Forum PCLab.pl: TP-LINK TD-W8901G - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

TP-LINK TD-W8901G Brak połączenia z internetem na laptopie

#1 Użytkownik jest niedostępny   niam_niam Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Cz, 23 Gru 10

Napisany 23 Grudzień 2010 - 13:57

Witam, mam problem z bezprzewodowym połączeniem z internetem na laptopie. Na komputerze stacjonarnym, gdzie podłączony jest router wszystko śmiga pięknie, a na laptopie wykrywa router, ale w dolnym prawym rogu na ikonce internetu wyskakuje żółty trójkąt z wykrzyknikiem i brak połączenia z internetem. Model mojego routera to TP-LINK TD-W8901G, dodam że na laptopie mam zainstalowany windows7, a na stacjonarnym viste. Wydaje mi się, że w ustawieniach mam wszystko ok, bo z reguły korzystam z bezprzewodowego internetu UPC i działa bez najmniejszych problemów... Niestety nie znam się zupełnie na tych sprawach, więc jeśli ktoś mógłby mi jakoś pomóc i dokładnie wytłumaczyć o co w tym wszystkim chodzi, byłabym bardzo wdzięczna... :)

Dodam jeszcze, że zauważyłam, że na laptopie po połączeniu z siecią bezprzewodową wyskakuje zupełnie inny model routera "Obecnie połączono z: TP-LINK_D3A419". To chyba jest istotne...

#2 Użytkownik jest dostępny   larry.bigl Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9101
  • Dołączył: Pn, 22 Gru 08

Napisany 23 Grudzień 2010 - 14:02

A łączysz się w ogóle ze swoją siecią?

#3 Użytkownik jest niedostępny   agravator Ikona

  • jestem hejterem
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3957
  • Dołączył: Cz, 22 Paź 09

Napisany 23 Grudzień 2010 - 14:18

Zobacz postniam_niam, o 23 Grudzień 2010 - 13:57, napisał(a):

Dodam jeszcze, że zauważyłam, że na laptopie po połączeniu z siecią bezprzewodową wyskakuje zupełnie inny model routera "Obecnie połączono z: TP-LINK_D3A419". To chyba jest istotne...

to jest nazwa sieci bezprzewodowej (SSID) zawiera ona standardowo nazwę producenta+końcówke adresu MAC

Wypadało by założyć hasło na siec wifi w ustawianiach routera. Strona konfiguracji to http://192.168.1.1 hasło i login to admin. Szukaj tego w Wireless>Wireless Security, trzeba ustawiś zabezpieczenie WPA2-PSK a poniżej wpisac własne hasło. Przy okazji możesz zmienić nazwę sieci (SSID) na bardziej "przyjazną".

W kompie który nie moze się połączyć przez wifi nalezy sie upewnić że ma ustawione automatyczne pobieranie adresu IP.
http://img835.images...7929/autoda.jpg

jeśli nadal nie mozesz sie połączyć to wdrażamy plan B:
Na kompie z działającym netem spisać ustawienia sieci i na tym niedziałającym wklepac ręcznie to samo tyle że z adresem IP o jeden większym. Opis jak to zrobic jest obrazkowy :P
http://img510.images.../i/74971968.jpg
http://img340.images.../i/48770785.jpg

#4 Użytkownik jest niedostępny   niam_niam Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Cz, 23 Gru 10

Napisany 23 Grudzień 2010 - 14:57

Zobacz postagravator, o 23 Grudzień 2010 - 14:18, napisał(a):

to jest nazwa sieci bezprzewodowej (SSID) zawiera ona standardowo nazwę producenta+końcówke adresu MAC

Wypadało by założyć hasło na siec wifi w ustawianiach routera. Strona konfiguracji to http://192.168.1.1 hasło i login to admin. Szukaj tego w Wireless>Wireless Security, trzeba ustawiś zabezpieczenie WPA2-PSK a poniżej wpisac własne hasło. Przy okazji możesz zmienić nazwę sieci (SSID) na bardziej "przyjazną".

W kompie który nie moze się połączyć przez wifi nalezy sie upewnić że ma ustawione automatyczne pobieranie adresu IP.
http://img835.images...7929/autoda.jpg

jeśli nadal nie mozesz sie połączyć to wdrażamy plan B:
Na kompie z działającym netem spisać ustawienia sieci i na tym niedziałającym wklepac ręcznie to samo tyle że z adresem IP o jeden większym. Opis jak to zrobic jest obrazkowy :P
http://img510.images.../i/74971968.jpg
http://img340.images.../i/48770785.jpg


1.Tego z hasłem nie bardzo czaję ;P za co przepraszam, ale jak pisałam wyżej, kompletnie się na tym nie znam :)
2.Laptop ma ustawione automatyczne pobieranie adresu;
3.Prosiłabym o ponowne przesłanie opisu obrazkowego, bo tu coś nie działa, a sama z siebie niestety tego nie wymyślę ;P

Z góry dziękuję! :)

#5 Użytkownik jest niedostępny   agravator Ikona

  • jestem hejterem
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3957
  • Dołączył: Cz, 22 Paź 09

Napisany 23 Grudzień 2010 - 15:08

http://img510.images.../i/74971968.jpg
http://img340.images.../i/48770785.jpg

najpierw spisujesz ustawienia tam gdzie działa (1 obrazek) i wklepujesz na drugim tam gdzie nie działa (drugi obrazek) tylko w końcówka adesu IP musi być większa o jeden.

#6 Użytkownik jest niedostępny   niam_niam Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Cz, 23 Gru 10

Napisany 23 Grudzień 2010 - 21:31

Zobacz postagravator, o 23 Grudzień 2010 - 15:08, napisał(a):

http://img510.images.../i/74971968.jpg
http://img340.images.../i/48770785.jpg

najpierw spisujesz ustawienia tam gdzie działa (1 obrazek) i wklepujesz na drugim tam gdzie nie działa (drugi obrazek) tylko w końcówka adesu IP musi być większa o jeden.


Nie działa! :(

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych