Forum PCLab.pl: Poradnik podkręcania : Socket AM3 ... - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (30 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Poradnik podkręcania : Socket AM3 ... ... czyli jak podkręcać Semprony, Athony i Phenomy II generacji

#21 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32258
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 10 Czerwiec 2011 - 23:40

Zobacz postSad_MadMan, o 10 Czerwiec 2011 - 23:06, napisał(a):

No dobra. Powiadasz 1.35V. No to teraz pytanie - napięcie tego kontrolera jest synchroniczne z napięciem procesora ?

Nie, napięcie na kontroler pamięci odpowiada tylko za niego. Vcore/Vcpu odpowiada za napięcie rdzeni procesora.

#22 Użytkownik jest niedostępny   BuShMaN 

  • o(ړײ)o
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 10418
  • Dołączył: Pn, 16 Lis 09

Napisany 10 Czerwiec 2011 - 23:43

Zobacz postSad_MadMan, o 10 Czerwiec 2011 - 23:06, napisał(a):

No dobra. Powiadasz 1.35V. No to teraz pytanie - napięcie tego kontrolera jest synchroniczne z napięciem procesora ?


Standardowe napięcia kontrolera pamięci czy cpu/nb voltage jest na poziomie 1,2V. AMD zaleca maksymalnie 1,55V. Ja bezpiecznie dałbym 0,1 - 0,15V więcej niż standard. Zauważyłeś błąd - już poprawiam :thumbup:

@nceis

Przy edytowaniu pomyliłem nazwy. poprawiam.

Ten post był edytowany przez BuShMaN dnia: 10 Czerwiec 2011 - 23:44


#23 Użytkownik jest niedostępny   Mayster 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4127
  • Dołączył: Wed, 30 Wrz 09

Napisany 10 Czerwiec 2011 - 23:53

*Napięcie pamięci na platformie AM3 (podobnie jak na LGA1156) nie ma znaczenia, w przeciwieństwie do platformy LGA1366 czy LGA1155, gdzie maksymalna dopuszczalna wartość to 1,65V (ze względu na kontroler pamięci).

1156 tez ma taki zalecany max z tego co wiem, bodajze tez 1.65, wiec nie wiem skad takie informacje. generalnie im mniej, tym lepiej - np takie g.skill eco 1.35V to juz miodzio, do oc rowniez spore pole manewru.

#24 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13996
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 11 Czerwiec 2011 - 00:12

@up Chyba miałeś na myśli to, że różnica napięć pomiędzy ramem, a kontrolerem pamięci nie może przekroczyć 0,5V w najnowszych prockach Intela.
Tj. Możesz mieć i 1,85V na RAMie, ale tylko jeżeli jednocześnie podniesiesz także napięcie na kontrolerze powyżej poziomu 1,35V.

Ten post był edytowany przez agent_x007 dnia: 11 Czerwiec 2011 - 00:13


#25 Użytkownik jest niedostępny   Mayster 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4127
  • Dołączył: Wed, 30 Wrz 09

Napisany 11 Czerwiec 2011 - 00:18

Zobacz postagent_x007, o 11 Czerwiec 2011 - 01:12, napisał(a):

@up Chyba miałeś na myśli to, że różnica napięć pomiędzy ramem, a kontrolerem pamięci nie może przekroczyć 0,5V w najnowszych prockach Intela.
Tj. Możesz mieć i 1,85V na RAMie, ale tylko jeżeli jednocześnie podniesiesz także napięcie na kontrolerze powyżej poziomu 1,35V.


no tak, o to chodzi zaglebiajac sie bardziej, ale na 1156 tez bylo tak samo przeciez.

#26 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32258
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 11 Czerwiec 2011 - 00:27

Panowie, to wątek o AM3 a nie LGA1156/1366 :)

#27 Użytkownik jest niedostępny   Avalanc 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 421
  • Dołączył: Wed, 30 Mar 11

Napisany 11 Czerwiec 2011 - 00:29

Tfu, pokręciłem. Przepraszam za zamieszanie. Mam większą zawsze temperaturę CPU niż rdzeni. Np. w spoczynku temperatura rdzeni 22 C, CPU 30 C. W stresie temperatura rdzeni 38 C, CPU 48 C. Uwalony czujnik? Czy jednak tak powinno być?

#28 Użytkownik jest niedostępny   Sad_MadMan 

  • Master of left leg shoot
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8604
  • Dołączył: Wt, 02 Sty 07

Napisany 11 Czerwiec 2011 - 11:23

Zobacz postAlejajca, o 11 Czerwiec 2011 - 00:40, napisał(a):

Nie, napięcie na kontroler pamięci odpowiada tylko za niego. Vcore/Vcpu odpowiada za napięcie rdzeni procesora.

Problem polega na tym, że opcja napięcia kontrolera posiada tylko wartości ujemne względem jakieś tam wartości - więc ta wartość musi od czegoś zależeć.

#29 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32258
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 11 Czerwiec 2011 - 14:46

Możesz zrobić screen tych opcji?

#30 Użytkownik jest niedostępny   Sad_MadMan 

  • Master of left leg shoot
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8604
  • Dołączył: Wt, 02 Sty 07

Napisany 11 Czerwiec 2011 - 16:49

Musiałbym podłączyć tamtą płytę główną bo w tym momencie leży w szafie.

#31 Użytkownik jest niedostępny   luk1999 

  • Wasz ulubiony user
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2448
  • Dołączył: Cz, 06 Maj 04

Napisany 11 Czerwiec 2011 - 20:21

Bo pewnie zależy od domyślnej wartości napięcia CPU-NB, które jest różne dla różnych serii procesorów...

Ten post był edytowany przez luk1999 dnia: 11 Czerwiec 2011 - 20:22


#32 Użytkownik jest niedostępny   grudzio 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1697
  • Dołączył: Nd, 01 Wrz 02

Napisany 12 Czerwiec 2011 - 22:43

Do kręcenia przez mnożnik powyżej 4GHz wystarczy tylko podnoszenie CPU Vcore i CPU VDD ?
tak wynika z tego co przeczytałem

Druga sprawa:
czy to możliwe że przy b. dużym OC 4.2 GHz, podniesionych napięciach, obciążonym procesorze i karcie graficznej na 100%, mój zasilacz Chieftec 560W nie wyrabia? Test OCCT na 4.2 przechodzi ale jak odpalę dodatkowo grę to się wysypuje.
Zrobiłem 4.1 GHz na napięciu Vcore w okolicach 1.414 - 1.440 w (zalezności gdzie sprawdzę)ale stabilne 4.2 GHz na razie nieosiągalne nawet po podniesieniu wszystkich napięć.

Podliczyłem Waty na tej stronie:
http://extreme.outer...n.com/PSUEngine
i wyszło mi że przy mocnym OC zalecają 680W zasilacz :/

Ten post był edytowany przez grudzio dnia: 13 Czerwiec 2011 - 09:28


#33 Użytkownik jest niedostępny   JKm. 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7824
  • Dołączył: Nd, 07 Lut 10

Napisany 13 Czerwiec 2011 - 14:30

Bo te kalkulatory to jakiś szajs nie wierz im.

#34 Użytkownik jest niedostępny   Dyzio_997 

  • Zapalony eRTeSiak
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1056
  • Dołączył: Wt, 15 Kwi 08

Napisany 14 Czerwiec 2011 - 10:05

Bushman, nie dasz rady wszystkiego wklepać w jeden post? Już troche brzydko wygląda jak między pierwszymi dwoma częściami poradnika jest kilka postów z pytaniami.

#35 Użytkownik jest niedostępny   mekk 

  • EdytaMAN
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 672
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 14 Czerwiec 2011 - 12:10

Zobacz postDyzio_997, o 14 Czerwiec 2011 - 11:05, napisał(a):

Bushman, nie dasz rady wszystkiego wklepać w jeden post? Już troche brzydko wygląda jak między pierwszymi dwoma częściami poradnika jest kilka postów z pytaniami.


wystarczy system odnośników i będzie OK.... edycja długiego wpisu to mur beton problemy w tym edytorze.... :E

#36 Użytkownik jest niedostępny   kobalto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1654
  • Dołączył: Cz, 23 Gru 10

Napisany 22 Czerwiec 2011 - 20:27

Witam. Prosiłbym wszystkich znających się w temacie OC na podstawce am3 o sprawdzenie czy w miarę ok ustawiłem wartości w biosie i czy ew. coś warto byłoby zmienić bo co do pewnych wartości nie jestem pewien i tu liczę na wasze doświadczenie. Dzięki z góry.

http://imageshack.us...dsc00102kb.jpg/
http://imageshack.us...dsc00103ls.jpg/

Ten post był edytowany przez kobalto dnia: 22 Czerwiec 2011 - 21:11


#37 Użytkownik jest niedostępny   pumpernikiel94 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 227
  • Dołączył: Wt, 15 Cze 10

Napisany 23 Czerwiec 2011 - 08:37

Zobacz postkobalto, o 22 Czerwiec 2011 - 21:27, napisał(a):

Witam. Prosiłbym wszystkich znających się w temacie OC na podstawce am3 o sprawdzenie czy w miarę ok ustawiłem wartości w biosie i czy ew. coś warto byłoby zmienić bo co do pewnych wartości nie jestem pewien i tu liczę na wasze doświadczenie. Dzięki z góry.

http://imageshack.us...dsc00102kb.jpg/
http://imageshack.us...dsc00103ls.jpg/

Jest dobrze :)

#38 Użytkownik jest niedostępny   kobalto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1654
  • Dołączył: Cz, 23 Gru 10

Napisany 23 Czerwiec 2011 - 11:32

Zobacz postpumpernikiel94, o 23 Czerwiec 2011 - 09:37, napisał(a):

Jest dobrze :)


No właśnie coś niezbyt bo przy tych ustawieniach HT link i CPU/NB Frequency miałem blue screen-a, teraz jest na auto także albo było za wysoko albo za nisko.

#39 Użytkownik jest niedostępny   bocieque 

  • Death is the road to ave
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4133
  • Dołączył: Nd, 09 Sie 09

Napisany 23 Czerwiec 2011 - 14:34

Poczytałem poradnik i mam pewne pytania. Do tej pory zawsze wszystkie napięcia miałem na auto, ale teraz chyba zmienię manualnie. Czy częstotliwość NB przy moim athlonie opłaca się podkręcać? Teraz mam 2160MHz. Słyszałem, że w Phenomach dzięki L3 jest to ważna rzecz, ale nie wiem jak u athlona. Po za tym w biosie mam ustawione napięcie 1.1 na NB, to znaczy że bez wahania mogę je dać na 1.2?

#40 Użytkownik jest niedostępny   pumpernikiel94 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 227
  • Dołączył: Wt, 15 Cze 10

Napisany 23 Czerwiec 2011 - 17:33

Zobacz postkobalto, o 23 Czerwiec 2011 - 12:32, napisał(a):

No właśnie coś niezbyt bo przy tych ustawieniach HT link i CPU/NB Frequency miałem blue screen-a, teraz jest na auto także albo było za wysoko albo za nisko.

HT jest na 2k czyli ok. NB ma 2.6k czyli też nie przekroczyłeś jakieś krytycznej wartości, spróbuj podnieść napięcie NB lub/i HT link. Jeżeli pamięci też są wykręcone to podbij voltage minimalnie, zrób im test.. A, i skąd wiesz że to przez HT i NB miałeś BSOD'a ?

@Moonglow
większa częstotliwość NB daje tylko rezultaty w prockach z L3, przypuszcam że nie masz odblokowanego athlona więc nie da ci to żadnych efektów. :)

Ten post był edytowany przez pumpernikiel94 dnia: 23 Czerwiec 2011 - 17:36


  • (30 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych