Forum PCLab.pl: Sieć niezidentyfikowana lub brak siec - Vista - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Sieć niezidentyfikowana lub brak siec - Vista

#1 Użytkownik jest niedostępny   borillo Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Wed, 16 Wrz 09

Napisany 12 Grudzień 2010 - 11:19

Witam!

Problem polega na tym, że wczoraj zrobiłem format. Po zainstalowaniu Visty i wszystkich sterów za żadne skarby nie mogę połączyć się z netem. W kompie nie było nic zmieniane, wszystko jest po staremu, wcześniej działało.

Problem wygląda następująco:
Wchodzę w Centrum sieci i udostępniania i widzę (w zależności od moich działań, czyli resetowaniu kart sieciowej, resetowaniu modemu i kombinacji z odłączaniem i podłączaniem kabli):

PIOTREK-PC ----------------Sieć niezidentyfikowana----------------------Internet

lub

PIOTREK-PC-------(trójkąt z ostrzeżeniem)-------sieć niezidentyfikowana

lub

PIOTREK-PC--------(trójkąt z ostrzeżeniem)-----sieć niezidentyfikowana-------------X-----------Internet


Jeśli chodzi o "Stan: Połączenie lokalne" to użyłem adresu IP, maski podsieci, bramy i adresów DNS dostarczonych mi przez usługodawce internetu więc wszystko powinno być ok. Mimo to temat wygląda następująco:

Połączenia IPv4: Internet (lub Ograniczone, w zależności od wyżej wymienionej konfiguracji oczywiście)
Połączenia IPv6: Ograniczone
Stan nośnika: Włączone

Karta sieciowa to: Realtek RTL8168D/8111D Family PCI Gigabit Ethernet NIC (NDIS 6.0)

#2 Użytkownik jest niedostępny   depedro Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4267
  • Dołączył: Cz, 03 Kwi 08

Napisany 12 Grudzień 2010 - 11:22

Wyłącz i następnie włącz kartę sieciową.

Możesz też spróbować zainstalować inny sterownik do karty sieciowej,miałem podobny przypadek.

#3 Użytkownik jest niedostępny   borillo Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Wed, 16 Wrz 09

Napisany 12 Grudzień 2010 - 11:32

już to robiłem wielokrotnie. Włączałem, wyłączałem karte sieciową, modem itp. Odinstalowywałem ją i ponownie instalowałem. Problem wciąż ten sam.

jakieś inne sugestie?

#4 Użytkownik jest niedostępny   borillo Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Wed, 16 Wrz 09

Napisany 12 Grudzień 2010 - 11:45

jeszcze jedno pytanie.

Czy jeżeli okazało by się, że adres IP, maska podsieci, brama i DNS-y są nieaktualne, bądź nie te co trzeba to problem byłby ten sam? zastanawiam się czy te adresy są aktualne lub czy pochodzą jeszcze ze starej umowy. Może się okazać że te nowe gdzieś zapodziałem a wpisuję te ze starej umowy.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Crypt Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2001
  • Dołączył: Wt, 05 Lip 05

Napisany 12 Grudzień 2010 - 13:08

Masz dwie opcje. Pierwsza - zmienily sie Twoje ustawienia sieciowe, dane przerz uslougodawce, a ty o tym nie wiesz :) Druga - calosc dzialala na ustawieniach automatycznych, a adresy IP (i reszte) przydziela Ci uslugodawca.

W obu przypadkach najlepiej zadzwonic do neigo i sie zapytac co i jak.

Nie zmeiniales w miedzy czasie karty sieciowej?

#6 Użytkownik jest niedostępny   borillo Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Wed, 16 Wrz 09

Napisany 12 Grudzień 2010 - 14:18

karty sieciowej nie zmieniałem. przed formatem wszystko działało bez problemów. przypuszczam, że w międzyczasie zmieniły mi się adresy, maski, bramy itp. uruchamiając wszystko po formacie wpisałem te dane z jakiejś starej karteczki dostarczonej mi kiedyś przez usługodawcę, być może to już nieaktualne dane. nie sprawdziłem przed formatem tych adresów, być może tu tkwi problem.

po niedzieli będę się kontaktował z usługodawcą.

zastanawiam się tylko, czy możliwa była zmiana tych adresów bez mojej wiedzy, w jakiś automatyczny sposób???

#7 Użytkownik jest niedostępny   Crypt Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2001
  • Dołączył: Wt, 05 Lip 05

Napisany 12 Grudzień 2010 - 14:32

Zobacz postborillo, o 12 Grudzień 2010 - 14:18, napisał(a):

zastanawiam się tylko, czy możliwa była zmiana tych adresów bez mojej wiedzy, w jakiś automatyczny sposób???


A jak myslisz? oczywiscie, ze tak :) Jednak zawsze powiadamia sie klienta (z reguly listownie) o nowych parametrach sieciowych. Moze ktos z domownikow odebral taki list a Ty o tym nie wiesz?

#8 Użytkownik jest niedostępny   borillo Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Wed, 16 Wrz 09

Napisany 12 Grudzień 2010 - 14:46

Dzięki za info. Ciekawi mnie jeszcze jedna kwestia. Na ile jest możliwe, że coś jest nie halo z karta sieciową? Vista pokazuje co prawda, że urządzenie działa poprawnie i nie ma żadnych konfliktów; sterowniki mam aktualne. Ma ktoś wiedzę na ten temat?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Lechu1777 Ikona

  • wtajemniczony
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10289
  • Dołączył: Cz, 16 Lis 06

Napisany 12 Grudzień 2010 - 21:34

Raczej bardzo niewielkie. Wstaw nam screeny z zakładki szczegóły kiedy klikasz w "Status" karty sieciowej.
Możesz też zrobić screen z ustawień IPv4 i v6.

Na szybko ustaw wszystko na auto, zresetuj karte sieciową i zobacz wtedy czy w ogóle dostaniesz jakies IP i DNS po odpaleniu neta? Być może, że po prostu ze strony providera jest DHCP i nic wpisywać nie musisz, a rzecz dzieje się automatycznie po adresie MAC karty sieciowej, który rzecz jasna nie uległ zmianie po formacie, bo jest adresem fizycznym.

sprawdz ping z bramą czy w ogóle idzie cokolwiek albo ping z dns.

#10 Użytkownik jest niedostępny   dnetsky Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 140
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 15 Styczeń 2014 - 13:35

W moim przypadku
Problem rozwiązany

okazało się że Laptop narażony był na fale magnetyczne
i karta sieciowa straciła adres MAC

ponowne wpisanie zewnętrznym programem pomogło

Vista znowu się łączy z netem aż miło
:)

pozdrówko wszystkim

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych