Forum PCLab.pl: Sterowniki do kart dźwiękowych i muzycznych też ;) - rozwiązywanie problemów i linki - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (46 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Sterowniki do kart dźwiękowych i muzycznych też ;) - rozwiązywanie problemów i linki TEMAT ZBIORCZY

#1 Użytkownik jest niedostępny   nietopyrz 

  • praktycznie NIEOBECNY na forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 20243
  • Dołączył: Pt, 18 Lis 05

Napisany 13 Listopad 2010 - 13:42

Szukasz sterowników do swojej karty dźwiękowej, nie wiesz którą wersję zainstalować lub po prostu masz jakieś z nią problemy? Dobrze trafiłeś!

PS Jeżeli nie otwiera się spoiler, to wyczyść ciasteczka z pclaba.

Creative
Oficjalne.
Titanium HD Instalation CD

Nieoficjalne:

* Daniel K. Support Pack
SB P17X Series Support Pack 3.0: Audigy Value, SE, LS, 2 LS, Live! 24-bit, SB 5.1 VX, X-Fi Xtreme Audio (PCI only)
SB Audigy Series Support Pack 5.0 (05/01/2014) Audigy, Audigy 2, Audigy 2 ZS, Audigy 4
SB X-Fi PCI Install Disc 1.0: wszystkie modele X-Fi na PCI oprócz SB077X UAA OEM
SB Live! series Support Pack 2.0: Live! (4.1) - all models, Live! 5.1 - all models, PCI 512
SB X-Fi Series AuzenUAA Pack 1.5: Prelude, różne X-Fi oprócz wersji Audio
SB X-Fi Series AuzenUAA Pack 1.8: Prelude, różne X-Fi oprócz wersji Audio
SB X-Fi Series AuzenForte Pack 1.0: Auzen Forte, różne X-Fi oprócz wersji Audio
SB X-Fi series Support Pack 3.0
Unofficial Audigy Series Software CD Audigy: 1, 2, 2 Value, 2 ZS, 2 ZS Notebook, 4, 4 Pro
SB USB series Support Pack 2.0 (05/15/2014) for Windows 8.1, 8 , 7 and Vista

* Pax Drivers Roberta McClellanda
PCIe Titanium ALL OS Driver V3.35
PAX PCI XFI ALL OS Driver V4.00
PAX MASTER Suite V2.00
itp.

* kxproject (lista obsługiwanych kart)
ruch na oficjalnej stronie zamarł, więc proponuję sprawdzać nowinki na forum projektu

* No More Goat Soup -blog traktujący o sterownikach i kartach Creative


Dokładny model karty możemy sprawdzić po oznaczeniu na naklejce z PCB i wchodząc na stronę z indeksem: >1< >2<

Asus
Oficjalne.

Nieoficjalne:
* Uni Xonar
* by Daniel_K


Realtek


Via


C-Media


Automatyczne pobieranie sterowników

Ten post był edytowany przez nietopyrz dnia: 28 Wrzesień 2014 - 08:37


#2 Użytkownik jest niedostępny   nietopyrz 

  • praktycznie NIEOBECNY na forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 20243
  • Dołączył: Pt, 18 Lis 05

Napisany 13 Listopad 2010 - 14:12

Jak zadawać pytania
Bez podstawowych informacji nikt nie będzie w stanie Ci pomóc.
Jeśli rozmawiamy o karcie zintegrowanej, podaj model płyty głównej i dokładną wersję systemu. Jeśli o karcie dedykowanej, również podaj jej model.
Polecam korzystanie w celu identyfikacji z programu diagnostycznego Speccy, CPU-Z lub Everest. Możesz też po prostu zajrzeć do obudowy w poszukiwaniu oznaczeń na laminacie płyty głównej lub znaleźć odpowiednie wpisy w gwarancji albo podręczniku dołączonych do twojego egzemplarza.

Szukanie "na własną rękę"
Najlepiej odwiedzić stronę producenta naszej karty dźwiękowej lub płyty głównej w wypadku układów zintegrowanych. W zasobach powinieneś odnaleźć interesujące Cię sterowniki.
W tym temacie można użyć przydatnej opcji "przeszukaj temat".

Instalacja sterowników
W przypadku gdy robisz to pierwszy raz, nie będziesz miał większych problemów, ale jeżeli zmieniasz wersję lub walczysz z jakimś problemem, to nie zapomnij usunąć pozostałości po starych wersjach plików np. Driver Sweeperem lub Driver Cleanerem Pro 1.5.

Wyłączamy kartę zintegrowaną
Mamy przynajmniej parę opcji:
1. Wchodzimy do biosu płyty głównej, szukamy zakładki Integrated Peripherals i opcji z Audio, Codec, HD, AC 97 lub podobnej w nazwie i ustawiamy na disable.
2. Z menedżera urządzeń możemy wyłączyć z prawokliku urządzenie.
3. Jeśli posiadamy drugą dźwiękówkę, zostawiamy kartę zintegrowaną włączoną zmieniając urządzenie domyślne na drugą.
4. Niektóre stare płyty główne mogą wymagać przestawienia na laminacie zworki.

Nie ma dźwięku lub są z nim problemy?
Jest parę podstawowych kroków, przez które powinieneś przebrnąć zanim zadasz pytanie.
- sprawdzenie czy kartę masz ustawioną jako urządzenie domyślne
- jak sprawę widzi menedżer urządzeń, czy nie ma wykrzyknika przy karcie
- pamiętaj, że kartę niezintegrowaną możesz przetestować na innym komputerze
- zmiana gniazda, w którym znajduje się karta i przeinstalowanie sterowników według wspomnianej wcześniej metody
- ostateczną próbą jest uruchomienie komputera z Linuxa Live CD np. Damn Small Linux (tylko ~50 MB)

Tematy innych forumowiczów:
Sterowniki do kart Creative'a od Daniela K (UPDATE 8.09.2010) AUDIGY 1i2/LSiSE/SB LIVE/X-FI na XP/VISTA/7 RTM
Karty muzyczne - sterowniki i oprogramowanie. SoundBlaster
Creative X-Fi MB, czyli ulepszamy integrę. Nowy, ulepszony poradnik oraz pełne wsparcie dla Windows 7 ;)

#3 Użytkownik jest niedostępny   RocketFuel 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Wt, 25 Sty 11

Napisany 25 Styczeń 2011 - 01:23

Właśnie co przeinstalowałem Winde. Problem polega na tym, że nie mogę zobaczyć na "Everest" itp. programach jakie posiadam bajery na kompie (nazwa procka, płyty głownej, karty graficznej i dźwiękowej) i zwracam się do was z prośbą czy mogli byście mi ustalić z jakich części korzystam ? Oraz o podanie Stronki ze sterami. http://img222.images.../9000/hehch.jpg

Czekam na odpowiedź.

#4 Użytkownik jest niedostępny   kriss2020 

  • Guns N`Roses
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 657
  • Dołączył: Pt, 17 Kwi 09

Napisany 25 Styczeń 2011 - 03:12

sciagnij i zainstaluj CPU-Z tam znajdziesz nazwe i producenta plyty głównej , a stery pobierz ze strony producenta twojego mobasa oczywiście te do twojego modelu ;)

#5 Użytkownik jest niedostępny   RocketFuel 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Wt, 25 Sty 11

Napisany 25 Styczeń 2011 - 12:43

Cały, calutki czas szukam sterowników do płyty głównej, no nie mogę znaleźć, a skorzystałem z rady kriss'a i ściągnąłem CPU-Z. Gdy wcisnę coś na wyszukiwarkę na gigabyte.pl , to mi wyskakuje jakaś biała str. a na niej komunikat
"Not Found

The requested URL /search/search.aspx was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request."

Wracając do Procesora, tutaj mam podobny problem, fakt faktem, że 3/4 lata temu składałem ten CPU, ale czy to aż tyle czasu, by pozbywać się sterowników ze stronek ? Na poprzedniej windzie na Everest'cie pokazywało jaki mam sprzęt i ze znalezieniem sterowników nie było najmniejszego problemu, a teraz... Szukałem sterów na intel.pl , ale jestem chyba zbyt zielony, żeby tam znaleźć do swojego procka.. Próbowałem przez google coś znaleźć, też albo stronka nie działa, albo nikt nie odpisał... Tak więc zwracam się do was w tym momencie z prośbą o pomoc.

#6 Użytkownik jest niedostępny   nietopyrz 

  • praktycznie NIEOBECNY na forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 20243
  • Dołączył: Pt, 18 Lis 05

Napisany 25 Styczeń 2011 - 12:51

Zobacz postRocketFuel, o 25 Styczeń 2011 - 12:43, napisał(a):

Cały, calutki czas szukam sterowników do płyty głównej, no nie mogę znaleźć, a skorzystałem z rady kriss'a i ściągnąłem CPU-Z. Gdy wcisnę coś na wyszukiwarkę na gigabyte.pl , to mi wyskakuje jakaś biała str. a na niej komunikat
"Not Found
Daj nazwę płyty, pomożemy.

#7 Użytkownik jest niedostępny   RocketFuel 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Wt, 25 Sty 11

Napisany 25 Styczeń 2011 - 13:13

http://img201.images.../9039/statr.jpg

Jak bym mógł prosić, to jeszcze stery do procka, jak można. Pisząc tak jak w temacie, to zainstalowałem pewne stery do karty, mianowicie te stery nie były pod konkretny model, ale tak jak by pod pare różnych. W nijakim temacie wyczytałem, że po zainstalowaniu nic się nie działo, dopiero po przerobieniu z SP2 na SP3 wszystko było ok. Tak więc już ściągnąłem SP3, teraz będę instalować i po zainstalowaniu dam wam znać, czy wszystko jest okej.


@@@
Jednak dalej nic. Po zainstalowaniu SP3 jest kleks, dalej ten sam problem z dźwiękiem, a raczej jego kompletny brak.

Ten post był edytowany przez RocketFuel dnia: 25 Styczeń 2011 - 13:52


#8 Użytkownik jest niedostępny   nietopyrz 

  • praktycznie NIEOBECNY na forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 20243
  • Dołączył: Pt, 18 Lis 05

Napisany 26 Styczeń 2011 - 17:29

Zobacz postRocketFuel, o 25 Styczeń 2011 - 13:13, napisał(a):

http://img201.images.../9039/statr.jpg
Jak bym mógł prosić, to jeszcze stery do procka, jak można.[...]
Odinstaluj stare sterowniki, przeczyść pozostałości Driver Sweeperem (zaznacz Realtek). Zainstaluj sterowniki Audio R2.52 i Chipset.

#9 Użytkownik jest niedostępny   evelay 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Cz, 23 Gru 10

Napisany 02 Luty 2011 - 17:44

Otóż mam win7 x64 i mam taki oto problem :
Gdy wejde w menadżera urządzeń to pokazuje mi tylko 'urządzenie zgodne ze standardem high definition audio'

Pobrałem więc AIDA64 Extreme, a tam pokazuje mi 2 karty dźwiękowe...

Ati Radeon HDMI @ ATI RV770/790 - High Definition Audio Controller
VIA VT1705 @ Intel 82801 GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1]

Wpisywałem wszystkie nazwy po kilkanaście razy w google, i nigdzie nie mogę znaleść sterowników... a na stronie producenta też nic nie ma.

#10 Użytkownik jest niedostępny   nietopyrz 

  • praktycznie NIEOBECNY na forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 20243
  • Dołączył: Pt, 18 Lis 05

Napisany 02 Luty 2011 - 22:19

Zobacz postevelay, o 02 Luty 2011 - 17:44, napisał(a):

Gdy wejde w menadżera urządzeń to pokazuje mi tylko 'urządzenie zgodne ze standardem high definition audio'[...]
Podaj model płyty głównej.

#11 Użytkownik jest niedostępny   blue_94 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Cz, 10 Lut 11

Napisany 10 Luty 2011 - 16:42

Witam!
Mam problem, bo nie działa mi dźwięk w komputerze po formacie już od jakiegoś czasu.
Jestem pewna, że to wina sterowników.
Karte dźwiękową mam zintegrowaną z płytą główną (gigabyte s-series GA-73PVM-S2h)
Jakie mam pobrać sobie sterowniki i skąd?

#12 Użytkownik jest niedostępny   depedro 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4278
  • Dołączył: Cz, 03 Kwi 08

Napisany 10 Luty 2011 - 16:46

Na tej stronie masz sterowniki http://www.gigabyte....2h_10/download/
Sterowniki musisz pobrać do odpowiedniego systemu,wersji.Pobierasz audio najnowsze. Inne sterowniki masz zainstalowane.

Ten post był edytowany przez depedro dnia: 10 Luty 2011 - 17:01


#13 Użytkownik jest niedostępny   grzegorz75 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 352
  • Dołączył: So, 07 Sie 10

Napisany 10 Luty 2011 - 19:58

Na stronie Gigabyte są trochę nieświeże. Polecam ze strony Realtek
Wcześniej odinstalować stare. Pozostałości czyścimy Driver Sweeper-em.

#14 Użytkownik jest niedostępny   nietopyrz 

  • praktycznie NIEOBECNY na forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 20243
  • Dołączył: Pt, 18 Lis 05

Napisany 15 Luty 2011 - 16:31

Mamy kolejną wersję sterowników UniXonar opartą na Asusowskich 1793.
Dodaj obrazek
Bezpośredni link do sterowników. Więcej informacji na stronie.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Kyriakos 

  • Onet to niemieckie gowno.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1059
  • Dołączył: Nd, 16 Sty 11

Napisany 15 Luty 2011 - 16:45

czyli gdy ściągnę te nieoficjalne drivery do Xonara , bo nie wszystko rozumiem z tej tabelki, to w takim np foobar 2000 odczuję zmianę dźwięku na leprze ?

#16 Użytkownik jest niedostępny   Satyavan 

  • Fun & Love
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12646
  • Dołączył: Pn, 01 Lis 04

Napisany 15 Luty 2011 - 17:01

@nietopyrz testowałeś już je ? :P

EDIT

Nie wychwyciłem żadnych znaczących różnic no i wkurza mnie to, że nie uruchamia się panel Asusa wraz z systemem, bo często z niego korzystam .. Jedyne co mi się spodobało, to nowa ikonka, bez tego dupiastego czarnego tła w Trayu.

Ten post był edytowany przez Satyavan dnia: 15 Luty 2011 - 17:20


#17 Użytkownik jest niedostępny   nietopyrz 

  • praktycznie NIEOBECNY na forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 20243
  • Dołączył: Pt, 18 Lis 05

Napisany 15 Luty 2011 - 17:44

Zobacz postKyriakos, o 15 Luty 2011 - 16:45, napisał(a):

czyli gdy ściągnę te nieoficjalne drivery do Xonara , bo nie wszystko rozumiem z tej tabelki, to w takim np foobar 2000 odczuję zmianę dźwięku na leprze ?
Wątpię. Największa zaleta tych sterowników to lekkość, aktualność i poprawa paru błędów, które nie zostały zaimplementowane w oryginalnych.

PS nie wiem jak mógłby dźwięk się zmienić na trędowaty (patrz lepra). :E

Zobacz postSatyavan, o 15 Luty 2011 - 17:01, napisał(a):

@nietopyrz testowałeś już je ? :P

Nie wychwyciłem żadnych znaczących różnic no i wkurza mnie to, że nie uruchamia się panel Asusa wraz z systemem, bo często z niego korzystam .. Jedyne co mi się spodobało, to nowa ikonka, bez tego dupiastego czarnego tła w Trayu.
Jestem w trakcie.

Mi się uruchamia. Korzystam z panela C-Medii.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Satyavan 

  • Fun & Love
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12646
  • Dołączył: Pn, 01 Lis 04

Napisany 15 Luty 2011 - 22:22

Zobacz postnietopyrz, o 15 Luty 2011 - 17:44, napisał(a):

Mi się uruchamia. Korzystam z panela C-Medii.

Aaa no to też właśnie, ja wybrałem ten Low Input i D2 na końcu instalacji. Niby fajne, ale nie uruchamiało mi się i wróciłem do oryginalnych, które w sumie wystarczają. :P

#19 Użytkownik jest niedostępny   Blazz 

  • Jedi Knight
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1224
  • Dołączył: So, 11 Lip 09

Napisany 15 Luty 2011 - 22:45

Zobacz postSatyavan, o 15 Luty 2011 - 22:22, napisał(a):

Aaa no to też właśnie, ja wybrałem ten Low Input i D2 na końcu instalacji. Niby fajne, ale nie uruchamiało mi się i wróciłem do oryginalnych, które w sumie wystarczają. :P
Jak Ci się podoba ikonka, to zainstaluj ponownie UniXonara tylko jako "normal" (nie low-latency) - będzie się panel uruchamiał na starcie i masz ładniejszą ikonkę ;)

#20 Użytkownik jest niedostępny   Satyavan 

  • Fun & Love
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12646
  • Dołączył: Pn, 01 Lis 04

Napisany 15 Luty 2011 - 23:20

Zobacz postBlazz, o 15 Luty 2011 - 22:45, napisał(a):

Jak Ci się podoba ikonka, to zainstaluj ponownie UniXonara tylko jako "normal" (nie low-latency) - będzie się panel uruchamiał na starcie i masz ładniejszą ikonkę ;)

Kurde, tak zrobię. :)

  • (46 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych