Forum PCLab.pl: Android FAQ dla zielonych i początkujących - wersja sierpień 2010 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Android FAQ dla zielonych i początkujących - wersja sierpień 2010

#1 Użytkownik jest niedostępny   gotrunks Ikona

  • Dla Ciebie mógłbym zrobić wszystko co zechesz powiedz tylko...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2262
  • Dołączył: So, 17 Kwi 04

Napisany 22 Lipiec 2010 - 14:58

Bono[UG]
Ludzie zanim zaraportujecie jako plagiat, to zorientujcie się kto jest autorem obu tekstów.


Poradnik z często zadawanymi pytaniami od nowych użytkowników systemu Android dla których nieraz jest to również pierwszy telefon z ekranem dotykowym

Konto googla, po co dlaczego?
http://www.youtube.c...IWzPD_I#t=3m03s

Podstawy ogólne, ekran dotykowy widgety
http://www.youtube.c...IWzPD_I#t=0m24s

Podłączanie do PC oraz pasek statusu...
http://www.youtube.c...IWzPD_I#t=2m23s

Podstawowa aplikacja telefonu oraz kontaktów czyli jak działają kontakty, jak przypisać dzwonek do osoby itp...
http://www.youtube.c...IWzPD_I#t=3m41s

Klawisz wyszukiwania, czyli szukaj z googlem w telefonie i nie tylko
http://www.youtube.c...IWzPD_I#t=5m23s

Jak zmienić czas wygaszania ekranu? jak dodać dzwonek mp3?
http://www.youtube.c...IWzPD_I#t=5m44s

Brak internetu 3G 2G przez sieć komórkową?
http://www.youtube.c...IWzPD_I#t=6m22s

Jak ustawić statyczny adres IP dla wifi?
Jak zmienić zasady trybu uśpienia?
Jak włączyć lokalizacje po stacjach bazowych? GPSa?

http://www.youtube.c...IWzPD_I#t=6m54s

Jak zmienić klawiaturę na inną?
http://www.youtube.c...IWzPD_I#t=9m06s

Market kilka słów o nim oraz o aplikacjach w nim zawartych.
http://www.youtube.c...IWzPD_I#t=7m32s

Alternatywna aplikacja wiadomości Handcent SMS, problem z podwójnymi powiadomieniami na pasku statusu
http://www.youtube.c...IWzPD_I#t=8m15s

Alternatywne aplikacje dialera, kontaktów
http://www.youtube.c...VQAJo2U#t=0m56s

Home, launchery czyli jak zmienić wygląd systemu, jak dodać theme dla android itp
http://www.youtube.c...VQAJo2U#t=1m26s

Jak odinstalować aplikacje? Jak wyczyścić im cache w razie problemów
http://www.youtube.c...VQAJo2U#t=3m09s

Nieprawidłowy wzór blokady ekranu, co dalej?
http://www.youtube.c...VQAJo2U#t=3m54s

Wipe, czyli reset ustawień fabrycznych ostateczne lekarstwo na wiele problemów.
http://www.youtube.c...VQAJo2U#t=4m23s


Najczęściej zadawane pytania na forum:

Odnośnie Androida
być może powtarzam to co w poradniku do którego link wyżej, ale wolę powtórzyć.

Mini słownik

Co to jest root?
Modyfikacja systemu nadająca prawa użytkownikowi do zaawansowane ingerencji w system operacyjny. Wielu zwykłym użytkownikom root do niczego się nie przyda, BEZ roota można używać zamienników aplikacji standardowych telefony, kontaktów itd. Kiedy więc root jest przydatny? kiedy ktoś chcę podmienić jakieś pliki systemowe, czy też korzystać z aplikacji wymagających dostępu do roota jak np. wifi tetherów.

Co to są ROMy, softy, mody?
ROM czyli soft to oprogramowanie które możesz zainstalować na swoim telefonie.
MOD to modyfikacja systemu, albo drobna albo całościowa ;)

Co to jest wipe?
Reset do ustawień fabrycznych usuwa wszystkie dane z telefonu i zostawia go tak jak był po otwarciu z pudelka, usuwa dane oraz aplikacje użytkownika ale aktualizacji systemu nie cofnie ;)

Co to jest recovery?
Specjalne tryb uruchomienia telefonu w którym jest specyficzne menu, znajdzie się tam parę opcji jak wgrywanie zipów do systemu, aktualizacje systemu z plików zip na karcie, czy wipe z podzialem na factory reset czy czysczenie cache, czy możliwość tworzenia backupu systemu... Zaznaczę jednak, że nie wszystkie telefony standardowo posiadają recovery.

Co to sdk adb?
SDK czyli środowisko do tworzenia aplikacji Androida, ADB jest to powłoka dla systemu operacyjnego wchodząca w skład SDK dzięki niej można to i owo zrobić z telefonem z konsoli systemowej np. pod windowsem ;) Do pełni władzy root jednak wymagany.

Kwestie związane z internetem

Czemu telefon zżera kasę z konta? czemu rachunki są takie duże ;)
Bo Android lubi łączyć się sam z internetem.

Czy pakiet internetowy jest konieczny do korzystania z Androida
Nie jest, choć nie ma co ukrywać że system lubi internet ;) Pakiet 100MB powinien w zupełności wystarczyć żeby nie blokować netu na Androidzie, oczywiście jak się nie chodzi po YT albo czymś podobnym :P

Co zrobić żeby Android nie łączył się z internetem? Wyłączanie internetu 3G 2G
  • Jeśli nie chcesz w ogóle korzystać z internetu za pośrednictwem GSM, to usuń punkty APN, gdzie one są zobacz w pytaniu wyżej :P
  • Jeśli zależy Ci na sporadycznym korzystaniu z internetu przez GSM, zainstaluj aplikacje SMODA widget znajdziesz ją w markecie, później dodaj widget na pulpit. Od tej pory możesz włączać i wyłączać internet przez GSM kiedy Ci się podoba.


Czy jak jestem połączony z siecią wifi to internet GSM jest wyłączony? Jak wyłączyć internet GSM kiedy korzystam z Wifi?
Gdy połączysz się w pełni z siecią Wifi, system korzysta z tylko z tej sieci do komunikacji z internet i nic więcej nie trzeba robić.

Brak internetu? nie można wysyłać mmsów? Brak punktów APN
Wejdź do Ustawienia->Sterowanie siecią zwykła i bezprzewodową->Sieci telefonii komórkowej->nazwy punktów dostępu i zobaczy czy są prawidłowo ustawione dla twojej sieci. Info o APNach znajdziesz na stronie operatora bądź w googlu.

Czy da się udostępnić internet z przez USB z komputera do telefonu?
Nie da się.

Czy da się udostępnić internet z telefonu do komputer przez USB?
Tak można to zrobić wystarczy zainstalować z marketu pda.net

Kwestie związanie z Googlem oraz instalacją aplikacji

Czy konto gmail jest konieczne?
Tak konieczne, bez niego nie można korzystać z aplikacji googla w tym marketu.

Jak instalować programy?
  • z Marketu
  • z karty pamięci przy pomocy odpowiedniej aplikacji. Polecane to Astro File Manager, EStrongs File Explorer, trzeba je ściągnąć z marketu. Przed instalacją aplikacji z karty pamięci, należy wejść w ustawienia->aplikacje-> zaznaczyć opcje nieznane źródła.


Czy market jest bezpłatny?
Korzystanie z marketu jest bezpłatne. W naszym kraju Google nie udostępnił marketu w pełni więc, wszystkie aplikacje w nim się znajdujące są bezpłatne. Gdzie jest haczyk? jak korzystasz z marketu za pośrednictwem sieci GSM to płacisz operatorowi za przesyłane dane, jeśli rzecz jasna nie masz pakietu, jak łączysz się przez WiFi to problemu nie ma ;)

Jak instalować aplikacje na karcie?
Bez modyfikacji systemu i roota nie da rady. Taka możlwiość została dodana w Androidzie 2.2

Czy Google Maps to nawigacja
Nie mapy googla nie udostępniają u nas funkcji nawigacji, nadzieje że tak będzie jest duża gdyż w wielu krajach europy taka funkcja już jest.

Kwestie związane z plikami

Jak przeglądać pliki na karcie pamięci?
Zainstalować menedżer plików z marketu najlepiej:
- EStrong File Explorer
- Astro
- lub inny który bardziej przypadnie do gustu.

Jak usuwać/edytować pliki z wbudowanej pamięci?
Jeśli chodzi o systemowe partycje oraz użytkownika to bez modyfikacji systemu nie można z nimi nic robić. Natomiast jeśli jest to pamięć wewnętrzna przeznaczona do ogólnego użytku jak np. w Galaxy S czy i7500 to można modyfikować ją w taki sam sposób jak zwykłą kartę pamięci.

Jak wysyłać pliki przez Bluetooth?
Potrzebny jest system w wersji 2.x oraz odpowiedni program może to być menedżer plików z obsługą bluetooth albo Bluetooth File Transfer.

Jak ukryć niechciane w odtwarzaczu muzyki, galerii obrazków pliki?
Czasem np. po instalacji aplikacji GPS pojawia się tysiące niechcianych dźwięków na playliście w odtwarzaczu albo obrazków w galerii. Aby temu zapobiec należy w danym folderze z aplikacją/nie chcianymi plikami utworzyć pusty plik o nazwie ".nomedia" kropka na początku jest ważna!

Kwestie związane z wyglądem systemu, theme oraz inne

Jak zmienić wygląd, skórę systemu?
Standardowo Android nie posiada takiej opcji, trzeba zmienić home na obsługujący skórki np. aHome, OpenHome, Panda Home itp.

Co to jest home? launcher?
Jest to interfejs użytkownika, odpowiadający za wygląd pulpitów oraz menu z programami. W markecie znajdzie się ich całe mnóstwo od takich co obsługują skórki jak OpenHome, PandaHome, przez takie co mają bardzo wiele opcji jak AdvancedLauncher do takich co działają bardzo szybko jak helixLauncher czy polecany przeze mnie LauncherPro Beta. Po instalacji launchera czy to z karty czy to z marketu, należy przycisnąć krótko klawisz home (ten domek taki) pojawi się okno wyboru launcherów zaznaczyć domyślnie używaj i wybrać odpowiedni. W poradniku o którym po raz kolejny wspominam jest fragment poświęcony launcherom.

Jak zmienić launcher?
Po instalacji nowego luanchera nacisnąć krótko home i wybrać potrzebny ustawiając jak domyślny. Można też użyć aplikacji HomeSwitch jak ktoś ma więcej launcherów...


Theme dla systemu oraz MetaMorph
Takie modyfikacje wyglądu systemu działają zdecydowanie optymalnie niż launchery, jednak ingerują w system dosyć znacznie i dla danego modelu telefonu trzeba doszukać odpowiedni theme, poszukaj w dziale swojego telefonu powinien być jakiś wątek poświęcony takim modyfikacjom.


Kwestie związane z dźwiękami w systemie

Jak dodać własny dzownek?
Powinny znaleźć się w odpowiednim folderze na karcie (sdcard to rzecz jasna karta):
/sdcard/media/audio/alarms/ (alarmu)
/sdcard/media/audio/notifications/ (powiadomienia)
/sdcard/media/audio/ringtones/ (połączeń)
/sdcard/media/audio/ui/ (dźwięk interfejsu)

Jak ustawić dzownek?
W ustawiniach->dźwiękach i wyświetlaniu można ustawić ogólne dzowonki dla wszystkich połączeń czy aplikacji. Trzeba jednak pamiętać że w większości aplikacji można ustawić indywidualne dzwonki/powiadomienia.

Jak dźwięk powiadomień przy podłączaniu USB?
Wejdź w ustawienia-> dźwięk i wyświetlanie->dzwonek powiadomienia i ustaw cichy. Następnie w każdej aplikacji, która używa dzwonka powiadomień musisz wybrać indywidualnie dzowek powiadomień !

Jak ustawić dzwonek dla sms?
Wejdź w swojej aplikacji sms w ustawienia zaznacz powiadomienia i ustaw dźwięk.

Jak ustawić dzwonek dla danego kontaktu?
Wejdź do kontaktów, wejdź w dany kontakt, rozwiń menu pomocnicze klawiszem ze strzałką i wejdź w opcje, znajdziesz tam dzwonek grupy który służy do ustawienia dla danego kontaktu bo ktoś go źle przetłumaczył... ta porada jest tylko dla oryginalnej aplikacji kontaktów Androida 2.x

Kwestie związane z kontaktami

Kontakty na Androidzie, czemu nie wyświetla zaimportowanych kontaktów? problem z importem z karty SIM
Kontakty skojarzone są z głównym kontem gmail na telefonie. Przy imporcie z karty SIM niestety wszystkim kontaktom numer telefonu został ustawiony jako 'inny' zamiast 'komórkowy' czy 'domowy' należy zrobić z tym porządek. Najprościej na gmailu ustawiając to pole każdej osobie po kolei. Gdyby kontakty dalej się nie wyświetlały, należy rozwinać menu klawiszem ze strzałka, wejść w pokaż grupę rozwinąć konto googla i pozaznaczać storred in android oraz wszystkie inne kontakty.

Czemu kontakty zostały z duplikowane, potrojone albo i więcej?
Wielokrotny import z karty SIM, np po zmianie softu, oraz synchronizacja doprowadza do takich problemów.
Aby uniknąć takich sytuacji robimy porządek na gmailu, jest opcja usuń duplikaty, synchronizujemy telefon po czym nigdy więcej już nie importujemy nic z karty SIM, od tej pory kontakty trzymamy tylko na koncie gmail.

Jak zapisać kontakt na karcie SIM
Gdy zajdzie taka potrzeba trzeba posiłkować się odpowiednią aplikcją z marketu np. contact2sim.

Kwestie związane z wiadomościami sms oraz mms

Czy da się zrobić tak aby wiadomości były wyświetlane normalnie a nie w wątkach?
Nie da się.

Przy dłuższych sms telefon wysyła mmsa jak to zmienić?
Niestety standardowa aplikacja sms/mms ma ograniczenie i przy smsie dłuższym niż 3 zwykłe smsy (gdy używa się polskich znaków diakrytycznych może to być jeszcze krócej) wysyłany jest mms. Żeby temu zaradzić, trzeba rzecz jasna użyć zamiennika jak Handcent sms czy chompsms, które oferują znacznie więcej ustawień.

Znajomi dostają smsy z krzakami zamiast znaków?
Używasz polskich znaków diakrytycznych i po wysłaniu jest coś nie tak z kodowaniem, albo zmiana klawiatury albo zaprzestanie używania polskich znaków.

Podwójne powiadomienia sms
Jeśli używasz zamiennika jakiejś aplikacji systemowej np. sms i masz problem z podwójnymi powiadomieniami to wejdź do aplikacji sms i w jej opcjach wyłącz powiadomienia.

MMsy nie dochodzą mimo, że APNy są?
Sprawdź poprawność punktów APN, zobacz czy możesz wysyłać mmsy.
Wyłącz APNdroid itp i odinstaluj i zobacz co wtedy.

Jak zapisać załączniki z mmsa?
Użyj odpowiedniej aplikacji z marketu albo zmień domyślną aplikacje sms na taką która to potrafi.

Kwestie związane z językiem oraz klawiaturą

Gdzie jest klawiatura z polskim słownikiem?
Standardowa klawiatura Androida nie posiada słownika. W markecie znajdziesz polish keyboard albo w googlu htc_ime

Jak zmienić klawiaturę?
Po zainstalowaniu klawiatury z marketu albo innych zródeł, wejdź do ustawień->ustawienia lokalne i tekst i zobaczy czy jest zaznaczona nie które klawiatury trzeba w ten sposób aktywować. Następnie udaj się do jakiejkolwiek aplikacji z polem tekstowym gdzie możesz pisać i przytrzymaj je trochę dłużej. Wyskoczy okno w którym powinno być pole metoda wprowadzania wybierz tą opcję i wybierz klawiaturę z listy.

Jak zmienić wyłączyć słownik klawiatury?
Wejdź do ustawień->ustawienia lokalne i tekst -> docelowa klawiatur i tam znajdziesz ustawania które można zmienić w tym słownik...


Kwestie związane z WiFi

Jak zrobić żeby Android nie rozłączał się z siecią wifi po uśpieniu telefonu?
Wchodzimy do ustawień->sterowanie siecią bezprzewodową->ustawienia wifi-> rozwijamy menu pomocniczce klawiszem->zaawansowane->zasady trybu uśpienia na nigdy.

Jak ustawić statyczny adres IP?
Wchodzimy do ustawień->sterowanie siecią bezprzewodową->ustawienia wifi-> rozwijamy menu pomocniczne klawiszem->zaawansowane-> i tutaj będzie wszystko co trzeba ustawić.

Problem z siecią Wifi?
Zobacz czy router współpracuje z Androidem, jeśli problemy są dalej to:
  • Ustaw statyczny adres ip
  • zmień szyfrowanie sieci na prostsze bądź na chwilę wyłącz
  • jeśli masz liveboxa albo coś podobnego zobacz czy klikasz przycisk reg
  • może masz włączone w routerze filtrowanie adresów mac?


Kwestie związane multimediami

Jakie jest z multimediami na Androidzie?
Standardowo Andek obsługuje formaty mp4, mp3, aac, aac+. Odtwarzacz muzyki nie posiada korektora dźwięku. Na szcęście coraz więcej producentów stara się temu zaradzić i telefony wybranych producentów np Samsunga, LG potrafią trochę więcej.

Jakiś odtwarzacz muzyki z korektorem (equalizerem)
Jeśli wbudowany player w twoim telefonie tego nie posiada, to jedynym znanym mi playerem, w którym ta funkcja jako tako działa jest AstroPlayer z marketu.

Jak jest z Flashem na Androdzie?
Do wersji Androida 2.2 flash jest nie obecny w tym systemie. Najnowszą wersje Andka dostoną nie liczne obecne teledony oraz nadchodzę nowe telefony.

Kwestie związane z dokumentami, synchronizacja z MS Outlook, zastosowania biznesowe

Jak jest z plikami Office albo pdf ?
W markecie znajdą się odpowiednie aplikacje. Do pdfów jest AcrobatReader do Mircrosoftowego Offica znajdzie się kilka aplikacji np. Documents2Go, ThinkDroid, QuickOffice, wersje darmowe obsługują jako tako tylko odczyt plików, wersje płatne dodatkowe edycje.

Jak synchronizować z Outlookiem?
Androida bezpośrednio ciężko synchronizować z Outlookiem jak producent telefonu nie zaapotrzył w taką funkcjonalność telefonu bądź aplikacji PC dołączonych do niego. Są w markecie płatne programy, którę to umożlwiają... jednak chyba najprostszą drogą jest użycie programu PC który zsynchronizuje Outlooka z gmail a później wszystko prosto trafi na telefon.


Kwestie związane z GPS

Czy korzystanie z GPSa jest bezpłatne?
Samo łapanie sygnału z satelity tak, korzystatnie np. z map googla też jednak mapy ściągane są z internetu więc za transfer danych się płaci.

Jaka aplikacja GPS?
Znajdziesz coś dla siebie poszukaj na googlu informacji o Sygicu, iGo czy Navigonie.

Kwestie związane z fizycznymi przyciskami

Czy da się zablokować klawisze sprzętowe?
Nie da się

Czy wyłączyć odblokowanie przyciskiem?
Nie da się

Gdzie zmienić czas blokady ekranu?
W ustawieniach->dźwięk i wyświetlanie->czas blokady ekranu. Nie można jej wyłączyć. Do tego potrzebny jest program z marketu.

Użytkowanie systemu porady ogólne

Kiedy nie masz jakiejś opcji w aplikacji standardowej sms/email telefonu itd pamiętaj, że w markecie czeka setka odpowiedników, na pewno znajdziesz coś co spełni twoje oczekiwania, dlatego dostęp do marketu oraz sieci w telefonach z Androidem jest tak ważny.

Czy wartko używać task killerów? autokillerów itp
Nie warto, czemu? przeczytaj artykuł na XDA. TaskKillera można mieć na wszelki wypadek, by upewnić się czy np. jakaś gra została na pewno wyłączona. Do używania taskkillerów NIE potrzeba roota.

Czy to normalne, że system ma mało wolnego RAMu np. 26MB ?
Normalne i cieszcie się, że jest wykorzystywany a nie leży odłogiem wolny ;)


Znane problemy

Zablokowany po złym wzorze, i co dalej?
Wpisać dane z konta googla... jak nie zadziała to pomoże tylko wipe albo wgranie romu raz jeszcze.

System zamula?
Co jakiś czas należy wyczyścić cache dalvika oraz aplikacji, szczególnie przeglądarki. Poza tym upewnij się czy nie przepełniłeś systemu nadmiarem aplikacji.

Czemu nie działa budzik?
Jeśli używasz taskkilera autokilera sam sobie jesteś winien. Zabicie usługi/aplikacji budzika/zegarka daję takie rezultaty. W innym przypadku należy zrestartować koma i zobaczyć czy będzie działać, w razie osteczności zrobić wipe.

Czy to normalne,że "proces android.proces.acore nie odpowiada"
Nie jest to norlmalne, najprawdopodobniej pracę systemu zakłóca jakaś aplikacja albo modyfikacja. Naproście jest zrobić wipe, a jak ktoś chcę może po kolei odinstalowywać aplikacje i szukać winnego.

Ten post był edytowany przez Bono[UG] dnia: 01 Styczeń 2011 - 22:09


#2 Użytkownik jest niedostępny   Baronik Ikona

  • I  iMac
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9074
  • Dołączył: Nd, 22 Cze 03

Napisany 22 Lipiec 2010 - 15:50

Generalnie NICE WORK, choć ze względu na nieposiadanie telefonu z Androidem, o wielu rzeczach, które nie były poruszone po prostu nie wiem. Mimo wszystko przeczytałem z zainteresowaniem i poszerzyłem swoją wiedzę w tym zakresie.

#3 Użytkownik jest niedostępny   bako Ikona

  • God Is An Astronaut
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4541
  • Dołączył: Nd, 22 Sty 06

Napisany 22 Lipiec 2010 - 19:41

Nice one. Przykleić :).

#4 Użytkownik jest niedostępny   Vega Ikona

  • PCLab.pl team
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 12382
  • Dołączył: So, 25 Paź 03

Napisany 24 Lipiec 2010 - 12:20

Bardzo kul!

gotrunks, jeżeli potrzebujesz zarezerwować sobie jeszcze parę postów pod pierwszy, to daj znać - najlepiej PM lub wyślij maila przez foruma. wypowiedzi pod pierwszą zostaną ukryte - wtedy sobie dodasz posty zarezerwowane.

#5 Użytkownik jest niedostępny   S34d0g Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Pt, 20 Mar 09

Napisany 31 Sierpień 2010 - 23:32

Cytuj


Znajomi dostają smsy z krzakami zamiast znaków?
Używasz polskich znaków diaforetycznych i po wysłaniu jest coś nie tak z kodowaniem, albo zmiana klawiatury albo zaprzestanie używania polskich znaków.

http://swo.pwn.pl/haslo.php?id=5801 - diaforetyczne to są napary z kwiatu lipowego :) Masz na myśli "znaki diakrytyczne". A poradnik milusi.

#6 Użytkownik jest niedostępny   pandzik Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3170
  • Dołączył: Wed, 11 Lip 07

Napisany 09 Listopad 2010 - 21:01

Kupiłem i5800 więc zabieram sie za lekturę. :)

#7 Użytkownik jest niedostępny   adasko1302 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: So, 25 Gru 10

Napisany 26 Grudzień 2010 - 21:54

Mam do pana pytanie w sprawie samsunga galaxy s i9000.
Mam problemz odblokowaniem telefonu gdyz zalozylem wczesniej symbol.Niestety zablokowalem go calkiem przypadkowo.
Opisal Pan metody jak mozna z tego wybrnac lecz do konca mi to nie wychodzi.raz dostalem sie do telefonu wybierajac 112 lecz wyszedlem i juz teraz nie moge cos znow tego zrobic.
Móglby mi Pan opisac szczegolowo ten proces??
Bardzo prosze o pomoc.

#8 Użytkownik jest niedostępny   21mateuszek Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1675
  • Dołączył: Pn, 01 Sty 07

Napisany 05 Styczeń 2011 - 20:26

Po cholerę wgrywać jakieś aplikacje do instalacji programów? Ja tam wrzucam do folderu Download i normalnie odpalam, tą którą wcześniej sobie przekopiowałem i idzie instalka.

#9 Użytkownik jest niedostępny   bagienny Ikona

  • Professional troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3112
  • Dołączył: Nd, 10 Cze 07

Napisany 21 Styczeń 2011 - 18:16

Cytuj

Czy wyłączyć odblokowanie przyciskiem?
Nie da się
Da się. W Cyanogenie są do tego odpowiednie opcje ;)

#10 Użytkownik jest niedostępny   gotrunks Ikona

  • Dla Ciebie mógłbym zrobić wszystko co zechesz powiedz tylko...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2262
  • Dołączył: So, 17 Kwi 04

Napisany 24 Styczeń 2011 - 20:50

Zobacz post21mateuszek, o 05 Styczeń 2011 - 20:26, napisał(a):

Po cholerę wgrywać jakieś aplikacje do instalacji programów? Ja tam wrzucam do folderu Download i normalnie odpalam, tą którą wcześniej sobie przekopiowałem i idzie instalka.


Nie na wszystkich telefonach z andkiem jest w ogóle jakikolwiek menedżer plików więc nie masz nawet jak wejść do folderu :P Poza tym większość wbudowanych menedżerów plików nie umie instalować programów :P

Zobacz postbagienny, o 21 Styczeń 2011 - 18:16, napisał(a):

Da się. W Cyanogenie są do tego odpowiednie opcje ;)


Tutaj mowa o gołym Androidzie, może to i dziwne ale wiele osób nie modyfikuje swojego softu :P

Mam prośbę do Moderatorów o zamknięcie tematu, to ma być FAQ nie dyskusja... zaktualizuje FAQ w najbliższych dniach, bo to i owo wymaga odświeżenia.

Co do raportów o plagiacie to nawet nie wiedziałem, że są :E Stworzyłem ten FAQ już dawno temu i zamieszczam go na dwóch portalach tutaj i na portalu o Androidzie. Poza tym mój nick na yt to geralt014 ;)

Ten post był edytowany przez gotrunks dnia: 24 Styczeń 2011 - 20:53


#11 Użytkownik jest niedostępny   Flashback Ikona

  • Escape reality and PLAY GAMES!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4973
  • Dołączył: Wt, 11 Lis 08

Napisany 31 Styczeń 2011 - 17:12

,

Ten post był edytowany przez 60Dogg dnia: 10 Czerwiec 2011 - 17:08


#12 Użytkownik jest niedostępny   Szejdi Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 385
  • Dołączył: Pt, 26 Sty 07

Napisany 24 Kwiecień 2011 - 19:24

Witam, mam Samsunga Galaxy Tab i mam takie pytanie. Czy jest możliwość utworzenia dwóch kont, coś takiego jak użytkownicy w Windows, żeby dwie osoby mogły korzystać z jednego tabletu i każda miała osobne konto?

#13 Użytkownik jest niedostępny   Flashback Ikona

  • Escape reality and PLAY GAMES!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4973
  • Dołączył: Wt, 11 Lis 08

Napisany 10 Czerwiec 2011 - 17:13

Jest jakaś aplikacja na androida, która ustawi blokadę na daną aplikację żeby się dało ją włączyć tylko po wpisaniu kodu lub coś w tym stylu? Np. chciał bym sobie to ustawić na android marketa, że jak kliknę to się od razu nie włączało i kasy nie zżerało, tylko wyskoczył jakiś komunikat o podanie kodu i wtedy będzie można wejść po wpisaniu.

Ten post był edytowany przez 60Dogg dnia: 10 Czerwiec 2011 - 17:14


#14 Użytkownik jest niedostępny   Nesti Ikona

  • ¡Vamos Madrid!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8122
  • Dołączył: Pn, 21 Sie 06

Napisany 10 Czerwiec 2011 - 19:34

Zobacz post60Dogg, o 10 Czerwiec 2011 - 18:13, napisał(a):

Jest jakaś aplikacja na androida, która ustawi blokadę na daną aplikację żeby się dało ją włączyć tylko po wpisaniu kodu lub coś w tym stylu? Np. chciał bym sobie to ustawić na android marketa, że jak kliknę to się od razu nie włączało i kasy nie zżerało, tylko wyskoczył jakiś komunikat o podanie kodu i wtedy będzie można wejść po wpisaniu.

Android nie tylko pobiera dane poprzez wejście w niektóre aplikacje jak np. wspomniany market, ale nawet jak nic na telefonie nie robimy, w tym czasie może się robić synchronizacja danych kosztująca nas parę złotych, jeśli nie ma się pakietu internetowego, albo programu blokującego neta, kiedy chcemy np. apndroid albo odpowiedni systemowy do tego widżet. :P Chociaż zakładam, że jest to Ci pewnie potrzebne do czego innego. A program do takiego blokowania konkretnych programów nazywa się App Lock.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Flashback Ikona

  • Escape reality and PLAY GAMES!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4973
  • Dołączył: Wt, 11 Lis 08

Napisany 10 Czerwiec 2011 - 20:42

Dzięki za nazwę aplikacji. Chodzi o to, że nie mam żadnego pakietu internetowego i nic nie pobiera pieniędzy z konta, bo wszystko poblokowane, apndroid też działa, tylko niechcąca kliknę na ikonę marketu to od razu się ładuje i kilkadziesiąt groszy to kosztuje.

App Lock to nie do końca to, co potrzebuję. App Lock robi tak, że uruchamia aplikację i w tym czasie kiedy ona się uruchamia trzeba podać kod, a ja potrzebują taką, która nie uruchamia żadnej aplikacji zanim nie zostanie wpisany kod. Najpierw odblokowanie aplikacji, a potem dopiero niech się załącza. Nie inaczej.

Ten post był edytowany przez 60Dogg dnia: 10 Czerwiec 2011 - 20:58


#16 Użytkownik jest niedostępny   Flashback Ikona

  • Escape reality and PLAY GAMES!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4973
  • Dołączył: Wt, 11 Lis 08

Napisany 12 Czerwiec 2011 - 18:36

Jeszcze szukam alternatywnej aplikacji do aparatu, jeżeli istnieje. W standardowym nie można wyłączyć dźwięku migawki i włączyć opóźnienia zrobienia zdjęcia, i jeszcze bym potrzebował aplikację latarkę, która pozwala zmieniać jasność świecenia LED.

Ten post był edytowany przez 60Dogg dnia: 12 Czerwiec 2011 - 18:48


#17 Użytkownik jest niedostępny   Quicksand Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7264
  • Dołączył: Wt, 13 Paź 09

Napisany 23 Czerwiec 2011 - 19:16

już nvm.

Ten post był edytowany przez Quicksand dnia: 27 Wrzesień 2011 - 10:57


#18 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter Ikona

  • Mekowie, do ataku!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6487
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 24 Czerwiec 2011 - 09:28

Dziś robiłem wipe telefonu. Jego ponowna konfiguracja zajęła mi ~5-10minut :E Nie bój się.
Po pierwsze potrzebne Ci będzie konto google (gmail itp). Android lubi łączyć się z internetem, synchro danych, poczty, kalendarza itp. Ale można to w każdej chwili wyłączyć/włączyć.
Aplikacje możesz pobrać i wrzucić na kartę SD, ale uwierz, że Android Market jest mega wygodny i nie gryzie. Aplikacje są płatne i darmowe, pobieraj przez sieć WiFi (jeśli masz taka?), to nic nie zapłacisz.

Masz więcej pytań, to dawaj.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Quicksand Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7264
  • Dołączył: Wt, 13 Paź 09

Napisany 25 Czerwiec 2011 - 21:47

Dzięki za odpowiedź. WiFi niestety nie ma u mnie w okolicy. W zasadzie jest kilka punktów na całe 500K miasto :E Sieci bez przewodowe znajduje ale są czyjeś i zabezpieczone hasłem.
Poza tym to telefon nie dla mnie ;) Co pisałem, że dla mamuśki :P Ale i tak na razie nie ważne..bo jej wybiłem go z głowy :E Decyduje się ona na Nokię C3. Wydaje mi się, że jak dla niej to dobry wybór, a grunt to doba bateria która ten telefon posiada.

Ten post był edytowany przez Quicksand dnia: 25 Czerwiec 2011 - 21:48


#20 Użytkownik jest niedostępny   Quicksand Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7264
  • Dołączył: Wt, 13 Paź 09

Napisany 27 Wrzesień 2011 - 10:58

Witajcie. Nie wiecie może jak wyłączyć wibracje w androidzie ?

Wszędzie w opcjach mam wyłączone, od telefonu i od klawiatury. Niestety za każdym razem jak odblokowuję ekran, bądź włączam wyłączam telefon to są wibracje.
Poza tym nie mogę też znaleźć licznika połączeń, typu czasu to samo z wiadomościami.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych