Forum PCLab.pl: [AutoCad] Przekroje rzuty prostokątne? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[AutoCad] Przekroje rzuty prostokątne? Gdzie poczytać o robiebiu. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   kepa416 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3175
  • Dołączył: So, 27 Wrz 08

Napisany 29 Marzec 2011 - 20:51

Witam, mam do zrobienia na użytek prywatny kilka elementów ale żeby zaoszczędzić potrzebuje zrobić powiedzmy rysunek w trzech rzutach jakiegoś dwuteownika bądź innego prostego elementu. Ale chciałbym poczytać o podstawach bo narysować mogę Sobie dzięki wyobraźni ale na pewno są jakieś podstawowe informacje czy choćby wymiarowanie czy robienie osi tego potrzebuje a nie bardzo potrafię to zrobić. Czy widział ktoś taki albo inny poradnik albo artykuł na ten temat?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Sad_MadMan Ikona

  • Master of left leg shoot
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8054
  • Dołączył: Wt, 02 Sty 07

Napisany 29 Marzec 2011 - 20:55

Nie umiesz zrobić tego w AutoCADzie czy po prostu nie umiesz rysunku technicznego ?

#3 Użytkownik jest niedostępny   kepa416 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3175
  • Dołączył: So, 27 Wrz 08

Napisany 29 Marzec 2011 - 21:01

Na papierze umiem, względnie. Podstawy znam w Autocadzie mogę sobie też nakreślić ale np czy używa się tego tego odbicia lustrzanego czy robi się to przesunięciami, wiem że linie przerywane rysuje się jako pomocnicze ale gdzieś wyczytałem o tym że robi się to na warstwach ale np zrobić jakieś poważniejsze odnośniki. Ogólnie chciałbym najpierw coś poczytać zanim się zabiorę za to. No i jak zrobić rzutnie bo to mnie męczy to po prostu jako dwie osie czy jakiś inny sposób.

#4 Użytkownik jest niedostępny   jacktheripper Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: Wed, 08 Lis 06

Napisany 30 Marzec 2011 - 01:15

Może najpierw lepiej poczytaj dobrzańskiego i paprockiego, a potem bierz się za poważniejsze rysunki.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Foh_23 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4205
  • Dołączył: Nd, 24 Cze 07

Napisany 30 Marzec 2011 - 02:10

Autocad ma coś takiego jak pomoc i tam masz wsio opisane ;) Na podstawie tejże pomocy powinieneś dać radę za jakiś czas zrobić np. takie cuś:

Dodaj obrazek
By foh_23 at 2011-03-29

;)

Tylko po prostu czytać i próbować :P

#6 Użytkownik jest niedostępny   irulax Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 372
  • Dołączył: Pt, 16 Lis 07

Napisany 30 Marzec 2011 - 05:23

Kursów dla AutoCAD-a jest mnóstwo. Wystarczy trochę pogrzebać w internecie, np. na stronce cad.pl. Program jest zbyt złożony, żeby ktoś na forum opisywał krok po kroku co masz zrobić.

Warto się pomęczyć na początku i nauczyć robić "po Bożemu" - w przyszłości bardzo ułatwia pracę.

Nie ma przymusu korzystania z warstw, jednak dla większej ilości elementów to właściwie konieczność. Przykładowo: zmiana grubości linii dla kilku elementów spośród kilku tys. poprzez zaznaczanie "ręczne" to mordęga.

Rzutnie służą do prezentacji rysunku w wydrukach. Na jednym arkuszu (kartce) można sobie ustawić kilka rzutni i w każdej z nich oddzielnie ustawić skalę, widok, skręt itp. W Twoim przypadku jest to szczególnie korzystne ponieważ możesz wykreślić jeden model elementu a przekroje stworzyć poprzez odpowiedni dobór rzutni.

Troszkę więcej zachodu wymaga rysowanie elementów przestrzennych. Musisz używać narzędzi z dopiskiem 3D np. polilinia 3D. Zwykła polilinia nadaje się do rysowania na określonej płaszczyźnie. Kreski skośnej pomiędzy dwoma płaszczyznami za jej pomocą już nie narysujesz.

Nic bardziej nie wnerwia w rysunkach które dostaję jest brak tzn. snapowania, czyli dociągania linii. Na wydrukach tego nie widać ale jakakolwiek edycja rysunku jest b. pracochłonna.

AutoCAD to fajny, przemyślany i intuicyjny program. Nie należy przejmować się jego złożonością :) Pozdrawiam









#7 Użytkownik jest niedostępny   kepa416 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3175
  • Dołączył: So, 27 Wrz 08

Napisany 18 Kwiecień 2011 - 19:09

No dobra przy okazji spotkało mnie koło na grafice i dostałem po dupie w sumie 1.5 h trochę gościu wymyślił za dużo, no teraz bd poprawioać. W sumie czepiał się strasznie do wymiarowania sposobu osi na rysunku odnoszące.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych