Forum PCLab.pl: Poradnik podkręcania : Socket AM3 ... - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (30 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 28
  • 29
  • 30
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Poradnik podkręcania : Socket AM3 ... ... czyli jak podkręcać Semprony, Athony i Phenomy II generacji

#581 Użytkownik jest niedostępny   Avitr 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1452
  • Dołączył: Wed, 19 Wrz 07

Napisany 20 Październik 2013 - 12:01

Zobacz postkulka:), o 19 Październik 2013 - 12:17, napisał(a):

Teraz Skyrim chodzi ewidentnie lepiej, w F1 2013 minimalny fps zwiększył się o 4, za to mój ukochany wiedźmin 2 strasznie słabo chodzi, a wykorzystanie cpu tylko 20%... Ale możliwe że to przez sterowniki, bo dawno go nie odpalałem. Raczej OC takich cyrków by chyba nie spowodowało?

Część gier wykorzystuje tylko 2, najwyżej 3 rdzenie (Skyrim, Starcraft 2). Więc planując dłuższą sesyjkę z którąś z nich możesz zrestartować kompa i tymczasowo wyłączyć w biosie 1-2 rdzenie. Wtedy, jak aktywne zostają tylko 2-3 rdzenie, to boxowy wentyl od 4-rdzeniowego procesora wystarcza do nawet ostrego overclockingu ze zwiększeniem vcore.
Choć jak okaże się że nawet przy dwóch rdzeniach i zwiększonym vcore twój proc robi tylko 4 GHz to oczywiście lepiej już zostawić dotychczasowe 4x3.8 GHz.

#582 Użytkownik jest niedostępny   kulka:) 

  • Ulala
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1537
  • Dołączył: Pt, 31 Gru 10

Napisany 20 Październik 2013 - 16:23

Raczej zostawię tak jak jest. Różnice czuć, pewnie w grach które naprawdę tyrają cpu poczułbym ją jeszcze bardiziej (BF4). Zastanawia mnie tylko dlaczego wieśek tak zwolnił, ale wróciłem do stockowych ustawień i jest to samo, więc prawdopodobnie sterowniki 13.11beta coś się z W2 nie lubią.

Ten post był edytowany przez kulka:) dnia: 20 Październik 2013 - 16:24


#583 Użytkownik jest niedostępny   sylwekfox 

  • Gracz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4127
  • Dołączył: Pt, 25 Cze 04

Napisany 23 Październik 2013 - 21:00

Witam,
Chcę podkręcić mój CPU samym mnożnikiem na 4,5ghz, napięcie cpu podniosłem na 1,45v. Po włączeniu prime95 komputer zawiesza się po paru sekundach. Co jeszcze muszę pozmieniać? Komp jak w opisie.

Ten post był edytowany przez sylwekfox dnia: 23 Październik 2013 - 21:26


#584 Użytkownik jest niedostępny   Sypki 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 354
  • Dołączył: Nd, 06 Mar 11

Napisany 03 Listopad 2013 - 22:00

Heheee :) Sylwek rozbawiłeś mnie :) bardzo :D

1.) Nie za wysokie to napięcie ?
2.) A co z innymi napięciami i prędkościami choćby ram'u ?
3.) Strategiczne opcje do OC w biosie/UEFI na sztywno czy na auto ?
4.) Co z LLC ? Jakie napięciem CPU na luzie i w stresie ?
5.) Jak stabilność ustawionych parametrów ? nic nie skacze nie majta dziwnymi wartościami ? :)
6.) Moze taka sztuka i tyle :/ więcej nieda rady

Ten post był edytowany przez Sypki dnia: 03 Listopad 2013 - 22:01


#585 Użytkownik jest niedostępny   urbanczyks 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Pt, 31 Sty 14

Napisany 31 Styczeń 2014 - 12:05

Hej wszystkim.
Czy ktoś może mi powiedzieć jakie może być obciążenie na PSU, dla Phenoma II 955 podkręconego na 4.0, plyta ASRock 970 Extreme 4, 16GB ramu 1600 G.SKILL 2 dyski, 1 napęd optyczny, dwa dodatkowe fany w obudowie, karta muzyczna Xonar D1, grafa MSI R9 270X, a wszystko to na zasilaczy 500W chieftec'u. Wydaje mi się że dostaje BS z braku mocy na zasilaczu. Dzieje się to tylko podczas dłuższego grania, temperatury są na zadowalającym poziomie np na procku w stresie w granicach 50C.

Próbuje zasięgając drugiej opinii, co o tym myślicie?

#586 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13556
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 31 Styczeń 2014 - 12:18

zależy ile dałeś napięcia na procku, ja mam sztukę że na 3,8 ghz chodzi mi na 1,326, więc jeszcze mniej niż standardowo ;)

#587 Użytkownik jest niedostępny   urbanczyks 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Pt, 31 Sty 14

Napisany 31 Styczeń 2014 - 12:44

rożnie obecnie 1.45V(pewnie i tak za dużo), max dojechałem dp 1.5V bo myślałem na początku że za mało cpu ma napięcie na taki zegar

Ten post był edytowany przez urbanczyks dnia: 31 Styczeń 2014 - 12:48


#588 Użytkownik jest niedostępny   ORMO_pl 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 118
  • Dołączył: Pn, 24 Lut 14

Napisany 14 Marzec 2014 - 20:52

Cześć.

Na wstępie specyfikacja

Procesor - Wspomniany AMD Phenom x4 965 BE z rewizji C3
Płyta - Asrock A785GXH/128
Pamięci 2GB Kingston HyperX 800MHz + 2x1 GB GoodRam 800MHz
GPU - Referent HD4890 od HiSa
Zasilacz - piszczący Bequiet Dark Power Pro 520W

Kupiłem ten procesor, mam potwierdzone informacje że w innych płytach spokojnie dawał się kręcić do 4 GHz. Niestety, u mnie nie chce.
Wywindowałem napięcie do 1,55V, której to wartości nie chcę przekraczać, bo płyta nie trzyma napięć Vcore i po starcie systemu CPUz pokazuje prawie 1,7 V!
Problem oczywiście ze stabilnością - system się uruchamia, SuperPI nawet liczy, natomiast OCCT wykrzacza się po paru sekundach testu, a BSoD wywala błąd 0x124. Kręcone tylko mnożnikiem.

Próbowałem podbijać napięcie NB.
Próbowałem również opuścić odrobinę mnożnik, a podkręcić szyną - również było bardzo niestabilnie.
Na sekcję zasilania zamontowałem pseudo radiatorki - ot, pocięty radiator od jakiegoś starego netbooka, z thermalpadami pod spodem - radiatory ciepłe, zatem działają.

Nie mam kompletnie pomysłu co może być nie tak - płyta uchodzi za przyzwoitą do podkręcania, a nie chcę ryzykować podbijania napięcia wyżej bo to ryzykowne. Procesor chłodzi się z pomocą Spartana LE, na który dałem drugi wentylator, i spolerowałem podstawę. Temperatury w stresie na stockowych ustawieniach oscylują wokół 55 *C

Nie mam pojęcia co z tym zrobić.

Powiem tylko, że przy Athlonie x2 250 i Phenomie x2 550 BE nie mogłem przekroczyć granicy 3,6 GHz. Podobnie tutaj, 3,5 w pełni stabilne, 3,6 również, a wszystko powyżej się wykrzacza, bez znaczenia jakie napięcie jest ustawione.
Co poradzić??

#589 Użytkownik jest niedostępny   GameMasterPL 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Wed, 23 Kwi 14

Napisany 23 Kwiecień 2014 - 15:29

Witam,
posiadam sprzęt o parametrach:
Procesor - AMD Athlon II X4 640 3.0GHZ
6 GB RAM
Grafika: GeForce GT 430
Płyta głowna : GA-MA74GMT-S2
Zasilacz : 500W

Chcę podkręcić procesor chopciaż by o troszeczkę. Jednakże, ni w ząb nie wiem jak się za to zabrać chociaż przeczytałem cały poradnik o podkręcaniu i jakoś nie wiem jak się za to zabrać... Posiadam system operacyjny Win 7. Jeśli autor tego tematu jest w stanie mi pomóc krok po kroku co musze ustawić by podkręcić procesor będę bardzo wdzięczny.
Dodam iż mam zamontowany dodatkowy wiatraczek 120mm na boku obudowy skierowany wprost na procesor + zamieżam zakupić chłodzenie SilentiumPC Fera 2.
Pozdrawiam i dziękuję.

Ten post był edytowany przez GameMasterPL dnia: 23 Kwiecień 2014 - 15:31


#590 Użytkownik jest niedostępny   fashion909 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Wt, 10 Cze 14

Napisany 10 Czerwiec 2014 - 10:05

Thanks for the info.

#591 Użytkownik jest niedostępny   Pankracy999 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: So, 08 Lis 14

Napisany 08 Listopad 2014 - 18:17

Witam
Posiadam mobo msi KA780G AM2+ i nie dawno kupiłem Phenom II x4 965 . Strona producenta podaje mozliwosc zmiany vcore z tym że u mnie nie moge tego znalezc i wszystkie napiecia sa na auto
.Moge podkrecac mnoznikiem i szyna jak rowniez pamiec. Niezaleznie czy mam podstawowe 3.4Ghz czy podkrece do 3.9Ghz płyta daje takie same napiecia tzn. idle 1.450 a stres max 1.502 po testach OCCT.
Wiec pytanie moje jest takie skoro napiecia przed i po sa takie same to powinien zostawic na 3.9Ghz .
z góry dziekuje za pomoc

temp proca nie przekroczyły 54 C chłodzenie Noctua NH-U9B SE2 - 92mm a obodowa bigtower Lian LI pc75 6 wentylatorów 80mm zasilasz 600W

Ten post był edytowany przez Pankracy999 dnia: 08 Listopad 2014 - 18:26


#592 Użytkownik jest niedostępny   deathrabit 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 99
  • Dołączył: Wed, 15 Wrz 10

Napisany 17 Lipiec 2015 - 15:34

Co do chłodzenia AMD jeśli nie boicie się używek to polecam Scythe Mugen, na allegro/ OLX można dorwać w przedziela 60-70zł a wydajnością nie pozostaje za dużo w tyle za Mugenem 2 ;)
Wspierane sockety AMD dla AMD Sockety 754,939,940,AM1,AM2,AM3,FM1,FM2, Intel 478 i LGA 775

#593 Użytkownik jest niedostępny   Pazura7 

  • :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4351
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Napisany 08 Sierpień 2015 - 14:57

Mam pytanko, ustawiłem napięcie na 1.4 v w biosie a CPU-Z pokazuje 1,456 :E Mnożnik x20.

Na mnożniku x19 na napięciu 1,35 [V], było wszystko ok i nie wiem czy nie wrócić.
Chciałem podkręcić szynę, ale sypał się cały czas.

Czy mam podkręcić Mostek Pól nocny? Aktualnie ustawiłem 2,2 [GHz],a napięcie jest na 1,1 [V].

Jak można jeszcze próbować osiągnąć 4Ghz bez takiego wysokiego napięcia?

Jak potem poustawiać pamięci?

Testuje HeavyLoad.

Ten post był edytowany przez Pazura7 dnia: 08 Sierpień 2015 - 14:58


#594 Użytkownik jest niedostępny   dcpkordian7 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pn, 17 Gru 18

Napisany 14 Styczeń 2019 - 11:24

Witajcie mam problem na AM3 z dobraniem ustawień ramu i może jeszcze czegoś zapraszam do tematu,
http://forum.pclab.p...hlon-II-X4-620/

#595 Użytkownik jest dostępny   Zgoneq informatyk 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: So, 23 Lut 19

Napisany 23 Luty 2019 - 21:56

Może być Zasilacz SilentiumPC SupremoFM2 80PlusGold? 750w bo tylko tego mam na stanie

#596 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13556
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 24 Luty 2019 - 08:33

Zobacz postZgoneq informatyk, o 23 Luty 2019 - 21:56, napisał(a):

Może być Zasilacz SilentiumPC SupremoFM2 80PlusGold? 750w bo tylko tego mam na stanie

bardzo dobra zasiłka , tu masz test wersji 650w, ale też Black wspomina tam o 750tce
https://www.youtube....h?v=vUl2GNgW8T8

  • (30 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 28
  • 29
  • 30
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych