Forum PCLab.pl: Dania z parowaru - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dania z parowaru Polecacie? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   DaveyHavok Ikona

  • CTR EP3+
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 11306
  • Dołączył: Cz, 12 Paź 06

Napisany 27 Lipiec 2011 - 13:32

Ostatnio w domu pojawił się parowar, w sumie jakoś nie z mojej inicjatywy dlatego jestem lewy do przyrządzania potraw w czymś takim :)

Macie jakieś sprawdzone dania które lubicie przygotowywać na parze i ich smak jest równie konkurencyjny jak ten z potraw tradycyjnie pieczonych :hmm: ;) Chętnie rozpocznę kulinarną przygodę po Waszych spostrzeżeniach na smakowite potrawy :)

Ten post był edytowany przez DaveyHavok dnia: 27 Lipiec 2011 - 13:32


#2 Użytkownik jest niedostępny   qbcio Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 321
  • Dołączył: Nd, 11 Cze 06

Napisany 30 Lipiec 2011 - 23:15

Ze smakiem tam nie poszalejesz. Nadaje się głównie do warzyw. Marchewka, ziemniaki wychodzą dużo lepsze niż z wody. To samo szparagi ale sezon już za nami. Mięso próbowałem kurola ale jednak wolę standardowego. Za to łosoś steki albo filety pierwsza klasa.

#3 Użytkownik jest niedostępny   zolthar Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 966
  • Dołączył: So, 10 Lis 07

Napisany 31 Lipiec 2011 - 10:08

Zobacz postqbcio, o 31 Lipiec 2011 - 00:15, napisał(a):

Ze smakiem tam nie poszalejesz. Nadaje się głównie do warzyw. Marchewka, ziemniaki wychodzą dużo lepsze niż z wody. To samo szparagi ale sezon już za nami. Mięso próbowałem kurola ale jednak wolę standardowego. Za to łosoś steki albo filety pierwsza klasa.

Potwierdzam. Warzywa wychodzą bardzo dobre ;)

Ten post był edytowany przez zolthar dnia: 31 Lipiec 2011 - 10:09


#4 Użytkownik jest niedostępny   lones Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2413
  • Dołączył: Pn, 25 Lip 11

Napisany 01 Sierpień 2011 - 08:58

Ja ostatnio (wczoraj robiłem pulpety wołowe do rosołku i wyszły... świetnie. Soczyste mięciutkie, znacznie lepsze niż kotlety wołowe. Polecam. Poszaleć nie poszalejesz. Przypraw za dużo walić nie można bo się to pozapycha, ale da radę zrobić.
Ja osobiście proponowałbym zakup kombiwaru. To cuś co reklamują w Mango. Świetna sprawa. Żarcie z tego jest bez dodatku tłuszczu, a jest świetne. Soczyste, nie suche i szybko się robi. Lepszy wiadomo Tefal Actifry, ale droższy 5 razy.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Colicab Ikona

  • Congratulations forever
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41834
  • Dołączył: Wed, 02 Mar 05

Napisany 02 Sierpień 2011 - 21:49

Rybe i ryż też tam mozesz wrzucic

#6 Użytkownik jest niedostępny   Kai Wren Ikona

  • Tempered Iron Maiden :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18645
  • Dołączył: Pt, 18 Lis 05

Napisany 03 Sierpień 2011 - 19:12

Warzywa przygotuj oddzielnie: pokrój na w miarę równe kawałki - możesz wziąć wszystko - kalafior, papryka, cukinia, brokuł. Spryskaj oliwą i dodaj zioła i sól. Dobrze wymieszaj. Kurze udo obedrzyj ze skóry, natnij, natrzyj solą i czosnkiem. A potem wszystko razem sio do parowara. Czas to jakieś 30 minut. Wychodzi pysznie.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Rybkos Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2972
  • Dołączył: Wt, 31 Maj 05

Napisany 04 Sierpień 2011 - 10:14

tak jak poprzednicy- warzywa są dużo lepsze z parowaru, ziemniaki też mi bardziej smakują. Na parze fajnie smakuje ryż jaśminowy.
Z mięsem jest już gorzej. Żeby miało smak musi poleżeć z dzień w marynacie. Ryba z parowaru też wychodzi super, szczególnie dzwonki z łososia czy nawet filety z taniej pangi posypane pieprzem i solą, skropione cytryną

#8 Użytkownik jest niedostępny   StelioS Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 559
  • Dołączył: Pn, 18 Sty 10

Napisany 04 Sierpień 2011 - 22:45

Jak dla nie z takiego sprzętu warzywka nie mają porównania do gotowanych, są wyśmienite. Także smakuje mi z parowara rybka i nie kiedy mięsko. Ale na dłuższą mete jedzenie z tego parowara się nudzi, można się nawet przejeść tym smakiem, bo smak na prawdę jest nieco inny niż gotowane lub smażone potrawy.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Maciek Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6159
  • Dołączył: Pt, 04 Cze 04

Napisany 05 Sierpień 2011 - 10:35

można sobie pstrąga zrobić na parze, obsypać sporą ilościa przyprawy do ryb(chyba kamisu, bo nie ma tyle soli), pyszne jedzonko.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych