Forum PCLab.pl: brak aktualizacji czasu w Windowsk XP - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

brak aktualizacji czasu w Windowsk XP Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   hur33 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pn, 22 Paź 07

Napisany 04 Listopad 2010 - 12:37

Witam! Kilka dni temu zrobiłem reinstalację windy i od tej pory nie aktualizuje mi godziny. W okienku z ustawieniem czasu zaznaczyłem aktualizacje automatyczne, ale po każdym włączeniu kompa godzina nie jest prawidłowa. (Windows Home Edition SP3)

#2 Użytkownik jest niedostępny   Patryk78 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1377
  • Dołączył: Pn, 30 Cze 08

Napisany 04 Listopad 2010 - 12:44

Ustaw godzinę w biosie, Windows XP kiepsko korzysta z serwerów ntp.

#3 Użytkownik jest niedostępny   hur33 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pn, 22 Paź 07

Napisany 04 Listopad 2010 - 12:52

Zobacz postPatryk78, o 04 Listopad 2010 - 11:44, napisał(a):

Ustaw godzinę w biosie, Windows XP kiepsko korzysta z serwerów ntp.




Dzięki! Wygląda na to, że działa. pzdr

#4 Użytkownik jest niedostępny   Patryk78 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1377
  • Dołączył: Pn, 30 Cze 08

Napisany 04 Listopad 2010 - 20:14

NTP w windows XP działa tylko przy ręcznym uruchomieniu aktualizacji, a po restarcie data i godzina jest ustawiana na podstawie bios'u - dlatego tak się dzieje.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Colicab Ikona

  • Congratulations forever
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41745
  • Dołączył: Wed, 02 Mar 05

Napisany 04 Listopad 2010 - 21:32

to cos zle ustawiliscie, ja mam synchronizacje z time.nist.gov i smiga, aktualizuje co jakis czas

#6 Użytkownik jest niedostępny   Patryk78 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1377
  • Dołączył: Pn, 30 Cze 08

Napisany 04 Listopad 2010 - 23:58

Od dawna używam Win7 i nie bardzo pamiętam jak było w XP, ale tam chyba kompletnie nie było nic do ustawiania poza wpisaniem adresu serwera - domyślnie jest jakiś microszrotowy - może właśnie o to chodzi, teraz sobie przypomniałem że raz próbowałem ustawić synchronizację z ntp w cern i to działało (do czasu formatowania, potem już nie ustawiałem).

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych