Forum PCLab.pl: Co daje obniżenie napięcia z 12V na 7V i 5V - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Co daje obniżenie napięcia z 12V na 7V i 5V Jak to uzyskać? Oceń temat: -----

#1 Gość_Igorius_*

  • Grupa: Goście

Napisany 31 Lipiec 2010 - 21:00

Witam!

1) Co konkretnie daje takie obniżenie napięcia?
2) Jak obniżyć dostarczane do wentylatora napięcie odpowiednio z 12V na 7V i z 12V na 5V?
(rozumiem, że pojedyncze gniazdo 3pin na płycie głównej dostarcza właśnie napięcia 12V)
3) Jakiej konkretnie przejściówki (lub innego urządzenia) użyć?

Ten post był edytowany przez Igorius dnia: 31 Lipiec 2010 - 21:02


#2 Użytkownik jest niedostępny   KowaldinoRlz Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 605
  • Dołączył: So, 18 Kwi 09

Napisany 31 Lipiec 2010 - 21:04

do molexa.
Czerwony-czerwony czarny czarny-5V
Czerwony=czarny,czarny=zolty=7V.

#3 Użytkownik jest niedostępny   wielkig Ikona

  • I like trains
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 804
  • Dołączył: Pt, 25 Kwi 08

Napisany 31 Lipiec 2010 - 21:18

A do 3pin, jak to zrobic?

#4 Gość_Igorius_*

  • Grupa: Goście

Napisany 31 Lipiec 2010 - 21:26

Zobacz postKowaldinoRlz, o 31 Lipiec 2010 - 22:04, napisał(a):

do molexa.
Czerwony-czerwony czarny czarny-5V
Czerwony=czarny,czarny=zolty=7V.


Co? Co? Co? Nic nie rozumiem :kwasny:
A jakichś gotowych przejściówek nie ma?
Bo nie będę ciął, łączył, lutował, kleił taśmą termoizolacyjną i nic w tym stylu.
Nie jestem ani McGuyver ani Adam Słodowy.

No i co konkretnie daje taka zmiana napięcia dla wentylatora?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Mayster Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3821
  • Dołączył: Wed, 30 Wrz 09

Napisany 31 Lipiec 2010 - 21:28

kup sobie kontroler obrotow np zalman fan mate za 15 zł. i mozesz regulowac do woli. sa tez przejsciowki o jakich mowisz przy drozszych wentylatorach ;>

#6 Użytkownik jest niedostępny   nigrin Ikona

  • Księga policzonych smutków
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1810
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 06

Napisany 31 Lipiec 2010 - 21:29

clik

#7 Użytkownik jest niedostępny   losdamianos Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3798
  • Dołączył: So, 15 Wrz 07

Napisany 31 Lipiec 2010 - 21:29

wyciszanie
post nr 10 tam sie wszystkiego dowiesz
gdzie kupic ? np allegro

#8 Użytkownik jest niedostępny   stolara Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 629
  • Dołączył: Wt, 26 Sty 10

Napisany 31 Lipiec 2010 - 21:30

klik klik

#9 Użytkownik jest niedostępny   losdamianos Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3798
  • Dołączył: So, 15 Wrz 07

Napisany 31 Lipiec 2010 - 21:32

to jest na 5 i na 12 a niektorym wentylatorkom ciezko ruszyc z 5v

#10 Użytkownik jest niedostępny   stolara Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 629
  • Dołączył: Wt, 26 Sty 10

Napisany 31 Lipiec 2010 - 21:35

wiem co dałem, analogicznie może sobie znaleźć coś takiego tyle że 7v jeśli go interesuje

#11 Użytkownik jest niedostępny   wielkig Ikona

  • I like trains
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 804
  • Dołączył: Pt, 25 Kwi 08

Napisany 31 Lipiec 2010 - 21:45

Na molexa to zrobic latwo, a na 3pin da rade jakos samemu?

#12 Gość_Igorius_*

  • Grupa: Goście

Napisany 31 Lipiec 2010 - 21:47

@stolara, @nigrin
Nie chcę żadnych modyfikacji "domowym sposobem".
Dobrze, w takim razie poproszę o linki, gdzie kupię takie przejściówki:
12V --> 5V
12V --> 7V
12V --> 9V
Oczywiście, że mogę sobie kupić gotowy regulator obrotów ale ja szukam samych przejściówek.
A najlepiej, aby mi ktoś odpowiedział na moje konkretne pytania z postu #1, bo nadal niewiele rozumiem...

Ten post był edytowany przez Igorius dnia: 31 Lipiec 2010 - 21:49


#13 Użytkownik jest niedostępny   losdamianos Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3798
  • Dołączył: So, 15 Wrz 07

Napisany 31 Lipiec 2010 - 21:55

9v
5v
7v niechce mi sie szukac

jak to co daje zmiana napiecia, wentylek dostaje mniej papu to i nie ma sily zeby krecic swoimi smigielkami tak szybko :E

kup sobie jakis tani kontroller i bedzie po problemie, niektore wentylatory potrzebuja wyzszego napiecia startowego niz te 5v

Ten post był edytowany przez losdamianos dnia: 31 Lipiec 2010 - 22:09


#14 Użytkownik jest niedostępny   stolara Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 629
  • Dołączył: Wt, 26 Sty 10

Napisany 31 Lipiec 2010 - 22:08

Nie da się zrobić z 12v = 5v. Możesz zrobić tylko 5v = 5v, 12v = 12v. Te linki co ja dałem są z przejściówkami "niedomowej" roboty więc nie rozumiem. Podpinasz sobie ją pod molexa a później wentyl do 3pin i działa wentyl na 5v lub 12v w zależności pod które podłączysz.

Zobacz postwielkig, o 31 Lipiec 2010 - 22:45, napisał(a):

Na molexa to zrobic latwo, a na 3pin da rade jakos samemu?
jasne, kupujesz męskie/żeńskie końcówki, do tego kabel, lutownica, rurki i ogień :)

Ten post był edytowany przez stolara dnia: 31 Lipiec 2010 - 22:08


#15 Gość_Igorius_*

  • Grupa: Goście

Napisany 01 Sierpień 2010 - 13:49

Zobacz poststolara, o 31 Lipiec 2010 - 23:08, napisał(a):

Nie da się zrobić z 12v = 5v. Możesz zrobić tylko 5v = 5v, 12v = 12v.


Szanowny Panie Stolara - myli się Pan. Wszystko da się zrobić i wszystko da się kupić.
Nie wierzy mi Pan? No to proszę bardzo:

12V --> 9V
http://aab.com.pl/aa...c13-p-1883.html
Dodaj obrazek

12V --> 7V
http://aab.com.pl/aa...c10-p-1880.html
Dodaj obrazek

http://aab.com.pl/aa...c11-p-1881.html
Dodaj obrazek

12V-->5V (i dodatkowo 12V --> 12V)
http://aab.com.pl/aa...c12-p-1879.html
Dodaj obrazek


Oczywiste jest jednak, ze najlepszym rozwiązaniem będzie regulator obrotów montowany w
zatoce. Podłączasz wentylatory do regulatora, regulator do zasilacza, ustawiasz prędkości
i... cieszysz się chłodem oraz ciszą :D


http://forum.pclab.p...ost__p__4213370

Ten post był edytowany przez Igorius dnia: 01 Sierpień 2010 - 13:51


#16 Użytkownik jest niedostępny   bumcykcyk Ikona

  • –—–—–—–—–●●●●●●●●
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4136
  • Dołączył: Cz, 02 Sie 07

Napisany 01 Sierpień 2010 - 14:01

Zobacz postIgorius, o 01 Sierpień 2010 - 14:49, napisał(a):

12V-->5V (i dodatkowo 12V --> 12V)

to nie jest 12V-->5V, tylko 5V-->5V, tak jak stolara napisał i o to mu chodziło :)
A te co obniżają opornikiem to nie obniżają równo do jakiegoś napięcia, np 7V, bo to zależy od tego, ile prundu żre wentylatora = taka przejściówka może obniżyć w jednym przypadku do np 10V, a w innym do 5V....

#17 Użytkownik jest niedostępny   stolara Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 629
  • Dołączył: Wt, 26 Sty 10

Napisany 01 Sierpień 2010 - 14:14

Zobacz postIgorius, o 01 Sierpień 2010 - 14:49, napisał(a):

Szanowny Panie Stolara - myli się Pan. Wszystko da się zrobić i wszystko da się kupić.
Nie wierzy mi Pan? No to proszę bardzo:
12V-->5V (i dodatkowo 12V --> 12V)
http://aab.com.pl/aa...c12-p-1879.html
http://www.aab.com.p...c9/Img_4612.jpg
Czyli co, przy użyciu tej przejściówki napięcie w magiczny sposób bez rezystora zmienia się z 12v na 5v? :lol2: CHŁOPIE PROMIENIUJESZ WIEDZĄ!!!111

Ten post był edytowany przez stolara dnia: 01 Sierpień 2010 - 14:15


#18 Gość_Igorius_*

  • Grupa: Goście

Napisany 01 Sierpień 2010 - 14:33

Zobacz postbumcykcyk, o 01 Sierpień 2010 - 15:01, napisał(a):

to nie jest 12V-->5V, tylko 5V-->5V, tak jak stolara napisał i o to mu chodziło :)

Ja tam widzę specyfikację:
"Specyfikacja techniczna:
2 x 12 V - kabel zółty i czarny
2 x 5 V - kabel czerwony i czarny
Kabel Czerwony: 5V
Kabel Czarny: GND
Kabel Żółty: 12V"

Wychodzi mi z tego, ze 2 wtyki są do 5V a dwa do 12V

Cytuj

A te co obniżają opornikiem to nie obniżają równo do jakiegoś napięcia, np 7V, bo to zależy od tego, ile prundu żre wentylatora = taka przejściówka może obniżyć w jednym przypadku do np 10V, a w innym do 5V....

Generalnie większość wentylatorów pobiera 12V a nawet delikatnie powyżej 13V ale niektóre mają w specyfikacji podany zakres np 6-12V więc masz rację, że tak może być, dla mniejszego prądu (napięcia) rezystancja spowoduje inny wynik końcowy.

Zobacz poststolara, o 01 Sierpień 2010 - 15:14, napisał(a):

Czyli co, przy użyciu tej przejściówki napięcie w magiczny sposób bez rezystora zmienia się z 12v na 5v? :lol2: CHŁOPIE PROMIENIUJESZ WIEDZĄ!!!111


A co mi odpowiesz na ten cytat:

Zobacz postjunior, o 16 Wrzesień 2007 - 21:59, napisał(a):


1.3 Zmiana napięcia zasilającego

To jest najtrudniejsza metoda gdyż wymaga od nas jako-takich umiejętności w majsterkowaniu. Plusem są praktycznie zerowe koszty, ale minusem to że jeśli już raz podłączymy wentylator pod 5V (zamiast standardowych 12V) to nie ma sposobu żeby go przełączyć z powrotem do ustawień fabrycznych (chyba że znowu pomajsterkujemy)

Dodaj obrazek
Oto schemat, mamy 3 możliwości 12V, 7V i 5V (należy podpiąć 2 kabelki od wentylatora w odpowiednie dziurki we wtyczce molex)
Dodaj obrazek
Na przykład tak, to jest 5V

Oczywiście można kupić też odpowiednie przejściówki np.
  • Pentagram Freezone Fan Multiconnector (2x12V i 2x5V) CENA: 8zł
    Dodaj obrazek



źródło: http://forum.pclab.p...ost__p__4213370

I niby co? Przejściówka zrobiona zgodnie ze schematem. Taką samą przejściówką z 12v na 2x12V+2x5V jest ta, co podałem wyżej.

#19 Użytkownik jest niedostępny   stolara Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 629
  • Dołączył: Wt, 26 Sty 10

Napisany 01 Sierpień 2010 - 14:41

Zobacz postIgorius, o 01 Sierpień 2010 - 15:33, napisał(a):

A co mi odpowiesz na ten cytat:

źródło: http://forum.pclab.p...ost__p__4213370

I niby co? Przejściówka zrobiona zgodnie ze schematem. Taką samą przejściówką z 12v na 2x12V+2x5V jest ta, co podałem wyżej.

Zrozum, że nie da się zrobić bezpośrednio z 12v na 5v, bo ta przejściówka którą dałeś (ja też ją dałem w #8 poście) daje napięcie z 5v. To jest przejściówka która rozdziela napięcia z molexa na 3pin żebyś mógł sobie podłączyć wentylator na 5v lub 12v. Jak to jest że zakładasz temat pytając o coś a później próbujesz udowodnić swoje innym? Niektóre wentyle mają końcówkę 3pin i molex (np: acutake) więc nie trzeba kombinować z 3pin jak się go nie ma.

#20 Gość_Igorius_*

  • Grupa: Goście

Napisany 01 Sierpień 2010 - 14:47

Chyli co? Na stronie AAB kłamią, na forum w cytowanym temacie też?
Przecież ja sobie tego z palca nie wyssałem

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych