Forum PCLab.pl: Tp-Link N ADSL2+ TD-W8960N - problem ze stabilnością lini po konfiguracji Neostrada - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Tp-Link N ADSL2+ TD-W8960N - problem ze stabilnością lini po konfiguracji Neostrada

#1 Użytkownik jest niedostępny   pawlyk Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: So, 11 Gru 10

Napisany 11 Grudzień 2010 - 18:50

Witam wszystkich,
od paru dni jestem posiadaczem ww routera pod neostrade 2mb. Skonfigurowałem go poprzez QuickSetup i mam połączenie z internetem - jako takie.

Mój problem polega na tym, że router często się rozłącza i odzyskuje połaczenie , przeważnie na pare sekund ale zdarza się rownież na dlużej. W tym drugim przypadku pomaga wyłaczenie i wlaczenie routera. Szukałem rozwiazan tego problemu ale nie mialem nigdy nic konkretnego. Jestem pewnien ze to kewstia odpowiedniej konfiguracji bo urzadzenie jest nowe. Niestety jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie i sam nie dam sobie rady.

Dlatego załozylem ten temat z prośbą o pomoc w odpowiedniej konfiguracji tego routera ( TP Link Wireless N ADSL2+ Modem Router TD-8960N ).
A może ktoś z was miał podobny problem i zna rozwiązanie ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   agravator Ikona

  • jestem hejterem
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3957
  • Dołączył: Cz, 22 Paź 09

Napisany 11 Grudzień 2010 - 19:04

Podaj parametry linii ze strony konfiguracyjnej routera.

#3 Użytkownik jest niedostępny   pawlyk Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: So, 11 Gru 10

Napisany 11 Grudzień 2010 - 19:07

Device Info

Firmware Version: 1.3.5 Build 100510 Rel.50771n
Hardware Version: TD-W8960N v1 00000000
This information reflects the current status of your DSL connection.
Line Rate - Upstream (Kbps): 288
Line Rate - Downstream (Kbps): 2496
LAN IP Address: 192.168.1.1
Default Gateway: 83.1.4.5(pppoa0)
Primary DNS Server: 194.204.152.34
Secondary DNS Server: 194.204.159.1
Running time: 48 min


o to chodzi ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Crypt Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2006
  • Dołączył: Wt, 05 Lip 05

Napisany 12 Grudzień 2010 - 14:04

Skonfiguruj jeszcze raz ustawienai routera, najlepiej recznie - nie przez QS. Swoja droga - ustawiales jakies zabezpieczenie dla wi-fi?

Wartaloby rowniez zniemic adres urzadzenia, bo jesli w okolicy (np. Twoj sasiad) bedzie inny podobny AP z tym samym adresem IP to oba beda sobie wzajemnie "szkodzic".

#5 Użytkownik jest niedostępny   agravator Ikona

  • jestem hejterem
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3957
  • Dołączył: Cz, 22 Paź 09

Napisany 12 Grudzień 2010 - 14:51

Zobacz postCrypt, o 12 Grudzień 2010 - 14:04, napisał(a):

Wartaloby rowniez zniemic adres urzadzenia, bo jesli w okolicy (np. Twoj sasiad) bedzie inny podobny AP z tym samym adresem IP to oba beda sobie wzajemnie "szkodzic".

Co ma IP jego routera do innych urzadzeń w przypadku gdy nie są one połączone? Szkodzić to moga takie same SSID'y a nie adresy IP.

#6 Użytkownik jest niedostępny   pawlyk Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: So, 11 Gru 10

Napisany 12 Grudzień 2010 - 20:14

Tak, ustawilem zabezpieczenie WPA2-PSK w qucik setup. A co masz na myśli poprzez ręczne ustawienie i jak ono miałoby wyglądać ?

#7 Użytkownik jest niedostępny   pawlyk Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: So, 11 Gru 10

Napisany 13 Grudzień 2010 - 20:08

nikt nie miał podobnego problemu ?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14331
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Napisany 14 Grudzień 2010 - 07:33

Zobacz postpawlyk, o 12 Grudzień 2010 - 20:14, napisał(a):

Tak, ustawilem zabezpieczenie WPA2-PSK w qucik setup. A co masz na myśli poprzez ręczne ustawienie i jak ono miałoby wyglądać ?


Wchodzisz na strone konfiguracyjna wpisujac w przegladarce adres: 192.168.1.1 potem haslo i login "admin" i tam konfigurujesz. Te kreatory an dolaczonych CD to zawsze wiecej klopotow niz pozytku, a producenci daja je bo musza.

#9 Użytkownik jest niedostępny   pawlyk Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: So, 11 Gru 10

Napisany 14 Grudzień 2010 - 10:27

Qucik setup własnie jest na tej stornie routera i przez nią od poczatku konfigurowałem, plytki w ogole nie uzyłem

#10 Użytkownik jest niedostępny   Michu. Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 932
  • Dołączył: Nd, 27 Sie 06

Napisany 14 Grudzień 2010 - 11:16

Wejdz w panel rutera i kliknij menu Device Info / Statistics / Adsl.
Tam beda podane pelne parametry linii. Pokaz je na forum - najlepiej zrob skrina.

#11 Użytkownik jest niedostępny   pawlyk Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: So, 11 Gru 10

Napisany 14 Grudzień 2010 - 12:03

prosze

dsl statystyki

#12 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14331
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Napisany 14 Grudzień 2010 - 22:25

Daj screen zakladki z routera: WAN i tam gdzie wpisuje sie login i hasło uslugodawcy internetu, oraz z zakladki: Advanced Setup.

Ja w Netgearze mialem Quick Setup wszystko pieknie wykrywl, posutawial iz rywal polaczenie z internetem. Okazalo sie, ze pewne rzeczy mimo wszystko zle wykryl.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Michu. Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 932
  • Dołączył: Nd, 27 Sie 06

Napisany 14 Grudzień 2010 - 22:58

Parametry linii masz w miare dobre - ja mam gorsze, a chodzi stabilnie 6Mb/s.
Napisz lepiej jak sie laczysz z ruterem (kabel/wifi), czy masz stale IP na kompie, czy dhcp. I skad wlasciwie wiesz, ze ruter sie rozlacza - po lampkach, czy logach ?

#14 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14331
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Napisany 15 Grudzień 2010 - 07:49

Zobacz postMichu., o 14 Grudzień 2010 - 22:58, napisał(a):

Parametry linii masz w miare dobre - ja mam gorsze, a chodzi stabilnie 6Mb/s.
Napisz lepiej jak sie laczysz z ruterem (kabel/wifi), czy masz stale IP na kompie, czy dhcp. I skad wlasciwie wiesz, ze ruter sie rozlacza - po lampkach, czy logach ?


Rownie dobrze moze wiedziec po tym, ze mu sie strony nie wczytuja itp. :E

#15 Użytkownik jest niedostępny   pawlyk Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: So, 11 Gru 10

Napisany 15 Grudzień 2010 - 21:31

Zobacz postGrzegorz_J, o 14 Grudzień 2010 - 22:25, napisał(a):

Daj screen zakladki z routera: WAN i tam gdzie wpisuje sie login i hasło uslugodawcy internetu, oraz z zakladki: Advanced Setup.

Ja w Netgearze mialem Quick Setup wszystko pieknie wykrywl, posutawial iz rywal polaczenie z internetem. Okazalo sie, ze pewne rzeczy mimo wszystko zle wykryl.



prosze
wan

advanced setup

tu wklepuje dane neostrady


no tak, lampki to pierwsza rzecz na ktorą zwracam uwage gdy mnie rozłacza :) ale faktycznie stwierdzam to dopiero po braku wyswietlania stron , gg pada itp :)

Ten post był edytowany przez pawlyk dnia: 15 Grudzień 2010 - 21:32


#16 Użytkownik jest niedostępny   pawlyk Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: So, 11 Gru 10

Napisany 17 Grudzień 2010 - 10:05

problem dalej wystepuje ...

#17 Użytkownik jest niedostępny   Michu. Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 932
  • Dołączył: Nd, 27 Sie 06

Napisany 17 Grudzień 2010 - 16:04

Jak cie rozlaczy to zapisz godzine, poczekaj, az net wroci, wejdz do panelu rutera, skopiuj caly log i daj na forum - najlepiej w formie pliku tekstowego do sciagniecia.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych