Forum PCLab.pl: Mapa google nie działa - nie ładuje się - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Mapa google nie działa - nie ładuje się Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   bobasse Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 03 Kwi 11

Napisany 03 Kwiecień 2011 - 02:12

Witam i proszę o jakąkolwiek pomoc!

Do tej pory korzystałem z Mozilli Firefox 3. Do pewnego czasu wszystko było w absolutnym porządku. Ale od kilku dni mapa google przestała działać. Wklepuję adres i pojawia się wszystko z wyjątkiem samej mapy. Czasami ale to bardzo rzadko załaduje się połowa mapy ale i tak nie można z niej korzystać - żadne przyciski nie działają, tak jakby się zawiesiła.

Przesiedziałem nad tym cały wieczór i pół nocy - skanowałem w poszukiwaniu wirusów, przeinstalowałem przeglądarkę (był Firefox 3, teraz jest 4), usunąłem i na nowo zainstalowałem Javę, Flasha itp., oczywiście usuwając wszystkie te rzeczy "sprzątałem" po nich śmieci, próbowałem chyba wszystkiego, co udało mi się znaleźć w sieci, łącznie ze wskazówkami prosto od google. I mapa jak nie działała, tak nie działa.
Zarówno pod Firefoxem, jak i Internet Explorerem.

Jedyne, co udało mi się ustalić (choć niewiele mi to mówi), to fakt błędu pojawiającego się podczas próby otwarcia mapy pod IE - błąd: oczekiwano znaku"]". Nie wiem, co to znaczy i gdzie może leżeć tego przyczyna.
Tak to wygląda:

Załączony plik  mapy.jpg (84.55K)
Ilość pobrań: 19

Dodam jako ciekawostkę, że strona jakdojade.pl, korzystająca z mapy google, śmiga i działa w 100% (mapa się ładuje i funkcjonuje bez zarzutu). Jednak np. mapa na zumi.pl też nie działa, mimo obecności Flasha.

Nie wiem co już robić... Proszę o pomoc, z góry dzięki.

PS System to Windows XP SP3.

#2 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= Ikona

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 32506
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 03 Kwiecień 2011 - 02:21

Sprawdź jeszcze czy pod Operą mapy będą działać czy nie. Jeśli nie będą (co sugeruje fakt że nie działają pod ie i ff) to trzeba szukać jakiegoś wspólnego elementu w systemie który nawala.

#3 Użytkownik jest niedostępny   omkar Ikona

  • Zaawansowany użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3022
  • Dołączył: Wt, 14 Mar 06

Napisany 03 Kwiecień 2011 - 08:40

@bobasse

U mnie w Operze była taka sama sytuacja. Mapa była blokowana przez Adblocka (urlfilter). Spróbuj wyłączyć lub odpowiednio skonfiguruj Adblock Plus w FF.

Ten post był edytowany przez omkar dnia: 03 Kwiecień 2011 - 08:42


#4 Użytkownik jest niedostępny   bobasse Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 03 Kwi 11

Napisany 03 Kwiecień 2011 - 10:41

Pod Operą też nie działa... Adblocka już przerabiałem - włączony, wyłączony, odinstalowany... Coś czuję, że ta sytuacja skończy się formatem :kwasny:

#5 Użytkownik jest niedostępny   omkar Ikona

  • Zaawansowany użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3022
  • Dołączył: Wt, 14 Mar 06

Napisany 03 Kwiecień 2011 - 13:07

Zobacz postbobasse, o 03 Kwiecień 2011 - 11:41, napisał(a):

Pod Operą też nie działa... Adblocka już przerabiałem - włączony, wyłączony, odinstalowany... Coś czuję, że ta sytuacja skończy się formatem :kwasny:


Bez przesady. Format to ostateczność i nie w takiej sytuacji. Najpierw wyczyść rejestr używając CCleanera i ewentualnie Eusing Free Registry Cleanera, a następnie przeinstaluj Adobe Flash Player za pomocą którego odtwarzane są mapy.

Ten post był edytowany przez omkar dnia: 03 Kwiecień 2011 - 13:08


#6 Użytkownik jest niedostępny   bobasse Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 03 Kwi 11

Napisany 03 Kwiecień 2011 - 14:54

No właśnie, jak napisałem na początku, czyściłem rejestr, przeinstalowałem Flasha, Javę, tworzyłem nowy profil w Firefoxie, przeinstalowałem całego Firefoxa, nawet Internet Explorera, różne wersje i jak nie działało, tak nie działa. Przypomnę, że strona jakdojade.pl, wykorzystująca mapę google, działa jak należy. Przypuszczam więc, że to nie wina żadnej z moich przeglądarek (próbowem po kolei instalując różne przeglądarki), wygląda to trochę jak błąd strony google. Ale moim znajomym ta mapa działa bez zarzutu. A u mnie wciąż trwa "wczytywanie" i mapy nie ma.

#7 Użytkownik jest niedostępny   omkar Ikona

  • Zaawansowany użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3022
  • Dołączył: Wt, 14 Mar 06

Napisany 03 Kwiecień 2011 - 17:25

Używasz może aplikacji do blokowania portów, połączeń lub stron?

#8 Użytkownik jest niedostępny   tomarek1 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Nd, 03 Kwi 11

Napisany 03 Kwiecień 2011 - 22:48

Witam.
Ponieważ jestem tu nowy chciałbym wszystkim powiedzieć Dzień dobry.
Szukając rozwiązania takiego samego problemu natrafiłem na to forum i dlatego postanowiłem się zarejestrować bo mam nadzieję że znajdę tutaj rozwiązanie swojego problemu.
Mapy z dnia na dzień przestały mi się wgrywać i trwa to już jakiś tydzień czasu (odkąd zauważyłem) i do dnia dzisiejszego nie wiem o co chodzi,jeśli autor tematu rozwiąże już swój problem to bardzo proszę o podzielenie się informacją w temacie.
Pozdrawiam.
Tomek

#9 Użytkownik jest niedostępny   bobasse Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 03 Kwi 11

Napisany 03 Kwiecień 2011 - 23:23

omkar, nie używam takich programów.

Bawiąc się dalej w poszukiwacza problemu zastosowałem wszystkie możliwe działania, podane w pomocy google (odnośnie problemów z mapą). Fakt, powinienem od tego zacząć, tak też było, jednak nie zrobiłem stamtąd wszystkiego. Teraz dokończyłem. Nie dało to jednak żadnego rezultatu.

Potem doszedłem do punktu, w którym wyrzuciłem z systemu chyba wszystko (albo i więcej), co mogłoby być powiązane z problemem. Wszystkie przeglądarki (IE przywróciłem do zintegrowanej z XP wersji 6), Java, Flash, Silverlight, Net Framework, akcelerator pobierania, wszelkie dodatki i programy, itd. Nic to nie dało. Oczywiście potem oczyściłem rejestr i dysk ze śmieci pozostałych po tych programach.

Więc posunąłem się dalej i zresetowałem profil internetowy, usuwając połączenie z netem (Orange Free - tak, mobilny), usunąłem z systemu sterowniki modemu i zainstalowałem wszystko od nowa.

OK, mam systemową przeglądarkę, nic poza nią. Zaczynam od strony jakdojade.pl i co? I mapa jest oczywiście. Czyli żadne dodatki nie są potrzebne do jej działania. Odpalam więc bezpośrednio mapy google i co? I problem bez zmian. Przez chwilę pomyślałem o formacie, jednak jako, że staram się dbać o porządek w systemie stwierdziłem, że mam w nosie mapę google. Więc poinstalowałem sobie od nowa wszystko, łącznie z Firefoxem 4. Oczywiście zajrzałem jeszcze raz - mapa bezpośrednio na maps.google.pl nie działa.

Potem przypadkowo poznałem skrót klawiaturowy Ctrl+F5 - czyszczenie pamięci cache przeglądarki i odświeżenie strony. Spróbowałem... I działa.

Wiem, z logicznego punktu widzenia jest to zupełnie bez sensu, bo CCleaner czyści cache oraz sam to osobiście robiłem zarówno w Firefoxie, jak i w IE. Nie wiem, jakie ma to znaczenie, jednak przytoczona wyżej kombinacja klawiszy to jedyny (pewnie poza formatem) dla mnie sposób, by mapa google łaskawie działała.

Tomku, z postu powyżej - mi też mapa przestała działać jakiś tydzień temu. Czyżby programiści google coś popsuli na swej stronie? Ja nie wiem, jednak problem "rozwiązałem" (mapa działa, nie trzeba kombinować długo, mi wystarczy) i wreszcie mam spokój. Po dwóch dniach modlenia się nad komputerem. Już format trwałby wielokrotnie mniej...

Pozdrawiam

Ten post był edytowany przez bobasse dnia: 03 Kwiecień 2011 - 23:25


#10 Użytkownik jest niedostępny   omkar Ikona

  • Zaawansowany użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3022
  • Dołączył: Wt, 14 Mar 06

Napisany 04 Kwiecień 2011 - 07:30

Ctrl+F5 (załadowanie i odświeżenie) powoduje dokładne odświeżenie strony. Problem z otwieraniem map Google może być związany z dostawcą internetowym.

Ten post był edytowany przez omkar dnia: 04 Kwiecień 2011 - 07:31


#11 Użytkownik jest niedostępny   tomarek1 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Nd, 03 Kwi 11

Napisany 04 Kwiecień 2011 - 08:59

Bobase dziękuję bardzo za odpowiedź,ctrl+F5 faktycznie pomogło lecz dopiero za czwartym razem.Mapy się ładują aczkolwiek jakoś wolniej.
Myślę że Omkar trafił też w problem,a mianowicie że wina może być po stronie dostawcy internetu ponieważ ja również mam Orange mobilny bisiness everywhere.
póki co jako tako śmiga i dziękuję bardzo za pomoc.
Pozdrawiam
Tomek

#12 Użytkownik jest niedostępny   bobasse Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 03 Kwi 11

Napisany 04 Kwiecień 2011 - 10:14

omkar, dzięki wielkie za wszelką pomoc, dla mnie temat zakończony. Aczkolwiek jeśli nie zapomnę, to po najbliższym formacie dam znać, czy strona już ładuje się normalnie, choć trochę w to wątpię.

Dobrze wiedzieć, że problem może być związany z dostawcą internetu, mimo to dziwne, że tak "nagle" to się zepsuło. Ale skoro Tomek też ma ten problem i też z Orange, to pewnie coś w tym jest.

Raz jeszcze dzięki, pozdrawiam.

#13 Użytkownik jest niedostępny   omkar Ikona

  • Zaawansowany użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3022
  • Dołączył: Wt, 14 Mar 06

Napisany 04 Kwiecień 2011 - 22:49

Można zgłosić problem w Orange.

#14 Użytkownik jest niedostępny   asrock Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 112
  • Dołączył: Wed, 09 Mar 11

Napisany 05 Kwiecień 2011 - 16:11

ja bym zapytal jak kolega wyzej u swojego dostawcy internetu, tylko ciekawe czy nie oleja problemu...

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych