Forum PCLab.pl: FAQ: AMD FX nowa architektura procesorów AMD (Bulldozer, Piledriver, Steamroller, Excavator) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (520 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

FAQ: AMD FX nowa architektura procesorów AMD (Bulldozer, Piledriver, Steamroller, Excavator) Testy Vishery aka Piledriver post #7820

#1 Użytkownik jest niedostępny   21szpak 

  • SZPAK TEAM
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4752
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 12 Styczeń 2011 - 17:25

Dodaj obrazek

1.AMD FX co to jest?

FX jest to nowa rodzina procesorów firmy AMD reprezentowana przez 3 rodzaje układów o 2, 3 a także 4 modułach

FX-4xxx -modele wyposażone w 2 moduły, odpowiednik 4 rdzeniowego procesora.

FX-6xxx –modele wyposażone w 3 moduły, odpowiednik 6 rdzeniowego procesora.

FX-8xxx oraz 9xxx – modele 4 modułowe, odpowiednik 8 rdzeniowego procesora. Modele serii 9xxx są kierowane do entuzjastów wydajności, ich zegar taktowania osiąga maksymalnie 5GHz

2.Architektura procesorów Bulldozer czyli AMD FX w nowej odsłonie

Obecne procesory AMD składają się z modułów zawierających w sobie po 2 rdzenie na każdy moduł.
Sam moduł różni się od tradycyjnego 2 rdzeniowego układu tym że pewne jego elementu są wspólne dla dwóch rdzeni.

Najlepiej przedstawią to poniższe diagramy:

Budowa tradycyjnego układu 2 rdzeniowego:

Dodaj obrazek

W wypadku tym na każde jądro układu przypadają odrębne jednoski przewidywania i pobierania rozkazów „Fetch” , dekodujące rozkazy „Decode” oraz jednostki wykonawcze stałoprzecinkowe ALU i zmiennoprzecinkowe FPU.

Moduł Bulldozer z 2 rdzeniami:

Dodaj obrazek

Moduł natomiast zawiera po jednej jednostce przewidującej i dekodującej rozkazy, jedną jednostką odpowiedzialną za obliczenia na liczbach zmiennoprzecinkowych FPU oraz dwie jednostki do obliczeń stałoprzecinkowych ALU.
W założeniach firmy AMD układ składający się z modułów miał zmniejszyć wielkość samego układu przy stracie na wydajności układu na poziomie 20%, za to sam procesor miał zawierać więcej modułów (rdzeni) a to miało przełożyć się na wzrost wydajności , niestety nie wszystko wyszło tak jak powinno.
Po więcej informacji odsyłam do poniższych artykułów:


3.Piledriver (PD) czyli druga generacją procesorów FX

Po niezbyt entuzjastycznie przyjętych procesorach FX opartych na architekturze modułowej Bulldozer przyszedł czas na nowe układy Piledriver. AMD obiecywało wzrost wydajności o 10-15%, skok zegarów taktowania przy zachowaniu tego samego współczynnika TDP. Usprawnienia architektury były konieczne i wyszły na dobre firmie AMD. Nowa seria FX 43xx, 63xx oraz 83xx została dzięki wzrostowi wydajności i dobremu pozycjonowaniu cenowym dość dobrze przyjęta (zdecydowanie lepiej niż wcześniejsze układy 41xx, 61xx oraz 81xx) przez rynek PC .

Porównanie rdzeni BD i PD

Dodaj obrazek

Po więcej informacji odsyłam do artykuły na łamach PCLab.pl

http://pclab.pl/art51730.html

4.Steamroller (SR) 3 generacja tylko dla APU?

Po premierze procesorów APU Kaveri zbudowanych na nowej architekturze Steamroller wszyscy liczyli że i w nowych FX-ach znajdą się odświeżone moduły bazujące na ulepszonej architekturze 3 generacji. Niestety do dziś tak się nie stało. Rdzenie SR można spotkać obecnie wyłącznie w procesorach APU serii Ax-7xxx oraz w wersji mobilnej gdzie modele o najwyższej wydajności dostały oznaczenie FX-7xxx.

Różnice w budowie między Piledriver a Steamroller przedstawia poniższy diagram:

Dodaj obrazek

Po więcej informacji odsyłam do poniższych artykułu:

http://pclab.pl/art54134.html

5.Przyszłość rodziny FX Excavator (EV) czyli 4 generacja modułowej budowy procesorów AMD

Ponieważ AMD prawdopodobnie zaniecha zastosowanie rdzeni bazujących na architekturze Steamroller w procesorach FX wciąż pozostaje cień szansy, że odświeżony FX zostaną wyposażone w rdzenie oparte na architekturze Excavator, szanse są duże ale na obecną chwilę jest to wróżenie z kryształowej kuli.

Na 100% możemy na chwilę obecną potwierdzić to, że arch. Excavator zagości w nowych APU Carrizo i Toronto, następcach obecnie sprzedawanych Kaveri.

Update: 17.07.2014r

Dodaj obrazek

6.Obecnie dostępne modele:

Obecnie rodzina FX reprezentowana jest przez procesory 2, 3 oraz 4 modułowe (odpowiedniki 4, 6 i 8 rdzeniowych jednostek).

Dla najmniej wymagających dostępne są układy

FX-4300 2 moduły 4 wątki o taktowaniu 3.8GHz i TDP 95W

FX-4350 2 moduły 4 wątki o taktowaniu 4.2GHz i TDP 125W

Średnio wydajne jednostki wyposażone w 3 moduły reprezentują:

FX-6300 3 moduły 6 wątków o taktowaniu 3.5 GHz, TURBO 4.1 GHz, TDP 95W

FX-6350 3 moduły 6 wątków o taktowaniu 3.9 GHz, TURBO 4.2 GHz, TDP 125W

W klasie najwyższej wydajności i entuzjastów:

FX-8320 4 moduły 8 wątków o taktowaniu 3.5 GHz, TURBO 4.0 GHz, TDP 125W

FX-8350 4 moduły 8 wątków o taktowaniu 4.0 GHz, TURBO 4.2 GHz, TDP 125W

FX-9370 4 moduły 8 wątków o taktowaniu 4.4 GHz, TURBO 4.7 GHz, TDP 220W

FX-9590 4 moduły 8 wątków o taktowaniu 4.7 GHz, TURBO 5.0 GHz, TDP 220W


7.Wydajność na tle konkurencji – wady i zalety oraz pozycjonowanie na tle układów Intela

Procesory AMD FX są bardzo wydajnymi układami , niestety ich modułowa budowa i architektura rdzeni, gdzie duża ilość jednostek jest wspólna, skutkuje brakami wydajności w pewnych zastosowaniach. Procesory FX są bardzo nie równe wydajnościowo. W jednych zastosowaniach wiodą prym by w innych dostać srogie manto od znacznie niżej pozycjonowanych procesorów Intela.

Jeśli chodzi o wydajnościowe odpowiedniki w obozie Intela to sytuacja wygląda tak jak poniżej:

FX-4xxx VS Pentium Dual Core

FX-6xxx VS Intel Core i3

FX-8xxx VS Intel Core i5

FX-9xxx VS Intel Core i7


Procesory FX dobrze radzą sobie w kompresji oraz w konwersji x264 gdzie potrafią być znacznie szybsze od konkurencyjnych układów Intela, niestety ale w grach jest już znacznie gorzej, tu prym wiedzie Intel, ze względu na dużo wyższy współczynnik IPC pojedynczego rdzenia. Wiadomo nie wiele jest nadal gier wykorzystujących więcej jak 4 rdzenie, a dużo nadal potrafi wykorzystać nie więcej jak 2 wątki.

Wydajność w wiele programach i grach bardzo dobrze obrazuje poniższy artykuł do którego odsyłam:

http://pclab.pl/art55934.html

Do wad procesorów FX można zaliczyć:

-nierówną wydajność
-zbyt niski współczynnik IPC pojedynczego rdzenia
-spory apetyt na energię, szczególnie po overclockingu

Do zalet:

-niższą cenę niż u konkurencji
-odblokowany mnożnik we wszystkich modelach
-wystarczającą wydajność dla większości użytkowników


Testy 1 generacj ukłódów FX Bulldozer
Spoiler



Często zadajecie pytanie czy Buldożer będzie działać na płytach AM3 bez plusa, otóż AMD stwierdziło, że dla takowych płyt nie daje swojego wsparcie technicznego, ale nie zabroniło producentom płyt głównych by to właśnie oni zadecydowali czy płyty AM3 będą obsługiwać Buldożera.

Podsumowując aby Buldożer zadziałał na płycie AM3, producent tejże płyty musi udostępnić odpowiedni BIOS posiadający mikrokod nowego procesora jakim niewątpliwie jest AMD FX aka Buldożer.

Aby sprawdzić czy dana płyta AM3 wspiera FX-a odsyłam Was do supportu na stronie danego producenta płyty głównej, tam zwykle w sekcji download po zaznaczeniu BIOS ukaże się nam lista poprawek BIOS-ów do Waszych płyt, jeśli w danym BIOS-ie zostanie dodana obsługa procesorów K15 (Buldożer) FX to nic tylko się cieszyć.

Ważne. Żadna płyta obsługująca pamięci DDR2 nie będzie w stanie obsłużyć FX-a.


Dodaj obrazek
socket AM3 & socket AM3+ różnią się jednym dodatkowym pinem kontaktowym na korzyść AM3+ no i kolorem AM3 jest biały a AM3+ czarny


Zestawienie i testy płyt AM3+

Spoiler




Nie cytujcie, proszę, obrazków z tagiem [img]. Jeśli już to robicie, usuńcie go - Alejajca

Ten post był edytowany przez 21szpak dnia: 17 Lipiec 2014 - 20:06


#2 Użytkownik jest niedostępny   LeeLoo_T 

  • Only balance is real
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6541
  • Dołączył: Wed, 17 Sie 05

Napisany 12 Styczeń 2011 - 20:16

Podstawka dla Zambezi i pokrewnych.
Dodaj obrazek

#3 Użytkownik jest niedostępny   ba5k3t 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Wt, 13 Sty 09

Napisany 13 Styczeń 2011 - 00:07

http://www.fudzilla....lose-to-core-i7
Zapowiada sie ciekawie....

#4 Użytkownik jest niedostępny   BartS` 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 670
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 10

Napisany 13 Styczeń 2011 - 10:11

Mała wzmianka z Techpowerup
Bulldozer 50% Faster than Core i7 and Phenom II

Ten post był edytowany przez Renovoltage` dnia: 13 Styczeń 2011 - 10:14


#5 Użytkownik jest niedostępny   Tengen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4042
  • Dołączył: Pn, 24 Lis 08

Napisany 13 Styczeń 2011 - 16:02

Zobacz postRenovoltage`, o 13 Styczeń 2011 - 10:11, napisał(a):


Tureckie źródło daje precyzyjniejszą informację o porównaniu i7 950 i próbki spychacza.
Testy porównawcze dotyczyły multimediów renderingu i gier a spychacz ma mieć przewagę 50% nad i7 950.
Przewaga Spychacza ma być najbardziej widoczna w renderingu i grach.
http://www.donanimha...-daha-hizli.htm

#6 Użytkownik jest niedostępny   irmo 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1167
  • Dołączył: Pt, 07 Wrz 07

Napisany 13 Styczeń 2011 - 16:32

Zobacz postTengen, o 13 Styczeń 2011 - 16:02, napisał(a):

Tureckie źródło daje precyzyjniejszą informację o porównaniu i7 950 i próbki spychacza.
Testy porównawcze dotyczyły multimediów renderingu i gier a spychacz ma mieć przewagę 50% nad i7 950.
Przewaga Spychacza ma być najbardziej widoczna w renderingu i grach.
http://www.donanimha...-daha-hizli.htm


Pięknie, pięknie. Jeszcze tylko cena za taki 4-ro modułowy 700zł i w tym roku wygrywają klienci.

#7 Użytkownik jest niedostępny   kapus 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1272
  • Dołączył: Pn, 29 Gru 04

Napisany 13 Styczeń 2011 - 16:33

Ciekawe, że w0mbat pisze,iż 1 moduł /= 2 rdzenie.

nvo wcześniej napisał coś o ALU z oficjalnej dokumentacji BD.

Ten post był edytowany przez kapus dnia: 13 Styczeń 2011 - 16:39


#8 Użytkownik jest niedostępny   Alexandre09 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3717
  • Dołączył: Pt, 21 Lis 08

Napisany 13 Styczeń 2011 - 16:38

kiedy to ma w ogóle premierę ? oraz kiedy będzie w sklepach ?

#9 Użytkownik jest niedostępny   ba5k3t 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Wt, 13 Sty 09

Napisany 13 Styczeń 2011 - 16:42

kiedy to ma w ogóle premierę ? oraz kiedy będzie w sklepach ?


II kwartał 2011 premiera a dostępnosc w sklepach moze kilka dni pozniej.....

#10 Użytkownik jest niedostępny   21szpak 

  • SZPAK TEAM
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4752
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 13 Styczeń 2011 - 16:43

Globalfoundries Denies Issues with 32nm Process Technology Again [UPDATED]. <- no to juz bardziej dotyczy BD niż PII
http://www.xbitlabs....logy_Again.html

#11 Użytkownik jest niedostępny   BartS` 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 670
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 10

Napisany 13 Styczeń 2011 - 16:43

Głownie chodzi o gry i programy a w syntetykach moze być nawet gorszy od C2D :E

Ten post był edytowany przez Renovoltage` dnia: 13 Styczeń 2011 - 16:46


#12 Użytkownik jest niedostępny   ba5k3t 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Wt, 13 Sty 09

Napisany 13 Styczeń 2011 - 16:43

http://(CIACH)

Ten post był edytowany przez Alejajca dnia: 13 Styczeń 2011 - 16:45
Powód edycji: Nie linkujemy do polskich vortali!


#13 Użytkownik jest niedostępny   21szpak 

  • SZPAK TEAM
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4752
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 13 Styczeń 2011 - 16:45

Coś muszę teraz tu dać :

“Zacate” (18W max)*
AMD E-350 with AMD Radeon™ HD 6310 Graphics
(dual-core CPU @ 1.6GHz & DX11 SIMDs @ 500MHz)
AMD E-240 with AMD Radeon™ HD 6310 Graphics
(single-core CPU @ 1.5GHz & DX11 SIMDs @ 500MHz)

“Ontario” (9W max)*
AMD C-50 with AMD Radeon™ HD 6250 Graphics
(dual-core CPU @ 1.0GHz & DX11 SIMDs @ 280MHz)
AMD C-30 with AMD Radeon™ HD 6250 Graphics
(single-core CPU @ 1.2GHz & DX11 SIMDs @ 280MHz)

Ten post był edytowany przez 21szpak dnia: 13 Styczeń 2011 - 17:01


#14 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32135
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 13 Styczeń 2011 - 17:23

Zobacz postTengen, o 13 Styczeń 2011 - 16:02, napisał(a):

Tureckie źródło daje precyzyjniejszą informację o porównaniu i7 950 i próbki spychacza.
Testy porównawcze dotyczyły multimediów renderingu i gier a spychacz ma mieć przewagę 50% nad i7 950.
Przewaga Spychacza ma być najbardziej widoczna w renderingu i grach.
http://www.donanimha...-daha-hizli.htm

Wszystko piknie ładnie, ale:
1. 8 pełnych rdzeni Zambezi v 4C/8T i7-950 - jak Bulldozer wypadnie na tle i7 6C/12T
2. i7-950 został przedstawiony w testach SB z najnowszymi "dziećmi" Intela i przegrywa. Zatem jak wypadnie Bulldozer na tle SB?

Nie znamy taktowania Buldozera, jego pamięci L3. Nie znamy zastosowanych w testach programów i gier.

Wniosek może być tylko jeden - dopóki nie pojawią się testy, gdzie pokazano czarno na białym co i jak testowano, wszelkie tego typu "rewelacje" należy traktować z dużą dozą sceptycyzmu.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Tengen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4042
  • Dołączył: Pn, 24 Lis 08

Napisany 13 Styczeń 2011 - 18:42

Zobacz postAlejajca, o 13 Styczeń 2011 - 17:23, napisał(a):

Wszystko piknie ładnie, ale:
1. 8 pełnych rdzeni Zambezi v 4C/8T i7-950 - jak Bulldozer wypadnie na tle i7 6C/12T
2. i7-950 został przedstawiony w testach SB z najnowszymi "dziećmi" Intela i przegrywa. Zatem jak wypadnie Bulldozer na tle SB?

Nie znamy taktowania Buldozera, jego pamięci L3. Nie znamy zastosowanych w testach programów i gier.

Wniosek może być tylko jeden - dopóki nie pojawią się testy, gdzie pokazano czarno na białym co i jak testowano, wszelkie tego typu "rewelacje" należy traktować z dużą dozą sceptycyzmu.

Sceptycyzm jest oczywiście wskazany przy tego rodzaju przeciekach.
To jest nowa architektura w której CPU składa się z modułów a moduł jest w stanie znacznie efektywniej wykonać równocześnie 2 wątki niż dotychczasowe konstrukcje rdzenia.
Zagadką pozostaje na ile efektywnie wzrośnie IPC modułu w przypadku jednego wątku i czy będzie się różniło od IPC rdzenia w przypadku jednego wątku.
Przypuszczam że spychacz będzie mógł pracować w 2 trybach, widziany jako 8 CPU w systemie lub widziany jako 4 CPU w systemie ale z wyższym IPC na wątek niż w trybie 8 CPU.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32135
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 13 Styczeń 2011 - 18:48

Jeśli rzeczywiście moduł "dwurdzeniowy" okaże się lepszy od HT w wykonaniu Intela, bo będzie naprawdę dobrze.

Cytuj

Przypuszczam że spychacz będzie mógł pracować w 2 trybach, widziany jako 8 CPU w systemie lub widziany jako 4 CPU w systemie ale z wyższym IPC na wątek niż w trybie 8 CPU.

Na to bym nie liczył. Wątpię, by udało się efektywnie rozdzielić wątek na dwa "rdzenie" modułu w celu przyspieszenia jego wykonania.

#17 Użytkownik jest niedostępny   21szpak 

  • SZPAK TEAM
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4752
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 13 Styczeń 2011 - 19:16

ASRock Unveils E350M1 AMD Fusion ''Brazos'' Mini-ITX Motherboard
http://www.techpower...otherboard.html

i lik do źrodła:

http://www.pctreiber...-firstview.html

Dodaj obrazek


do netu taki kompik na Brazosie to miodzio samo w sobie

Ten post był edytowany przez 21szpak dnia: 13 Styczeń 2011 - 19:19


#18 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32135
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 13 Styczeń 2011 - 19:26

Zobacz post21szpak, o 13 Styczeń 2011 - 19:16, napisał(a):

do netu taki kompik na Brazosie to miodzio samo w sobie

Raczej nie, ten pierdzitorek 40mm nie wróży ciszy :E
W wątku o Phenomie pojawiła się w pełni pasywna konstrukcja Asus'a - to byłoby świetne i do internetu i do filmów.
ASUS Readies Fully-Loaded Brazos-Powered E35MI-I Deluxe Motherboard
http://www.techpower...otherboard.html

Dodaj obrazek

#19 Użytkownik jest niedostępny   Tengen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4042
  • Dołączył: Pn, 24 Lis 08

Napisany 13 Styczeń 2011 - 20:07

Zobacz postAlejajca, o 13 Styczeń 2011 - 18:48, napisał(a):

Jeśli rzeczywiście moduł "dwurdzeniowy" okaże się lepszy od HT w wykonaniu Intela, bo będzie naprawdę dobrze.

Na to bym nie liczył. Wątpię, by udało się efektywnie rozdzielić wątek na dwa "rdzenie" modułu w celu przyspieszenia jego wykonania.

Co do tego że dwurdzeniowy moduł szybciej obsłuży 2 wątki niż jeden rdzeń to raczej nie powinno być wątpliwości.

Co do drugiego trybu to nie chodzi o rozdzielenie wątku tylko bardziej zaawansowane "out of order execution" (wykonywanie instrukcji poza kolejnością) w module pracującym całymi zasobami obu rdzeni nad jednym wątkiem. Out of order execution występuje w CPU AMD zaczynając od K6 a w CPU Intela zaczynając od Pentium Pro. IPC dla jednego wątku zależy między innymi od zasobów CPU do wykonywania rozkazów maszynowych wątku poza kolejnością. Podwojone zasoby mogą w skrajnym przypadku prowadzić do podwojenia wydajności wykonania jednego wątku. Jest tak w sytuacji gdy dane wejściowe i wyjściowe są niezależne w długich porcjach i obsługa pamięci jest wystarczająco szybka.

#20 Użytkownik jest niedostępny   luk1999 

  • Wasz ulubiony user
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2448
  • Dołączył: Cz, 06 Maj 04

Napisany 13 Styczeń 2011 - 20:40

Zobacz post21szpak, o 13 Styczeń 2011 - 19:16, napisał(a):

ASRock Unveils E350M1 AMD Fusion ''Brazos'' Mini-ITX Motherboard
http://www.techpower...otherboard.html

i lik do źrodła:

http://www.pctreiber...-firstview.html

(eine kleine obrazek)


Więcej info tu. Z ciekawszych rzeczy, to mobasek ma BIOS UEFI ;). Ma trochę opcji oc, w tym dziwne napięcia oznaczone +1V (procesor?) i FCH (chyba chipset).

  • (520 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych