnie kable, od puszki przed domem do gniazdka jakieś 15 - 20m, do centrali cholera wie ile ale kilka km. Czary ?

#11 Użytkownik jest niedostępny   dendrytus Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5653
  • Dołączył: Nd, 13 Lip 08

Napisany 19 Lipiec 2010 - 17:58

Zobacz postTHE2L, o 19 Lipiec 2010 - 18:50, napisał(a):

No niestety :( Neo 20mb działa na zwykłym kablach max do 700 metrów od centrali, ja jestem około 3 km ;) I potrzebuję najlepszego kabla jaki tylko jest :)
Może jakieś linki? ;)))

Nie ma żadnego znaczenia jaki kabel zastosujesz. Sam napisałeś że jesteś około 3 000 m od centrali, co ma dać 30m czy 100m. Nie ma sensu ta zmiana. Nic tym nie osiągniesz.
No chyba, że wymieniasz całe 3km. :lol2: na światłowód. :E

Najlepszy to będzie chyba ten

Ten post był edytowany przez dendrytus dnia: 19 Lipiec 2010 - 18:04


#12 Użytkownik jest niedostępny   THE2L Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 98
  • Dołączył: Cz, 29 Maj 08

Napisany 19 Lipiec 2010 - 18:02

Zobacz postskee, o 19 Lipiec 2010 - 18:56, napisał(a):

DSL Status: Connected
DSL Modulation Mode: ADSL2+
DSL Path Mode: Fast
Downstream Rate: 19898 kbps
Upstream Rate: 1279 kbps
Downstream Margin: 7 db
Upstream Margin: 6 db
Downstream Line Attenuation: 19 db
Upstream Line Attenuation: 6.5 db
Downstream Transmit Power: 10 db
Upstream Transmit Power: 21 db

Mam chyba 15letnie kable, od puszki przed domem do gniazdka jakieś 15 - 20m, do centrali cholera wie ile ale kilka km. Czary ?


Ale po co ty mi to napisałeś? Ja nie potrzebuję twoich informacji :) Do centrali cholera wie ile .. pewnie masz ją pod dupą :) i nawet o tym nie wiesz ; )
Muszę wymienić kabel od głównego wejścia linii do domu do mojego routera :)
Był u mnie monter i podłączył mnie dobrym kablem od głównego gniazda do routera i było wszystko oki. Może w końcu podacie jakąś propozycję kabla a nie bezsensownie peplecie ryjkami?

Ten post był edytowany przez THE2L dnia: 19 Lipiec 2010 - 18:04


#13 Użytkownik jest niedostępny   boszek Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 827
  • Dołączył: Cz, 14 Gru 06

Napisany 19 Lipiec 2010 - 18:04

Skręć go! (o ile jeszcze nie jest skręcony)
PS. Nie żartuję.
Ekranowanego nie potrzebujesz. Zwykłą skrętkę i tyle.

#14 Użytkownik jest niedostępny   skee Ikona

  • Don't Forget to Breathe
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30308
  • Dołączył: Nd, 26 Sie 07

Napisany 19 Lipiec 2010 - 18:05

Zobacz postTHE2L, o 19 Lipiec 2010 - 19:02, napisał(a):

Ale po co ty mi to napisałeś? Ja nie potrzebuję twoich informacji :) Do centrali cholera wie ile .. pewnie masz ją pod dupą :) i nawet o tym nie wiesz ; )
Muszę wymienić kabel od głównego wejścia linii do domu do mojego routera :)
Był u mnie monter i podłączył mnie dobrym kablem od głównego gniazda do routera i było wszystko oki. Może w końcu podacie jakąś propozycję kabla a nie bezsensownie peplecie ryjkami?


Co i czym robimy ? tak sobie możesz do niewiasty z siga powiedzieć ;)

Po co napisałem ? to też właśnie tam zawarłem. Jak chcesz pruć ściany, powodzenia.

#15 Użytkownik jest niedostępny   THE2L Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 98
  • Dołączył: Cz, 29 Maj 08

Napisany 19 Lipiec 2010 - 18:07

Zobacz postboszek, o 19 Lipiec 2010 - 19:04, napisał(a):

Skręć go! (o ile jeszcze nie jest skręcony)
PS. Nie żartuję.
Ekranowanego nie potrzebujesz. Zwykłą skrętkę i tyle.


Skręcić go? Ciekawe jak ja go mam skręcić jak wszystko idzie w ścianie itp ;) Będę miał troche roboty przy położeniu nowego kabla, a wyjmować starego i go skręcać na pewno nie będę, w grę wchodzi tylko ekran i skrętka :)

Zobacz postskee, o 19 Lipiec 2010 - 19:05, napisał(a):

Co i czym robimy ? tak sobie możesz do niewiasty z siga powiedzieć ;)

Po co napisałem ? to też właśnie tam zawarłem. Jak chcesz pruć ściany, powodzenia.

własnie nie chce pruć ścian tylko położyć nowy w listwach, tyle.

#16 Użytkownik jest niedostępny   skee Ikona

  • Don't Forget to Breathe
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30308
  • Dołączył: Nd, 26 Sie 07

Napisany 19 Lipiec 2010 - 18:08

http://www.dipol.com...__E1515_305.htm

6 pozycja którą wypluwa gógiel,

#17 Użytkownik jest niedostępny   THE2L Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 98
  • Dołączył: Cz, 29 Maj 08

Napisany 19 Lipiec 2010 - 18:09

Zobacz postskee, o 19 Lipiec 2010 - 19:08, napisał(a):

http://www.dipol.com...__E1515_305.htm

6 pozycja którą wypluwa gógiel,


Hmm kategoria 5e, no całkiem całkiem ten kabelek ;) szkoda, że nie ma dwóch żył :) Dzięki poszukam więcej na tej stonce. Pozdrawia. Można zamknąć :)

Ten post był edytowany przez THE2L dnia: 19 Lipiec 2010 - 18:11


#18 Użytkownik jest niedostępny   dendrytus Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5653
  • Dołączył: Nd, 13 Lip 08

Napisany 19 Lipiec 2010 - 18:11

Ten lub ten

PS.

Zobacz postskee, o 19 Lipiec 2010 - 19:08, napisał(a):


Ciekawe dlaczego następny temat kol. THE2L będzie brzmiał: "Mam super ekranowany kabel, a transfer mi spadł."
I żeby nie było, że to wina kabla. :lol2:

Ten post był edytowany przez dendrytus dnia: 19 Lipiec 2010 - 18:14


#19 Użytkownik jest niedostępny   beowulf Ikona

  • Mam dynamicznie przydzielane IQ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4105
  • Dołączył: So, 25 Lis 06

Napisany 19 Lipiec 2010 - 18:24

Zobacz postTHE2L, o 19 Lipiec 2010 - 19:09, napisał(a):

szkoda, że nie ma dwóch żył :)

No fakt, ma tylko 8 -_-
Możesz ekranować nawet każdą linię, potem ekranować parami, potem ekranować cały kabel a najlepiej jeszcze ekranować korytko. Ale przy poziomie zakłóceń, które masz już w samej centrali wiele to nie zmieni.
Pytanie mam jedno - skoro mówisz o "kablu telefonicznym", to na cholerę Ci skrętka do Ethernetu (RJ-45)?

#20 Użytkownik jest niedostępny   giez Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10532
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 06

Napisany 19 Lipiec 2010 - 18:36

potrzebujesz kabel sieciowy a nie telefoniczny skoro wtyczka RJ-45, a gdzie kupić? no przecież nie w mięsnym, idź do pierwszego elektronicznego sklepu - tam Ci doradzą

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych