Forum PCLab.pl: 4:3 na monitorze 16:10 w CS 1.6 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

4:3 na monitorze 16:10 w CS 1.6 Da się zrobić?

#1 Użytkownik jest niedostępny   NeCr0 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 284
  • Dołączył: So, 13 Lis 10

Napisany 26 Luty 2011 - 18:55

Witam po zainstalowaniu najnowszych sterowników od karty graficznej, popsuła mi się rozdziałka w CS... Wcześniej miałem ustawione na 1280x700 i ładnie rozciągało mi na cały ekran. Teraz niestety na tej rozdziałce ekran zostaje w proporcjach 3:4 :( Nie chce ustawiać mojej prawdziwej rozdziałki (1680x1050) bo przyzwyczaiłem się na tamtą, a poza tym przez takie zwiększenie mam o wiele mniej FPS :/ Można coś z tym zrobić możę cos trzeba w sterownikach przestawić...

Moja karta to NVidia GeForce GTX 460 1GB

#2 Użytkownik jest niedostępny   Loruro Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 201
  • Dołączył: Cz, 24 Sty 08

Napisany 26 Luty 2011 - 20:15

Spróbuj tak: prawym na pulpit->panel sterowania nvidia->dostosuj rozmiar i pozycje pulpity->użyj skalowania nvidia

#3 Użytkownik jest niedostępny   Cochis Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Nd, 27 Lut 11

Napisany 27 Luty 2011 - 08:24

Przy tej karcie graficznej masz zauważalną różnicę w FPS? Dziwne...

#4 Użytkownik jest niedostępny   TaSsS Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 360
  • Dołączył: Pt, 27 Sie 10

Napisany 27 Luty 2011 - 09:12

NO chyba, że koleś nie gra na 100 fps.Po prostu sobie nie ograniczył maxymalnej ilości klatek, troche dziwne, bo moim zdaniem gra na 100 fps ma tylko sens

#5 Użytkownik jest niedostępny   NeCr0 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 284
  • Dołączył: So, 13 Lis 10

Napisany 27 Luty 2011 - 09:50

Gram na DeathRun'ach gdzie potrzeba jak możliwie najwiecej FPS. Im więcej tym lepiej i szybciej sie rozpedzasz i jest spowolnienie... Zaraz wypróbuje sposób <1>

#6 Użytkownik jest niedostępny   domin34 Ikona

  • smołk mid ewrydej
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2679
  • Dołączył: So, 11 Gru 10

Napisany 17 Czerwiec 2011 - 12:24

Witam, jako, że gram w csa w niskich rozdzielczościach (800x600) i mam monitor 22 calowy 16:10 (Samsung SyncMaster T220, 1680x1050) chciałbym sobie zrobić TYLKO w csie obraz 4:3. Chodzi mi o to, że po bokach ekranu miałbym czarne pasy. Teraz postacie mam rozciągnięte, zoom w awp spłaszczony...
Dałoby się zrobić 4:3 na monitorze 16:10? W ustawieniach monitora nie mam raczej takiej opcji.

Ten post był edytowany przez domin34 dnia: 17 Czerwiec 2011 - 12:24


#7 Użytkownik jest niedostępny   Zarun Ikona

  • Teh Zodiac warnuje za free :<
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8883
  • Dołączył: Nd, 27 Lip 08

Napisany 17 Czerwiec 2011 - 12:27

Poszukaj dokładnie, z początku też mi się wydawało, że u siebie nie mam (Benq G2220HD) i jakoś znalazłem, większość monitorów ma takę opcję. Nie wiem też, czy nie dało się tego ustawiać kartą graficzną (Nvidia).

Ten post był edytowany przez Zarun dnia: 17 Czerwiec 2011 - 12:30


#8 Użytkownik jest niedostępny   domin34 Ikona

  • smołk mid ewrydej
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2679
  • Dołączył: So, 11 Gru 10

Napisany 17 Czerwiec 2011 - 12:30

Ale mi chodzi o to, żebym miał tak w csie, nie, żebym musiał co chwilę to przestawiać. Kartę graficzną mam AMD. W monitorze naprawdę nie mam takiej opcji.

Ten post był edytowany przez domin34 dnia: 17 Czerwiec 2011 - 12:31


#9 Użytkownik jest niedostępny   Zarun Ikona

  • Teh Zodiac warnuje za free :<
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8883
  • Dołączył: Nd, 27 Lip 08

Napisany 17 Czerwiec 2011 - 12:31

Zobacz postdomin34, o 17 Czerwiec 2011 - 13:30, napisał(a):

Ale mi chodzi o to, żebym miał tak w csie, nie, żebym musiał co chwilę to przestawiać. Kartę graficzną mam AMD.


A o czym ja niby mówię?

http://www.komputron..._wyprzeda_.html

Cytuj

W przypadku oglądania obrazów w formacie 4:3 na monitorze panoramicznym, obraz może ulec zniekształceniu. Funkcja Aspect Ratio Control pozwala cieszyć się wyraźnym obrazem bez zniekształceń.


Jest. Jakiś gościu na anglojęzycznym portalu też pisał, że jest "4:3 ratio adjustment".

Ten post był edytowany przez Zarun dnia: 17 Czerwiec 2011 - 12:33


#10 Użytkownik jest niedostępny   domin34 Ikona

  • smołk mid ewrydej
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2679
  • Dołączył: So, 11 Gru 10

Napisany 17 Czerwiec 2011 - 12:33

Jeśli ustawiałbym to w monitorze, to miałbym tak cały czas, musiałbym specjalnie przestawiać do gry w csa i do zwykłego użytkowania.
Nvidii nie mam więc nie wiem.

Edit@
No to oświeć mnie, gdzie jest ta funkcja, bo zjeździłem całe menu i nic. A ta funkcja aspect ratio control nie ma nic do rzeczy.

Ten post był edytowany przez domin34 dnia: 17 Czerwiec 2011 - 12:35


#11 Użytkownik jest niedostępny   Zarun Ikona

  • Teh Zodiac warnuje za free :<
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8883
  • Dołączył: Nd, 27 Lip 08

Napisany 17 Czerwiec 2011 - 12:36

Zobacz postdomin34, o 17 Czerwiec 2011 - 13:33, napisał(a):

Jeśli ustawiałbym to w monitorze, to miałbym tak cały czas, musiałbym specjalnie przestawiać do gry w csa i do zwykłego użytkowania.
Nvidii nie mam więc nie wiem.


No to nie pozostaje Ci nic innego jak przestawiać przy włączaniu CS'a. U mnie się skaluje automatycznie zależnie od formatu, ale skoro widać u Ciebie tego nie ma, to musisz poświęcać za każdym razem te 5 sekund :<

Ten post był edytowany przez Zarun dnia: 17 Czerwiec 2011 - 12:36


#12 Użytkownik jest niedostępny   domin34 Ikona

  • smołk mid ewrydej
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2679
  • Dołączył: So, 11 Gru 10

Napisany 17 Czerwiec 2011 - 12:38

Nie, nie muszę poświęcać, bo nie ma tej funkcji.

Chodziło mi raczej o pogrzebanie w jakichś plikach ini, a nie przestawianiu obrazu w monitorze.

Ten post był edytowany przez domin34 dnia: 17 Czerwiec 2011 - 12:41


#13 Użytkownik jest niedostępny   staffer Ikona

  • na żywo jestem brzydszy i nie noszę peleryny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10444
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 17 Czerwiec 2011 - 12:41

A on nie musi Tobie pomagać... wlazłem w temat, widzę o co chodzi, ale po takim podejściu autora odechciewa się czegokolwiek...

#14 Użytkownik jest niedostępny   domin34 Ikona

  • smołk mid ewrydej
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2679
  • Dołączył: So, 11 Gru 10

Napisany 17 Czerwiec 2011 - 12:41

To co mam zrobić, z dupy wyczarować tą funkcję?
Zadnego aspect raio control nie ma, wydaje mi sie ze jest to wbudowana funkcja ktora tylko poprawia ciut obraz przy 4:3, ale nie robi 4:3 z 16:10.

Ten post był edytowany przez domin34 dnia: 17 Czerwiec 2011 - 12:54


#15 Użytkownik jest niedostępny   Zarun Ikona

  • Teh Zodiac warnuje za free :<
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8883
  • Dołączył: Nd, 27 Lip 08

Napisany 17 Czerwiec 2011 - 13:51

Zobacz postdomin34, o 17 Czerwiec 2011 - 13:41, napisał(a):

To co mam zrobić, z dupy wyczarować tą funkcję?
Zadnego aspect raio control nie ma, wydaje mi sie ze jest to wbudowana funkcja ktora tylko poprawia ciut obraz przy 4:3, ale nie robi 4:3 z 16:10.


Chcesz się umówić na anal?

Nie do końca czaję o co Ci chodzi. Z początku myślałem, że za każdym razem musisz zmieniać format ręcznie, teraz mi to wygląda tak, jakbyś nie mógł zmienić formatu w ogóle.

http://www.sk-gaming...er_T220_Monitor

Cytuj

640x480 large with Black bars.
Just get 4:3 from screen options> Image size


Jak nie to, to wtedy TO, TO, TO, TO itd.

Ze zmianami z .ini Ci nie pomogę, bo nie wiem zbytnio jak (nie mam takiego monitora) i poza tym takie rzeczy to na własną odpowiedzialność.

Ten post był edytowany przez Zarun dnia: 17 Czerwiec 2011 - 13:51


#16 Użytkownik jest niedostępny   domin34 Ikona

  • smołk mid ewrydej
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2679
  • Dołączył: So, 11 Gru 10

Napisany 17 Czerwiec 2011 - 14:40

Zobacz postZarun, o 17 Czerwiec 2011 - 13:51, napisał(a):

Chcesz się umówić na anal?

A co, wystawiasz mi jakąś propozycję? :cool:

Google wcześniej czytałem i nie ma tam nic wartościowego na ten temat, w moim monitorze nie ma chyba po prostu takiej funkcji. Ten cytat który przytoczyłeś odnosi się do kart nvidii. Ma ktoś może kartę graficzną amd i przestawiał może coś takiego? Bawiłem się teraz trochęsterownikami i tam jest tylko pcja zmiany rozdzielczości ekranu, nie ma wyboru formatu :/ Może być już nawet przełączanie tego co chwilę, byleby było ^^

Edit@
Jesssssss, znalazłem. Była taka opcja dostępna w menu, tylko trzeba było wejść do gry żeby zobaczyć efekty. Opcja nazywała się image size, do wyboru były opcje wide i auto, kiedy siedziałem w windowsie jej zmiana nie dawała nic, bo mam ustawioną rozdzialkę 1680x1050, dlatego uznałem, że ta opcja kompletnie nic nie daje, w csie jest 800x600 i teraz po przestawieniu z wide na auto mi się samo przestawia, więc mam tak jak chciałem. Sorry za zamieszanie :)

Ten post był edytowany przez domin34 dnia: 17 Czerwiec 2011 - 14:51


#17 Użytkownik jest niedostępny   Zarun Ikona

  • Teh Zodiac warnuje za free :<
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8883
  • Dołączył: Nd, 27 Lip 08

Napisany 17 Czerwiec 2011 - 15:54

Gdybyś chłopie czytał to co napisałem, zwłaszcza ten cytat z SK Gaming, to byś od razu to znalazł, bo przecież Ci o tym pisałem. A jak Ty chciałeś zobaczyć jakiekolwiek efekty będąc w pulpicie z ustawioną rozdziałką w formacie 16:10 to ja nie wiem.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych