Forum PCLab.pl: WĄTEK ZBIORCZY - Lista polecanych zasilaczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (653 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 649
  • 650
  • 651
  • 652
  • 653
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

WĄTEK ZBIORCZY - Lista polecanych zasilaczy Tutaj pytamy o wybór zasilacza Oceń temat: ****- 21 Głosów

#13001 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14479
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 25 Sierpień 2019 - 20:55

Miałem starą. Ale i tak nie miałem 10 lat gwarancji :)

#13002 Użytkownik jest niedostępny   ValterB 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wed, 28 Sie 19

Napisany 29 Sierpień 2019 - 10:17

Witam. Moglibyście polecić jakiś używany zasilacz do takiego zestawu jak poniżej? Ewentualnie nowy jeśli stare jednostki będą nie opłacalne i ryzykowne w zakupie.

Asus P7P55
Xeon X3470
1050 Ti 4GB
4x4GB DDR3
SSD 256GB
Sound Blaster X-Fi Extreme Gamer

Dziękuje i pozdrawiam

#13003 Użytkownik jest niedostępny   Peter06 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 449
  • Dołączył: Pt, 06 Lip 07

Napisany 30 Sierpień 2019 - 02:47

Czy Corsair dalej karze wysyłać zasilacze na RMA do Holandii na własny koszt?

Ten post był edytowany przez Peter06 dnia: 30 Sierpień 2019 - 18:00


#13004 Użytkownik jest niedostępny   mr.ex 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 17

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 10:27

Witam,

Wygląda na to, że padł zasilacz w moim kompie (mam nadzieję, że tylko on). W ogóle nie odpala nic po naciśnięciu Power. Już wcześniej tak się działo, że trzeba było kilka razy nacisnąć przycisk, aby wstał sprzęt, albo od naciśnięcia przycisku do wystartowania podzespołów potrafiło minąć nawet kilka minut. Czasami pomagało wyłączenie i włączenie zasilacza z tyłu obudowy albo wypięcie i wpięcie kabla zasilającego.
Wina kabla zasilającego to nie jest, bo podmieniałem z monitora i nic. Awarię włącznika również wykluczyłem, gdyż nie da się uruchomić po połączeniu styków śrubokrętem od przycisku power. W związku z tym chyba zasilacz. Wymontowałem go, podłączałem wszystkie wtyki i spinaczem spiąłem piny zielony i czarny we wtyczce 20pin. Wiatraczek się nie kręci. Jeszcze dzisiaj, aby mieć stuprocentową pewność, że to zasilacz i tylko on, przełożę inny sprawny z innego kompa i sprawdzę. W związku z tym przygotowuję się na zakup nowego do mojego archaicznego zestawu używanego w 90% do przeglądania neta. Dotychczas miałem Chieftec GPS-450AA-101 A. Zależy mi na niskiej cenie (im taniej tym lepiej, ale raczej nowy), w miarę cichej pracy, nie no mamę. Co byście polecili do?:

Gigabyte P35C-DS3R
Intel Core 2 Duo E6750
GeForce 8600 GT
6 GB RAM
Dysk HDD 500GB
Napęd DVD

#13005 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 544
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 10:31

Zobacz postmr.ex, o 16 Wrzesień 2019 - 10:27, napisał(a):

Witam,

Wygląda na to, że padł zasilacz w moim kompie (mam nadzieję, że tylko on). W ogóle nie odpala nic po naciśnięciu Power. Już wcześniej tak się działo, że trzeba było kilka razy nacisnąć przycisk, aby wstał sprzęt, albo od naciśnięcia przycisku do wystartowania podzespołów potrafiło minąć nawet kilka minut. Czasami pomagało wyłączenie i włączenie zasilacza z tyłu obudowy albo wypięcie i wpięcie kabla zasilającego.
Wina kabla zasilającego to nie jest, bo podmieniałem z monitora i nic. Awarię włącznika również wykluczyłem, gdyż nie da się uruchomić po połączeniu styków śrubokrętem od przycisku power. W związku z tym chyba zasilacz. Wymontowałem go, podłączałem wszystkie wtyki i spinaczem spiąłem piny zielony i czarny we wtyczce 20pin. Wiatraczek się nie kręci. Jeszcze dzisiaj, aby mieć stuprocentową pewność, że to zasilacz i tylko on, przełożę inny sprawny z innego kompa i sprawdzę. W związku z tym przygotowuję się na zakup nowego do mojego archaicznego zestawu używanego w 90% do przeglądania neta. Dotychczas miałem Chieftec GPS-450AA-101 A. Zależy mi na niskiej cenie (im taniej tym lepiej, ale raczej nowy), w miarę cichej pracy, nie no mamę. Co byście polecili do?:

Gigabyte P35C-DS3R
Intel Core 2 Duo E6750
GeForce 8600 GT
6 GB RAM
Dysk HDD 500GB
Napęd DVD

Z możliwie tanich, ale sensownych to Vero L2 500W, do wyrwania za jakieś 170 zł. Taniej można ale tracisz już dużo, np. przynajmniej rok gwarancji, sprawność, jakość komponentów. No chyba że celujesz w używane, to wówczas zasialcze za 120-130 zł są całkiem sensowne i często mają jeszcze rok, dwa gwarancji

#13006 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7627
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 10:43

Ewentualnie Elementum E2 350W do takiego zestawu w zupełności wystarczy, a ciągle jest to bezpieczna jednostka za 110 zł. Wolałbym jednak zaopatrzyć się w Vero L2 500W, które lepiej się spisze w przypadku ewentualnej zmiany podzespołów.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 16 Wrzesień 2019 - 10:43


#13007 Użytkownik jest niedostępny   Dingir 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: Cz, 10 Lis 16

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 10:46

Zobacz postmr.ex, o 16 Wrzesień 2019 - 10:27, napisał(a):

Witam,

Wygląda na to, że padł zasilacz w moim kompie (mam nadzieję, że tylko on). W ogóle nie odpala nic po naciśnięciu Power. Już wcześniej tak się działo, że trzeba było kilka razy nacisnąć przycisk, aby wstał sprzęt, albo od naciśnięcia przycisku do wystartowania podzespołów potrafiło minąć nawet kilka minut. Czasami pomagało wyłączenie i włączenie zasilacza z tyłu obudowy albo wypięcie i wpięcie kabla zasilającego.
Wina kabla zasilającego to nie jest, bo podmieniałem z monitora i nic. Awarię włącznika również wykluczyłem, gdyż nie da się uruchomić po połączeniu styków śrubokrętem od przycisku power. W związku z tym chyba zasilacz. Wymontowałem go, podłączałem wszystkie wtyki i spinaczem spiąłem piny zielony i czarny we wtyczce 20pin. Wiatraczek się nie kręci. Jeszcze dzisiaj, aby mieć stuprocentową pewność, że to zasilacz i tylko on, przełożę inny sprawny z innego kompa i sprawdzę. W związku z tym przygotowuję się na zakup nowego do mojego archaicznego zestawu używanego w 90% do przeglądania neta. Dotychczas miałem Chieftec GPS-450AA-101 A. Zależy mi na niskiej cenie (im taniej tym lepiej, ale raczej nowy), w miarę cichej pracy, nie no mamę. Co byście polecili do?:

Gigabyte P35C-DS3R
Intel Core 2 Duo E6750
GeForce 8600 GT
6 GB RAM
Dysk HDD 500GB
Napęd DVD


Jeżeli to wiekowy zasilacz, to bardzo możliwe. Wydaje mi się, że padła przetwornica standby, ponieważ np. Z racji wieku jednostki mógł stracić właściwości np tranzystor w obwodzie czy się coś do końca przepalic.

Z tanich jak Born mówi - vero l2 500 najtaniej i moim zdaniem najlepiej, bo dostajesz całkiem wysoka sprawność, niezależna regulacje napięć i trzy lata gwarancji. Schodząc z ceny wszystko jest gorsze, bo przy takim budżecie jest najwięcej rzeczy na których można uciąć. A to szerokość przewodów, a to kondensatory czy całościowo stara platforma. Taniej niż vero w uzywkach znajdziesz g550m za ~130zl. Ewentualnie w nówkach lc power ten budżetowy z dc dc na 3v lub elementum 350/450 od spc...

#13008 Użytkownik jest niedostępny   mr.ex 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 17

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 10:56

Zasilacz dwunastoletni był. Tak jak cały komp. Czy istnieje jakaś możliwość jego naprawy, czy to niemożliwe albo nieopłacalne ?

To co proponujecie gdzieś tak do 150 zł, na gwarancji, żeby pociągnął ten zestaw i jeszcze było trochę zapasu, gdybym w przyszłości zmieniał podzespoły, tak żeby już zasilacza nie wymieniać ?

#13009 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7627
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 11:01

Naprawa tego zasilacza w 90% przypadków będzie nieopłacalna.

Vero L2 500W to przyzwoita jednostka, biorąc pod uwagę cenę, która wystarczy w przypadku zmiany zestawu na jakiś zestaw za 2-3k zł (np z R5 2600 i GTX 1660 Ti).

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 16 Wrzesień 2019 - 11:02


#13010 Użytkownik jest niedostępny   mr.ex 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 17

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 15:18

Po podmianie zasilacza komp wstał bez problemu. To co brać tego Vero L2 ? 500W to nie będzie za dużo do tego zestawu ? Nie lepiej brać jakiś 400-450W ? Aha i ma on wszystkie potrzebne złącza typu ATX 24 pin, zasilanie procka 4pin, zasilanie karty graficznej 6pin, zasilanie dysków Sata oraz molexy ? Chyba że jest jeszcze jakaś inna sensowna alternatywa trochę tańsza żeby była ?

#13011 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 544
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 15:24

Zobacz postmr.ex, o 16 Wrzesień 2019 - 15:18, napisał(a):

Po podmianie zasilacza komp wstał bez problemu. To co brać tego Vero L2 ? 500W to nie będzie za dużo do tego zestawu ? Nie lepiej brać jakiś 400-450W ? Aha i ma on wszystkie potrzebne złącza typu ATX 24 pin, zasilanie procka 4pin, zasilanie karty graficznej 6pin, zasilanie dysków Sata oraz molexy ? Chyba że jest jeszcze jakaś inna sensowna alternatywa trochę tańsza żeby była ?

Mocniejszy zasilacz nie będzie pobierał więcej prądu, więc spokojnie :) Tak, ten Vero ma wszystkie potrzebne przewody i złącza. Taniej można szukać tylko wśród używek

#13012 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7627
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 15:33

Bierz Vero, będzie na kilka lat + nie będziesz musiał zmieniać zasilacza przy upgradzie PC (oczywiście w granicach rozsądku, bo jak nowy komp będzie kosztował z 6-7k zł, to Vero średnio do niego będzie pasował :P).

#13013 Użytkownik jest niedostępny   mr.ex 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 17

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 15:39

A nie wystarczyłby np. ten model tego producenta ?

https://m.ceneo.pl/62426355

albo

https://m.ceneo.pl/42363273
https://m.ceneo.pl/55255120
https://m.ceneo.pl/31047699
https://m.ceneo.pl/59227580
https://m.ceneo.pl/49873818

Ten którego polecacie, jest od nich wszystkich lepszy i nic lepszego w tej cenie nie znajdę ?

#13014 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 544
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 15:43

Zobacz postmr.ex, o 16 Wrzesień 2019 - 15:39, napisał(a):

A nie wystarczyłby np. ten model tego producenta ?

https://m.ceneo.pl/62426355

albo

https://m.ceneo.pl/42363273
https://m.ceneo.pl/55255120
https://m.ceneo.pl/31047699
https://m.ceneo.pl/59227580
https://m.ceneo.pl/49873818

Ten którego polecacie, jest od nich wszystkich lepszy i nic lepszego w tej cenie nie znajdę ?

Przekonamy Cię jeśli napiszemy po raz 10 żebyś brał Vero? elementum ma krótszą gwarancje i gorszą regulacje napięć. Napisał Ci zawiszetheblack, że wystarczy ale jeśli planujesz w najbliższej przyszłości zmienić kompa to warto od razu wziąć Vero bo przynajmniej później nie będzie konieczna zmiana zasilacza. Pozostałe zasilacze to poziom tego Elementuma albo gorzej
https://www.youtube....h?v=7OP3tE7wWeY

#13015 Użytkownik jest niedostępny   Dingir 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: Cz, 10 Lis 16

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 15:46

po krótce - aerocoole budżetowe można odrzucić z racji śmieciowego wnętrza, źle działających zabezpieczeń i odchyłów jeżeli chodzi o napięcia. to samo jest praktycznie z masterwattem (słaba jednostka, wychodzi poza normy i ogólnie nie prezentuje sie dobrze chocby ze wzgledu na napiecia). elementum to tania wersja na grupowej regulacji napięć, moim zdaniem opcja vero jest bezpieczniejsza (zabezpieczenia, nowsza platforma = wyzsza sprawnosc, niezalezna regulacja napiec = w tym wypadku stabilniejsze napiecia). corsair vs to też przestarzała jednostka, która wnętrzem przypomina nieco elementum.

vero wybija się spośród nich nowocześniejszą konstrukcją i zastosowaniem niezależnej regulacji napięć + odpowiednio ustawionych zabezpieczeniach, 3 letnią gwarancją d2d i płaskimi, ładnymi przewodami.

jeżeli będziesz chciał upgradeowac kompa, to takiego vero nie będziesz musiał zmieniać (chyba, że wpakujesz tam rtx2080ti + i9 9900k)

#13016 Użytkownik jest niedostępny   mr.ex 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 17

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 15:52

Dzięki panowie przekonaliście mnie. Na emag mogę spokojnie brać ?

#13017 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 544
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 15:56

Zobacz postmr.ex, o 16 Wrzesień 2019 - 15:52, napisał(a):

Dzięki panowie przekonaliście mnie. Na emag mogę spokojnie brać ?

Akurat ten sklep ostatnio wydaje się mało pewny, ale jeśli zamówisz za pobraniem to nie masz się czego obawiać, bo gwarancja na Vero i tak może być realizowana przez producenta w systemie doorTOdoor

#13018 Użytkownik jest niedostępny   mr.ex 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 17

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 16:14

Ciekawi mnie że na stronie sklepu piszę że. gwarancja 2 letnia. Ich błąd ?
https://m.emag.pl/za...49&711719870050

#13019 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 544
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 16:16

Zobacz postmr.ex, o 16 Wrzesień 2019 - 16:14, napisał(a):

Ciekawi mnie że na stronie sklepu piszę że. gwarancja 2 letnia. Ich błąd ?
https://m.emag.pl/za...49&711719870050

Najwyraźniej. Zasilacz ma 3 lata gwarancji. Ale pamiętaj, że sklep nie musi dawać nic ponad 2 lat. Cała reszta to dobra wola producenta i sklep nie musi o tym nawet informować.

#13020 Użytkownik jest niedostępny   krzysiak 

  • diesel musi dymić!
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 55378
  • Dołączył: Pn, 23 Lut 04

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 09:02

Co byście polecili do kompa z sygny? W przyszłym roku pewnie wpadnie jakiś ryży serii 3 i mocniejsza grafa. Okolice 300zeta, choć jeśli warto do czegoś dopłacić to dopłacę, miło widziany modularny, choć nie jest to koniecznością. Obecny już ma 10 lat i czasem komp lubi złapać zwis, za co właśnie zasilator podejrzewam (było to już na poprzednim konfigu), przez co pasi kupić coś nowego.

  • (653 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 649
  • 650
  • 651
  • 652
  • 653
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych