Forum PCLab.pl: Jak zrobić algorytm w programie eli? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jak zrobić algorytm w programie eli? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   programista-14letni Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 208
  • Dołączył: So, 15 Sie 09

Napisany 08 Grudzień 2010 - 18:39

Witam.
Mam jutro sprawdzian z informatyki. "Przypadkowo" trafiły do mnie odpowiedzi :E Treść brzmi tak:

Narysuj schemat blokowy algorytmu, który obliczy pole koła lub jego obwód. Wybór opcji przez użytkownika klawiszami: 1 (pole) lub 2 (obwód).
Kształty skrzynek jak w schematach blokowych, wpisy wewnątrz skrzynek przystosuj do programu ELI.

Wzory:
Pole = pr2
Obwód = 2pr
p - liczba stała = 3.14
r – promień koła

Zróbcie jakiegoś screena albo zapiszcie go i dodajcie w załączniku. Pozdrawiam :*

Ten post był edytowany przez programista-14letni dnia: 08 Grudzień 2010 - 18:39


#2 Użytkownik jest niedostępny   Gazda_ Ikona

  • Oz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1291
  • Dołączył: Wt, 08 Lip 08

Napisany 08 Grudzień 2010 - 18:50

Tak powinien wyglądać np.:

Wprowadź dane: promień, następnie czy policzyć obwód? jeśli tak to 2*pi*r wyprowadzasz dane i pytasz czy zakończyć, jeśli nie pytasz czy policzyć pole, jeśli tak to pi*r*r i wyprowadzasz dane i pytasz czy zakończyć, jeśli tak to koniec, jeśli nie to jeszcze raz prowadzisz pętlę przed wprowadzenie danej.

Gotowca nie dostaniesz, postaraj się, zrób coś, pomogę.

Ten post był edytowany przez Gazda_ dnia: 08 Grudzień 2010 - 18:51


#3 Użytkownik jest niedostępny   programista-14letni Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 208
  • Dołączył: So, 15 Sie 09

Napisany 08 Grudzień 2010 - 20:59

Ale jaki blok wykorzystać żeby po kliknięciu "1" liczyło pole, a po kliknięciu "2" obwód? I jakiej komendy użyć?

Ten post był edytowany przez programista-14letni dnia: 08 Grudzień 2010 - 21:00


#4 Użytkownik jest niedostępny   Gazda_ Ikona

  • Oz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1291
  • Dołączył: Wt, 08 Lip 08

Napisany 08 Grudzień 2010 - 21:04

niedoczytałem ... Wprowadź jeszcze jedną daną, napisz, że ma być 1 albo 2, i jeśli jest 1 to rób pole, jeśli 2 obwód :)

#5 Użytkownik jest niedostępny   programista-14letni Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 208
  • Dołączył: So, 15 Sie 09

Napisany 08 Grudzień 2010 - 21:18

Zobacz postGazda_, o 08 Grudzień 2010 - 21:04, napisał(a):

niedoczytałem ... Wprowadź jeszcze jedną daną, napisz, że ma być 1 albo 2, i jeśli jest 1 to rób pole, jeśli 2 obwód :)


o co chodzi że ma być 1 albo 2. daj przykład całego algorytmy

Ten post był edytowany przez programista-14letni dnia: 08 Grudzień 2010 - 21:18


#6 Użytkownik jest niedostępny   Gazda_ Ikona

  • Oz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1291
  • Dołączył: Wt, 08 Lip 08

Napisany 08 Grudzień 2010 - 21:19

schemat:

zaczynasz
pytasz o promień
pytasz co zrobić (jeśli liczyć pole wpisz 1, jeśli obwód wpisz 2)
i teraz sprawdzić jesli wybrane 1 zrobić pole, etc ..

#7 Użytkownik jest niedostępny   programista-14letni Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 208
  • Dołączył: So, 15 Sie 09

Napisany 08 Grudzień 2010 - 21:38

zrobiłem ale gdy wybieram 2 to oblicza pole (dałem to w warunku) gdy 1 to oblicza pole. ale równie dobrze moge wpisać co innego i i tak będzie mi obliczać obwód... I możesz mi napisać schemat krok po kroku łącznie z wprowadzaniem danych. Sorki że tak nalegam ale kompletnie zielony jestem :/

Ten post był edytowany przez programista-14letni dnia: 08 Grudzień 2010 - 21:39


#8 Użytkownik jest niedostępny   Gazda_ Ikona

  • Oz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1291
  • Dołączył: Wt, 08 Lip 08

Napisany 08 Grudzień 2010 - 22:35

Dodaj obrazek

Przerysuj do ELI i idź spać ;)

#9 Użytkownik jest niedostępny   programista-14letni Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 208
  • Dołączył: So, 15 Sie 09

Napisany 08 Grudzień 2010 - 22:42

oki wielkie dzięki ;) tylko jeszcze jeden taki problemik, co zrobić żeby zamienić to 3.14 na liczbę pi.

Ten post był edytowany przez programista-14letni dnia: 08 Grudzień 2010 - 22:47


#10 Użytkownik jest niedostępny   Gazda_ Ikona

  • Oz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1291
  • Dołączył: Wt, 08 Lip 08

Napisany 08 Grudzień 2010 - 23:10

możliwe że jest pi w programie, tego nie wiem, ale 3.14 to właśnie pi ...

#11 Użytkownik jest niedostępny   programista-14letni Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 208
  • Dołączył: So, 15 Sie 09

Napisany 08 Grudzień 2010 - 23:13

wiem, ale np gdy promień wynosi 8 to pole powinno wynosić 64pi a nie 200,96 bo jeszcze cały wynik pomnożyć o 3,14 razy

#12 Użytkownik jest niedostępny   Gazda_ Ikona

  • Oz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1291
  • Dołączył: Wt, 08 Lip 08

Napisany 08 Grudzień 2010 - 23:18

próbuj wpisywać czy wchodzi słownie 'pi', może w cudzysłowach, albo jakoś, niestety nie znam tego programu tak dobrze ;)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych