Forum PCLab.pl: Miernik zużycia energii Bemko B65-6907C - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Miernik zużycia energii Bemko B65-6907C miał ktoś do czynienia i może polecić? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Mike.Skywalker Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 423
  • Dołączył: Pt, 03 Gru 10

Napisany 12 Kwiecień 2011 - 16:50

Siemka. Już kiedy składałem kompa i czytałem forum myślałem że taki watomierz czy licznik energii, jak zwał tak zwał, przyda się żeby sprawdzić pobór prądu wszystkich kompów w domu. Miałem plan że może od kogoś znajomego pożyczę ale na allegro jest tego trochę za 30-40zł więc byłem ciekaw co to warte, a na pewno nie raz bym takiej zabawki użył. No i wpadłem przypadkowo na test takich urządzeń w magazynie "Komputer Świat" gdzie polecali model do którego link macie niżej. Nie ostawał zbytnio od tych lepszych a cena znakomita.
Pytam bo ciekaw jestem na ile ten i inne testy w KŚ są obiektywne i wiarygodne. Może ktoś korzystał z tego lub podobnego miernika i może coś zarekomendować. Mam nadzieję że ten Bemko nie rozsypie się szybko, w sumie dają 2lata gwarancji :E
A ten artykuł w KŚ dobrą reklamę zrobił sklepowi, na którejś z poprzednich aukcji ponad setkę mierników sprzedali :P

http://allegro.pl/li...1552974200.html

Pzdr.

#2 Użytkownik jest niedostępny   radekc Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 792
  • Dołączył: So, 11 Lis 06

Napisany 12 Kwiecień 2011 - 16:58

Osobiście nie wierzę w testy takich portali bez renomy. Ale kto wie, wszędzie pracują ludzie i może faktycznie jest niezły.

Pozwoliłem sobie jednak włączyć się do tematu bo chciałbym kupić ten:
http://allegro.pl/mi...1541904185.html

Czy sądzicie, że to dobry wybór czy też jest coś lepszego w podobnej cenie, bo nie chcę wydawać wielę więcej kasy.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Firekage Ikona

  • Debris Section - SLACK'ER, ARCH'ER
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26338
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 12 Kwiecień 2011 - 17:01

Ja mam tej firmy:

http://allegro.pl/li...1540864191.html

Pokazuje wszystko, łącznie z przesunięciem fazowym.

Edit - ten mój nie ma wbudowanego akumulatora co jest plusem.

Ten post był edytowany przez Firekage dnia: 12 Kwiecień 2011 - 17:02


#4 Użytkownik jest niedostępny   ELDER Ikona

  • Touch of darkness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3534
  • Dołączył: Nd, 04 Kwi 10

Napisany 12 Kwiecień 2011 - 17:15

Mierników jest mnóstwo do wyboru ale większość tanich modeli to shit.
Używałem ponad rok PeakTech 9024 aż zgłupiał któregoś dnia zupełnie bez powodu
i zaczął pokazywać pobór mocy kompa kilka tysięcy wat.
Diabli wiedzą co mu odbiło.
Drugi rok korzystam z Voltcraft EL 4000 i jest ok.

#5 Użytkownik jest niedostępny   radekc Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 792
  • Dołączył: So, 11 Lis 06

Napisany 12 Kwiecień 2011 - 20:08

Zobacz postFirekage, o 12 Kwiecień 2011 - 18:01, napisał(a):

Ja mam tej firmy:

http://allegro.pl/li...1540864191.html

Pokazuje wszystko, łącznie z przesunięciem fazowym.

Edit - ten mój nie ma wbudowanego akumulatora co jest plusem.


Widziałem, że już kiedyś coś wspominałeś. Jeśli możesz to oświeć mnie co daje to przesunięcie fazowe i to że miernik nie ma wbudowanego akumulatora. I czy to faktycznie ma coś wspólnego z polskim modelem, czy chińczyk jak wszystkie.

Ten co wyżej podałem wygląda dużo łaniej i to też świdczy o producencie. Ze specyfikacji zapawiada się na dokladniejszy niż konkurencji.

Zobacz postELDER, o 12 Kwiecień 2011 - 18:15, napisał(a):

Mierników jest mnóstwo do wyboru ale większość tanich modeli to shit.
Używałem ponad rok PeakTech 9024 aż zgłupiał któregoś dnia zupełnie bez powodu
i zaczął pokazywać pobór mocy kompa kilka tysięcy wat.
Diabli wiedzą co mu odbiło.
Drugi rok korzystam z Voltcraft EL 4000 i jest ok.


Co do Voltcrafta to patrząc na cenę i firmę powinien być najlepszy tylko dla większości z nas jest za drogi na zabawkę.
Stąd szukam czegoś tańszego jeśli pomiary nie będą dużo gorsze. A jeśli gorsze to o ile.

Ten post był edytowany przez radekc dnia: 12 Kwiecień 2011 - 20:26


#6 Użytkownik jest niedostępny   Mike.Skywalker Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 423
  • Dołączył: Pt, 03 Gru 10

Napisany 12 Kwiecień 2011 - 21:59

Zobacz postradekc, o 12 Kwiecień 2011 - 16:58, napisał(a):

Osobiście nie wierzę w testy takich portali bez renomy. Ale kto wie, wszędzie pracują ludzie i może faktycznie jest niezły.


Czy ja wiem czy bez renomy, KŚ chwilę już jest na rynku ale nie czytam na bieżąco i nie mam zbytnio porównania do czegokolwiek więc ciężko mi powiedzieć na ile obiektywny mógł być ten tekst. Czasy gdy nie było takiego dostępu do internetu jak teraz a wiedzę czerpało się głównie z tego typu gazet minęły, teraz szerzy się komercja i trzeba uważać. 40zł za ten Bemko to nie taka straszna cena i tyle jestem w stanie dać i mieć "swój" choć wiadomo że szałowy ten chińczyk nie będzie, ciekaw jestem czy wart i tych pieniędzy.

#7 Użytkownik jest niedostępny   bumcykcyk Ikona

  • –—–—–—–—–
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4111
  • Dołączył: Cz, 02 Sie 07

Napisany 12 Kwiecień 2011 - 22:24

ten "bemko" to na 99% dokładnie ten sam miernik, jak kilkadziesiąt identycznych z wyglądu, ale sprzedawanych pod innymi nazwami... Ja mam taki, dałem chyba 5 dych, ale kompletnie źle zliczał kilowatogodziny. Kurzy mi się gdzieś teraz... Jak widać nie ma nawet żadnego nadruku firmy, jedynie jest nalepka z tyłu. Jak ktoś ma taki, ale innej firmy, to możemy rozkręcić żeby bebechy porównać..

Później w Lidlu przypadkiem trafiłem na "Lidlowski" watomierz, wszystkomający oprócz logowania na karte SD, łącznie z podawaniem zużycia przez ostatnie 7 dni na słupkach, o ile pamiętam 6 albo 7 dych kosztował. Mierzy od 1W, max 4500, wszystkie funkcje co potrzeba + jeszcze troche.. Realnej dokładności nie znam, ale dam se ręke uciąć, że jest porównywalna do 2-3 razy droższej konkurencji. Ogólnie lidl ma naprawde niezłej jakości elektronike i elektronarzędzia w dumpingowych cenach, więc jak tylko coś "rzucą na sklep" to biore w ciemno ;)
W tym albo zeszłym tygodniu też mieli watomierz w ofercie, ale znacznie uboższy w funkcjach, za chyba 3-4 dychy, więc zwracam uwage, że pojawiają się różne.

Ten post był edytowany przez bumcykcyk dnia: 12 Kwiecień 2011 - 22:29


#8 Użytkownik jest niedostępny   Mike.Skywalker Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 423
  • Dołączył: Pt, 03 Gru 10

Napisany 12 Kwiecień 2011 - 22:51

Dzięki za odpowiedź, widziałem ten watomierz ale byłem jeszcze niedawno zupełnie spłukany z kasy i pewnie wykupili i stoją na allegro :E Ale potwierdzam to co mówisz, już się nie raz przekonałem o dobrej jakości produktów z Lidla w rewelacyjnej cenie, szkoda że trzeba się spieszyć z zakupem w Lidlu bo sprzęt ląduje na allegro. Ale poszukam, mam 4 w okolicy i zerknę jak znajdę (w co wątpię) na ten ostatni watomierz, czy przypomina jakieś inne produkty, może się uda coś kupić.
Edit: O proszę, nawet od poniedziałku będzie kolejna edycja http://www.lidl.pl/c...index_18083.htm pasuje go teraz porównać do obecnych na rynku.

Ten post był edytowany przez Mike.Skywalker dnia: 12 Kwiecień 2011 - 22:55


#9 Użytkownik jest niedostępny   Firekage Ikona

  • Debris Section - SLACK'ER, ARCH'ER
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26338
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 12 Kwiecień 2011 - 23:04

Zobacz postradekc, o 12 Kwiecień 2011 - 21:08, napisał(a):

Widziałem, że już kiedyś coś wspominałeś. Jeśli możesz to oświeć mnie co daje to przesunięcie fazowe i to że miernik nie ma wbudowanego akumulatora. I czy to faktycznie ma coś wspólnego z polskim modelem, czy chińczyk jak wszystkie.

Przesunięcie fazowe daje rzeczywistą pobieraną moc. Wiele tanich mierników nie podaje Ci mocy w Wattach, a moc pozorna w Volto-Amperach za prostego wzoru:

P=UxIxCosFi > Watty
S=UxI > VA

Akumulator? Proste, padają, a tutaj wymieniam baterie i działa. Nie boje się, że jak po czasie odpalę to nic nie zobaczę bo akumulator będzie trupem.

#10 Użytkownik jest niedostępny   fajny Rafałek Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4845
  • Dołączył: Cz, 03 Wrz 09

Napisany 13 Kwiecień 2011 - 00:33

Cytuj

Przesunięcie fazowe daje rzeczywistą pobieraną moc.


Nie.

Przesunięcie fazowe powoduje, że część mocy wraca do źródła (potencjalnie tracona w trakcie, ale za to użytkownicy indywidualni nie płacą - przemysłowi już prawdopodobnie tak). Zresztą przy zasiłkach z APFC i tak jest ono prawie żadne (PF >0.9)

@miernik

Mam podobny, dokładność 0.5 W, częstość odświeżania - co sekundę, bezużyteczny do szybkozmiennych obciążeń typu max. obciążenie kompa, bo jakiegoś pika może po prostu nie wyłapać. Do takich w miarę stałych (np. żarówki po rozruchu) - ujdzie.

Ten post był edytowany przez fajny Rafałek dnia: 13 Kwiecień 2011 - 00:35


#11 Użytkownik jest niedostępny   Mike.Skywalker Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 423
  • Dołączył: Pt, 03 Gru 10

Napisany 13 Kwiecień 2011 - 01:04

Mi w zupełności wystarczy urządzenie z dokładnością nawet do 5 czy 10W, byle zmierzyło pobór prądu przez komputery, monitory, TV w miarę dokładnie choć niekoniecznie z dużą precyzją.
A w kwestii Lidla,
http://promotikon.pl...tow-energii.jpg
http://allegro.pl/wa...1555723054.html

#12 Użytkownik jest niedostępny   faciek Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 653
  • Dołączył: Wed, 11 Cze 08

Napisany 13 Kwiecień 2011 - 06:00

Zobacz postMike.Skywalker, o 13 Kwiecień 2011 - 02:04, napisał(a):




Ten z Lidla ma matrycę LCD, natomiast w tym z Allegro jest OLED, dlatego jest taka różnica w cenie :E

#13 Użytkownik jest niedostępny   radekc Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 792
  • Dołączył: So, 11 Lis 06

Napisany 13 Kwiecień 2011 - 07:01

O tych Silvercrestach słyszałem, że są tanie i dobre. Ale nie wiem kiedy będą mimo wszystko zamówię whiteenergy.
Czy to będzie dobry/słaby wybór jak na tą cenę okaże się po przetestowaniu.

Ciekaw jestem na jak długo starczy aku i czy jak padnie to miernik będzie do kosza.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Firekage Ikona

  • Debris Section - SLACK'ER, ARCH'ER
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26338
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 13 Kwiecień 2011 - 14:15

Zobacz postfajny Rafałek, o 13 Kwiecień 2011 - 01:33, napisał(a):

Nie.

Przesunięcie fazowe powoduje, że część mocy wraca do źródła (potencjalnie tracona w trakcie, ale za to użytkownicy indywidualni nie płacą - przemysłowi już prawdopodobnie tak). Zresztą przy zasiłkach z APFC i tak jest ono prawie żadne (PF >0.9)


Polemizowałbym bo sprawdzałem parę komputerów i to potrafiło lecieć od 0.6 do 0.96.

Ps - nie wiem co masz na myśli mówiąc, że za to nie płacę - ja płacę za zużyte Watty, a nie Volto-Ampery.

Ten post był edytowany przez Firekage dnia: 13 Kwiecień 2011 - 14:15


#15 Użytkownik jest niedostępny   fajny Rafałek Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4845
  • Dołączył: Cz, 03 Wrz 09

Napisany 13 Kwiecień 2011 - 14:28

Cytuj

Ps - nie wiem co masz na myśli mówiąc, że za to nie płacę - ja płacę za zużyte Watty, a nie Volto-Ampery.


No o tym piszę. Moc pozorna i PF dotyczą VA, nie wat.

Cytuj

Polemizowałbym bo sprawdzałem parę komputerów i to potrafiło lecieć od 0.6 do 0.96.


Przy PPFC ten dół wcale mnie nie dziwi. Przy APFC 0.6 jest możliwe ,ale przy niskich % obciążeniach, a wtedy absolutna różnica jest niewielka. Przy wysokich będzie szło do >0.9, chyba, że układ jest poważnie schrzaniony.

Ten post był edytowany przez fajny Rafałek dnia: 13 Kwiecień 2011 - 14:29


#16 Użytkownik jest niedostępny   Mike.Skywalker Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 423
  • Dołączył: Pt, 03 Gru 10

Napisany 16 Kwiecień 2011 - 20:45

Zobacz postfaciek, o 13 Kwiecień 2011 - 06:00, napisał(a):

Ten z Lidla ma matrycę LCD, natomiast w tym z Allegro jest OLED, dlatego jest taka różnica w cenie :E

SilverCrest to marka Lidla, więc jeśli faktycznie te mierniki które wkleiłem się różnią to ten z aukcji jest po prostu z innego rzutu Lidla.
W tym tygodniu będą takie
http://www.lidl.pl/c...index_18083.htm
ktoś może poznaje po kształcie podobne urządzenia, możliwe że nawet kiedyś te konkretnie były w Lidlu?
Zastanawiam się czy jest sens ryzykować i kupić do sprawdzenia co to warte, czy jednak wszystkie te mierniki za kilkadziesiąt złotych można o kant du** rozbić i poboru mocy kompa nawet z dokładnością do 10W nie zmierzą.


#17 Użytkownik jest niedostępny   ELDER Ikona

  • Touch of darkness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3534
  • Dołączył: Nd, 04 Kwi 10

Napisany 16 Kwiecień 2011 - 21:47

Mike jedni lubią rzeczy tanie inni dobre.
Żeby mieć jedno i drugie zwykle dwa razy wydaje się kasę.
Tak było u mnie.
Najpierw kupiłem tani miernik za kilkadziesiąt zł.
A jak się popsuł kupiłem dobry miernik z którego do dziś korzystam i jest perfekt.

#18 Użytkownik jest niedostępny   MOROZAW Ikona

  • Hobbysta i Pasjonata
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1881
  • Dołączył: Cz, 24 Kwi 08

Napisany 17 Kwiecień 2011 - 19:01

Mike ja mam z lidla, ale innej konstrukcji - kupowane z rok/dwa temu. Solidnie wykonany i wydaje się, że dobrze wskazywał. Nie pamiętam czy dokładnie silvercrest. Jak znajdę w szafie to dam znać.

Podaj przy okazji pomysł co chciałbyś bym zmierzył, byś się dowiedział z jaką dokładnością mierzy.

//EDIT

Dzisiaj znalazłem, ale nie dałem rady sprawdzić. Jutro się postaram

Ten post był edytowany przez MOROZAW dnia: 18 Kwiecień 2011 - 21:17


#19 Użytkownik jest niedostępny   Mike.Skywalker Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 423
  • Dołączył: Pt, 03 Gru 10

Napisany 17 Kwiecień 2011 - 20:45

Będę wdzięczny za sprawdzenie ;)
A w kwestii dokładności to chyba najlepiej lampkę podpiąć z żarówką o znanej mocy i najlepiej taką zwykłą, powtórzyć pomiar na 2-3 żarówkach i jakaś zależność powinna być :P
Choć mnie generalnie bardziej interesuje czy takim tanim miernikiem można zmierzyć pobór mocy komputera czy innych urządzeń z zasilaczem impulsowym.

#20 Użytkownik jest niedostępny   MOROZAW Ikona

  • Hobbysta i Pasjonata
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1881
  • Dołączył: Cz, 24 Kwi 08

Napisany 19 Kwiecień 2011 - 15:00

Wybaczcie za jakość. Cyfrówkę zabrał brat na wycieczkę do Wawy. Została mi nokla. :)
Wydaję mi się że jakość nie jest straszna, a i rozmiar powinien być OK. Gdybym zjechał z rozdzielczością to napisy byłyby nieostre.


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek
Tak to mniej więcej wygląda. Trochę źle przemyślany ten model. Nie można wpiąć w podwójne gniazdko. Zajmuje "2 sloty" :E
Warto zwrócić uwagę na to przy zakupie.
Urządzenie wpięte w trójnik i dopiero do gniazda. Napięcie w gniazdku 219V - niestety nie zrobiłem zdjęcia.

Dodaj obrazek
Żarówka 23W

Dodaj obrazek
Żarówka 9W

Dodaj obrazek
IDLE + LCD

Dodaj obrazek
IDLE - LCD

Dodaj obrazek
STRESS + LCD

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Dodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazek



Stresowałem BARSWF sprzęt z sygnaturki [#1]. Sam piec + lcd - bez głośników i drukarki etc.
Gdyby były jakieś pytania to chętnie odpisze.

Podsumowując:
Dobry sprzęt. Nie wydaje się by przekłamywał.
Niby posiada swoją baterię, ale nie wiem czy się wyczerpała czy nie potrafię wykorzystać jej funkcji.
Liczby na wyświetlaczu pokazują się dopiero po podłączeniu do prądu.
Naklejki na nim po francusku. Wykonany z przyjemnego w dotyku plastiku (bez skojarzeń proszę :E )
Max 3680W, min 5W.
190-276V
Posiada parę funkcji, mierzenie napięcia, amperażu, watów itd. Może nawet obliczać koszt energii.
Po kilkukrotnym wciśnięciu przycisku pokazuje wartości minimalne i maksymalne. Wygląda jak typowy noł-nejm.
Nie ma się co rozpisywać. Swoją funkcję pełni bardzo dobrze.

Dla złośliwych:
TAK! ROBIONE KALKULATOREM! I CO Z TEGO?

Ten post był edytowany przez MOROZAW dnia: 19 Kwiecień 2011 - 15:45


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych