Forum PCLab.pl: DVB-T - Jaki tuner wybrać? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

DVB-T - Jaki tuner wybrać? 3 opcje podłączenia - która najlepsza? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   MasterOfSpeed Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: Wt, 30 Cze 09

Napisany 11 Sierpień 2010 - 12:20

Witam, zamierzam w najbliższym czasie zakupić tuner do odbioru cyfrowej tv naziemnej. Budżet na sam tuner ogranicza się do 150 - 200zł. Są 3 możliwości podłączenia go:

I OPCJA:
Podłączenie tunera pod tv poprzez złącze SCART. Jest to chyba najprostsza opcja, lecz bez możliwości oglądania kanałów w HD (aktualnie tylko TVP HD).

II OPCJA:
Podłączenie tunera do monitora poprzez złącze HDMI. Będzie możliwość oglądania kanałów w HD. Monitor to LG FLATRON W2261VP. W tym przypadku tuner pewnie będzie droższy gdyż musi posiadać wejście HDMI.

III OPCJA:
Podłączenie tunera pod komputer przez USB lub PCI. Jest to chyba najtańsze rozwiązanie w zależności od tego jaki tuner wybiorę. Nie wiem dokładnie czy będzie w tym wypadku możliwość oglądania kanałów w HD. Monitor (LG FLATRON W2261VP) mam podłączony poprzez DVI.

Prosiłbym o waszą opinię co do tego która opcja będzie najlepsza i jakie tunery do poszczególnych opcji proponujecie. Pozdrawiam!

#2 Użytkownik jest niedostępny   rafik16 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 627
  • Dołączył: So, 10 Mar 07

Napisany 12 Sierpień 2010 - 20:26

Jak dla mnie opcja numer 2. SCART ma tragiczną jakość natomiast przy karcie usb musisz mieć włączony komputer aby oglądać telewizje.

#3 Użytkownik jest niedostępny   MasterOfSpeed Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: Wt, 30 Cze 09

Napisany 13 Sierpień 2010 - 11:49

A znajdę jakiś tuner z HDMI w przedziale cenowym który podałem?

#4 Użytkownik jest niedostępny   rafik16 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 627
  • Dołączył: So, 10 Mar 07

Napisany 13 Sierpień 2010 - 18:32

Ja tylko podałem najlepsze rozwiązanie od strony technicznej :) Jakieś tam tunery na allegro są za tyle ale wątpie żeby to były jakieś świetne.

Ten post był edytowany przez rafik16 dnia: 13 Sierpień 2010 - 18:33


#5 Użytkownik jest niedostępny   darolo1 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6457
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 08

Napisany 15 Sierpień 2010 - 11:59

Zobacz postrafik16, o 12 Sierpień 2010 - 21:26, napisał(a):

SCART ma tragiczną jakość


Bzdury na kółkach.

Jakość obrazu przez SCART jest lepsza niż przez composite.

#6 Użytkownik jest niedostępny   robert225 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 621
  • Dołączył: Wed, 19 Mar 08

Napisany 16 Sierpień 2010 - 17:03

Zobacz postdarolo1, o 15 Sierpień 2010 - 12:59, napisał(a):

Bzdury na kółkach.

Jakość obrazu przez SCART jest lepsza niż przez composite.

Ale gorsza niż przez wszystkie inne tu podane opcje podłączenia. Po za tym czy tu ktoś wspominał o composite?

Do autora. Jedyne sensowne podłączenie z zaproponowanych opcji to HDMI.

Ten post był edytowany przez robert225 dnia: 16 Sierpień 2010 - 17:04


#7 Użytkownik jest niedostępny   darolo1 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6457
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 08

Napisany 16 Sierpień 2010 - 18:14

Zobacz postrobert225, o 16 Sierpień 2010 - 18:03, napisał(a):

Ale gorsza niż przez wszystkie inne tu podane opcje podłączenia. Po za tym czy tu ktoś wspominał o composite?


Nie, ale on napisał "jakość przez SCART jest najgorsza", a wcale tak nie jest. Po za tym to złącze analogowe, które nie potrafi w dodatku przesyłać sygnału HD więc nie porównuj go do HDMI :)

#8 Użytkownik jest niedostępny   rafik16 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 627
  • Dołączył: So, 10 Mar 07

Napisany 17 Sierpień 2010 - 19:30

Napisałem, że jest tragiczna a nie najgorsza bo tak jest, podłącz sobie lcd takim kablem to zobaczysz o co mi chodzi. Poza tym autor prosił o porównanie.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Alexy Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 932
  • Dołączył: Wt, 11 Lis 08

Napisany 17 Sierpień 2010 - 20:42

Zależy też jak duży jest ekran i ile metrów się od niego siedzi.

#10 Użytkownik jest niedostępny   darolo1 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6457
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 08

Napisany 18 Sierpień 2010 - 10:18

Przecież to logiczne chyba, że jakość będzie kiepska bo on przesyła tylko jakość PAL, to nie jest kabel stworzony do odbiorników Full HD :)

SCART jest idealny na CRT'ki (i najpopularniejszy).

#11 Użytkownik jest niedostępny   rafik16 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 627
  • Dołączył: So, 10 Mar 07

Napisany 18 Sierpień 2010 - 15:52

Sam sobie zaprzeczasz. Kilka postów wyżej napisałeś, że to 'bujda na kółkach'.

#12 Użytkownik jest niedostępny   darolo1 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6457
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 08

Napisany 19 Sierpień 2010 - 11:27

Bujda na kółkach, że jakość jest słaba bo taka nie jest (widoczne jest to dopiero na odbiornikach LCD ze względu na rozdzielczość), na zwykły CRT jest to bardzo dobre złącze.

#13 Użytkownik jest niedostępny   brio11 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 678
  • Dołączył: Wt, 11 Wrz 07

Napisany 20 Styczeń 2011 - 20:16

Witam,
Planuje zakup tunera dvb-t. Mam pytanko, czy są na rynku dekodery, pod które można podłączyć 2 telewizory i oglądać programy niezależnie? Coś mi się wydaje, że nie ma ale wole się upewenić:)

Ten post był edytowany przez brio11 dnia: 01 Luty 2011 - 20:56


#14 Użytkownik jest niedostępny   Kpc21 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3117
  • Dołączył: Nd, 15 Lut 09

Napisany 31 Styczeń 2011 - 21:52

Nie ma tak. Musisz kupić 2 tunery. Ewentualnie jeden, ale na obu telewizorach będziesz oglądać ten sam program.

To tak samo jakbyś chciał na jednym telewizorze oglądać jednocześnie 2 programy za pomocą tunera wbudowanego (np. analogowego). Tyle że takie telewizory występują (funkcja PiP). Tunery DVB-T już nie.

Ten post był edytowany przez Kpc21 dnia: 31 Styczeń 2011 - 21:53


#15 Użytkownik jest niedostępny   brio11 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 678
  • Dołączył: Wt, 11 Wrz 07

Napisany 01 Luty 2011 - 21:00

Taki lub taki byłby ok?

#16 Użytkownik jest niedostępny   drimar Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Nd, 20 Kwi 08

Napisany 16 Luty 2011 - 18:02

Zobacz postMasterOfSpeed, o 11 Sierpień 2010 - 12:20, napisał(a):

Witam, zamierzam w najbliższym czasie zakupić tuner do odbioru cyfrowej tv naziemnej. Budżet na sam tuner ogranicza się do 150 - 200zł. Są 3 możliwości podłączenia go:

I OPCJA:
Podłączenie tunera pod tv poprzez złącze SCART. Jest to chyba najprostsza opcja, lecz bez możliwości oglądania kanałów w HD (aktualnie tylko TVP HD).

II OPCJA:
Podłączenie tunera do monitora poprzez złącze HDMI. Będzie możliwość oglądania kanałów w HD. Monitor to LG FLATRON W2261VP. W tym przypadku tuner pewnie będzie droższy gdyż musi posiadać wejście HDMI.

III OPCJA:
Podłączenie tunera pod komputer przez USB lub PCI. Jest to chyba najtańsze rozwiązanie w zależności od tego jaki tuner wybiorę. Nie wiem dokładnie czy będzie w tym wypadku możliwość oglądania kanałów w HD. Monitor (LG FLATRON W2261VP) mam podłączony poprzez DVI.

Prosiłbym o waszą opinię co do tego która opcja będzie najlepsza i jakie tunery do poszczególnych opcji proponujecie. Pozdrawiam!


Zaglądnij na stronę www.ntvc.pl jest tam dużo informacji o dvb-t oraz sonda dotycząca najpopularniejszych dekoderów

#17 Użytkownik jest niedostępny   Grimix Ikona

  • I'm.your.God.of.second.chance
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4607
  • Dołączył: Wt, 03 Paź 06

Napisany 16 Luty 2011 - 18:07

a pan to archeolog?
post cytowany, jest z sierpnia.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13353
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Napisany 16 Luty 2011 - 18:15

http://www.hollex.pl...biorniki-dvb-t/ - wybierz, ktory ci odpowiada. Pamietaj musi obslugiwac mpeg-4 ;)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych