Oczywiście ja też chcę współwłasności z ojcem (czyli zależy mi na posiadaniu tylko połowy auta posiadanej przez brata, połowa auta której właścicielem jest ojciec zostaje u niego)
chciałbym przepisać auto na siebie w związku z czym muszę napisać umowę darowizny, złożyć pi pcc-3 w skarbówce (jako iż jesteśmy braćmi to nic nie zapłacę) oraz wymienić dowód auta.
coś takiego napisałem:
SPORZĄDZONA DNIA ………………….
DARCZYŃCA:
…………………………………………………..
…………………………………………………..
…………………………………………………..
PESEL: ………………………………………..
Nr d. osobistego:…………………………..
OBDAROWANY:
…………………………………………………..
…………………………………………………..
…………………………………………………..
PESEL: ………………………………………..
Nr d. osobistego:…………………………..
Stopień pokrewieństwa: …………………………………
1. Darczyńca oddaje obdarowanemu samochód lub udział w ……… części w samochodzie marki …………………………………………………….. rok produkcji ……….……….. nr rej. ……………..…………… nr podwozia ………………………………………………………………………………………….
2. Obdarowany oświadcza, iż niniejszą darowiznę przyjmuje.
3. Wartość przedmiotu darowizny strony określają na kwotę …………….
4. W sprawach nie uregulowanych niniejszą umową mają zastosowanie przepisy kodeksu cywilnego
5. Koszty związane z zwarciem niniejszej umowy ponosi Obdarowany
6. Umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej stron.
7. Jest to ……. Darowizna w ostatnich 5 latach na rzecz ……………………………….. ………………………………… w łącznej wysokości …………………………………..
…………………………………………………..
(Darczyńca)
…………………………………………………..
(Obdarowany)
Proszę o dokonanie adnotacji na umowie darowizny stwierdzającej, że podatek od darowizny jest nienależny.
czy taka umowa będzie dobra, czyli ja jestem obdarowany połową auta (a drugą połową posiada dalej ojciec) czy może w przypadku tej umowy dostaję połowę udziału brata czyli 25% auta.

Zaloguj się

Ostatnio dodane tematy
Nowe artykuły
Ostatnie aktualności
Najnowsze pliki
Polecane na Onet.pl

Wróć do góry
Multi cytowanie