Forum PCLab.pl: Czy można zastosować dysk SATA III do płyty z SATA II ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czy można zastosować dysk SATA III do płyty z SATA II ? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Bonet Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 30 Maj 07

Napisany 09 Sierpień 2010 - 19:51

Witam

Na stronie http://pl.wikipedia.org/wiki/SATA jest napisane cyt: „Zachowano pełną zgodność wsteczną z SATA I i SATA II, dzięki czemu migracja z poprzednich wersji do SATA 3 jest bezproblemowa.” … Jak należy to rozumieć :
1.Czy oznacza to tylko, że można podłączać starsze dyski SATA i SATA II do płyty wyposażonej w interfejs SATA III (to jest raczej pewne) …
2.Czy też oznacza, że również można podłączyć dysk SATA III do płyty ze starszym interfejsem SATA lub SATA II ?

Mam właśnie płytę ASUS P7H55D-M EVO, która posiada 6 złącz SATA II (3.0 Gb/s) a chciałbym zakupić i podłączyć do niej dysk Western Digital Caviar 1TB SATA3 (WD1002FAEX) .
No i właśnie nie jestem pewien czy płyta główna i ten właśnie dysk będą ze sobą w ogóle współpracować … Rozumiem, że jeśli taka kombinacja okaże się dozwolona to jasne, że dysk będzie miał o połowę wolniejszy (teoretycznie) transfer bo zamiast 6 to 3 Gb/sek. ale to chyba żaden problem …
Bardzo proszę aby ktoś z uczestników tego forum udzielił mi autorytatywnej odpowiedzi i ewentualnie podesłał linka do odpowiedniego źródła informacji … Szukałem w Google lecz nie znalazłem odpowiedzi i właśnie natrafiłem na to forum... Wydaje mi się, że jest to dobre miejsce …

#2 Użytkownik jest niedostępny   marcin_kg Ikona

  • Bono Król Śmietnika!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14202
  • Dołączył: So, 26 Gru 09

Napisany 09 Sierpień 2010 - 19:54

Serial ATA 3 jest w pełni zgodne z poprzednimi wersjami interfejsu. Nie wiem jakiego chcesz wyjaśnienia skoro na Wikipedii jest to jak byk napisane.

#3 Użytkownik jest niedostępny   marko125-90 Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6957
  • Dołączył: Pt, 29 Cze 07

Napisany 09 Sierpień 2010 - 20:00

Jemu chodziło czy będzie działało jeśli podepnie dysk sata pod płyte z sata3 czy jeśli podepnie dysk sata3 pod płyte z sata.

Będzie działać w obydwu przypadkach

#4 Użytkownik jest niedostępny   Hrdcr Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 536
  • Dołączył: Pn, 31 Sie 09

Napisany 09 Sierpień 2010 - 21:07

ale np dysk samsunga sata II nie dziala na plycie z sata I, a inne dyski potrzebuja zmiany zworek...

#5 Użytkownik jest niedostępny   marcin_kg Ikona

  • Bono Król Śmietnika!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14202
  • Dołączył: So, 26 Gru 09

Napisany 09 Sierpień 2010 - 21:11

Zobacz postHrdcr, o 09 Sierpień 2010 - 22:07, napisał(a):

ale np dysk samsunga sata II nie dziala na plycie z sata I, a inne dyski potrzebuja zmiany zworek...

Który samsung nie działa? Jeśli dysk nie ma zworki to automatycznie dostosowuje tryb pracy.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Grimix Ikona

  • I'm.your.God.of.second.chance
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4617
  • Dołączył: Wt, 03 Paź 06

Napisany 09 Sierpień 2010 - 21:23

Zobacz postHrdcr, o 09 Sierpień 2010 - 22:07, napisał(a):

ale np dysk samsunga sata II nie dziala na plycie z sata I, a inne dyski potrzebuja zmiany zworek...

hdd samsunga działa, tylko trzeba za pomocą jego oprogramowania [wchodząc przez DOS] przestawić na sataI
- w niektórych przypadkach [nie wiem czy to czasem nie mała wiedza usera] potrzeba było na płycie z sataII przestawić na sataI i dopiero podpiąć dysk do mobo z sataI
- takich cyrków nie miałem z sataI na mobo z VIA z samsungiem T400
Zworki... wielki problem przestawić :| - jakoś ten świat żył na master i slave - gdzie te czasy ręcznych ustawień
z dyskami z sataIII [bo ich będą tyczyć te problemy] na mobo z kontrolerami sataII, są raczej automatycznie wykrywanie - z pewnością można na sztywno ustawić z oprogramowaniem producenta dysku.

@ marcin_kg: może teraz nie ma takich sytuacji ale były - ale jak napisałem wyżej, oprogramowanie producenta

Ten post był edytowany przez Grimix dnia: 09 Sierpień 2010 - 21:25


#7 Użytkownik jest niedostępny   marcin_kg Ikona

  • Bono Król Śmietnika!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14202
  • Dołączył: So, 26 Gru 09

Napisany 09 Sierpień 2010 - 21:28

Zobacz postGrimix, o 09 Sierpień 2010 - 22:23, napisał(a):

@ marcin_kg: może teraz nie ma takich sytuacji ale były - ale jak napisałem wyżej, oprogramowanie producenta

Oczywiście, że były, jednak ja napisałem o tym co jest teraz ;)

#8 Użytkownik jest niedostępny   Bonet Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 30 Maj 07

Napisany 09 Sierpień 2010 - 23:50

Zobacz postmarcin_kg, o 09 Sierpień 2010 - 20:54, napisał(a):

Serial ATA 3 jest w pełni zgodne z poprzednimi wersjami interfejsu. Nie wiem jakiego chcesz wyjaśnienia skoro na Wikipedii jest to jak byk napisane.



Kolego „Marcin kg” Twoja odpowiedź jest arogancka … Widzę, że masz problemy ze zrozumieniem tekstu, który czytasz … Sądząc po liczbie Twoich postów na tym forum wnioskuję, że uważasz się za eksperta … żenada !
Jak już wcześniej napisałem z informacji na Wikipedii nie wynika jednoznacznie, że można podłączyć dysk SATA III do płyty z SATA II . Zgodność wsteczna może oznaczać, że można podłączać posiadane już starsze dyski SATA i SATA II do najnowszych płyt wyposażonych w złącza SATA III . Podobnie było w czasach gdy pojawiły się płyty główne z SATA II i wielu użytkowników obawiało się, że będą musieli zmieniać dyski na nowe … Okazało się jednak, że starsze dyski SATA można bez obawy podłączać do nowych płyt . Nie spotkałem jednak nigdzie informacji, że działa to również w drugą stronę … mianowicie, że nowsze dyski można z sukcesem podłączać do starszych płyt …
Myślę, że jednak można ale, podkreślam, nigdy nie miałem takiej sytuacji i nigdzie nie spotkałem informacji na ten temat …
Zadałem precyzyjne pytanie na tym forum licząc na precyzyjną odpowiedź ale jak dotąd nie uzyskałem fachowej odpowiedzi tylko jakiś bełkot pseudo ekspertów … Nie chciał bym tutaj obrazić poważnych forumowiczów ale widać, że też pełno gównażerii tu się popisuje …
Mam jednak nadzieję, że znajdzie się ktoś kto rozumie moje zapytanie i udzieli mi w końcu fachowej i jednoznacznej odpowiedzi, za co z góry serdecznie dziękuję .

#9 Użytkownik jest niedostępny   marcin_kg Ikona

  • Bono Król Śmietnika!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14202
  • Dołączył: So, 26 Gru 09

Napisany 10 Sierpień 2010 - 00:02

"Przepustowość maksymalna tego interfejsu wynosi 6 Gbit/s, czyli jest ponad dwukrotnie większa od SATA II oraz nieco większa od Ultra 640 SCSI. Zachowano pełną zgodność wsteczną z SATA I i SATA II, dzięki czemu migracja z poprzednich wersji do SATA 3 jest bezproblemowa".

Czego nie rozumiesz w tym zdaniu? Czytanie ze zrozumieniem się kłania kolego.

Ps. To twoja wypowiedz jest arogancka. Robisz wielkie halo w temacie, a odpowiedz można znaleźć w kilka sekund :hmm:

Ten post był edytowany przez marcin_kg dnia: 10 Sierpień 2010 - 00:07


#10 Użytkownik jest niedostępny   hwdp43 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8972
  • Dołączył: So, 05 Gru 09

Napisany 10 Sierpień 2010 - 08:41

i w ogóle po co kupowac dysk sata 3 do starszej plyty , na ktorej bedzie pracowal 2 razy wolniej ??
jak dla mnie temat bez sensu :|

#11 Użytkownik jest niedostępny   emilek Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4468
  • Dołączył: Nd, 23 Lip 06

Napisany 10 Sierpień 2010 - 08:49

Zobacz posthwdp43, o 10 Sierpień 2010 - 08:41, napisał(a):

i w ogóle po co kupowac dysk sata 3 do starszej plyty , na ktorej bedzie pracowal 2 razy wolniej ??
jak dla mnie temat bez sensu :|

Po to żeby można go było podłączyć w przyszłości do płyty głównej z SATA3.

#12 Użytkownik jest niedostępny   hwdp43 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8972
  • Dołączył: So, 05 Gru 09

Napisany 10 Sierpień 2010 - 09:18

a wiesz ile jest w tej chwili dysków sata3 ?? i jakie sa ceny ??

zanim sata 3 bedzie standardem minie troche czasu i wtedy dyski beda kosztowac tyle co teraz sata 2 ....

wiec taki zakup "na przyszlosc" jest bez sensu ...tym bardziej jesli sie nie ma mobo sata 3 ....

Ten post był edytowany przez hwdp43 dnia: 10 Sierpień 2010 - 12:32


#13 Użytkownik jest niedostępny   Bonet Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 30 Maj 07

Napisany 10 Sierpień 2010 - 22:38

Dziękuję kol. emilek za wsparcie …
Właśnie dysk SATA III kupuje się teraz „żeby można go było podłączyć w przyszłości do płyty głównej z SATA3” .
Jak powiedział w innym wątku kol. AZz_ cyt. „ … dysk kupuje się na parę lat i na pewno doczeka się korzyści płynących z SATA III ” .
Jeśli zaś chodzi o ceny tych dysków to wcale nie są droższe bo np. dziś w Komputroniku dysk WD Caviar Black 1TB WD1002FAEX 64MB cache SATA III kosztuje 389,00 zł a dysk WD Caviar Black 1TB WD1001FALS 32MB cache SATA-II 409,00 zł.
W dodatku w innych sklepach internetowych można kupić go znacznie taniej .

Kol. marcin_kg Ty rozumiesz, że “zgodność wsteczna” oznacza działanie w obie strony … i pewnie tak jest... ale dla mnie i zapewne wielu innych dociekliwych czytelników, takie określenie jest dalece nieprecyzyjne. Takimi skrótami myślowymi posługują się ludzie od marketingu albo dziennikarze… Zaś ludzie techniki, definiując wszelkie informacje techniczne posługują się precyzyjnym językiem technicznym .
Artykuły w Wikipedii piszą różni „chałupnicy” i dla tego nie jest ona autorytatywnym i rozstrzygającym źródłem informacji …

#14 Użytkownik jest niedostępny   ficias Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1509
  • Dołączył: Cz, 14 Gru 06

Napisany 11 Sierpień 2010 - 10:28

Zgadzam się, że kupno dysku sata3 ma sens, jeśli kosztuje tyle samo albo mniej niż odpowiednik sata2 (pod warunkiem, że nie jest wolniejszy), ale nie przesadzajmy z tymi korzyściami, które niby masz zyskać z dysku sata3 kupionego obecnie po przesiadce na mobo z sata3. Przecież obecnie oferowane dyski sata3 nie są wcale szybsze od dysków sata2 i nie wykorzystują nawet przepustowości sata2, a co dopiero sata3 więc po przesiadce na mobo z sata3 jedyne co zyskasz korzystając z tego dysku, to dumnie wyglądający podpis w sygnaturce i świadomość, że korzystasz z najnowszej wersji łącza ;)

Swoją drogą z kolei np. na skąpcu jest 296zł za caviara black sata2 kontra 309 zł caviar black sata3 więc zależy gdzie kupisz.

Ten post był edytowany przez ficias dnia: 11 Sierpień 2010 - 10:36


#15 Użytkownik jest niedostępny   hwdp43 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8972
  • Dołączył: So, 05 Gru 09

Napisany 11 Sierpień 2010 - 11:13

to juz lepiej kupic 2 x samsung F3 500 GB, zrobic raid0 i bedzie lepiej/taniej niz te cale sata 3 .... no ale niektórzy mysla ze sama nazwa da im +10 do wydajnosci :D
tu chyba na pclabie byla jakas recenzja sata3 ... i dosc slabo wypadlo ...

#16 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] Ikona

  • Wiecznie niewyspany...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14555
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 11 Sierpień 2010 - 12:50

Zobacz postGrimix, o 09 Sierpień 2010 - 22:23, napisał(a):

Zworki... wielki problem przestawić :| - jakoś ten świat żył na master i slave - gdzie te czasy ręcznych ustawień

Kiedyś nie było Plug&Play i trzeba było ręcznie ustawiać zworkami przerwania i adresy pamięci ;)

IMHO kupowanie obecnych dysków talerzowych z SATA3 mija się z celem, bo wydajność praktycznie taka sama jak SATA2. Ale jak są tańsze, to czemu nie :)

Aha, i proszę mi tu nie kłócić się.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Bonet Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 30 Maj 07

Napisany 11 Sierpień 2010 - 21:47

Zobacz postficias, o 11 Sierpień 2010 - 11:28, napisał(a):

Zgadzam się, że kupno dysku sata3 ma sens, jeśli kosztuje tyle samo albo mniej niż odpowiednik sata2 (pod warunkiem, że nie jest wolniejszy), ale nie przesadzajmy z tymi korzyściami, które niby masz zyskać z dysku sata3 kupionego obecnie po przesiadce na mobo z sata3. Przecież obecnie oferowane dyski sata3 nie są wcale szybsze od dysków sata2 i nie wykorzystują nawet przepustowości sata2, a co dopiero sata3 więc po przesiadce na mobo z sata3 jedyne co zyskasz korzystając z tego dysku, to dumnie wyglądający podpis w sygnaturce i świadomość, że korzystasz z najnowszej wersji łącza ;)

Swoją drogą z kolei np. na skąpcu jest 296zł za caviara black sata2 kontra 309 zł caviar black sata3 więc zależy gdzie kupisz.



To Ty chyba jeszcze używasz dysków IDE (ATA)... no bo po co Ci SATA lub SATA II ... Tylko po to by mieć "dumnie wyglądający podpis w sygnaturce i świadomość, że korzystasz z najnowszej wersji łącza" ?

#18 Użytkownik jest niedostępny   hwdp43 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8972
  • Dołączył: So, 05 Gru 09

Napisany 11 Sierpień 2010 - 21:55

widziales to ??
http://pclab.pl/art39410.html
polecam :) moze zmienisz zdanie

#19 Użytkownik jest niedostępny   ficias Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1509
  • Dołączył: Cz, 14 Gru 06

Napisany 12 Sierpień 2010 - 09:14

Zobacz postBonet, o 11 Sierpień 2010 - 22:47, napisał(a):

To Ty chyba jeszcze używasz dysków IDE (ATA)... no bo po co Ci SATA lub SATA II ... Tylko po to by mieć "dumnie wyglądający podpis w sygnaturce i świadomość, że korzystasz z najnowszej wersji łącza" ?

Widzę, że chyba trafiłem w sedno i nadepnąłem na odcisk.:Up_to_s: A swoją drogą, to tak, chętnie używałbym dysków ata tylko, że sata są tańsze i mogę ich mieć podłączonych standardowo 6, a ata jedynie 2. Do niedawno użytkowałem jeszcze dysk ata i jakoś mi to nie przeszkadzało tylko, że teraz mam 2 napędy optyczne i dysk ata musiał pójść do drugiego kompa. Poza tym dochodzi jeszcze wygoda w postaci dużo cieńszego kabelka sata w porównaniu do ata.

BTW Używam sata2 więc nie używam najnowszej wersji łącza ;)

PS: Caviar Black 1TB sata3 osiąga podobne (ale nadal niższe) średnie transfery, co samsung F3 więc wolę poczekać na jakieś kolejne wersje dysków sata3, może wniosą coś ciekawszego poza zmianą oznaczeń modelu.

PS2: Nie rozumiem też Twojej bulwersacji, przecież napisałem, że jeśli dyski kosztują podobne pieniądze, to śmiało można kupić z sata3, ale prawda jest taka, że nie zauważysz żadnej różnicy po przesiadce na mobo z sata3.
Wg mnie lepiej kupić teraz najszybszy dysk sata2, który jest szybszy od dysku sata3, a po przesiadce na mobo z sata3 i tak będzie nadal szybszy od tego dysku sata3 (proporcje się mniej więcej zachowają, bo dyski nie wykorzystują nawet przepustowości interfejsu sata2). Dopiero, jak pojawią się dyski sata3, które faktycznie będą blokowane przez zbyt małą przepustowość sata2, pomyślę o przesiadce tylko nie wiem, czy zdążą się takie pojawić, bo technologia SSD coraz śmielej sobie poczyna.
Jest to tylko i wyłącznie moja opinia i ja bym tak zrobił, ale każdy zrobię tak, jak sam uważa.

Ten post był edytowany przez ficias dnia: 12 Sierpień 2010 - 09:29


#20 Użytkownik jest niedostępny   Bonet Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 30 Maj 07

Napisany 27 Sierpień 2010 - 21:50

Prawdę powiedziawszy właśnie aktualnie używam Samsunga F3 1TB SATA II [HD103SJ] … i jestem z niego bardzo zadowolony . Chcę tylko dołożyć drugi dysk 1 TB i pomyślałem, że może dobrze by było kupić coś „przyszłościowego” więc zwróciłem uwagę na tego WD SATA III.
Doskonale wiem, że dyski nie wykorzystują nawet przepustowości interfejsu sata2 ale kusi mnie chociaż by te 64 MB pamięci cache .
Po za tym w przyszłości (za ok. rok) kupię pewnie w ramach modernizacji kompa nową płytę pod "Sandy Bridge" zapewne z interfejsem SATA III i wtedy dysk będzie jak znalazł … Chyba jednak lepiej będzie podłączyć do płyty SATA III dysk również SATA III niż starszy SATA II, nawet jeśli nie da to znaczącej korzyści …

Moja obecna konfiguracja przedstawia się następująco:

Płyta główna: Asus P7H55D-M EVO (socket 1156)
Procesor: Intel i3 540 3,06 GHz
Cooler: SilentiumPC Fortis HE1225
Pamięć RAM: OCZ DDR3 2GB(2x1GB) PC1333 Platinum Edition CL7
Dysk twardy: Samsung F3 1TB SATA2 (HD103SJ)
Grafika: Radeon, Asus EAH5770 512 MB
Zasilacz: CoolerMaster M700 Real Power (modularny, 700 W)
Napęd optyczny: Pioneer DVR-215 Serial ATA

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych