Forum PCLab.pl: Risen 2: Dark Waters - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (18 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Risen 2: Dark Waters Temat Główny

#121 Użytkownik jest niedostępny   metalmaniac Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 449
  • Dołączył: Cz, 11 Mar 10

Napisany 28 Kwiecień 2012 - 14:31

Zobacz postindexinfio, o 28 Kwiecień 2012 - 14:16, napisał(a):

Sterowanie nie jest takie złe. Jest to pierwsza gra, w której mam problem z zapisywaniem jej stanu. F5 nie działa, autosave też nie, zapis ręczny tak samo. Może ktoś z Was zetknął się z tym problemem i ma pomysł jak go rozwiązać?

U mnie z kolei z zapisem nie ma problemów. Wszystko działa ok, autosave, quick save i zwykły.

#122 Użytkownik jest niedostępny   Alkohochlik m Ikona

  • Legia Warszawa/Manchester United/OM!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4196
  • Dołączył: Wed, 28 Gru 05

Napisany 28 Kwiecień 2012 - 14:43

Ciężka ta walka jest (przynajmniej dla mnie). :P

#123 Użytkownik jest niedostępny   zozolek Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 577
  • Dołączył: Pt, 23 Wrz 11

Napisany 28 Kwiecień 2012 - 15:22

http://i.imgur.com/3UCSK.jpg
http://i.imgur.com/lSqd5.jpg
http://i.imgur.com/9yK82.jpg
http://i.imgur.com/cNY8D.jpg
http://i.imgur.com/AN3C6.jpg
http://i.imgur.com/yEU27.jpg
http://i.imgur.com/5q95g.jpg
http://i.imgur.com/O7KGw.jpg
http://i.imgur.com/CgQkl.jpg
http://i.imgur.com/H7iqv.jpg

Jeśli ktoś powie ze grafika brzydka....
Gra zaczyna wciągać fabularnie,czasami nie wiem co mam wo ogóle robić bo w dzienniku mam 2 zadania a wiem,ze o kilku rozmawiałem co najmniej...
Dobrze ze umieszczanie znacznika na mapie nie pokazuje gdzie mamy szukać ;).
Szybka podroż, bardzo dobre rozwiązanie ( zresztą od gothica 1 przecież to było ).
Kopiłem muszkiet i żałuje, bo strzelanie jest toporne bez jakiegoś pomocnika,który zajął by się wrogami...
No i wszystko niby małe, ale rozbudowane,poukładane, rozwój postaci przemyślany.. od szkolenia małpki po muszkiety i zwykle mieczyki.

Odchodząc od Risena, wybiegając w przyszłość, mysle ze możemy byc spokojni o nowego Gothica .

Ten post był edytowany przez zozolek dnia: 28 Kwiecień 2012 - 15:31


#124 Użytkownik jest niedostępny   Azgorath Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5417
  • Dołączył: Wt, 28 Paź 08

Napisany 28 Kwiecień 2012 - 15:29

:o bardzo ładnie to wygląda :) dobrze, że zbliża się weekend majowy :E

#125 Użytkownik jest niedostępny   mindstorm Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 589
  • Dołączył: Wt, 13 Mar 07

Napisany 28 Kwiecień 2012 - 15:34

denerwują mnie spadki FPS. Ktoś ma podobnie jeśli chodzi o wydajność. Pozmieniałem troche w ustawieniach ale to nic praktycznie nie dało. Tuż po uruchomieniu wszystko ładnie fps około 55, aby dosłownie po paru minutach FPS spadł na 43, za chwilke robi się 35, chwila i znowu spadek do 21 i zatrzymuje się na 11=13. Dosłownie tragedia. Pomaga tylko wyjście z gry i ponowne uruchomienie.

#126 Użytkownik jest niedostępny   thantor Ikona

  • The Ambassador of Pain
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1108
  • Dołączył: So, 20 Lis 10

Napisany 28 Kwiecień 2012 - 15:39

Zobacz postmindstorm, o 28 Kwiecień 2012 - 15:34, napisał(a):

denerwują mnie spadki FPS. Ktoś ma podobnie jeśli chodzi o wydajność. Pozmieniałem troche w ustawieniach ale to nic praktycznie nie dało. Tuż po uruchomieniu wszystko ładnie fps około 55, aby dosłownie po paru minutach FPS spadł na 43, za chwilke robi się 35, chwila i znowu spadek do 21 i zatrzymuje się na 11=13. Dosłownie tragedia. Pomaga tylko wyjście z gry i ponowne uruchomienie.

moze jakies memory leaki?

#127 Użytkownik jest niedostępny   mindstorm Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 589
  • Dołączył: Wt, 13 Mar 07

Napisany 28 Kwiecień 2012 - 15:51

  jeśli tak to można nazwać. początek all ok, nawet nic nie robiąc FPS spada sam do po ziomu 11-13. Przez to gra staje się niegrywalna, szczególnie jak się walczy 

Ten post był edytowany przez mindstorm dnia: 28 Kwiecień 2012 - 15:53


#128 Użytkownik jest niedostępny   zozolek Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 577
  • Dołączył: Pt, 23 Wrz 11

Napisany 28 Kwiecień 2012 - 15:59

Zobacz postmindstorm, o 28 Kwiecień 2012 - 16:51, napisał(a):

  jeśli tak to można nazwać. początek all ok, nawet nic nie robiąc FPS spada sam do po ziomu 11-13. Przez to gra staje się niegrywalna, szczególnie jak się walczy 



przecież wyszedł path już, likwidujący droopy właśnie.

#129 Użytkownik jest niedostępny   mindstorm Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 589
  • Dołączył: Wt, 13 Mar 07

Napisany 28 Kwiecień 2012 - 16:40

dziwne, jakoś steam nic nie zassał. nawet jak dam akualizacje [ lub dam na Wyswietl historie aktualizacji Risen 2 ] żadne info odnośnie poprawek

#130 Użytkownik jest niedostępny   schwarz Ikona

  • Vocational Guidance Counsellor
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3057
  • Dołączył: Wt, 02 Wrz 08

Napisany 28 Kwiecień 2012 - 17:04

Zobacz postindexinfio, o 28 Kwiecień 2012 - 14:16, napisał(a):

Sterowanie nie jest takie złe. Jest to pierwsza gra, w której mam problem z zapisywaniem jej stanu. F5 nie działa, autosave też nie, zapis ręczny tak samo. Może ktoś z Was zetknął się z tym problemem i ma pomysł jak go rozwiązać?


Podobno we własciwościahc gry w Steamie trzeba wyłaczyć opcję "społecznośc Steam" i to rozwiązuje ten problem. Ale to tylko informcja, o której na streamie z tej gry usłyszałem, bo sam Risena 2 nie kupiłem jeszcze ;)

#131 Użytkownik jest niedostępny   mindstorm Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 589
  • Dołączył: Wt, 13 Mar 07

Napisany 28 Kwiecień 2012 - 17:18

a co do sejwów próbowałeś to


Cytuj

Download file MOUNTLIST_PACKED.zip and replace the old file "...\Steam\SteamApps\common\risen 2\data\ini\mountlist_packed.ini" by the file from the archive.

Or you can correct the file manually, without replacement. To do this, open the original and make the changes:

Find:

Code:
save=$(savedgames)/Risen2/SaveGames

Change to:


Code:
save=SaveGames



This saves you redirect a folder from my profile in the game folder. After the changes, run the game, start a new game and make the saves. The game will create a folder "...\risen 2\SaveGames" and will store there a new save game.

If you already have a few saves, create a folder "...\risen 2\savegames " yourself and copy there the old saved games (for Win 7, they are stored here - "C:\Users\username\Saved Games\Risen2\SaveGames\").

[Error with saved games most likely occurs because of Russian letters in the name of the profile. Vysheukazany way to help if the path to the folder "Risen 2" there are no Russian letters.] --- nor relevant for us.

If the problem persists - try to run the game as administrator (right click-> run as administrator).
On Windows 7, the executable is in ...\Valve\Steam\SteamApps\common\risen2\system\ris en2

After fixing all that, the saved games for all user profiles on your computer will be shared.


#132 Użytkownik jest niedostępny   henus7 Ikona

  • ...:::The Last Airbender:::...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7542
  • Dołączył: Pn, 02 Sie 10

Napisany 28 Kwiecień 2012 - 17:46

Kurde kupiłem i zagrałem i gra jak dla mnie wyśmienita :)

#133 Użytkownik jest niedostępny   Petru23 Ikona

  • 5`nizza
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18220
  • Dołączył: Cz, 15 Lis 07

Napisany 28 Kwiecień 2012 - 18:10

a jakies inne pomyłsy na problem z zapisywaniem gry?

#134 Użytkownik jest dostępny   Luk4s Ikona

  • #define admin luk4s
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 881
  • Dołączył: So, 29 Gru 07

Napisany 28 Kwiecień 2012 - 18:18

czyli podsumowujac - fan Gothic'a by Pirania Bytes nie bedzie zawiedziony i warto gierke kupic? Dodaj obrazek

#135 Użytkownik jest niedostępny   henus7 Ikona

  • ...:::The Last Airbender:::...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7542
  • Dołączył: Pn, 02 Sie 10

Napisany 28 Kwiecień 2012 - 18:51

Jak dla mnie jest fajnie... :)

#136 Użytkownik jest niedostępny   zozolek Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 577
  • Dołączył: Pt, 23 Wrz 11

Napisany 28 Kwiecień 2012 - 19:00

Jest dobrze, mogłoby być o wiele lepiej ;)

Ta walka jest jednak toporna, jednak najabrdziej denerwuje brak ciaglosci watku... nie wiem co mam robic bo dziennik zadan sie nie aktualizuje...

#137 Użytkownik jest niedostępny   Azazell Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1633
  • Dołączył: Pt, 25 Mar 05

Napisany 28 Kwiecień 2012 - 19:05

Czy macie sposób aby nie doczytywało terenu i obiektów? Bo trochę wkurzające to jest że biegnę sobie atu niedaleko doczytuje niektóre obiekty. Mam sprzęt dobry i gram na ULTRA detale. FPS nigdy mi nie spadł poniżej 44, jedynie po pierwszym włączeniu spada do 35..

#138 Użytkownik jest niedostępny   Luk83bb Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 471
  • Dołączył: Nd, 07 Mar 10

Napisany 28 Kwiecień 2012 - 19:25

po 3,4 godzinach gry moę stwierdzić, że:
- grafika i muzyka dupy nie urywa (mimo, że żadna gra nie rozgrzała mi tak karty i nie zrobiła takiej z niej suszarki)
- optymalizacja jest bardzo dobra (najwyższe detale i nie spada poniżej 35 fpsów na moim już dosyć leciwym sprzęcie)
- piracki klimat wraz z długością gry się wynurza, ale nie są to moje klimaty
- ogólnie mechanika gry jest bardzo podobna do świetnego Risena 1, jednak lepiej mi się mieczem machało w jedynce
- dialogi nic specjalnego, momentami rażą drętwe, sztuczne cwaniaczkowate teksty z wulgarami oraz głupie oskryptowanie - stoisz 11m od npc nic nie słyszysz, staniesz 10m i słyszysz jak byś stał z nimi (mogli by to zwyczajnie wyciszać oraz urozmaicić to w formie większej liczby zdań a nie jedna i ta sama sekwencja "Ale Ty stary pryku stawiasz" i tak w kółko...żałośnie im to wyszło moim zdaniem...
na tę chwilę 7/10, pierwszy Risen był lepszy

#139 Użytkownik jest niedostępny   dishar Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 375
  • Dołączył: Pt, 21 Maj 10

Napisany 28 Kwiecień 2012 - 20:30

stwierdzam ze po podlaczeniu pada jest o wiele lepiej...w koncu mozna powoli i plynnie kamera obracac a i sama gra jest przyjemniejsza.
Jeszcze zeby ten fps tak nie spadal w moim przypadku czasami leci do 25\30 a chwilami stale 60.nie wiem ocb...
aha tu sporo info jak polepszyc tego Risena http://segmentnext.c...raphics-tweaks/

Ten post był edytowany przez dishar dnia: 28 Kwiecień 2012 - 20:35


#140 Użytkownik jest niedostępny   indexinfio Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1098
  • Dołączył: Cz, 16 Lut 06

Napisany 28 Kwiecień 2012 - 23:22

Dziękuję za sugestie dotyczące rozwiązania problemu. Mam nadzieję, że któraś z nich pomoże.


Zobacz postPetru23, o 28 Kwiecień 2012 - 19:10, napisał(a):

a jakies inne pomyłsy na problem z zapisywaniem gry?


Sądziłem, że znalazłem rozwiązanie. Zauważyłem, że u mnie w Vampire the Masqerade Bloodlines także nie pokazuje zapisanych stanów gry, a jeszcze dwa tygodnie temu z nich korzystałem. Po wielu eksperymentach rozwiązaniem wydawało się być całkowite wyłączenie kontroli kont użytkowników (mam Windows 7 Ultimate x64). Pograłem z dwie godziny i wszystko wyglądało dobrze. Stany się tworzyły, dało się je wczytać. Później wyłączyłem komputer, a teraz po jego uruchomieniu Risen nie widzi żadnego z zapisanych stanów. W przeciwieństwie do Vampire nie mogę ich ręcznie odnaleźć.

Jeżeli podane wyżej metody nie pomogą to spróbuję zrobić kopię folderu przed wyłączeniem gry i w razie czego odtworzę z niej jego zawartość przed jej ponownym uruchomieniem.


EDIT:

@mindstorm

Zmiana katalogu pomogła, dziękuję za pomoc.

Niestety będę musiał powtórzyć dwie godziny gry. Wygląda na to, że Risen 2 rzeczywiście nie działa dobrze gdy ktoś ma w nazwie profilu w systemie Windows znaki, które nie należą do podstawowego alfabetu łacińskiego.

Ten post był edytowany przez indexinfio dnia: 28 Kwiecień 2012 - 23:58


  • (18 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych