Forum PCLab.pl: Laptop z i3 czy i5? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Laptop z i3 czy i5? msi ge600

#1 Użytkownik jest niedostępny   mrowa19912 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pt, 23 Maj 08

Napisany 06 Luty 2011 - 09:32

Witam. Zamierzam kupić MSI GE600, tyle że mam problem, gdyż nie wiem czy wybrać model z procesorem i3-330m czy i5-460m. Laptopa będę używał do wszystkiego (filmów, internetu, nauki, gier również, choć niekoniecznie na max detalach) oprócz programów inżynierskich typu CAD. Dlatego też nie wiem czy do tych zastosowań wystarczy mi i3 czy trzeba jednak zainwestować w i5. Różnica w cenie to jakieś 300zł, a zawsze to lepiej mieć taką kasę w kieszeni. Nie wiem jednak, czy niektóre gry w które planuję grać, jak np. wszelakie NFSy, Diablo 3, Fifa, FM, PES, będą działać płynnie przy tym procesorze. Proszę o szybką pomoc, gdyż laptopa zamierzam kupić w tym tygodniu. Z góry dziękuję za pomoc.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Widow99 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pt, 12 Lut 10

Napisany 06 Luty 2011 - 10:26

Sam posiadam tego laptopa i tez uzywam go do CADa. Mam u siebie i5-460 i jak narazie to chodzi ladnie. Tylko mam chwilowy problem z grafika.

#3 Użytkownik jest niedostępny   mrowa19912 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pt, 23 Maj 08

Napisany 06 Luty 2011 - 11:48

Yhym, tylko ja właśnie nie potrzebuję aż takiej wydajności, tyle że w wymaganiach niektórych gier, jak choćby NFS Shift jest napisany procesor co najmniej core 2 duo 2,5 ghz, więc jeśli dobrze rozumuję, to jest to więcej niż i3-330m może wyciągnąć, ale dla jednej gry w sumie nie wiem czy jest sens wykładać 300zł więcej.

#4 Użytkownik jest niedostępny   maslak Ikona

  • Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6469
  • Dołączył: Pn, 27 Gru 04

Napisany 06 Luty 2011 - 12:02

Zobacz postmrowa19912, o 06 Luty 2011 - 11:48, napisał(a):

Yhym, tylko ja właśnie nie potrzebuję aż takiej wydajności, tyle że w wymaganiach niektórych gier, jak choćby NFS Shift jest napisany procesor co najmniej core 2 duo 2,5 ghz, więc jeśli dobrze rozumuję, to jest to więcej niż i3-330m może wyciągnąć, ale dla jednej gry w sumie nie wiem czy jest sens wykładać 300zł więcej.

moze być sobie napisane tylko, że i3 2,5GHz będzie wydajniejsze niż c2d 2,5GH

#5 Użytkownik jest niedostępny   mrowa19912 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pt, 23 Maj 08

Napisany 06 Luty 2011 - 12:10

i3-330m to 2,13ghz, a nie 2,5ghz, dlatego mam wątpliwości

#6 Użytkownik jest niedostępny   Assassin Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10688
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 06 Luty 2011 - 12:27

W grach to i tak będzie ograniczany przez grafikę, więc się nie przejmuj ;) Akurat Shift chyba potrafi wykorzystać 4 wątki, więc powinien szybciej działać na niżej taktowanym i3.

W każdym razie w przypadku laptopów warto brać i5. Oc praktycznie nie istnieje, więc Turbo się naprawdę przydaje. Z drugiej strony 300 zł to bardzo duża dopłata, jeśli laptopy różnią się tylko procesorem. Tego i5 osobno dostaniesz dużo taniej:
http://allegro.pl/pr...1438140966.html

#7 Użytkownik jest niedostępny   mrowa19912 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pt, 23 Maj 08

Napisany 06 Luty 2011 - 13:33

W wersji z i5-460m jest też dysk 500gb, a w słabszej wersji jest 320gb. Poza tym w mocniejszej wersji nie ma dołączonego windowsa 7: http://allegro.pl/ms...438229576.html. To wersja z i3: http://allegro.pl/la...422048787.html. Chciałbym by laptop wytrzymał 2-3 lata komfortowego użytkowania.

Ten post był edytowany przez mrowa19912 dnia: 06 Luty 2011 - 13:35


#8 Użytkownik jest niedostępny   gambiting Ikona

  • Phyrexian missionary
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2534
  • Dołączył: Nd, 26 Paź 08

Napisany 06 Luty 2011 - 14:37

Zobacz postAssassin, o 06 Luty 2011 - 12:27, napisał(a):

W grach to i tak będzie ograniczany przez grafikę, więc się nie przejmuj ;) Akurat Shift chyba potrafi wykorzystać 4 wątki, więc powinien szybciej działać na niżej taktowanym i3.

Przecież to co napisałes nie ma sensu :P

Zarówno Core i3 jak i Core i5 obsłużą 4 wątki...więc przy wszystkich czterech obciażonych równo, będą taktowane nominalnie....więc Core i3 będzie miał 2.13GHz,a Core i5 będzie miał 2.53GHz. Więc jakim cudem Core i3 ma być tutaj szybszy? :P

Ten post był edytowany przez gambiting dnia: 06 Luty 2011 - 14:37


#9 Użytkownik jest niedostępny   Assassin Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10688
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 06 Luty 2011 - 16:23

Ma sens. Akurat ten fragment odnosił się do Ci3 2,13Ghz vs C2D 2,5 Ghz ;)

#10 Użytkownik jest niedostępny   gambiting Ikona

  • Phyrexian missionary
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2534
  • Dołączył: Nd, 26 Paź 08

Napisany 06 Luty 2011 - 17:02

Zobacz postAssassin, o 06 Luty 2011 - 16:23, napisał(a):

Ma sens. Akurat ten fragment odnosił się do Ci3 2,13Ghz vs C2D 2,5 Ghz ;)

Aaaa no to tak ;-)

#11 Użytkownik jest niedostępny   mrowa19912 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pt, 23 Maj 08

Napisany 06 Luty 2011 - 17:19

W takim razie, mam wziąć i3-330m czy i5-460m, będąc świadomym tego że poza grami mogę tej mocy nie wykorzystać?

#12 Użytkownik jest niedostępny   gambiting Ikona

  • Phyrexian missionary
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2534
  • Dołączył: Nd, 26 Paź 08

Napisany 06 Luty 2011 - 17:25

Ja bym wziął i5, żeby sobie w brodę nie pluć za dwa lata,że nie dopłaciłem żeby miec lepszy procesor

#13 Użytkownik jest niedostępny   Assassin Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10688
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 06 Luty 2011 - 17:38

Ja bym wziął model z i3 i dokupił takie coś:
http://allegro.pl/in...1446307455.html

No ale zdaję sobie sprawę z tego, że mało kto zdecydowałby się na rozkręcanie nowo zakupionego lapka.

#14 Użytkownik jest niedostępny   maslak Ikona

  • Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6469
  • Dołączył: Pn, 27 Gru 04

Napisany 06 Luty 2011 - 17:43

Zobacz postAssassin, o 06 Luty 2011 - 17:38, napisał(a):

Ja bym wziął model z i3 i dokupił takie coś:
http://allegro.pl/in...1446307455.html

No ale zdaję sobie sprawę z tego, że mało kto zdecydowałby się na rozkręcanie nowo zakupionego lapka.

i po co ? jak można normalnie z i5 kupić a tutaj zmieniając procesor straci gwarancje

#15 Użytkownik jest niedostępny   Assassin Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10688
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 06 Luty 2011 - 19:36

Raz że i5-520 jest lepszy od i5-450 a dwa - w razie sprzedaży i3 nawet za 150-200 zł wyszłoby się na tym korzystnie pod względem finansowym. Z tą gwarancją to nie jest takie pewne, nie wszystkie laptopy są plombowane, no ale w takim wypadku na pewno trzeba by zachować i3.

#16 Użytkownik jest niedostępny   mrowa19912 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pt, 23 Maj 08

Napisany 06 Luty 2011 - 23:07

No to nie wiem, fajnie by było mieć mocniejszy procesor, ale nie wykorzystywać go to by było marnotrawstwo, a oryginalnego win7 nie mam. Z drugiej strony później nie mieć możliwości komfortowego użytkowania.. Eh, jakby to był i3-370m to bym się nawet nie zastanawiał.. Jutro idę do x-komu, może to coś przyniesie. W każdym bądź razie dziękuję za pomoc :)

A, mam pytanie, czy jeśli miałbym win7 z oryginalnym kluczem, ale dołączonym do laptopa dziewczyny, to czy mógłbym go zainstalować legalnie na moim nowym laptopie?

Ten post był edytowany przez mrowa19912 dnia: 06 Luty 2011 - 23:19


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych