Forum PCLab.pl: Podkręcanie procesorów i7 ( socket 1366 / 1156 ) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Podkręcanie procesorów i7 ( socket 1366 / 1156 ) Czyli w jaki sposób bezstresowo osiągnąć 4.00GHz ?

#41 Użytkownik jest niedostępny   marlwa 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 164
  • Dołączył: So, 31 Maj 08

Napisany 04 Marzec 2012 - 23:31

a co z pozostalymi wartosciami XMP?
program MemSet pokazuje mi wszystkie wartosci
powinienem je wszystkie wprowadzic czy tylko te o ktorych wspomniales a reszte zostawic jak jest?
co bys polecal zrobic; ustawiac recznie czy uzyc funkcji XMP?

Ten post był edytowany przez marlwa dnia: 04 Marzec 2012 - 23:31


#42 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13981
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 04 Marzec 2012 - 23:35

XMP jest prostsze i jest szansa, że zadziała.
Po za tym możesz połączyć oba i ustawić RAM używając XMP, a kontroler pamięci ręcznie (jeżeli sam profil XMP go nie obejmie).

#43 Użytkownik jest niedostępny   marlwa 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 164
  • Dołączył: So, 31 Maj 08

Napisany 04 Marzec 2012 - 23:46

wracajac do napiec to rozumiem ze mam znalezc najwyzsze mozliwe, czy tak?
bo w takim razie zle myslalem do tej pory, ze powinno byc napiecie jak najnizsze... to wiele zmienia
no i kiedy moge stwierdzic ze to jest TO? kiedy wyskoczy BS? czy moze poprostu kiedy temperatura w stresie bedzie siegac powiedzmy 80 stopni (mozna na wiecej pozwolic?) powiedzmy?

#44 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13981
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 04 Marzec 2012 - 23:58

A co usiłujesz osiągnąć ?
Zatrzymujesz się na wartości 4GHz, czy testujesz maks częstotliwość ?
W pierwszym przypadku :
 - Używasz jak najniższego potrzebnego do stabilizacji (niższe napięcie = niższa temperatura, co jest dobre dla procka na co dzień).
W drugim :
 - Używasz jak najwyższego, ponieważ wyższa częstotliwość = wyższe napięcie, stosujesz to kiedy np. chcesz zobaczyć na co stać połączenie płyta + chłodzenie + procek.
Jedyna rzecz jaka cię ogranicza w obu przypadkach to temperatura, powiązana zarówno z napięciem jak i częstotliwością.
Dlatego musisz na nią uważać, ponieważ wraz ze wzrostem napięcia, temperatura rośnie lawinowo. Natomiast kiedy obie wartości są blisko swoich granicznych, bezpiecznych wartości, to ryzykujesz uszkodzenie procka.

Kiedy pojawi się BSOD robisz wyższe napięcie, kiedy pojawi się niebezpieczna temperatura, oznacza to koniec OC (i konieczność obniżenia napięcia i/lub częstotliwości).  

Ten post był edytowany przez agent_x007 dnia: 05 Marzec 2012 - 00:05


#45 Użytkownik jest niedostępny   marlwa 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 164
  • Dołączył: So, 31 Maj 08

Napisany 05 Marzec 2012 - 00:25

glownie to chce znalezc optymalne taktowanie procesora przy rozsadnej temperatuze, to 4.0ghz byloby zadowalajace w pelni do codziennego uzytku ale nie wiem czy to utrzymam
wlasnie mialem BS ale nie zobaczylem kodu bledu jak wrocilem mialem tylko komunikat od windowsa
znalazlem plik dnp ale nie potrafie go otworzyc wiec jest dla mnie bezuzyteczny, a drugiego nie ma w lokalizacji podanej przez windowsa
swoja droga to dziwne ze pc przechodzi ciezki test pod obciazeniem bez bledow (tylko 30min w OCCT poki co) a tu niespodzianka i bs podczas normalnej pracy gdzie uzywam przegladarki, mam otwarte kilka plikow... nic wielkiego?
domyslam sie ze albo napiecie za niskie albo zle skonfigorowany ram... to pierwsze co przychodzi mi do glowy, ale to juz jutro sie za to moze wezme

moze sie wezme za testowanie maks czestotliwosci ale najpierw musze ustabilizowac kompa

Ten post był edytowany przez marlwa dnia: 05 Marzec 2012 - 00:28


#46 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13981
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 05 Marzec 2012 - 00:33

Wyłącz auto-restart po wystąpieniu BSOD'a.
Masz rację, to problem z pamięcią/kontrolerem. Zobacz jaką kontroler ma obecnie szybkość w CPU-z i albo zwiększ mu napięcie, albo ręcznie dobierz niższą częstotliwość pracy (z BIOSu).

Ten post był edytowany przez agent_x007 dnia: 05 Marzec 2012 - 00:36


#47 Użytkownik jest niedostępny   marlwa 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 164
  • Dołączył: So, 31 Maj 08

Napisany 05 Marzec 2012 - 11:21

Nie mogłem wcześniej znaleźć napięcia qpi ale poszukaj jeszcze ustawie ram wg zaleceń to powinno pomoc no i auto restart off zobaczymy co będzie bo
XMP mi się raczej nie przyda w wersji auto bo zmienia mi fsb więc będę musiał ręcznie ustawić timingi ustawił inne niż powinny być jak sam ustawie częstotliwość
no i oczywiście muszę iść na kompromis bo przy moim procesorze mam trochę graniczne możliwości

Ten post był edytowany przez marlwa dnia: 06 Marzec 2012 - 11:24


#48 Użytkownik jest niedostępny   Edmond Dantes 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 367
  • Dołączył: Nd, 22 Sty 12

Napisany 19 Marzec 2012 - 07:59

oc bloodrage to skompliowana sprawa. kilka spraw jest zdupconych w biosie

trzeba miec dobry , nowy bios i mozna zaczynac. jak cos pisz na pw mam 4.0 na BR

#49 Użytkownik jest niedostępny   Sobol 

  • Intel® i7 @ 4.00GHz Club™
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5743
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 19 Kwiecień 2013 - 15:49

Update.

- tekst już nie jest w fazie beta
- poprawiono kilka rzeczy
- poprawiono interpunkcję
- tekst został zmodyfikowany stylistycznie w kilku miejscach
- kilka linijek zostało dodanych


Do tego dziś mijają prawie 2 lata od publikacji, a mój sprzęt który wówczas testowałem i podkręcałem pracuje z większym zegarem oraz napięciem i miewa się bardzo dobrze. Czy możemy tu mówić o jakiejś degradacji ? Nie , jest jeszcze za wcześnie i liczę na to , że przez niezachodzący rok nic się nie zmieni.

Set. na dziś:

21 x 200 = 4200MHz 1,42 VOL
8-9-8-24 2T 2000MHz 1,65VOL
QPI 1,54VOL
PLL 1,82VOL
NB 1,25VOL

Ten post był edytowany przez Sobol dnia: 22 Kwiecień 2013 - 21:34


#50 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6868
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 20 Kwiecień 2013 - 14:57

Zobacz postSobol, o 19 Kwiecień 2013 - 16:49, napisał(a):

Set. na dziś:

21 x 2000 = 4200MHz 1,42 VOL
8-9-8-24 2T 2000MHz 1,65VOL
QPI 1,54VOL
PLL 1,82VOL
NB 1,25VOL

:E :E :E
Uncore masz 4000 ze względu na RAM?

#51 Użytkownik jest niedostępny   Sobol 

  • Intel® i7 @ 4.00GHz Club™
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5743
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 22 Kwiecień 2013 - 21:34

lol, pomyłka :E

#52 Użytkownik jest niedostępny   nabeS 

  • Mini ITX
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1770
  • Dołączył: Cz, 13 Maj 10

Napisany 12 Czerwiec 2013 - 22:13

Od razu z góry przepraszam za odkopanie skamieliny, ale chyba do tego ten temat służy a ja jestem w potrzebie więc przejdę do rzeczy.

Postując trochę na forum, czytając trochę różnych źródeł postanowiłem, że zabiorę się za OC jednak zabieram się i zabrać nie mogę. Mam kilka pytań. Po pierwsze czy moje RAM-y nie ograniczą mi OC bo o to się najbardziej głowie. Po drugie - w poradniku jest na dzień dobry 4GHz a mnie np. taka wartość na początku przeraża bo nie mam jeszcze stu procentowej jasności bo nie układa mi się w całość ten cały misz masz z napięciami.

Zacząłem zabawę od tego, że ustawiłem RAM na twardo. Czyli napięcie 1.5V zgodnie ze specyfikacjami producenta oraz timingi 9-9-9-24 czyli RÓWNIEŻ wg. specyfikacji producenta. Resztę rzeczy mam ustawionych na AUTO z opcjami oszczędzania energii i tymi duperalami podobnymi czyli defaultowo wg. BIOSU.
Drugim krokiem było wyłączenie wszystkich zbędnych pierdółek typu FireWire i to czego nie używam i w tym momencie stoję i boję się iść dalej.

Nie wiem od czego zacząć jeśli boję się 4GHz. Skąd wy np. wiecie od czego zaczynać? Wyczytujecie to z gwiazd? Np. czego ja mogę się spodziewać po swoim i7 860 na płycie ASUS P7P55D-E PRO chłodzonym Zalmanem Performą CNPS10X i jakąś nieznaną pastą ceramiczną (Zalmanowską spaprałem niestety, ale na tej póki co jest okej bo z 8-10 stopni niżej w porównaniu do stockowego coolera)

Druga rzecz, która wywołuje mi mętlik w głowie to nazewnictwo w BIOSie danych opcji napięć bo wiadomo, że nie każdy ma tę samą płytę.

Zapytam wprost - czy jeśli wrzuciłbym tu do tematu opcje swojego BIOSu to czy znalazłby się ktoś, kto przeprowadziłby mnie za rączkę i powiedział jak co ustawić?
Wstępnie z poradnika spisałem najważniejsze rzeczy na karteczce. Dodatkowo mam jeszcze kilka innych poradników w zanadrzu, ale na razie chciałbym trzymać się tego i skorzystać z pomocy tego tematu.

Zależy mi żeby trochę wydajności wycisnąć zwłaszcza, że zmieniłem wreszcie cooler ze stockowego na Performę i chcę wiedzieć co można na tym zrobić w temacie OC.

Ten post był edytowany przez nabeS dnia: 12 Czerwiec 2013 - 22:16


#53 Użytkownik jest niedostępny   *Nikon* 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Pt, 14 Cze 13

Napisany 15 Czerwiec 2013 - 20:09

Zapodawaj te screeny i się pobawimy ;)

Dodaj obrazek

#54 Użytkownik jest niedostępny   nabeS 

  • Mini ITX
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1770
  • Dołączył: Cz, 13 Maj 10

Napisany 16 Czerwiec 2013 - 11:34

Kiedyś próbowałem następujących ustawień kręcąc jeszcze na stocku, dzisiaj ona mi nie działają a to być może dlatego, że wpisuje źle napięcia i coś tam nie pyka. Na tych ustawieniach miałem satabilnie, ale gorąco, no i to jest za stocka więc nic rewelacyjnego (no i wtedy miałem radeona 5750 a obecnie mam 6950 odblokowanego i podkreconego do 6970):

Cytuj

3D Mark Vantage:

STOCK
(CPU:2.80GHz w/ Turbo, HT on, GPU:700/1150)
Dodaj obrazek

Vs.



OC
(CPU:3.33GHz w/o Turbo, HT on, GPU:850/1200)
Dodaj obrazek


Ustawienia jakie wtedy miałem wyglądały tak:

Cytuj

Ai Tweaker

Target CPU Frequency : 3320MHz
Target DRAM Frequency : 1331MHz

Ai Overclock Tuner - Manual
OC From CPU Level Up - Auto
CPU Ratio Setting - 20.0
Intel® SpeedStep™ Tech - Disabled
Xtreme Phase Full Power Mode - Enabled
BCLK Frequency - 166
PCIE Frequency - 100
DRAM Frequency - DDR3-1328MHz
QPI Frequency - Auto
ASUS/3rd Party UI Priority - ASUS Utility

OC Tuner - Turbo Profile
Start Auto Tuning

DRAM Timing Control - Auto

CPU Differential Amplitude - Auto
CPU Clock Skew - Auto

CPU Voltage Mode - Manual
Fixed Voltage - 1.19375
Current CPU Core Voltage 1.184V
IMC Voltage - 1.16250
Current IMC Voltage 1.181V
DRAM Voltage - 1.5000
Current DRAM Voltage 1.493V
CPU PLL Voltage - Auto
Current CPU PLL Voltage 1.793V
PCH Voltage - Auto
Current PCH Voltage 1.046V
DRAM Data REF Voltage On CHA - Auto
DRAM Data REF Voltage On CHB - Auto

Load-Line Calibration - Enabled
CPU Spread Spectrum - Disabled
PCIE Spread Spectrum - Auto


Advanced --> CPU Configuration
Configure Advanced CPU Settings
Module Version: 01.0A

Manufacturer: Intel
Brand String: Intel® Core™ i7 CPU 860 @ 2.80GHz
Frequency: 3.33GHz
BCLK Speed: 166MHz
Cache L1: 256KB
Cache L2: 1024KB
Cache L3: 8192KB
Ratio Status: (Min:09, Max:22)
Ratio Actual Value: 20
CPUID: 106E5

CPU Ratio Setting - 20.0
C1E Support - Disabled
Hardware Prefetcher - Enabled
Adjacent Cache Line Prefetch - Enabled
Max CPUID Value Limit - Disabled
Intel® Virtualization Tech - Enabled
CPU TM Function - Enabled
Execute-Disable Bit Capability - Enabled
Intel® HT Technology - Enabled
Active Processor Cores - All
A20M - Disabled
Intel® SpeedStep Tech - Disabled
Intel® C-STATE Tech - Disabled
------------------------------------------------------------------------------------------------------


No a teraz na Performie co i jak ? Pomóżcie chłopaki...


Na chwilę obecną wszystko jest na auto za wyjątkiem napięcia pamięci i timingów pamięci (1.5V 9-9-9-24)


Trochę bieżących prób i wysiłków:
Tutaj jeszcze takie słabe OC ze Stockowym Coolerem:
Dodaj obrazek

3Dmark jeśli to coś pomoże ze wszystkim na AUTO i niepodkręconym radkiem (był już bodajze odblokowany, ale na stockowych dla 6970 zegarach):
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez nabeS dnia: 16 Czerwiec 2013 - 11:45


#55 Użytkownik jest niedostępny   *Nikon* 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Pt, 14 Cze 13

Napisany 16 Czerwiec 2013 - 13:46

[quote]Ai Tweaker

[...]

Przejdzie test to leć mnożnik na 22 i będzie 3,8GHz

Ten post był edytowany przez BuShMaN dnia: 16 Czerwiec 2013 - 13:53


#56 Użytkownik jest niedostępny   nabeS 

  • Mini ITX
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1770
  • Dołączył: Cz, 13 Maj 10

Napisany 18 Czerwiec 2013 - 12:14

Nie będę spamował w temacie bo może być dużo. Zapraszam tych co chcą i mogą pomóc tutaj: http://forum.pclab.p...ji/page__st__40

Zamieściłem tam wszystkie moje postępy z OC i ciągle jestem w trakcie.

#57 Użytkownik jest niedostępny   pawel054 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 436
  • Dołączył: So, 02 Lip 11

Napisany 20 Listopad 2013 - 15:20

Witam mam problem.
Od jakiegoś czasu siedziałem na 3,4-3,6GHz na turbo. Przyszła mi 7970 i dobrze by było tego i7 jeszcze trochę pogonić.
I pojawił się problem. Mnożnik 20 jest do dupy - procesor jest niestabilny... A z 21 mam taki problem, że cały czas załącza się turbo na 22. Nigdzie nie mam opcji wyłączenia trybu turbo. Wyłączam w biosie Speedstep i opcja Turbo w ogóle się nie pojawia... Jakieś pomysły?
Mnożnik w biosie mam ustawiony na 21 nigdzie nie mam 22 itp. Co zrobić, żeby wyłączyć turbo? Wyłączyłem już wspomniany speedstep i C1E - restart, wchodzę na pulpit, CPU-Z - turbo się załącza -,-
Nie miałbym pretensji, gdyby nie to, że przez te turbo prawdopodobnie mam niestabilny do końca proc bo w grach mam dużo gorszą wydajność niż wcześniej ( a testować w linx/occt nie mam czasu - testowałem 10 minut w linx i było niby dobrze...).
Płyta jak w podpisie - Asus Rampage II Extreme, napięcie CPU jak na razie 1.31V, QPI/DRAM - 1.35V. Mostek północny 1.18V. VTT 1.82V.
Spread Spectrum oczywiście wyłączone.
Aha i chciałbym mieć możliwie dużo opcji oszczędzania energii włączonych... Na razie mam włączone tylko C-STATE Tech nie licząc tych Virtualization i Prefetcher (są włączone)
Jak do jasnej ciasnej wyłączyć te turbo?! Help :<
BCLK jest na 190, z co powoduje że z turbo mam prawie 4,2GHz - wolę mieć niższe napięcia i 4GHz niż odwrotnie. HT włączone.

#58 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9477
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 01 Styczeń 2014 - 19:48

Intel ® Turbo Mode Tech - DISABLED
Generalnie unikaj mnożników parzystych.
Virtualization - to nie jest oszczędzanie energii. jak nie korzystasz z wirtualziacji to wyłącz.

Ten post był edytowany przez jacekcz dnia: 01 Styczeń 2014 - 19:49


#59 Użytkownik jest niedostępny   eramus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 158
  • Dołączył: Nd, 13 Mar 11

Napisany 07 Sierpień 2014 - 09:40

Witam chce podkręcić swoj procek Intel Core i5-750 2.66 GHz może mi ktoś dokładnie powiedzieć co i jak bo ta instrukcja bez zdjęć już nie jest tak dobrze czytelna

#60 Użytkownik jest niedostępny   eramus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 158
  • Dołączył: Nd, 13 Mar 11

Napisany 05 Grudzień 2014 - 23:24

up

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych