Forum PCLab.pl: Komórkowa Blabla - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (605 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Komórkowa Blabla Oceń temat: ****- 11 Głosów

#1 Użytkownik jest niedostępny   Dylu 

  • (-_-)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27789
  • Dołączył: Nd, 02 Mar 03

Napisany 21 Październik 2010 - 08:44

Zakładam ten temat na wzór wątku z działu Motoryzacja. Będzie tu można pogadać ogólnie o drobnych sprawach, związanych z urządzeniami mobilnymi, dla których to nie warto zakładać oddzielnych tematów... może i tu pomysł się przyjmie.

Zacznę od pytania, jakie mnie ostatnio nurtuje:

Czy w telefonach komórkowych znajdują się podzespoły, które, potocznie mówiąc, zużywają się? Pomijam takie elementy jak bateria, wyświetlacz czy głośnik, bo te wiadomo, że z czasem się kończą. Ale czy są tam również inne podzespoły, które z biegiem czasu zaczynają działać gorzej wyłącznie ze względu na ich eksploatację, a nie wpływ czynników zewnętrznych?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Petlik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3162
  • Dołączył: Wt, 01 Sty 08

Napisany 21 Październik 2010 - 08:48

O klawiaturze nie wspomniales :P
ogolnie zuzywaja sie styki, natomiast reszta to loteria, jak z kazdym urzadzeniem elektronicznym. Sa rodzynki, ktore dzialaja juz ponad 10 lat, a sa telefony, ktore "koncza sie" po kilku miesiacach zwyklej eksploatacji.

OT: Dopiero zauwazylem, ze sprzedales Hanne.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Dylu 

  • (-_-)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27789
  • Dołączył: Nd, 02 Mar 03

Napisany 21 Październik 2010 - 09:02

Klawiatura naturalnie również się zużywa, co jest normalne :)

Bardziej chodziło mi o fakt, w którym telefon jest używany w zasadzie wyłącznie w domu, nigdy nie upadł, nigdy nie został zalany, używany w zasadzie wyłącznie do rozmów, nigdy chyba nawet nie był podpinany do USB, a po pewnym czasie nagle zaczynają pojawiać się problemy z coraz mniejszym zasięgiem. Telefon działa, ale kiedyś prawie zawsze w tym samym miejscu miał pełen zasięg, a od pewnego czasu przeważnie jest połowa... czy coś odpowiedzialnego za stan zasięgu, zużywa się w telefonie ?? Tylko proszę nie mylić słowa "zużywa" ze słowem "uszkadza" :)

Ten post był edytowany przez Dylu dnia: 21 Październik 2010 - 09:03


#4 Użytkownik jest niedostępny   M4rud3R 

  • Czasem cos powiem, czasem pomarudze...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1910
  • Dołączył: Pt, 17 Paź 08

Napisany 21 Październik 2010 - 09:07

Moze zmieniane jest cos na nadajniku i stad zmiana zasiegu ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Baronik 

  • weteran PCLab
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11272
  • Dołączył: Nd, 22 Cze 03

Napisany 21 Październik 2010 - 09:08

Nic mi nie przychodzi do głowy, co poza baterią i wspomnianymi powyżej mogłoby się zużywać. Może pamięć flash, która w końcu jest zaprojektowana na ileś tam użyć?

#6 Użytkownik jest niedostępny   M4rud3R 

  • Czasem cos powiem, czasem pomarudze...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1910
  • Dołączył: Pt, 17 Paź 08

Napisany 21 Październik 2010 - 09:10

Chyba ze jednak te "zuzywa sie" przechodzi w "uszkadza sie" czyli jezeli slabo zamontowany uklad anteny zaczyna sie luzowac od ruchow telefonem :hmm:

#7 Użytkownik jest niedostępny   Dylu 

  • (-_-)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27789
  • Dołączył: Nd, 02 Mar 03

Napisany 21 Październik 2010 - 09:16

Zobacz postM4rud3R, o 21 Październik 2010 - 10:10, napisał(a):

Chyba ze jednak te "zuzywa sie" przechodzi w "uszkadza sie" czyli jezeli slabo zamontowany uklad anteny zaczyna sie luzowac od ruchow telefonem :hmm:

No ale w drobnej elektronice uszkodzenia zazwyczaj występują na zasadzie 0-1, działa lub nie... Nie ma sytuacji, żeby telefon gubił zasięg w pełni i przerywał rozmowę, natomiast zdarza się, że spada on do jednej kreski i rozmowa "rwie". Jak był nowy te kilka lat temu nie było problemu ;) a dziś jest, chociaż ciągle jak nowy wygląda :P

#8 Użytkownik jest niedostępny   Petlik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3162
  • Dołączył: Wt, 01 Sty 08

Napisany 21 Październik 2010 - 09:17

Prosta sprawa. Koncowka mocy siada w wiekszosci telefonow. Mialem o tym napisac w poscie wyzej, ale wylecialo mi z glowy. Zuzycie najczesciej polega na przegrzaniu elementow ukladu, na wskutek chocby ladowania telefonu.

#9 Użytkownik jest niedostępny   M4rud3R 

  • Czasem cos powiem, czasem pomarudze...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1910
  • Dołączył: Pt, 17 Paź 08

Napisany 21 Październik 2010 - 09:33

U mnie tez zasieg sobie skacze jak chce ;-) Zreszta ogolnie moj telefon dziala jak chce, i nawet nie mam sily probowac z tym walczyc. Checi tez odeszly.

#10 Użytkownik jest niedostępny   xadrian 

  • (O.o)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11235
  • Dołączył: Pt, 22 Sie 08

Napisany 21 Październik 2010 - 11:24

To chyba zależy od urządenia im bardziej skomplikowane tym wieksza sznasa że coś padnie :E
Koleżanka z pracy ma Nokie 3310 i telefon śmiga bez najmniejszego problemu, a z kolei innym znajomym po jakimś czasie też sie zdarza że coś pada - np płyta główna telefonu chodź takie przypadki są bardzo rzadkie..

#11 Gość_OmgCat_*

  • Grupa: Goście

Napisany 21 Październik 2010 - 11:29

Ja mam (nawet używam :E ) starego alcatela OT535 super maszynka. Czasami się wyłączy jak ktoś dzwoni i nie ma głośnika odpowiadającego za wibrację i dźwięki no ale działa. Pseudo joystick który w nim jest był wciśnięty do środka prawie 1,9mln razy i działa idealnie we wszystkie strony :D Ogólnie klawiatura elegancko wykonana. W tym telefonie już chyba nic się zużyć nie może ;)

#12 Użytkownik jest niedostępny   Tasi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 456
  • Dołączył: Pn, 02 Lis 09

Napisany 21 Październik 2010 - 11:50

z tego co się zużywa...obudowa, sporo Nokii (nie tylko zresztą) posiada obudowy z wystającymi miejscami, dość widocznymi, które się szybko ścierają, nie mówię o rogach czy klawiszach ale np w 6310i nad wyświetlaczem jest swego rodzaju "trójkąt", który jak się zetrze chole*nie nieestetycznie wygląda...mogli by to "ściąć" i zrobić prostą obudowę...

#13 Użytkownik jest niedostępny   Dylu 

  • (-_-)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27789
  • Dołączył: Nd, 02 Mar 03

Napisany 21 Październik 2010 - 12:01

Zobacz postTasi, o 21 Październik 2010 - 12:50, napisał(a):

z tego co się zużywa...obudowa, sporo Nokii (nie tylko zresztą) posiada obudowy z wystającymi miejscami, dość widocznymi, które się szybko ścierają, nie mówię o rogach czy klawiszach ale np w 6310i nad wyświetlaczem jest swego rodzaju "trójkąt", który jak się zetrze chole*nie nieestetycznie wygląda...mogli by to "ściąć" i zrobić prostą obudowę...

Napisałem, że nie chodzi mi o elementy, które zużywają się w skutek działania czynników zewnętrznych, tylko w skutek ich naturalnej pracy.

Innymi słowy, czy np. scalak na płytce w czasie przetwarzania danych ulega zużyciu?

Ten post był edytowany przez Dylu dnia: 21 Październik 2010 - 12:02


#14 Użytkownik jest niedostępny   suchy1613 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Pt, 06 Kwi 07

Napisany 21 Październik 2010 - 12:06

Zamierzam niedługo zmienić telefon. Czekam teraz na rozpoczęcie sprzedaży telefon LG optimus one. Będzie on kosztował ok 600zł. I mam pytanie. Czy w tej chwilii na rynku jest telefon z podobnymi funkcjami i androidem 2.2 froyo w okolicach tej ceny?

#15 Użytkownik jest niedostępny   Dawidek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3374
  • Dołączył: Pt, 10 Lip 09

Napisany 21 Październik 2010 - 16:24

Za 600zł masz i5700 do którego jest już nieoficjalne froyo. Mówisz że za ok 600zł będzie optimus one, przed premierami zawsze są podawane mniejsze ceny a podczas premiery cena ostro rośnie. Tak samo miało być z kilkoma telefonami.

#16 Użytkownik jest niedostępny   xadrian 

  • (O.o)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11235
  • Dołączył: Pt, 22 Sie 08

Napisany 02 Listopad 2010 - 12:08

Podbijam temat co by nie umarł śmiercią naturalną :E

#17 Użytkownik jest niedostępny   Dawidek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3374
  • Dołączył: Pt, 10 Lip 09

Napisany 02 Listopad 2010 - 12:13

No i bardzo dobrze :P ehh, zakochałem się DHD... chyba trzeba po woli sprawdzać ceny u operatorów :D

#18 Użytkownik jest niedostępny   xadrian 

  • (O.o)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11235
  • Dołączył: Pt, 22 Sie 08

Napisany 02 Listopad 2010 - 13:09

A mnie bardziej interesuje Desire Z pomimo słabszych podzespołów od DHD - ta sprzętowa klawiaturka qwerty przyznam że kusi :E
BTW: ma ktoś linka do testów Desire Z gdzie było by porównanie do DHD ?

#19 Użytkownik jest niedostępny   Dawidek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3374
  • Dołączył: Pt, 10 Lip 09

Napisany 02 Listopad 2010 - 13:38

No tak, ale po co Ci qwerty fizyczna jak na ekranowej + swype napisz podobnie szybko ;)

Co do testów to widziałem tylko to Dodaj obrazek

#20 Użytkownik jest niedostępny   xadrian 

  • (O.o)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11235
  • Dołączył: Pt, 22 Sie 08

Napisany 02 Listopad 2010 - 14:29

No niby tak, ale teraz chciał bym spróbować właśnie czegoś z fizycznym qwerty bo jeszcze nie miałem takiego telefonu :)

BTW: Jaki tym wyświetlacza jest w końcu w DHD bo w Desire Z jest Amoled a w DHD ? :hmm:

Ten post był edytowany przez xadrian dnia: 02 Listopad 2010 - 14:33


  • (605 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych