Forum PCLab.pl: Dysk sata III pod płyte sata I, kompatybilność wstecz - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dysk sata III pod płyte sata I, kompatybilność wstecz Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Michał1992 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Nd, 06 Sie 06

Napisany 08 Kwiecień 2011 - 12:52

Witam,
kupiłem przed chwilą dysk WD Caviar Black WD1002FAEX 1TB sATA III 64MB. Facet w sklepie zapewniał ze będzie działała na płycie głównej z sata I. Dysk można ograniczyć przez zworki do sata II 3 3Gb/s. Ani jako sata 2 ani jako sata 3 nie jest wykrywany przez bios?.Czytałem ze sata jest kompatybilne wstecz. Zrobiłem jakiś błąd czy tez możne sprzedawca potwierdził tylko moje błędne myślenie? Proszę o pomoc.
Płyta główna Asrock P4VM800 ew mam jeszcze Asus P4V800-x

Michał

Ten post był edytowany przez Michał1992 dnia: 08 Kwiecień 2011 - 12:53


#2 Użytkownik jest niedostępny   ccwrclimited Ikona

  • Calmness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1314
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 09

Napisany 08 Kwiecień 2011 - 12:55

ściągnij pierwszy plik:

http://chomikuj.pl/ccwrc/HDD/Western D


i cytat ze strony WD:
"setting Jumpers 5 & 6 on these model drives will enable OPT1 which will set your drive to 1.5 Gb/s. "

Ten post był edytowany przez ccwrclimited dnia: 08 Kwiecień 2011 - 13:04


#3 Użytkownik jest niedostępny   Michał1992 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Nd, 06 Sie 06

Napisany 08 Kwiecień 2011 - 13:06

Własnie piny 5-6 robia go na 3 Gb/s a 3-4 załącza jakis PUIS...

#4 Użytkownik jest niedostępny   ccwrclimited Ikona

  • Calmness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1314
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 09

Napisany 08 Kwiecień 2011 - 13:08

Zobacz postMichał1992, o 08 Kwiecień 2011 - 14:06, napisał(a):

Własnie piny 5-6 robia go na 3 Gb/s a 3-4 załącza jakis PUIS...


wd1002faex- i tu jest dodatkowe oznaczenie. Podaj je proszę.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Michał1992 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Nd, 06 Sie 06

Napisany 08 Kwiecień 2011 - 13:10

Zobacz postccwrclimited, o 08 Kwiecień 2011 - 13:08, napisał(a):

wd1002faex- i tu jest dodatkowe oznaczenie. Podaj je proszę.


wd1002faex-007BA0

#6 Użytkownik jest niedostępny   ccwrclimited Ikona

  • Calmness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1314
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 09

Napisany 08 Kwiecień 2011 - 13:16

Zobacz postMichał1992, o 08 Kwiecień 2011 - 14:10, napisał(a):

wd1002faex-007BA0


Masz możliwośc wymiany u sprzedawcy jeśli "lekko" wprowadził Cie w błąd? Na wersję 00Y9A0

#7 Użytkownik jest niedostępny   Michał1992 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Nd, 06 Sie 06

Napisany 08 Kwiecień 2011 - 13:19

A ta wersja działa pod Sata 1?

#8 Użytkownik jest niedostępny   ccwrclimited Ikona

  • Calmness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1314
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 09

Napisany 08 Kwiecień 2011 - 13:27

Zobacz postMichał1992, o 08 Kwiecień 2011 - 14:19, napisał(a):

A ta wersja działa pod Sata 1?


Tak, według oficjalnej strony WD.

Obecna, która posiadasz rzeczywiście ma piny na sata2.

Przed wymianą jednak sprawdź, czy na pewno nie jest to kwestia płyty:
- porty w biosie włączone?
- bios najnowszy, zaktualizowany?
- kiedykolwiek używałeś sata na tej płycie?

i jeszcze małe pytanie ode mnie, dysk wibruje, czujesz, że działa po podłączeniu do zasilania?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Michał1992 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Nd, 06 Sie 06

Napisany 08 Kwiecień 2011 - 13:29

Tak dysk działa, Tak podłączałem sata. Nie bios nie aktualizowany.A porty włączone przynajmniej na takiej konfiguracji wykrył mi innego wd pod sata..

Mam bios najnowszy..

Ten post był edytowany przez Michał1992 dnia: 08 Kwiecień 2011 - 13:35


#10 Użytkownik jest niedostępny   ccwrclimited Ikona

  • Calmness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1314
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 09

Napisany 08 Kwiecień 2011 - 13:35

Zobacz postMichał1992, o 08 Kwiecień 2011 - 14:29, napisał(a):

Tak dysk działa, Tak podłączałem sata. Nie bios nie aktualizowany.A porty włączone przynajmniej na takiej konfiguracji wykrył mi innego wd pod sata


OK. Zapoznaj się jeszcze z tą stroną:

http://wdc.custhelp....WQvSzZRdCpZcWs=

I moja rada: wymień go u sprzedawcy na tą rewizję, którą opisałem... Albo napisz do WD z prośbą o soft wdspeed (nie wiem, czy pomoże u Ciebie)

P.S. BIOS tak, czy inaczej wgraj najnowszy - może dali poprawkę.

Ten post był edytowany przez ccwrclimited dnia: 08 Kwiecień 2011 - 13:36


#11 Użytkownik jest niedostępny   Michał1992 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Nd, 06 Sie 06

Napisany 08 Kwiecień 2011 - 13:55

Czy moge prosic o jakiegos linka gdzie bd mial czarno na białym ze ta rewizja działa na sata 1?Rozmawialem z proline i facet stwierdzil ze prosze podjechac... moze sie uda.

#12 Użytkownik jest niedostępny   ccwrclimited Ikona

  • Calmness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1314
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 09

Napisany 08 Kwiecień 2011 - 13:59

Zobacz postMichał1992, o 08 Kwiecień 2011 - 14:55, napisał(a):

Czy moge prosic o jakiegos linka gdzie bd mial czarno na białym ze ta rewizja działa na sata 1?Rozmawialem z proline i facet stwierdzil ze prosze podjechac... moze sie uda.


proszę:

http://wdc.custhelp...._id/5387#jumper

rewizja, która przestawia się na sata1 (pierwsza tabela ze zworkami) - możesz to przedstawić w proline.pl, to oficjalna strona WD

#13 Użytkownik jest niedostępny   Michał1992 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Nd, 06 Sie 06

Napisany 08 Kwiecień 2011 - 16:35

Dzięki za pomoc wymienilem na dysk taki jak mówileś czyli WD1002FAEX-00Y9A0 i wszystko chula..jeszcze raz dzieki:)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych