Forum PCLab.pl: [PLATFORMA lga1155] OC Sandy Bridge - tylko procesory 2500K i 2600K - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (89 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[PLATFORMA lga1155] OC Sandy Bridge - tylko procesory 2500K i 2600K Temat dla początkujących i doświadczonych

#41 Użytkownik jest niedostępny   sniper76 

  • One shot = One killed
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2386
  • Dołączył: Wed, 17 Lut 10

Napisany 22 Kwiecień 2011 - 19:26

Mam pytanie z innej beczki, a mianowicie rozchodzi się o producenta socketa na płycie Gigabyte GA-P67A-UD7-B3, bo nie mogę znaleźć :( Na mojej P55A-UD6 zamontowano socket od Lotesa

#42 Użytkownik jest niedostępny   Dawid_S 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 352
  • Dołączył: So, 15 Sie 09

Napisany 22 Kwiecień 2011 - 20:59

Nie potrafisz szukać. Soc­ket jest pro­duk­cji fir­my Fo­xconn -> http://overclock.pl/...les/show/id/297,34,43,gigabyte-p67a-ud7

Ten post był edytowany przez koziro dnia: 22 Kwiecień 2011 - 21:01


#43 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9100
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 23 Kwiecień 2011 - 06:02

Zobacz postszemtaj, o 22 Kwiecień 2011 - 14:21, napisał(a):

Dokładnie, na mojej UD7 podobnie się zachowuje. W testach, obciązeniu 100% przy 4.5 na max 1.272, natomiast przy normalnej pracy lubi pokazać napięcie o jakieś 0,024V większe - czyli 1.296Vcore.
Więc się nie przejmuj, ten typ tak ma.


To nie problem. W takim zakresie może sobie skakać.
Ogólnie płyt znakomita. U mnie całkowicie bezproblemowa.

#44 Użytkownik jest niedostępny   sniper76 

  • One shot = One killed
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2386
  • Dołączył: Wed, 17 Lut 10

Napisany 23 Kwiecień 2011 - 06:43

Zobacz postkoziro, o 22 Kwiecień 2011 - 21:59, napisał(a):

Nie potrafisz szukać. Soc­ket jest pro­duk­cji fir­my Fo­xconn -> http://overclock.pl/...les/show/id/297,34,43,gigabyte-p67a-ud7
Tak zgadza się Faxconn, ale dla pierwszej wersji z uszkodzonym P67. Już znalazłem :) a jednak Lotes i tym razem "Giguś" mnie nie zawiódł, więc czekam spokojnie na przesyłkę.

Ten post był edytowany przez sniper76 dnia: 23 Kwiecień 2011 - 10:33


#45 Użytkownik jest niedostępny   Dawid_S 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 352
  • Dołączył: So, 15 Sie 09

Napisany 23 Kwiecień 2011 - 10:41

Określ dlaczego jest to dla Ciebie tak ważne? Przecież palenie procków było tylko jednorazowe w przypadku LGA1155 + Fox. Czy chodzi właśnie o stepping, który można było sprawdzić w inny sposób? ;)

#46 Użytkownik jest niedostępny   sniper76 

  • One shot = One killed
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2386
  • Dołączył: Wed, 17 Lut 10

Napisany 23 Kwiecień 2011 - 17:11

Nie rozchodzi mnie się o pojedyncze przypadki spalenia procka i też nie biega o stepping, ale po prostu chciałem się upewnić, że w nowej rewizji zastosowano podstawkę z najwyższej półki :)


#47 Użytkownik jest niedostępny   piecykpp 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Pn, 16 Lut 09

Napisany 24 Kwiecień 2011 - 20:37

Witam może ktoś mi podpowie o co może chodzić u mnie bo juz szału dostaje. Na początek może konfiguracja:

Core i5 2500K + Noctua NH-D14, Gigabyte GA-P67A-UD4-B3 , GeForce GTX 580 OC MSI 1536MB TWINFROZ, 2x2gb DDR3 1600 [OCZ3P1600C6LV4GK], 2x1TB WD Caviar Black 64MB SATA III, Corsair CMPSU-850AXEU - 850W.

Ogólnie na początek ram Ocz platinium niby 1600mhz 6-8-6-24, przy takich ustawieniach od razu łapie bluescreen, 7-7-7-20 to samo, mam wkońcu na auto bo inaczej nie da sie nic zrobić, ustawił je na 9-9-9-20 i niby chodzi jest ok ( generalnie to i tak jest podejrzane )

A teraz do sedna przy próbie jakiejkolwiek podkręcenia tylko do 4ghz ( przy 3.8 to samo ) to raczej niemożliwe żeby procek nie wydalał, odpala sie wszystko ok, Uruchamianie systemu windows pokazuje sie ta flaga malutka i staje, nic sie nie dzieje poprostu sobie stoi na tej fladze. ( Windows 7 oryginalny ). 3 razy pod rząd to samo, zmieniam na default w biosie odpala sie za 1 razem. Ktoś może ma jakieś pomysły co to może ?

Zaznaczam że nie jestem laikiem żeby uniknąć zbędnych pytań o napięcia itp .

Z góry dziękuje za pomoc

#48 Użytkownik jest niedostępny   snoopher 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2924
  • Dołączył: Wt, 04 Sty 11

Napisany 24 Kwiecień 2011 - 20:46

A napięcia CPU zmieniałeś?

Co do RAM'u to może spróbuj 9-9-9-24, powinno być OK.

Najlepszy sposób na maksymalne OC:

Dać napięcie na np 1.3V i mnożnik na np 45x => test CPU, a jak przejdzie to daj mnożnik wyżej itd itd...

#49 Użytkownik jest niedostępny   zimek123456 

  • Maniak Ramu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5437
  • Dołączył: Pt, 22 Paź 10

Napisany 24 Kwiecień 2011 - 21:04

piecykpp
jakiego blue dostałes? bo jak takiego x50 to masz CL zle ustawione
a co do Oc zrób podobnie jak jacekcz na poprzedniej stronie

#50 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9100
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 24 Kwiecień 2011 - 22:03

Zobacz postpiecykpp, o 24 Kwiecień 2011 - 21:37, napisał(a):

Witam może ktoś mi podpowie o co może chodzić u mnie bo juz szału dostaje. Na początek może konfiguracja:


Spokojnie do tego podejdź.
ustaw ramy manualnie na 1333 cl9 1.5V i zacznij badać proca i płytę. ramy można później dostroić. Będzie ci łatwiej znaleźć przyczynę niestabilności.

Ten post był edytowany przez jacekcz dnia: 24 Kwiecień 2011 - 22:04


#51 Użytkownik jest niedostępny   piecykpp 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Pn, 16 Lut 09

Napisany 25 Kwiecień 2011 - 09:39

Ustawiałem wszystko jak Jacek, ale dziwne to jest że staje na tej fladze może win sie wysypał przez te oc. Tych ramów niby nie ma na stronie gigabyte w kompatybilnych pamiątkach. Jeszcze jedna sprawa ustawiam manualnie Command Rate 2T timing, reset wchodze do biosu, Inteligent tweaker dalej M.I.T. Current Status ok pokazuje mi 2T, odpalam windowsa ( staje oczywiscie na fladze ) reset wchodze do biosu to samo i pokazuje Command rate 1T ?

I jeszcze jedno pytanie w MIT Current Status pisze 4gb ramu ale timingi Channel A są podane a Channel B są kreski tylko ( - ) czy to normalne ?

#52 Użytkownik jest niedostępny   sniper76 

  • One shot = One killed
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2386
  • Dołączył: Wed, 17 Lut 10

Napisany 25 Kwiecień 2011 - 10:00

Trudno określić co może być przyczyną niestabilności :hmm:, a czy przeinstalowałeś BIOS na najnowszy, bo ja miałem podobne problemy na pamięciach OCZ.

#53 Użytkownik jest niedostępny   piecykpp 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Pn, 16 Lut 09

Napisany 25 Kwiecień 2011 - 10:38

Odpaliłem najnowszą Aide64, test czas oczekiwania pamięci patrze nie ma Dual ddr hm. Zaglądam przez szybke do mojego Hafa 942 patrze a tu pamiątki siedzą obok siebie w slocie nr 1 i 2. Tutaj chciałbym pogratulować Panom z komputronika za wiedze w montowaniu kompów, nie przypuszczałem że mogą źle złożyć kompa. Przełożyłem i jest dual ddr. Na stronie producenta napięcie dla pamięci to 1.65 a gigabyte podaje że ta płyta powinna mieć 1.5. I tutaj pytanie jakie napięcie ustawić dla tych pamiatek ?

#54 Użytkownik jest niedostępny   zimek123456 

  • Maniak Ramu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5437
  • Dołączył: Pt, 22 Paź 10

Napisany 25 Kwiecień 2011 - 10:47

1600DDr3 jak daje producent 1.65 to natym napięciu są stabilne, ale na razie zostaw pamięc w spokoju podkreć procka i potem sobie pamięci dostosujesz

#55 Użytkownik jest niedostępny   piecykpp 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Pn, 16 Lut 09

Napisany 25 Kwiecień 2011 - 11:12

No i dobra wydaje sie że to bezsporna wina pamięci. Zrobiłem tak jak Jacek mówił pamięci 1333 9-9-9-24 reszta auto napiecie 1.5V. Odpala sie windows na 4.0ghz, na 4.5ghz też normalnie. Dalej próba pamięci na 1600 napiecie czy 1.5 czy 1.65 nie odpala sie. Na 1600 tylko rusza przy default ustawieniach.

Teraz z innej beczki na stronie płyty w pamięciach kompatybilnych ta moja pamięć jest wymieniona przy 1333 a przy 1600 już jej nie ma ciekawe :)

Teraz jeszcze ostatnie pytanie lepiej zostawić procka na 4ghz i pamieci 1333 bo wiecej nie potrzebuje czy procka normalnie na 3.4 default i pamięci na 1600 ?

Ogólnie to chyba będe musiał kupić jakieś inne pamiątki do tej płyty, coś proponujecie może coś z Corsair ?

#56 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9100
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 25 Kwiecień 2011 - 11:26

lepiej procka wyżej. nie będzie dużej róznic w wydajności między 1333 a 1600. może jednak powalcz z nimi na 1600?
Spróbuj 1600 9-9-9-24-2T na powiedzmy 1.6V
lub 7-9-7-24-2T 1.6V

Ten post był edytowany przez jacekcz dnia: 25 Kwiecień 2011 - 11:29


#57 Użytkownik jest niedostępny   piecykpp 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Pn, 16 Lut 09

Napisany 25 Kwiecień 2011 - 12:15

Dzięki Jacek za pomoc na 9-9-9-24 2T nie odpalał sie, zrobiłem 7-9-7-24 2T 1.64V i sie odpalił wkońcu :) Procek na 4ghz 2.8V.
Ogólnie dziwne te pamięci i ten Win 7 widać że jak coś niestabilnie chodzi to sie nie odpali wcale. Na xp sie odpalał tylko później zwiechy łapał.

Mam nadzieje że teraz będzie wszystko śmigać ok. Dzięki za pomoc.

#58 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9100
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 25 Kwiecień 2011 - 12:52

GIT. Widać, że te pamieci z tą platforma coś niebardzo. Ostatecznie nie jest źle.
ja mam wrażenie, że OCZ coś ostatnio są strasznie marudne.

#59 Użytkownik jest niedostępny   piecykpp 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Pn, 16 Lut 09

Napisany 26 Kwiecień 2011 - 07:41

Chyba jednak musze kupić pamięci bo te coś mu niepasują, dzisiaj znów sie nie uruchomił ;/, na 1333 za każdym razem jest dobrze, na 1600 dupa. Chyba coś z Corsair wezme

#60 Użytkownik jest niedostępny   snoopher 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2924
  • Dołączył: Wt, 04 Sty 11

Napisany 26 Kwiecień 2011 - 08:14

Corsair, Goodram, Crucial... Niby do mojej mobo Goodramy, co mam nie są na liście kompatybilnych, a wszystko śmiga. Do tego są tanie.

  • (89 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych