Forum PCLab.pl: Podróż + sieć + telefon w samolocie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Podróż + sieć + telefon w samolocie Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Exedras 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 174
  • Dołączył: Pn, 19 Lip 10

Napisany 14 Kwiecień 2011 - 13:42

Witam jutro jade do madrytu na 4 dni i mam 2 pytania : Mam telefon z playa pakiet internetu i czy jeśli będe tam z niego kożystał to będą jakieś dodatkowe koszty ? po 2. czy w czasie lotu trzeba wyłączać telefon jeśli ma sie tryp samolotowy ? I co ten tryp dokładnie daje

#2 Użytkownik jest niedostępny   Ulvar 

  • Oh well whatever... Nevermind...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3266
  • Dołączył: Pn, 08 Sty 07

Napisany 14 Kwiecień 2011 - 13:47

Zobacz postExedras, o 14 Kwiecień 2011 - 13:42, napisał(a):

Witam jutro jade do madrytu na 4 dni i mam 2 pytania : Mam telefon z playa pakiet internetu i czy jeśli będe tam z niego kożystał to będą jakieś dodatkowe koszty ? po 2. czy w czasie lotu trzeba wyłączać telefon jeśli ma sie tryp samolotowy ? I co ten tryp dokładnie daje

omfg..... TRYB TRYB TRYB TRYB a nie tryp.
odpowiedz masz tu;
http://lotnictwo.net...fonach_gsm.html
a net z playa za granicą na pewno nie bedzie działał jak w pl, za free w ramach pakietu.
/zabulisz bajońskie sumy za roaming i wysyłanie danych.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Exedras 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 174
  • Dołączył: Pn, 19 Lip 10

Napisany 14 Kwiecień 2011 - 13:54

A można na jakiś czas odłączyć telefon całkiem od sieci oprócz wyjamowania karty sim ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Nigihayami 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1365
  • Dołączył: Wt, 13 Mar 07

Napisany 14 Kwiecień 2011 - 14:03

Tak, to właśnie się dzieje podczas przełączenia w tryb samolotowy. U mnie nazywa się to 'Tryb offline'.

[edit]
Włączyłem na chwilę ten tryb u siebie. Zalogować się do sieci telefon już nie może ale mała ciekawostka: wi-fi i bluetooth nadal działają :szczerbaty:

Ten post był edytowany przez Nigihayami dnia: 14 Kwiecień 2011 - 14:05


#5 Użytkownik jest niedostępny   Ulvar 

  • Oh well whatever... Nevermind...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3266
  • Dołączył: Pn, 08 Sty 07

Napisany 14 Kwiecień 2011 - 14:08

Zobacz postExedras, o 14 Kwiecień 2011 - 13:54, napisał(a):

A można na jakiś czas odłączyć telefon całkiem od sieci oprócz wyjamowania karty sim ?

nawet nie przeczytałeś linka który wysłałem w poprzednim poście prawda ;)?
a w google wpisać "telefon tryb samolotowy" to też magia.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Baronik 

  • weteran PCLab
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13744
  • Dołączył: Nd, 22 Cze 03

Napisany 14 Kwiecień 2011 - 14:50

Pewnie dlatego, że on "kożysta" z google...

#7 Użytkownik jest niedostępny   Ulvar 

  • Oh well whatever... Nevermind...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3266
  • Dołączył: Pn, 08 Sty 07

Napisany 14 Kwiecień 2011 - 14:56

Zobacz postBaronik, o 14 Kwiecień 2011 - 14:50, napisał(a):

Pewnie dlatego, że on "kożysta" z google...

już miałem pisać że to przez "tryp samolotowy"
Ale google nie zna takiego błędu :o. On jest jego prekursorem w polskim internecie chyba.
google automatycznie wywalają tryb, całkowicie ignorując tryp xD

#8 Użytkownik jest niedostępny   vhp 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13498
  • Dołączył: Wed, 13 Sty 10

Napisany 15 Kwiecień 2011 - 10:30

Zobacz postUlvar, o 14 Kwiecień 2011 - 15:08, napisał(a):

nawet nie przeczytałeś linka który wysłałem w poprzednim poście prawda ;)?

A niby co z tego Twojego linku wynika?

Tryb samolotowy wyłącza w telefonie moduł GSM. Co do kosztów - np. w Play Fresh (nie wiem, z jakiej oferty korzystasz) jedyne 20 zł za 1 MB: http://www.playmobil..._17_03_2011.pdf

Ten post był edytowany przez vhp dnia: 15 Kwiecień 2011 - 11:01


#9 Użytkownik jest niedostępny   ITCompozer 

  • Network Engineer
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1139
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 15 Kwiecień 2011 - 13:10

Najlepiej jak nie masz simlocka to kup tam kartę i korzystaj :)

#10 Użytkownik jest niedostępny   asrock 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 112
  • Dołączył: Wed, 09 Mar 11

Napisany 15 Kwiecień 2011 - 13:22

ta nie ma sensu korzystac z naszych rodzimych operatorow. Poza tym nie wytrzymasz bez neta tyle dni?

#11 Użytkownik jest niedostępny   ShadowMan 

  • Nie uzależniony od niczego
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18079
  • Dołączył: Wt, 21 Lip 09

Napisany 15 Kwiecień 2011 - 22:44

Jak to jest telefon bez systemu, to po prostu nie łącz się z telefonu przez te dni z internetem. Jak masz smartfona np. z Androidem, to ten system sam się co jakiś czas łączy z netem. W takim przypadku instalujesz sobie widżet, który wyłącza przesył danych w roamingu(niektóre smartfony z Androidem fabrycznie już mają taki widżet), klikasz w niego i to wszystko. Chyba przez te 4 dni wytrzymasz bez neta, a koszty połączeń głosowych i sms-ów w roamingu już teraz nie są aż takie kosmiczne jak dawniej. ;)

Ten post był edytowany przez ShadowMan dnia: 15 Kwiecień 2011 - 22:44


#12 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 16 Kwiecień 2011 - 20:09

Możesz sobie w Play zablokować korzystanie z internetu poza Play (wpisujesz kombinację, naciszkasz na 'połącz' i już), czyli w roamingu. Ustawiłem tak mojej zonie, zatem kiedy jest poza Play - czyli w Plusie lub w Czechach nie ma możliwości korzystania z globalnej sieci (z wyjątkiem WIFI).

Dodam- żona ma Galaxy i5700 Spice.

Ten post był edytowany przez Igorius dnia: 16 Kwiecień 2011 - 20:10


#13 Użytkownik jest niedostępny   ShadowMan 

  • Nie uzależniony od niczego
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18079
  • Dołączył: Wt, 21 Lip 09

Napisany 16 Kwiecień 2011 - 20:49

Jeśli telefon jest z Androidem, to wystarczy odpowiedni widżet, aby zablokować przesył danych w roamingu i nie trzeba kombinować z żadnymi kodami. ;)

#14 Użytkownik jest niedostępny   stabilo 

  • Velcome Creation Wizard
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2010
  • Dołączył: Pn, 07 Cze 04

Napisany 16 Kwiecień 2011 - 21:30

Kub :D sobie w Madrycie karte gsm i pakiet danych.
Tak wyjdzie najtaniej ..

Ten post był edytowany przez stabilo dnia: 16 Kwiecień 2011 - 21:30


#15 Użytkownik jest niedostępny   vhp 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13498
  • Dołączył: Wed, 13 Sty 10

Napisany 17 Kwiecień 2011 - 11:41

Zobacz postShadowMan, o 16 Kwiecień 2011 - 21:49, napisał(a):

Jeśli telefon jest z Androidem, to wystarczy odpowiedni widżet, aby zablokować przesył danych w roamingu i nie trzeba kombinować z żadnymi kodami. ;)

Nie trzeba żadnego widżetu. Wystarczy pogrzebać w opcjach.

#16 Użytkownik jest niedostępny   ShadowMan 

  • Nie uzależniony od niczego
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18079
  • Dołączył: Wt, 21 Lip 09

Napisany 17 Kwiecień 2011 - 11:53

Zobacz postvhp, o 17 Kwiecień 2011 - 12:41, napisał(a):

Nie trzeba żadnego widżetu. Wystarczy pogrzebać w opcjach.

W opcjach też można, ale lepiej sobie wrzucić widżet i jednym tapnięciem palca w ekran wyłączasz, lub włączasz przesył danych w roamingu bez grzebania w ustawieniach telefonu. ;)

#17 Użytkownik jest niedostępny   vhp 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13498
  • Dołączył: Wed, 13 Sty 10

Napisany 17 Kwiecień 2011 - 11:56

Zobacz postShadowMan, o 17 Kwiecień 2011 - 12:53, napisał(a):

W opcjach też można, ale lepiej sobie wrzucić widżet i jednym tapnięciem palca w ekran wyłączasz, lub włączasz przesył danych w roamingu bez grzebania w ustawieniach telefonu. ;)

Nie chodzi o żaden przesył danych w roamingu. Można wyłączyć transmisję danych przez sieć komórkową (Wi-Fi dalej będzie działać).

Ten post był edytowany przez vhp dnia: 17 Kwiecień 2011 - 11:56


#18 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 17 Kwiecień 2011 - 15:03

Pobierz apndroid z Marketu i sprawa załatwiona :P

#19 Użytkownik jest niedostępny   ShadowMan 

  • Nie uzależniony od niczego
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18079
  • Dołączył: Wt, 21 Lip 09

Napisany 17 Kwiecień 2011 - 22:07

Zobacz postvhp, o 17 Kwiecień 2011 - 12:56, napisał(a):

Nie chodzi o żaden przesył danych w roamingu. Można wyłączyć transmisję danych przez sieć komórkową (Wi-Fi dalej będzie działać).

Zobacz postIgorius, o 17 Kwiecień 2011 - 16:03, napisał(a):

Pobierz apndroid z Marketu i sprawa załatwiona :P

A po co tak kombinować? Wyłączasz przesył danych w roamingu i jak telefon działa w sieci macierzystej w Polsce, to przesył danych przez sieć komórkową normalnie działa, a jak wyjedziesz gdzieś za granice i telefon przejdzie w tryb roamingu, to wtedy przesył danych przez sieć komórkową automatycznie się zablokuje. Będą dostępne tylko rozmowy głosowe i wysyłanie wiadomości tekstowych, a transfer danych będzie możliwy tylko przez wifi. Jak wrócisz z powrotem do Polski, to przesył danych przez sieć komórkową się automatycznie z powrotem odblokuje. Ustawiasz sobie to raz i już nie musisz potem pamiętać o tym, aby przed każdym wyjazdem za granicę wyłączać transfer danych, bo telefon zrobi to sam za nas jak złapie zagraniczną sieć. :D

Ten post był edytowany przez ShadowMan dnia: 17 Kwiecień 2011 - 22:09


#20 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 17 Kwiecień 2011 - 22:24

Czy ja nie napisałem tego wcześniej w poście #12? :P

Ten post był edytowany przez Igorius dnia: 17 Kwiecień 2011 - 22:25


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych