Forum PCLab.pl: Internet w tablecie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Internet w tablecie Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Bull64 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 409
  • Dołączył: Wed, 08 Gru 10

Napisany 16 Kwiecień 2011 - 15:40

Cześć. Ostatnio przymierzam sie do kupna tabletu.
Niestety nie wszędzie jest Wi-Fi. Coś doczytałem się o modułach 3G. Czy on zapewnia mi internet zawsze i wszędzie? I czy jest to darmowe?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Marynarz Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 673
  • Dołączył: Pn, 19 Lip 10

Napisany 16 Kwiecień 2011 - 16:09

3G to siec "komorkowa" wiec placisz operatorowi u ktorego kupujesz pakiet danych. Masz karte SIM i modem 3G.

Ten post był edytowany przez Marynarz dnia: 16 Kwiecień 2011 - 16:10


#3 Użytkownik jest niedostępny   Bull64 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 409
  • Dołączył: Wed, 08 Gru 10

Napisany 16 Kwiecień 2011 - 18:33

Czyli z takiego tabletu mogę też dzwonić?

#4 Użytkownik jest niedostępny   mett7 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7500
  • Dołączył: Wt, 22 Kwi 08

Napisany 16 Kwiecień 2011 - 19:22

Zobacz postBull64, o 16 Kwiecień 2011 - 19:33, napisał(a):

Czyli z takiego tabletu mogę też dzwonić?

Możesz. Wystarczy że wsadzisz zwykłą kartę z play czy co tam chcesz. Tablety to tak na prawdę przerośnięte smartphony.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Bull64 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 409
  • Dołączył: Wed, 08 Gru 10

Napisany 16 Kwiecień 2011 - 19:29

Co powiecie o tej ofercie?

http://www.orange.pl...AID_ORANGE_FREE

Za 25 zł jest 1,25GB. To dosyć dużo i do moich potrzeb na pewno wystarczy. Jak z zasięgiem?


Czym różni się moduł GSM od 3g?

Ten post był edytowany przez Bull64 dnia: 16 Kwiecień 2011 - 19:31


#6 Użytkownik jest niedostępny   mett7 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7500
  • Dołączył: Wt, 22 Kwi 08

Napisany 17 Kwiecień 2011 - 01:34

Zasięg jest taki jak innych ofert orange, skąd mamy wiedzieć jak to wygląda u ciebie. Używam i jestem zadowolony. ładuje raz na 5 miesięcy za stówkę i jest spokój. Neta mam zawsze pod ręką i nigdy go nie zabraknie chyba że zacznę ściągać filmy hd bezpośrednio na telefon ;)

#7 Użytkownik jest niedostępny   Bull64 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 409
  • Dołączył: Wed, 08 Gru 10

Napisany 17 Kwiecień 2011 - 08:56

A to spoko. Mieszkam w Mielcu, 60KM od Rzeszowa

#8 Użytkownik jest niedostępny   Bekon Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1306
  • Dołączył: Wed, 14 Cze 06

Napisany 17 Kwiecień 2011 - 09:07

http://zasieg-orange...l/?ticaid=1c24a

#9 Użytkownik jest niedostępny   Bull64 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 409
  • Dołączył: Wed, 08 Gru 10

Napisany 17 Kwiecień 2011 - 09:18

Internet mobilny, więc:
GSM/EDGE
CDMA
UMTS/HSDPA
Domyślam się że UMTS to 3G, tak? Mam zasięg GSM/EDGE. Czy też będzie działać?

Niedaleko mnie jest też CDMA. Co to za typ sieci?

Ten post był edytowany przez Bull64 dnia: 17 Kwiecień 2011 - 09:19


#10 Użytkownik jest niedostępny   Bekon Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1306
  • Dołączył: Wed, 14 Cze 06

Napisany 17 Kwiecień 2011 - 14:47

Pole telefonia komórkowa. 3G = HSDPA. Z tego co widzę, to w Mielcu takowa sieć jest, o ile nie mieszkasz na zupełnym obrzeżu.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Bull64 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 409
  • Dołączył: Wed, 08 Gru 10

Napisany 17 Kwiecień 2011 - 15:19

Czy te wszystkie sieci różnią się tylko transferem? Czy Jak będe tam gdzie jest tylko GSM to też będzie net, tylko że z słabszymi prędkościami?

#12 Użytkownik jest niedostępny   mett7 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7500
  • Dołączył: Wt, 22 Kwi 08

Napisany 17 Kwiecień 2011 - 15:49

Nie będzie bo nawet jeśli jest zasięg to jeszcze musi być możliwość pakietowego transferu danych. Przeważnie na ekranie telefonu pojawia się wtedy odpowiedni znaczek: gprs/edge, 3g/hsdpa itd. Sama możliwość dzwonienia nie oznacza że będzie działać net. W praktyce zasięg gprs jest prawie wszędzie chyba że mieszkasz w jakiejś puszczy ale to bardzo wolne łącze. Dopiero 3g/hsdpa daje komfort szybkiego ładowania stron i prędkości dochodzące do 2k-3k kbps.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Deadeye Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5921
  • Dołączył: Wed, 21 Mar 07

Napisany 17 Kwiecień 2011 - 23:11

Zobacz postmett7, o 16 Kwiecień 2011 - 20:22, napisał(a):

Możesz. Wystarczy że wsadzisz zwykłą kartę z play czy co tam chcesz. Tablety to tak na prawdę przerośnięte smartphony.

Nie ze wszystkich tabletów (nawet tych z kartą sim) można dzwonić.

Zobacz postBull64, o 16 Kwiecień 2011 - 20:29, napisał(a):

Co powiecie o tej ofercie?http://www.orange.pl/portal/map/map/prepaid_offer?category=PREPAID_ORANGE_FREEZa 25 zł jest 1,25GB. To dosyć dużo i do moich potrzeb na pewno wystarczy. Jak z zasięgiem?Czym różni się moduł GSM od 3g?

Oferta jest dobra, najlepsza chyba. Ale jeśli zamierasz mieć akceptowalnie szybki internet wszędzie, nawet na zadupiach i w starych dużych blokowiskach (gdzie przez dużo betonu też często gubi się zasięg internetu), to możesz też pomyśleć o play.

Zobacz postBull64, o 17 Kwiecień 2011 - 10:18, napisał(a):

Internet mobilny, więc:GSM/EDGECDMAUMTS/HSDPADomyślam się że UMTS to 3G, tak? Mam zasięg GSM/EDGE. Czy też będzie działać?Niedaleko mnie jest też CDMA. Co to za typ sieci?

CDMA jest szybsze od GPRS, ale wolniejsze od 3G. W Europie większość urządzeń nie obsługuje CDMA (to standard ze stanów), ale jeśli coś obsługuje to daje komfort że przynajmniej to CDMA z orange powinieneś mieć prawie wszędzie (bo ma duży zasięg).

Co do zasięgu i prędkości, to chyba wszędzie już (chociaż się upewnij czy nie ma za to kar żadnych) można zerwać umowę w pare dni od podpisania, więć możesz wziąść orange i sprawdzić czy cie satysfakcjonuje tam gdzie mieszkasz. Możesz nawet wziąść 2 sieci naraz (np orange i play) i sprawdzić która u ciebie jest lepsza, i gorszą oddać.

Ten post był edytowany przez Deadeye dnia: 17 Kwiecień 2011 - 23:12


#14 Użytkownik jest niedostępny   Bull64 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 409
  • Dołączył: Wed, 08 Gru 10

Napisany 18 Kwiecień 2011 - 20:31

Ta oferta w orange jest na karte więc spox :)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych