Forum PCLab.pl: Poradnik podkręcania : Socket AM3 ... - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (30 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Poradnik podkręcania : Socket AM3 ... ... czyli jak podkręcać Semprony, Athony i Phenomy II generacji

#41 Użytkownik jest niedostępny   MethCat 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1167
  • Dołączył: So, 29 Sie 09

Napisany 23 Czerwiec 2011 - 21:44

Zobacz postMoonglow, o 23 Czerwiec 2011 - 15:34, napisał(a):

Po za tym w biosie mam ustawione napięcie 1.1 na NB, to znaczy że bez wahania mogę je dać na 1.2?

Ja słyszałem że NB najlepiej trzymać jak najbliżej wartości 2000.
Co do napięcia to ja do niedawna miałem 1.75 nie wiem jakim cudem, bo nigdy napięcia na NB nie zmieniałem, więc się trochę zdziwiłem:) więc bez problemu możesz dać 1.2, tylko jak wszystko jest stabilnie to nie ma potrzeby.

#42 Użytkownik jest niedostępny   bocieque 

  • Death is the road to ave
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4133
  • Dołączył: Nd, 09 Sie 09

Napisany 23 Czerwiec 2011 - 21:51

Zobacz postNigelS, o 23 Czerwiec 2011 - 22:44, napisał(a):

tylko jak wszystko jest stabilnie to nie ma potrzeby.


No właśnie do końca nie jest. W occt wszystko ok, ale już w bc2 czy GTA4 kilka razy komp się resetował, albo był bluescreen, przed tym pokazując na 2 sekundy dziwne rzeczy na ekranie, kolorowe paski itp. albo monitor się wyłączał i nic się nie działo, po prostu zwis. Temperatury tuż przed błędem były ok, 57 dla cpu i 70 dla gpu (wentylator na auto chodził na 46%, ale po ustawieniu sztywno na 80% dalej to występowało), w programie od gigabyte, który pokazuje temperatury zawsze o 2-3 stopnie wyższe niż OCCT.

Spróbuje może podbić napięcia, na cpu dać 1.4V a na NB 1.2V, ale nie chcę żeby coś się sknociło.

Ten post był edytowany przez Moonglow dnia: 23 Czerwiec 2011 - 21:53


#43 Użytkownik jest niedostępny   MethCat 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1167
  • Dołączył: So, 29 Sie 09

Napisany 23 Czerwiec 2011 - 22:07

Napisz jeszcze jaki masz zasilacz.
OCCT to wg mnie * u mnie potrafiło torturować kompa kilka godzin i nic, a w grze BSOD. GTA 4 dobrze się nadaje do testowania stabilności bo mocno obciąża procka.
O ile nie masz wybuchowego zasilacza to nic się nie stanie, możesz śmiało walić większe napięcie, w szczególności procka.

#44 Użytkownik jest niedostępny   mekk 

  • EdytaMAN
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 672
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 24 Czerwiec 2011 - 10:57

Zobacz postNigelS, o 23 Czerwiec 2011 - 22:44, napisał(a):

Ja słyszałem że NB najlepiej trzymać jak najbliżej wartości 2000.
Co do napięcia to ja do niedawna miałem 1.75 nie wiem jakim cudem, bo nigdy napięcia na NB nie zmieniałem, więc się trochę zdziwiłem:) więc bez problemu możesz dać 1.2, tylko jak wszystko jest stabilnie to nie ma potrzeby.


NB, zwłaszcza przy pamieciach na 1600Mhz warto mieć wyżej niż 2Ghz :-)


http://pclab.pl/art35308-13.html



#45 Użytkownik jest niedostępny   MethCat 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1167
  • Dołączył: So, 29 Sie 09

Napisany 24 Czerwiec 2011 - 12:44

Cytuj

HT Link nie wpływa na wydajność, ale może wpływać na stabilność procesora, jeśli jego taktowanie jest zbyt wysokie – trzeba pilnować, by nie przekraczało 1150MHz (2300Mhz efektywnie).

NB (North Bridge) jest ważniejszą opcją - wysokie podkręcenie NB daje dość duże efekty przy Phenomach II, gdyż zwiększa wydajność cache L3. Radzę pilnować, by nie przekraczało 2200-2300MHz. Postępujemy jak z pamięciami – ustawiamy mnożnik NB nisko, by nie przeszkadzał w podkręcaniu procesora, dopiero po ustaleniu taktowania CPU zmieniamy mnożniki i testujemy wybrane częstotliwości NB. Niektóre płyty główne mnożniki HT i NB regulują jedną opcją HT/NB.

Wychodzi na to że przypadku w Athlona nie ma to dużego wpływu na wydajność, a może mieć na stabilność. Najlepiej przy kręceniu proca trzymać się tych 2000, później jak osiągniemy maximum możliwości proca kręcić inne rzeczy, bo w innym wypadku nie będziemy wiedzieli co powoduje niestabilność.

#46 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12561
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 24 Czerwiec 2011 - 12:51

Autor tematu umarł czy jak-ostatnia wizyta 12.06, temat jakoś w miejscu stanął :hmm:

#47 Użytkownik jest niedostępny   bocieque 

  • Death is the road to ave
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4133
  • Dołączył: Nd, 09 Sie 09

Napisany 24 Czerwiec 2011 - 15:43

Zobacz postNigelS, o 23 Czerwiec 2011 - 23:07, napisał(a):

Napisz jeszcze jaki masz zasilacz.


Fortron 400 60APN, tak więc nic specjalnego.

#48 Użytkownik jest niedostępny   MethCat 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1167
  • Dołączył: So, 29 Sie 09

Napisany 24 Czerwiec 2011 - 17:48

To daj to 1.4 czy też 1.4125(o ile dobrze pamiętam) na vcore i zobacz jak stabilność.

#49 Użytkownik jest niedostępny   bocieque 

  • Death is the road to ave
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4133
  • Dołączył: Nd, 09 Sie 09

Napisany 24 Czerwiec 2011 - 23:38

Dałem 1.4V na razie. Temp. wzrosła do 65 stopni po 10 minutach occt wahając się między 63-65. Dziwi mnie, że wentyl na boxie chodził na max 3100 rpm teraz. Jeszcze tydzień temu jak cpu miało 58 stopni to chodził na 4000, a powyżej 60 stopni 5000 rpm.

#50 Użytkownik jest niedostępny   MethCat 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1167
  • Dołączył: So, 29 Sie 09

Napisany 25 Czerwiec 2011 - 10:56

To już dosyć wysokie temperatury, chociaż wiadomo że normalna praca nie wygrzeje procka tak jak occt. Jednak jeżeli masz kilkadziesiąt zł i nie koniecznie masz je na co wydać, to proponuje kupić jakieś chłodzenie chociażby Spartana(sam mam i bardzo sobie go cenię), albo pentagrama karakorum(widziałem ostatnio na forum za 45) już nie dla samych temperatur a dla ciszy, bo przy 3000 musi wyć ostro, a co dopiero przy 5000:)
Jak już zdecydujesz się kupić chłodzenie to polecam też od razu zrobić lapping, będzie Cie to kosztowało 2-4zł i godzinę roboty, a dostaniesz kilka stopni niższe temperatury i satysfakcje ;).

#51 Użytkownik jest niedostępny   kobalto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1654
  • Dołączył: Cz, 23 Gru 10

Napisany 25 Czerwiec 2011 - 13:10

Tak jeszcze wracając do moich screenów. CPU Load-Line Calibration oraz CPU/NB Load-Line calibration ustawić na enable?

#52 Użytkownik jest niedostępny   Tomaszwinner 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1434
  • Dołączył: Nd, 05 Wrz 10

Napisany 25 Czerwiec 2011 - 14:57

Witam, mam drobny problem z Oc procesora,

FSB 240
szyna 15x
nb 8x
ht 8x
cpu vcore 1,35v
ram 1280mhz
cnq disabled

i gdy ustawie takie ustawienia, to po włączeniu, nie ma obrazu na ekranie i są 4 krótkie piszczenia lub 1 długi i 3 krótkie :hmm:

pomaga wtedy odłączenie od prądu, poczekanie chwili i ponowne włączenie i wtedy w biosie są default ustawienia

Ten post był edytowany przez Tomaszwinner dnia: 25 Czerwiec 2011 - 14:59


#53 Użytkownik jest niedostępny   MethCat 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1167
  • Dołączył: So, 29 Sie 09

Napisany 25 Czerwiec 2011 - 15:24

Mistrzem w OC nie jestem, ale daj ramy na niższą częstotliwość, lub daj timingi wyżej i zobacz co się będzie działo.
__
albo w ogóle daj ramy na jak najmniejszą częstotliwość, zobacz czy odpala i później małymi krokami jedź w górę.

Ten post był edytowany przez NigelS dnia: 25 Czerwiec 2011 - 15:25


#54 Użytkownik jest niedostępny   kobalto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1654
  • Dołączył: Cz, 23 Gru 10

Napisany 25 Czerwiec 2011 - 18:26

Ok ok, ale to raczej nie jest odpowiedz do pytania ;)

#55 Użytkownik jest niedostępny   pumpernikiel94 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 227
  • Dołączył: Wt, 15 Cze 10

Napisany 25 Czerwiec 2011 - 18:44

Zobacz postkobalto, o 25 Czerwiec 2011 - 19:26, napisał(a):

Ok ok, ale to raczej nie jest odpowiedz do pytania ;)

Odpowiedź NigelS była dla kolegi wyżej. :)
Co do CPU Load-Line Calibration to znalazłem na w sieci tyle że

Cytuj

LoadLine Calibration reduces the vdroop. While it doesnt eliminate it, it does make it manageable. So I would enable it for OCing.


Cytuj

Loadline calibration greatly reduces vdroop. In some cases it eliminates it altogether. Definitely enable it.


hahh, czyli coś tam z napięciem, że stabilizuje je czy coś.. nie rozumiem każdego słowa, a nie chce mi się tłumaczyć, w każdym bądź razie piszą żeby odblokować ;)
http://www.overclock...alibration.html

#56 Użytkownik jest niedostępny   kobalto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1654
  • Dołączył: Cz, 23 Gru 10

Napisany 25 Czerwiec 2011 - 19:35

Miałem na AUTO dam na enable, zobaczymy co będzie ..

Jest włączone, i na razie działa ;s, znalazłem jeszcze coś takiego PCI/PCIe CLK Status, orientuje się ktoś co to jest bo ja nic nie znalazłem

Ten post był edytowany przez kobalto dnia: 27 Czerwiec 2011 - 12:31


#57 Użytkownik jest niedostępny   grudzio 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1697
  • Dołączył: Nd, 01 Wrz 02

Napisany 29 Czerwiec 2011 - 21:26

Nie zalecam podnoszenia napięcia NB powyżej 1.350. Moja płyta MSI odeszła przy 1.4 V a mam bardzo dobre chłodzenie budy.

#58 Użytkownik jest niedostępny   SsEeBbEeXx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 695
  • Dołączył: Wed, 28 Lip 10

Napisany 29 Czerwiec 2011 - 22:32

Witam. Pisałem tego posta w innym temacie, ale bez żadnej odpowiedzi, a nie chce zakładać zbędnego nowego tematu który będzie tak naprawdę pewnie jakąś tam "kopią kopii kopii kopii", a więc...
Mam Athlon II X4 440 odblokowane 4te jajo+L3, zakupiłem w poniedziałek Karakorum z lappingiem z rynku wtórnego (po co mi coś lepszego..?) i od poniedziałku się bawię i bawię i bawię i mam mieszane uczucia, ponieważ cały czas celowałem w 4GHz, lecz dla mojej płyty... to chyba zbyt duże wyzwanie ;/ HTT 260x15=3900 i ANI JEDEN MHz HTT W GÓRĘ! na 261 już wywala w OCCT Error, a przy 262 BSa... próbowałem:
Napięcie NB: 1.45V
CPU: 1.5-1.55V (programy mi pokazywały skoki nawet do 1.62v ...)
HT: 1.35V
Mnożnik NB: x8
zwiększyłem nawet VDDA gdzie sekscja zasilania była na tyle gorąca, że lekko ponad sekundę przytrzymania palca na radiatorze skutkowało..."poparzeniem 1szego stopnia" zamontowałem więc mały nawiew w postaci boxowego wentylatora na wyższych obrotach, ale dalej NIC! Więc postanowiłem zostawić 3900MHz bo skoro jest stabilne a 39015MHz już NIE, no to proszę ludzie..wytłumaczcie mi WTF:| Podczas recenzji płyty max HTT (ja mówię na to FBS :E ) to było 240MHz.. czyli niby ja mając je na poziomie 260MHz mogę być tzw "wybrańcem" .. ;s zastanawia mnie tylko, czy jest sens katować tego złoma (PCta) dalej czy dać już mu spokój z tym 3.9GHz bo na więcej z tym mobo to nie mam co liczyć?
Będę próbował walczyć z napięciami, bo ja widać, są BAAARDZO wysokie.. ale jakoś nie zależy mi na tym PCcie, także płakać nie będziemy w przypadku ewentualnego jego spłonięcia :E

#59 Użytkownik jest niedostępny   MethCat 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1167
  • Dołączył: So, 29 Sie 09

Napisany 30 Czerwiec 2011 - 17:10

Wg mnie procek ma już dość, ja mam szynę na 260coś i mnożnik proca chyba na 13.5 bo powyżej 3.7GHz wysiada.
Przy niższej szynie i mnożniku x15 nadal granica 3.7GHz nie została przekroczona.
Proponuje zostawić to 3.9, lub obniżyć napięcia i ewentualnie w przypadku braku stabilności obniżyć trochę taktowanie proca. Wydaje mi się że molestujesz podzespoły, bo chcesz osiągnąć 4.0, żeby osiągnąć spokój psychiczny, a prawda jest taka że te pare mhz nie robi większej różnicy w wydajności :)

#60 Użytkownik jest niedostępny   Garfik666 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Nd, 20 Lut 11

Napisany 30 Czerwiec 2011 - 18:37

Dość to mało powiedziane, nie dość, że próbujesz zrobić nierealne 4GHz na Athlonie II to jeszcze go katujesz napięciem >1.5V :E

  • (30 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych