Forum PCLab.pl: [mikroTEST] Western Digital WD10EALX - 1TB - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[mikroTEST] Western Digital WD10EALX - 1TB uwaga: duże fotki Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   ccwrclimited Ikona

  • Calmness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1344
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 09

Napisany 01 Marzec 2011 - 16:21

Testy wydajności raczej dla wielbicieli Windowsa XP (mimo, że test był na Win 7), ponieważ dysk uruchomiłem w trybie emulacji IDE (ATA-100) a później śmigacza musiałem oddać.

Głównie chodziło mi o porównanie dwóch próbek pod względem głośności; pierwszego WD miałem od morele.net, kolejny przyszedł od camino - pewną inspiracją był Mr. Firekage ;)
Oba dyski zachowują się identycznie pod względem głośności (opis na końcu) a teraz trochę konkretów:

Western Digital WD10EALX 1TB (sektor 4096)
Firmware: 009ba0
Liczba talerzy / głowic: 2 / 4

A H.E.R.O.
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

ATTO
Dodaj obrazek

HD Tune
Dodaj obrazek

Stary, dobry HD Tach (long - 32MB)
Dodaj obrazek

I trochę teorii
Dodaj obrazek


Głośność.
Absolutnie żadnego świstu talerzy, jedynie delikatny szum po przybliżeniu ucha do dysku.
Wibracje: minimalne, nawet papierowe blachy 0,5mm nie powinny mieć problemu. W porównaniu do innych dwutalerzowców mniejsze niż w Hitachi 7K1000.C 1TB.

Stres: to co znają userzy dysków WD - wyraźny "hurgot kamieni" (raczej słychać, że pracuje niż denerwuje ;) ) podczas maksymalnego obciążenia. Parametr AAM można dowolnie regulować, więc jeśli ktoś będzie używał dysku bez SQD to polecam.

Dysk przykręcony do obudowy zdecydowanie nie jest dla cichofili, natomiast wsadzony w skrzynkę SQD jak najbardziej.


To tyle :)

Ten post był edytowany przez ccwrclimited dnia: 01 Marzec 2011 - 19:52


#2 Użytkownik jest niedostępny   Firekage Ikona

  • Debris Section - SLACK'ER, ARCH'ER
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26529
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 01 Marzec 2011 - 18:58

Zobacz postccwrclimited, o 01 Marzec 2011 - 16:21, napisał(a):

Wibracje: minimalne, nawet papierowe blachy 0,5mm nie powinny mieć problemu. W porównaniu do dwutalerzowców mniejsze niż w Hitachi 7K1000.C 1TB.


Ten WD też chyba ma 2, prawda?

Cytuj

Stres: to co znają userzy dysków WD - wyraźny "hurgot kamieni" (raczej słychać, że pracuje niż denerwuje ;) ) podczas maksymalnego obciążenia. Parametr AAM można dowolnie regulować, więc jeśli ktoś będzie używał dysku bez SQD to polecam.

Nie znam ;) Na 2 AAKSach akurat nie uświadczyłem - prędzej coś takiego widziałem na 7200x10.



Ps - szkoda, że testu nie zrobiłeś pod Vista/7 bo pamiętam, że na PPC pisano iż WD na tych oesach mocno zwalniają, choć sam bawiłem się swoimi i jakoś tego nie zauważyłem.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Foh_23 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4140
  • Dołączył: Nd, 24 Cze 07

Napisany 01 Marzec 2011 - 19:07

Zobacz postFirekage, o 01 Marzec 2011 - 18:58, napisał(a):

Nie znam ;) Na 2 AAKSach akurat nie uświadczyłem - prędzej coś takiego widziałem na 7200x10.

Ja znam. W mojej 640 jak głowica zacznie pracować to chrobot jak diabli. I nie jest to wina budy. 250 cicha jak makiem zasiał. Także zależy jaką się sztukę trafi.

#4 Użytkownik jest niedostępny   BlackBishop Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5171
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 01 Marzec 2011 - 19:13

acustic management czyni cuda z WD - co prawda czas dostępu spada ale cisza cisza cisza :cool:

#5 Użytkownik jest niedostępny   ccwrclimited Ikona

  • Calmness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1344
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 09

Napisany 01 Marzec 2011 - 20:01

Zobacz postFirekage, o 01 Marzec 2011 - 18:58, napisał(a):

Ten WD też chyba ma 2, prawda?
Nie znam ;) Na 2 AAKSach akurat nie uświadczyłem - prędzej coś takiego widziałem na 7200x10.

Ps - szkoda, że testu nie zrobiłeś pod Vista/7 bo pamiętam, że na PPC pisano iż WD na tych oesach mocno zwalniają, choć sam bawiłem się swoimi i jakoś tego nie zauważyłem.


Ma 2 talerze, może źle ująłem - poprawione.
Co do głośności patrzymy chyba z różnych punktów widzenia - dla mnie Noctua 120mm ustawiona na 800 RPM jest już bardzo głośna.
Testy były na Windows 7 (też dopisane), ale z włączonym natywnym IDE - zapomniałem zmienić w biosie a później było już za późno :)
Ciekawostka: bez zastosowania softu do ADV format w XP widziane są tylko pierwsze 33GB - dysk zachowuje się jak raptor (czas dostępu w teście to 2ms ;) )

Zobacz postFoh_23, o 01 Marzec 2011 - 19:07, napisał(a):

Ja znam. W mojej 640 jak głowica zacznie pracować to chrobot jak diabli. I nie jest to wina budy. 250 cicha jak makiem zasiał. Także zależy jaką się sztukę trafi.


Fakt, wg. mnie starszy dwutalerzowy AAKS (640GB) było trochę głośniejszy.


Edit: Storagereview przeprowadził mały test zabawki. To co mnie zainteresowało to pobór energii przy starcie;

Dodaj obrazek

25W robi wrażenie, jakiś większy RAID i trzeba zmieniać zasilacz, reszta tu:
http://www.storagere...review_wd10ealx

Ten post był edytowany przez ccwrclimited dnia: 16 Kwiecień 2011 - 10:44


#6 Użytkownik jest niedostępny   ccwrclimited Ikona

  • Calmness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1344
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 09

Napisany 22 Czerwiec 2011 - 10:57

Update 22.06.2011

Użytkownik qrzesio zwrócił mi uwagę, że w jego nowym WD nie ma funkcji AAM. Sprawdziłem wersję z najnowszą datą produkcji i co się okazało?

Data produkcji: 2 luty 2011 - jest AAM i możliwość płynnej regulacji (to wersja z mojego testu)
Data produkcji: 22 kwiecień 2011 i 10 maj 2011 - brak AAM, WD zrezygnowało z tej funkcji całkowicie.

Wersja firmware we wszystkich dyskach jest identyczna (009BA0), fotki wersji bez Automatic Acoustic Management poniżej;

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

#7 Użytkownik jest niedostępny   bing-bang Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 55
  • Dołączył: Nd, 19 Cze 11

Napisany 22 Czerwiec 2011 - 20:45

nie mam AAM to kiepsko bo to podstawa do wyciszenia chrobotu dysku.Co do Western Digital WD10EALX - 1TB to on ma wyniki zbliżone do WD20EARS 2TB 64MB 5400rpm .Czas dostępu na WD20EARS miałem ok 13ms oraz średnia prędkość zapisu ok 95mb/s i do tego ma 1TB więcej ,to w takim razie jaki jest sens zakupu
Western Digital WD10EALX - 1TB ? które jest niewiely tańszy od WD20EARS

Ten post był edytowany przez bing-bang dnia: 22 Czerwiec 2011 - 20:53


#8 Użytkownik jest niedostępny   ccwrclimited Ikona

  • Calmness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1344
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 09

Napisany 23 Czerwiec 2011 - 08:41

Zobacz postbing-bang, o 22 Czerwiec 2011 - 21:45, napisał(a):

nie mam AAM to kiepsko bo to podstawa do wyciszenia chrobotu dysku.


Nie masz - rozumiem. Ale logiki to w tym zdaniu widzę niewiele. Składnia też trochę nie tego...


Zobacz postbing-bang, o 22 Czerwiec 2011 - 21:45, napisał(a):

Co do Western Digital WD10EALX - 1TB to on ma wyniki zbliżone do WD20EARS 2TB 64MB 5400rpm .Czas dostępu na WD20EARS miałem ok 13ms oraz średnia prędkość zapisu ok 95mb/s


Benchmarki są fajne do momentu w, którym możesz porównać 2 dyski w realnym użytkowaniu. Ale nic nie stoi na przeszkodzie używać EARS na system, szczególnie wersji 3-talerzowej.


Zobacz postbing-bang, o 22 Czerwiec 2011 - 21:45, napisał(a):

i do tego ma 1TB więcej ,to w takim razie jaki jest sens zakupu
Western Digital WD10EALX - 1TB ? które jest niewiely tańszy od WD20EARS


Po 1 - jest tańszy.
Po 2 - 7200 RPM.
Po 3 - w realnym użytkowaniu bardzo dobrze sprawdza się jako dysk systemowy.

Zobacz postbing-bang, o 23 Czerwiec 2011 - 10:22, napisał(a):

miało być "nie ma",każdy myślący człowiek by na to wpadł ale ty oczywiście nie i wyjeżdżasz z jakaś składnią


Oj. MCR.

Zobacz postbing-bang, o 23 Czerwiec 2011 - 10:22, napisał(a):

EARS o praktycznie tej samej wydajności ze zmienną prędkością obrotową 5400-7200.Takie jest moje zdanie.


5400 RPM - na stałe.

Ten post był edytowany przez ccwrclimited dnia: 23 Czerwiec 2011 - 09:32


#9 Użytkownik jest niedostępny   bing-bang Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 55
  • Dołączył: Nd, 19 Cze 11

Napisany 23 Czerwiec 2011 - 09:22

Zobacz postccwrclimited, o 23 Czerwiec 2011 - 08:41, napisał(a):

Nie masz - rozumiem. Ale logiki to w tym zdaniu widzę niewiele. Składnia też trochę nie tego...


miało być "nie ma",każdy myślący człowiek by na to wpadł ale ty oczywiście nie i wyjeżdżasz z jakaś składnią ,tobie nigdy nie zdazylo się pomylić ? ,ośmieszasz się tylko ;) Dalej nie widzę przy tej cenie kupna WD10EALX - 1TB skoro nie wiele drożej jest EARS o praktycznie tej samej wydajności ze zmienną prędkością obrotową 5400-7200 i funkcją AAM.Takie jest moje zdanie.

Ten post był edytowany przez bing-bang dnia: 23 Czerwiec 2011 - 09:42


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych