Forum PCLab.pl: Przygotowanie serwerowni - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Przygotowanie serwerowni

#1 Użytkownik jest niedostępny   brio11 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 684
  • Dołączył: Wt, 11 Wrz 07

Napisany 18 Styczeń 2011 - 13:41

Witam,
Mam do Was pytanie, zlecono mi przygotowanie pomieszczenia na serwerownie, przeniesienie 3 serwerów, doradzenie i zakup potrzebnego sprzętu do serwerowni. pomieszczenie jest "gołe", nic w nim nie ma. Wydaje mi się, że te rzeczy są niezbędne:
- podłoga/wykładzina antystatyczna
- szafki teleinformatyczne
- zainstalowany czujnik dymu, gaśnice
- porządne drzwi
- listwy zasilające
- 3 zasilacze UPS
- klimatyzacja
- dodatkowe gniazdka sieciowe
- router

oraz przeniesienie centralki telefonicznej. Ile można wziąć za taką usługę?

#2 Użytkownik jest niedostępny   1lolek1 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 159
  • Dołączył: Wed, 25 Sie 10

Napisany 18 Styczeń 2011 - 15:19

50 tys.

#3 Użytkownik jest niedostępny   galtom Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 415
  • Dołączył: Pn, 06 Gru 10

Napisany 18 Styczeń 2011 - 15:26

Zobacz postbrio11, o 18 Styczeń 2011 - 13:41, napisał(a):

Witam,
Mam do Was pytanie, zlecono mi przygotowanie pomieszczenia na serwerownie, przeniesienie 3 serwerów, doradzenie i zakup potrzebnego sprzętu do serwerowni. pomieszczenie jest "gołe", nic w nim nie ma. Wydaje mi się, że te rzeczy są niezbędne:
- podłoga/wykładzina antystatyczna
- szafki teleinformatyczne
- zainstalowany czujnik dymu, gaśnice
- porządne drzwi
- listwy zasilające
- 3 zasilacze UPS
- klimatyzacja
- dodatkowe gniazdka sieciowe
- router

oraz przeniesienie centralki telefonicznej. Ile można wziąć za taką usługę?


1. Po pierwsze to nie tak HOP - jak nie masz o tym pojecia to radzilbym daleko posunieta ostroznosc.
2. Pytasz ile za usluge... a ile sa warte dane zapisane na serwerach - czyyli jak cos uszkodzisz, zrobisz zle - ile mozna stracic?
3. Adaptacja pomieszczenia na serwerownie = znajomosc przepisow budowlnaych. Np. o ile sie nie myle wszystkie przegrody ogniowe w tym drzwi musza miec norme F60.
4. Zalecalbym zastosowanie podlogi techniczne wykonczonej wykladzina antystatyczna (oznacza to wprowadzenie do pomieszczenia szyny uziemiajacej - gdzies ladunki musza byc odprowadzane!)
5. Odpowiednie oswietlenie i ustawienie szaf - zeby sie dalo w nich pracowac i prowadzic kable.
6. System klimatyzacji musi byc dostosowany do typu zastosowanych szaf - np. wentlacja przez podloge techniczna czy z pomieszczenia.

I jeszcze na pewno 1000 innych pierdol o ktorych nie mam zielonego pojecia.

#4 Użytkownik jest niedostępny   brio11 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 684
  • Dołączył: Wt, 11 Wrz 07

Napisany 18 Styczeń 2011 - 16:46

Wiem, że pierdół jest dość sporo i nie jest to tak łatwe zadanie, na kompach i sieciach się znam, może nie jestem jeszcze profesjonalista, ale podstawową wiedzę mam i podołam zadaniu. Nie wiem tylko ile skanować za taką usługe. Tego typu zadanie wykonuje po raz pierwszy.

#5 Użytkownik jest niedostępny   es1o Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 486
  • Dołączył: So, 16 Maj 09

Napisany 18 Styczeń 2011 - 21:30

Godzina pracy x przewidywany czas pracy + 15% zapasu. :)

Teraz tylko na ile wyceniasz swój czas pracy. :)

#6 Użytkownik jest niedostępny   Mikrowirus Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2364
  • Dołączył: Cz, 29 Kwi 10

Napisany 18 Styczeń 2011 - 21:42

Po pierwsze, autorowi wątku życzę powodzenia. Przyda się Tobie na pewno!!
Po drugie, gratuluję takiego zadania!!

Ja osobiście zamartwiałbym się o

Zobacz postgaltom, o 18 Styczeń 2011 - 15:26, napisał(a):

... 1000 innych pierdol o ktorych nie mam zielonego pojecia.

bo każda taka może pójść źle, ale odpukać.

Policz sobie jakąś małą premię, za pracę z podwykonawcami, bo raczej bez nich to się chyba nie obejdzie. :hmm: . Proszę mnie poprawić, jak się mylę. :E

#7 Użytkownik jest niedostępny   VoytaS.tk Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2442
  • Dołączył: Wed, 25 Paź 06

Napisany 19 Styczeń 2011 - 08:10

Najwazniejsza jest elektryka, pamietaj zeby roznicowka byla na kazdy bezpiecznik i zeby kazdy serwer i sprzet byl podlaczony na innym obwodzie.

Radze tez zainstalowac porzadna klime w takim pomieszczeniu chyba ze maja tam byc 3 serwerki i nie planuje sie rozbudowy o nowe NAS`y itp

#8 Użytkownik jest niedostępny   Zewus_SK Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 43
  • Dołączył: Wt, 26 Maj 09

Napisany 19 Styczeń 2011 - 08:25

co z zasilaniem awaryjnym? agregat?
zapasowa klima?
Ogólnie warunki macie w sieci elektrycznej żeby pociągnąć te serwery z sporym zapasem na przyszłość?

Przyda się podniesiona podłoga techniczna, porządne drzwi z kontrolą dostępu, system p.poż i w miarę dobre ustawienie szaf

#9 Użytkownik jest niedostępny   galtom Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 415
  • Dołączył: Pn, 06 Gru 10

Napisany 19 Styczeń 2011 - 21:11

O podłogę możesz zapytać tu (www.wappex.com.pl) albo mnie, wiem o tym co nie co ;-)
Też polecam szukac podwykonawcy/cow. Zebrac oferty - + 15-25% i jazda :-)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych