Forum PCLab.pl: Intel HD Graphics 3000 co to...? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Intel HD Graphics 3000 co to...? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Playfair Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Pt, 06 Maj 11

Napisany 29 Maj 2011 - 20:45

Pragnę kupić tego lapka: http://allegro.pl/al...1632261696.html który ma kartę graficzną nVidia GeForce GT 540M + Intel HD Graphics 3000, są też wersję bez tego Intel... , mam pytanie czy to dużo zmienia, czy jest opłacalne ..? a i co to wogóle jest..?
dzięki za odp.

#2 Użytkownik jest niedostępny   damian0914 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 992
  • Dołączył: Nd, 24 Kwi 11

Napisany 29 Maj 2011 - 20:47

GeForce jest to karta graficzna, tak zwana dedykowana grafika
a intel hd jest to grafika zintegrowana z procesorem. Możesz przełączać pomiędzy nimi aby zaoszczędzić baterii.

#3 Użytkownik jest niedostępny   PHYSXftw Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1307
  • Dołączył: Wed, 07 Lip 10

Napisany 29 Maj 2011 - 20:47

Intel HD to integra.. nie opłaca się to.

@UP byłeś szybszy :P

Ten post był edytowany przez PHYSXftw dnia: 29 Maj 2011 - 20:47


#4 Użytkownik jest niedostępny   dominik_21 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1550
  • Dołączył: So, 27 Gru 08

Napisany 29 Maj 2011 - 20:48

to jest takie cos z takim czyms bez takiego czegos :) hehe...chodzi tutaj o oszczednosc energii...gdy nie potrzebna jest wydajna grafika to chodzi integra czyli intel...gdy potrzebujemy wydajnosci chodzi nam nvidia...wydluza sie dzieki temu czas pracy na baterii...

#5 Użytkownik jest niedostępny   Playfair Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Pt, 06 Maj 11

Napisany 29 Maj 2011 - 20:49

nie o płaca się czemu..? czyli intel.. to też karta graficzna..?
jest ktoś kto może to jakoś dokładnie wytłumaczyć

#6 Użytkownik jest niedostępny   zdyl Ikona

  • FPS Fan
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2201
  • Dołączył: Cz, 20 Sie 09

Napisany 29 Maj 2011 - 20:50

Za 200zł mniej jest laptop MSI z tymi samymi podzespołami i to nawet w x-komie.

#7 Użytkownik jest niedostępny   ZwariowanyFreeq Ikona

  • \o/
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 822
  • Dołączył: Nd, 13 Mar 11

Napisany 29 Maj 2011 - 20:50

Powiem tak... ogarnij się napisałeś już 1000 tematów o tym jak pragniesz kupić tego lapka. Oto kilka przykładów :):

Intel HD Graphics 3000 co to...?
Bardzo prosze o opinie o laptopie..
Który laptop lepszy i który opłaca się kupic..?
Przepraszam ale musze.. Którego laptopa kupić?
jaki laptop do gier do 3000zł
Który laptop ma lepszą kartę graficzną?
Asus K52JT - kupuje.. czy dobrze robie?
Który laptop ma lepszą kartę graficzną?
8 Tematów o tym samym a masz 36 postów ...

Ten post był edytowany przez ZwariowanyFreeq dnia: 29 Maj 2011 - 20:51


#8 Użytkownik jest niedostępny   dominik_21 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1550
  • Dołączył: So, 27 Gru 08

Napisany 29 Maj 2011 - 20:53

widac nie potrafi sie zdecydowac...tak intel hd to grafika i nvidia to tez grafika...obie masz w lapku i w zaleznosci od tego jaka wydajnosc potrzebujesz taka karta pracuje...intel zjada mniej pradu takze mamy tutaj oszczednosc energii a tym samym czas pracy na baterii rosnie...prosciej nie potrafie tego wytlumaczyc...

#9 Użytkownik jest niedostępny   Playfair Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Pt, 06 Maj 11

Napisany 29 Maj 2011 - 20:54

nie prawda rozważałem w zasadzie dokładnie 6 laptopów.. a nie tylko ten jeden
poza tym zakładałem podobne tematy bo w tych nie było satysfakcjonujących mnie odpowiedzi

#10 Użytkownik jest niedostępny   ZwariowanyFreeq Ikona

  • \o/
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 822
  • Dołączył: Nd, 13 Mar 11

Napisany 29 Maj 2011 - 20:56

No to mogłeś poczekać aż ktoś napisze w starym. Powiem tak poczytaj regulamin ...

#11 Użytkownik jest niedostępny   piotrGTX Ikona

  • Fan ASUS
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1908
  • Dołączył: Wed, 30 Cze 10

Napisany 29 Maj 2011 - 20:59

Ojenki chłopak chce dobrze kupić jak ja kupowałem grafikę to też miałem mnóstwo tematów

Ten Inte HD Grap... to jest karta bardzo słaba na której ledwo jaka gra działa ale pobiera mało prądu
Ta Nvidia to jets karta dobra ale bardziej prądożerna.

Moim zdaniem lepiej wziąść tego z obiema grafikami, ponieważ gdy nie będzie potrzebna pełna moc grafiki uaktywni się ten Intel. Dbamy o środowisko ;)

#12 Użytkownik jest niedostępny   damian0914 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 992
  • Dołączył: Nd, 24 Kwi 11

Napisany 29 Maj 2011 - 21:02

Ten intel hd jest po to żebyś sobie przełączał pomiędzy integrą na kartą dedykowaną (albo się to dzieje automatycznie,
czyli np. internet, word- integra, intel hd,
gra jakaś , film 720p, 1080p,- geforce.

Ten post był edytowany przez damian0914 dnia: 29 Maj 2011 - 21:03


#13 Użytkownik jest niedostępny   FredPL Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 583
  • Dołączył: So, 12 Kwi 08

Napisany 29 Maj 2011 - 21:08

Na nieszczęście mam coś takiego w laptopie samsunga. Z tym, że dla odmiany dwa radeony. Sterowniki wysypują po kilka razy dziennie przy okazji przełączania się między jedną grafiką, a drugą ;] Magia i tyle, a najlepsze jest to, że lapek przez praktycznie cały czas leci na kablu :) Jakbym miał wybierać to bym brał coś co ma tylko jedną kartę grafiki żeby się nie sypało :D

#14 Użytkownik jest niedostępny   damian0914 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 992
  • Dołączył: Nd, 24 Kwi 11

Napisany 29 Maj 2011 - 21:13

FredPl a jakim dokładnie model, bo ja zamierzam kupić samsunga q330 i on ma geforca i jakąś integre i nie chce podobnych sytuacji.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Relativy Ikona

  • -
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5550
  • Dołączył: Nd, 14 Mar 10

Napisany 30 Maj 2011 - 10:40

Intel HD Graphics to karta zintegrowana od intela.
Znajduje się w procesorze i każdy procesor I3, I5 oraz I7 ją posiada
(oczywiście starsza generacja "I" ma inną integre, ale też ją posiada)
Więc jeśli kupujesz laptopa z procesorem i3 i5 lub i7 to taka karta fizycznie jest w każdym lapku.
Grafika GT540 to układ graficzny od nVidi.
Jeśli masz laptopa z procesorem "I" oraz kartą nVidi
to najlepsze jest wykorzystać obie, ponieważ nVidia jest szybsza a intel oszczędniejszy.
Dlatego pod obciążeniem laptop korzysta z karty od Nvidi a w spoczynku ze zintegrowanej, co znacznie wydłuża czas pracy na baterii.

A jak już przy HD 3000 jesteśmy.
Czy laptop z i3 sandy bridge i integrą HD 3000 pociągnie simsy 3?

Ten post był edytowany przez PatrykXC dnia: 30 Maj 2011 - 10:42


#16 Użytkownik jest niedostępny   Playfair Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Pt, 06 Maj 11

Napisany 30 Maj 2011 - 17:27

Zobacz postPatrykXC, o 30 Maj 2011 - 11:40, napisał(a):

Intel HD Graphics to karta zintegrowana od intela.
Znajduje się w procesorze i każdy procesor I3, I5 oraz I7 ją posiada
(oczywiście starsza generacja "I" ma inną integre, ale też ją posiada)
Więc jeśli kupujesz laptopa z procesorem i3 i5 lub i7 to taka karta fizycznie jest w każdym lapku.
Grafika GT540 to układ graficzny od nVidi.
Jeśli masz laptopa z procesorem "I" oraz kartą nVidi
to najlepsze jest wykorzystać obie, ponieważ nVidia jest szybsza a intel oszczędniejszy.
Dlatego pod obciążeniem laptop korzysta z karty od Nvidi a w spoczynku ze zintegrowanej, co znacznie wydłuża czas pracy na baterii.


czyli co, według tego co mówisz ten laptop: http://allegro.pl/la...1618605377.html też ma Intel HD Graphics 3000 choć nie jest to tak napisane jak w linku wyżej..

#17 Użytkownik jest niedostępny   FredPL Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 583
  • Dołączył: So, 12 Kwi 08

Napisany 30 Maj 2011 - 18:09

Zobacz postdamian0914, o 29 Maj 2011 - 22:13, napisał(a):

FredPl a jakim dokładnie model, bo ja zamierzam kupić samsunga q330 i on ma geforca i jakąś integre i nie chce podobnych sytuacji.


Samsung R525 - wykrywa mi w nim układ HD5470 i jeszcze jeden ale nie pamiętam jaki :D

Ten post był edytowany przez FredPL dnia: 30 Maj 2011 - 18:12


#18 Użytkownik jest niedostępny   Relativy Ikona

  • -
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5550
  • Dołączył: Nd, 14 Mar 10

Napisany 31 Maj 2011 - 05:38

Zobacz postPlayfair, o 30 Maj 2011 - 18:27, napisał(a):

czyli co, według tego co mówisz ten laptop: http://allegro.pl/la...1618605377.html też ma Intel HD Graphics 3000 choć nie jest to tak napisane jak w linku wyżej..

Tak, fizycznie HD 3000 jest w tym laptopie.
Pytanie tylko, czy w spoczynku grafiką się zajmuje GT czy HD.
To musisz przeczytać w recenzji laptopa na necie. Ale karta tam jest.
Ona jest zintegrowana z procesore. Na jednym kawałku krzemu jest i karta i proc.
Więc nie da się jej wymontować. gdyż jest ona integralną częścią proca.

Ten post był edytowany przez PatrykXC dnia: 31 Maj 2011 - 05:39


#19 Użytkownik jest niedostępny   Arkadiax Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Nd, 23 Wrz 12

Napisany 23 Wrzesień 2012 - 13:18

Intel HD Graphic 3000 wcale nie jest taki zły jak ludzie się wypowiadają. Integr? To źle? Wcale nie! Osobiście korzystam z Notbooka Asus x54c z układem Intel HD Grapghic 3000, 3 GB RAM, Intel Pentium B960 2.2GHZ, HDD 320
Powiem szczerze , że działa świetnie, pogrywam w Ceysisa na full detalach, Gothic 3, Dragon Age Origins, Lineage II Freya <-Te tytuły na full detalach, zapewne gdybym coś nowszego chciał pociągnąć, uruchomi pewnie , jeżeli nie na full to na średnich.
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
http://n...
Sorrki za odkopanie ale ludzie trafiają tutaj przez google i chcą porady co do wyboru sprzętu :)

Ten post był edytowany przez BuShMaN dnia: 23 Wrzesień 2012 - 13:39
Powód edycji: Link do konkurencji.


#20 Użytkownik jest dostępny   forum Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4344
  • Dołączył: Pt, 27 Sty 06

Napisany 23 Wrzesień 2012 - 13:35

dokladnie, ja sobie tam gram na hd2000 :E nie podkreconej (a bardzo ladnie sie skaluje) ,modern warfare 3 na multi i wszystko jest bardzo plynne 800x600 na low ;)
moglbym przepiac kabel monitorowy na hd5770 ale mi sie nie chce...

Ten post był edytowany przez forum dnia: 23 Wrzesień 2012 - 13:36


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych