Forum PCLab.pl: boot loader - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

boot loader windowsowy Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Templer 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: So, 06 Lis 04

Napisany 03 Styczeń 2005 - 12:22

Czesc.
Jak zrobic, zeby windowsowy boot loader mial do wyboru opcje:
1. Windows
2. Linux

Jest to wogole mozliwe? Bo nie chce lilo ani gruba.

#2 Użytkownik jest niedostępny   wiegul 

  • Tytuł / Ranga użytkownika
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 21898
  • Dołączył: Cz, 19 Wrz 02

Napisany 03 Styczeń 2005 - 12:34

w boot.ini dopisujesz wpis dla linuxa

#3 Użytkownik jest niedostępny   Templer 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: So, 06 Lis 04

Napisany 03 Styczeń 2005 - 12:50

wiegul, o Jan 3 2005, 12:34, napisał(a):

w boot.ini dopisujesz wpis dla linuxa

a konkretnie to co tam mam wpisac?

#4 Użytkownik jest niedostępny   HdgR 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 529
  • Dołączył: So, 16 Paź 04

Napisany 03 Styczeń 2005 - 16:23

[boot loader]
timeout=30
default=multi(1)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(1)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
multi(2)disk(0)rdisk(0)partition(2)\LINUX="Linux" /fastdetect

Cos mniej wiecej takiego.

Ten post był edytowany przez Heidegger dnia: 03 Styczeń 2005 - 16:50


#5 Użytkownik jest niedostępny   zero0 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2651
  • Dołączył: So, 11 Gru 04

Napisany 03 Styczeń 2005 - 16:31

assembler, napisz swojego ;d

#6 Użytkownik jest dostępny   Dermi 

  • Child of the wilderness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1207
  • Dołączył: Cz, 26 Wrz 02

Napisany 03 Styczeń 2005 - 17:02

Możesz też użyć programu Boot Partition (dostępny tutaj), który w naprawdę bezbolesny sposób załatwi za Ciebie modyfikacje boot.ini. Radzę tylko najpierw przeczytac dokładnie instrukcję co i jak zrobić :)

#7 Użytkownik jest niedostępny   sebastian-j 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: So, 01 Sty 04

Napisany 03 Styczeń 2005 - 18:26

Dobrze wiedzieć ale pierwsze słysze że windows widzi partycje Linuxowe :o

#8 Użytkownik jest niedostępny   zero0 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2651
  • Dołączył: So, 11 Gru 04

Napisany 03 Styczeń 2005 - 19:38

bo nie widzi ;d

#9 Użytkownik jest niedostępny   Jędrzej 

  • 電気工学
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6144
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 02

Napisany 03 Styczeń 2005 - 19:47

Cytuj

[boot loader]
timeout=30
default=multi(1)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(1)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
multi(2)disk(0)rdisk(0)partition(2)\LINUX="Linux" /fastdetect

Cos mniej wiecej takiego.


Nie pisz chłopie bzdur! Ok, tu miał być chamski komentarz, dot. zapisu powyżej. Ale sobie go darowałem. W każdym rzie powyższy zapis jest do dupy.


eee nooo jakby to ująć....

nie ma takiej opcji żeby windowsowy bootloader widział linuksa.

EDIT: zdaje się ze jednak się da :] Ale nie tak prosto.

Ten post był edytowany przez Jędrzej dnia: 07 Styczeń 2005 - 17:56


#10 Użytkownik jest dostępny   Dermi 

  • Child of the wilderness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1207
  • Dołączył: Cz, 26 Wrz 02

Napisany 07 Styczeń 2005 - 16:07

Jędrzej, o Jan 3 2005, 19:47, napisał(a):

nie ma takiej opcji żeby windowsowy bootloader widział linuksa.

To w takim razie dobrze, że mój o tym nie wie i pozwala na bootowanie Windowsa i Fedory ;)

Cały bajer sprowadza się do utworzenia pliku botującego linuksa (nie pamiętam dokładnie jak, kombinowało się z komendą dd cośtam cośtam :)) i dopisania ścieżki do tego pliku w boot.ini. A ten program, o którym pisałem, odczytuje strukturę dysku (pewnie na takiej samej zasadzie jak. np. partition magic, który widzi pod windowsem partycje linuksowe, ztcp) i załatwia za mnie tworzenie tego pliku botującego.

#11 Użytkownik jest niedostępny   aWaKeN 

  • _awakened.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1531
  • Dołączył: So, 26 Kwi 03

Napisany 07 Styczeń 2005 - 16:17

Czemu nie chcesz LILO/GRUBa? Prziecież te bootloadery nie dość, że są sporo bardziej rozbudowane i konfigurowalne, to jeszcze pozwalają na wybór, gdzię mają być zainstalowane (partycja czy MBR). Windowsowy bootloader (jak sama nazwa wskazuje) służy do wyboru między różnymi systemi Windows. Oprócz tego jest tylko tekstowy i instaluje się tylko i wyłącznie na pierwszej partycji dysku twardego.

#12 Użytkownik jest dostępny   Dermi 

  • Child of the wilderness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1207
  • Dołączył: Cz, 26 Wrz 02

Napisany 07 Styczeń 2005 - 17:20

W sumie to bez powodu, przyzwyczaiłem się do tego windowsowego i nie narzekam. Na konfigurowalnosci specjalnie mi nie zależy, chcę mieć tylko wybór systemu na starcie i do tego wb się nadaje wystarczająco. Mam też GRUBa na /boot (bodajże) Fedory, ale służy mi tylko do sprawdzania nowego jądra po wgraniu. Poza tym, wygląd windowsowego bardziej mi się podoba, niz niebieska plansza GRUBa :D

#13 Użytkownik jest niedostępny   pisarz 

  • "Do zobaczenia w przyszłym życiu..." by Desmond
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14718
  • Dołączył: Pt, 26 Gru 03

Napisany 07 Styczeń 2005 - 17:20

moj kumpel ma ale to Linuxowy boot loader widzi Windowsa XP... na odwrot ze winda widzi lina sie nie da chyba

#14 Użytkownik jest niedostępny   vault 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1288
  • Dołączył: Wt, 18 Lis 03

Napisany 07 Styczeń 2005 - 17:23

Bootowanie Linuxa Windowsowym Boot Managerem ("4. Set up the dual boot").

Eh, przecież takie coś można w 10 sek. znaleźć w Googlu.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Maciek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6165
  • Dołączył: Pt, 04 Cze 04

Napisany 07 Styczeń 2005 - 17:34

ale niektorzy nie wiedza co to google :P :P

#16 Użytkownik jest niedostępny   letus 

  • Toxic
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2211
  • Dołączył: Nd, 30 Mar 03

Napisany 07 Styczeń 2005 - 17:42

Maciek02, o Jan 7 2005, 17:34, napisał(a):

ale niektorzy nie wiedza co to google :P :P

I dalej twierdzą że bootloader windowsa nie uruchomi linux'a, bo nie widzi partycji z nim, no i nie musi jej widzieć, poprostu odwoła się do niej poprzez tablicę partycji.

#17 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 02 Kwiecień 2008 - 17:29

Sorry, że zadaję głupie pytania, ale nie chcę najpierw instalować, a potem się głowić... Można tak ustawić tego bootloadera, ażeby miał do wyboru:
1. Windows XP
2. Windows Vista
3. Linuks
???

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych