Forum PCLab.pl: OPAMPY - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (74 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

OPAMPY - temat zbiorczy garść wiedzy, konfiguracje, opinie

#761 Użytkownik jest niedostępny   Kyriakos 

  • Onet to niemieckie gowno.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1082
  • Dołączył: Nd, 16 Sty 11

Napisany 19 Październik 2014 - 23:04

wiecie co ja się zakochałem w kombinacji LME49990 i AD797BR genialne kostki jak dla mnie, ta cudowna synergia, sugestywna scena i przejrzystość :D

coś w tej konfiguracji jest, bo kolega tak samo twierdzi, a jeszcze na polskiej sieci znalazłem opinie, że to jedne z najlepszych zestawień w jaki sposób można ulepszyć sobie audio.

Ten post był edytowany przez Kyriakos dnia: 20 Październik 2014 - 03:32


#762 Użytkownik jest niedostępny   mikolaj612 

  • -Rapture-
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5540
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 20 Październik 2014 - 00:36

Nie ma się co dziwić.

To są świetne układy :)

#763 Użytkownik jest niedostępny   Blondie 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1433
  • Dołączył: Wed, 14 Gru 11

Napisany 24 Październik 2014 - 18:49

witam!

ponieważ zostałem poproszony o zamieszczenie kilku dodatkowych fotek z op-amp'em Burson w moim LC
spełniam takowe życzenie,
a ponieważ takie fotki, to w zasadzie są mało efektowne,

Dodaj obrazek

postanowiłem sytuację okrasić żartem i wymyśliłem sobie
"Bandę Dziarskiego Burson'a" rodem z Dzikiego Zachodu

poniżej Dziarski Burson oczywiście konno, reszta na piechotę ;)

Dodaj obrazek


pozdrawiam

Ten post był edytowany przez Blondie dnia: 06 Listopad 2015 - 17:23


#764 Użytkownik jest niedostępny   stmn 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Wed, 03 Wrz 08

Napisany 01 Listopad 2014 - 20:44

Witam,

korzystam aktualnie Prodigy Cube wraz ze słuchawkami Superlux 681 Evo i niestety nie jestem zadowolony z pozycjonowania w grach fps takich jak CS.
Czy jest ktoś w stanie mi polecić OPAMP, który polepszy tę kwestię?

#765 Użytkownik jest niedostępny   Blondie 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1433
  • Dołączył: Wed, 14 Gru 11

Napisany 02 Listopad 2014 - 08:01

sam op-amp nie załatwi tutaj sprawy,
można op-amp'em poprawić barwę dźwięku, melodyjność, itp niuanse, ale nie pozycjonowanie

#766 Użytkownik jest niedostępny   Blondie 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1433
  • Dołączył: Wed, 14 Gru 11

Napisany 07 Listopad 2014 - 09:32

akcja
Most Wanted Supreme Sound Opamp Feedback
dobiegła końca,
oprócz dobrej zabawy spotkał mnie miły akcent - wyróżnienie :-)
nie dalej jak przedwczoraj otrzymałem, prosto z Australii, nowego op-amp Burson 4 generacji

podziękowania przesyłam firmie Burson za tak miłą niespodziankę,
wielkie dzięki Panowie! pozdrawiam serdecznie
:thumbup:

Dodaj obrazek

#767 Użytkownik jest niedostępny   DJ-Marco 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Wt, 06 Maj 14

Napisany 17 Listopad 2014 - 21:02

Gratulacje :D

#768 Użytkownik jest niedostępny   mst1 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pt, 28 Lis 14

Napisany 28 Listopad 2014 - 10:57

Chciałem poprosić o pomoc szanownych forumowiczów, otóż myślę nad zakupem DAC i moją uwagę przykuły dwa urządzenia pierwszym jest Asus Essence One (wersja podstawowa) ale w tym miejscu chciałem dopytać o to, które opampy należałoby zmienić w torze analogowym (RCA)? Wiem który opamp odpowiada za bufor ale które opampy są z tych 4 w sekcji I/U na RCA ?
Uprzedzając ewentualne pytania :) - chciałem założyć 3 opki Bursona, które miałem okazję posłuchać i brzmią wg mnie genialnie ale ich cena powala, stąd powyższe pytanie ;)

Drugim DACiem, nad którym myślałem jest Audio-gd Compass 2link co sądzicie o tym ?

#769 Użytkownik jest niedostępny   Blondie 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1433
  • Dołączył: Wed, 14 Gru 11

Napisany 28 Listopad 2014 - 16:36

Zobacz postmst1, o 28 Listopad 2014 - 10:57, napisał(a):

Chciałem poprosić o pomoc szanownych forumowiczów, otóż myślę nad zakupem DAC i moją uwagę przykuły dwa urządzenia pierwszym jest Asus Essence One (wersja podstawowa) ale w tym miejscu chciałem dopytać o to, które opampy należałoby zmienić w torze analogowym (RCA)? Wiem który opamp odpowiada za bufor ale które opampy są z tych 4 w sekcji I/U na RCA ?

przeczytaj post nr: 521, 550, 552, 574

plus serwis zagraniczny:
Asus Xonar ONE USB DAC e la sua mod !!!

Dodaj obrazek


KOREKTA FOTO 2014.11.29

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Blondie dnia: 06 Listopad 2015 - 17:35


#770 Użytkownik jest niedostępny   mst1 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pt, 28 Lis 14

Napisany 28 Listopad 2014 - 17:23

Dzięki za odpowiedź @kw1 i za tego linka do zagranicznego forum!

A chciałem zapytać czy ktoś miał do czynienia z tym audio-gd Compass2 ? Tam jest wymienny tylko jeden opek w sekcji RCA ale za to można się przełączać między dwoma układami: Wolfsonem i Saberem...

#771 Użytkownik jest niedostępny   DJ-Marco 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Wt, 06 Maj 14

Napisany 29 Listopad 2014 - 00:29

mst1 sekcja I/U cztery oampy plus 2x LFP odpowiada za wyjścia RCA XLC i wzmacniacz słuchawkowy więc tu będzie koszt to lepiej zainwestować w wersje Muses w I/U i LFP tam siedzą wymieniamy aby bufory.

Ostatnie fotki kw1 to fotka nr 1 jest ok ale nr 2 jest źle opisana na wyjściu słuchawkowym nie ma tam LFP oraz I/U tylko 2x bufor na prawy i lewy kanał w słuchawkach, ten co niby podany LFP to cfeon en25f40 nie oamp tylko flash memory tego nie wymieniamy. ;) :D

Mst1 jak chcesz korzystać tylko z RCA w wersji Muses to wymieniamy tylko jeden bufor :) na słuchawki są dwa i dwa na XLC.

Ten post był edytowany przez DJ-Marco dnia: 29 Listopad 2014 - 00:39


#772 Użytkownik jest niedostępny   mst1 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pt, 28 Lis 14

Napisany 29 Listopad 2014 - 14:10

Zobacz postDJ-Marco, o 29 Listopad 2014 - 00:29, napisał(a):

mst1 sekcja I/U cztery oampy plus 2x LFP odpowiada za wyjścia RCA XLC i wzmacniacz słuchawkowy więc tu będzie koszt to lepiej zainwestować w wersje Muses w I/U i LFP tam siedzą wymieniamy aby bufory.

Ostatnie fotki kw1 to fotka nr 1 jest ok ale nr 2 jest źle opisana na wyjściu słuchawkowym nie ma tam LFP oraz I/U tylko 2x bufor na prawy i lewy kanał w słuchawkach, ten co niby podany LFP to cfeon en25f40 nie oamp tylko flash memory tego nie wymieniamy. ;) :D

Mst1 jak chcesz korzystać tylko z RCA w wersji Muses to wymieniamy tylko jeden bufor :) na słuchawki są dwa i dwa na XLC.


Dzięki za odpowiedź, Musesy są świetne- słuchałem wersji 01 i 8820 ale Bursony są jeszcze lepsze ;-)
Z tego co rozumiem wystarczą 3 opki Bursona w torze RCA (tak jak na tym zdjęciu http://abload.de/ima...15152190aos.jpg ) ?

#773 Użytkownik jest niedostępny   DJ-Marco 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Wt, 06 Maj 14

Napisany 29 Listopad 2014 - 16:05

W Asus Essence One żeby mieć wpływ na wyjście RCA trzeba wymienić aż 7 oampów 4sztuki I/V 2x filtr LFP oraz jeden Bufor (4x I/V i 2x LFP wpływa na wszystkie wyjścia RCA XLC i wzmacniacza słuchawkowego, tylko bufory są oddzielne 1x dla rca 2x dla xlc i 2x na słuchawki na lewy i prawy kanał)wiem bo mam Asusa wersję Muses,Burson nie słuchałem ale wiem ze jest świetny i wieże w to chciał bym go mieć możliwe że kiedyś też będę go miał ale na razie testuje bufory w asus to że pracuje to mało na to też czasu mam ale warto wymieniać bufory bo producent dał tańsze wersje (ne5532) :cool: .

Proponowałem Muses bo ma tam oampy Muses w gniazdach 4x I/V i 2X LFP więc tylko 1x bufor byś wymienił na rca (Bursona) a w Asus Essence One żeby był efekt to aż 7sztuk na rca :D

Na Fotce może i jakiś wpływ miał ale ten za bufer bo te dwa niżej?, wystarczy wyjąć oampa ja też tak miałem myślałem że coś uszkodziłem bo jeden kanał zaczął cicho grać ale grał na słuchawkach. ktoś w informacjach wprowadził po prostu błąd.

Ten post był edytowany przez DJ-Marco dnia: 29 Listopad 2014 - 16:26


#774 Użytkownik jest niedostępny   mst1 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pt, 28 Lis 14

Napisany 29 Listopad 2014 - 16:30

@DJ-Marco dzięki za odpowiedź. Teraz tak sobie myślę, że może bardziej by się opłaciło zainwestować w Asus Essence STU - ma tylko trzy opampy ;-) , bardzo podobne (niemal) identyczne pozostałe bebechy ale gorsze zasilanie ... Tak się zastanawiam teraz co lepsze One (wersja Muses) czy STU ( + 3 Bursony) ?

#775 Użytkownik jest niedostępny   Blondie 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1433
  • Dołączył: Wed, 14 Gru 11

Napisany 29 Listopad 2014 - 19:34

Zobacz postDJ-Marco, o 29 Listopad 2014 - 00:29, napisał(a):

Ostatnie fotki kw1 to fotka nr 1 jest ok ale nr 2 jest źle opisana na wyjściu słuchawkowym nie ma tam LFP oraz I/U tylko 2x bufor na prawy i lewy kanał w słuchawkach, ten co niby podany LFP to cfeon en25f40 nie oamp tylko flash memory tego nie wymieniamy. ;) :D

dzięki za informację,
skorygowałem i wrzuciłem nowe fotki,
jeśli co będzie nie tak, to daj znać
z góry dzięki,
:thumbup:

co do muses,
jeśli kupisz sobie muses8820 i stwierdzisz, że jest zmiana na lepsze, to tym bardziej usłyszysz zmianę na muses02
co do opa Burson, to ostatnio pokazały się używane op-amp'y poprzedniej generacji, czyli trzeciej, na allegro
warto na nie polować :-)
jeśli zaś masz odłożony duży grosz, to kupuj nowe - czwartej generacji,
czego życzę

Ten post był edytowany przez Blondie dnia: 16 Styczeń 2015 - 19:07


#776 Użytkownik jest niedostępny   yellowstone 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Nd, 03 Lut 13

Napisany 02 Grudzień 2014 - 16:47

Jakie OPA do Prodigy Cube, konkretnie pod jazz, soul, klasykę?
Do tego zestawu kupię najprawdopodobniej Superlux HD668b.

#777 Użytkownik jest niedostępny   K_Broda 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Cz, 04 Gru 14

Napisany 04 Grudzień 2014 - 14:23

Zobacz postDJ-Marco, o 29 Listopad 2014 - 00:29, napisał(a):

mst1 sekcja I/U cztery oampy plus 2x LFP odpowiada za wyjścia RCA XLC i wzmacniacz słuchawkowy więc tu będzie koszt to lepiej zainwestować w wersje Muses w I/U i LFP tam siedzą wymieniamy aby bufory.



@DJ-Marco
jak dobrze zrozumiałem chcący zmenić opampy na rca to muszę aż 4 sztuki wymienić na I/V ? To wychodziłoby, że są tam po 2 podwójne opampy na kanał ? I to do tego do spółki z XLR ? Trochę mi się to dziwne wydaje... zrozumiałbym gdyby były po 2 na wyjścia RCA i XLR, czyli po jednym na kanał P,L RCA i osobno na kanał P, L XLR.
Po za tym z dołączonego linku od kw1 do zagranicznego forum i linku od mst1 do zdjęcia wnętrzności One wynika, że: jest 1 wzmacniacz na bufor RCA i 2 na I/V w RCA. A czy TY testowałeś wyjście RCA, tj. wymieniałeś opki i podłączałeś jakiś wzmak z kolumnami pod to wyjście ? I jesteś pewien, że potrzebne są 4 sztuki, a nie 2 ?

Nie obraź się, że tak dociekam ale też myślę nad wymianą mojej karty Essence STX na One, a mam już 3 opampy (2xMuses01 i LME49990) i jakby trzeba było dokupywać jeszcze 2 kostki Muses 01 to bym musiał zweryfikować i tak już mocno naciągnięty budżet ;-) Rozumiesz :-P

#778 Użytkownik jest niedostępny   Blondie 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1433
  • Dołączył: Wed, 14 Gru 11

Napisany 04 Grudzień 2014 - 15:46

od siebie w sprawie Xonar ONE - post nr 648

co do sprzętu może pomyślisz o czymś takim:
XMOS 384K/32bit PCM5102 DAC USB to Fiber Coax RCA Jack USB power LCM

Ten post był edytowany przez Blondie dnia: 12 Wrzesień 2015 - 07:19


#779 Użytkownik jest niedostępny   K_Broda 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Cz, 04 Gru 14

Napisany 05 Grudzień 2014 - 08:29

@kw1
dzięki za propozycję ale interesuje mnie tylko Asus One ;-)

#780 Użytkownik jest niedostępny   mikolaj612 

  • -Rapture-
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5540
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 05 Grudzień 2014 - 12:27

Essence One to już przeżytek.

  • (74 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych