Forum PCLab.pl: jak obejsc administratora - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

jak obejsc administratora jest on do bani Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   kwojt Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 283
  • Dołączył: Cz, 23 Gru 04

Napisany 08 Styczeń 2005 - 23:49

system win 2000. moze cos podpowiecie

#2 Użytkownik jest niedostępny   Agnes Ikona

  • Moderatorka
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 42227
  • Dołączył: Nd, 01 Wrz 02

Napisany 08 Styczeń 2005 - 23:51

No są dwie opcje. Z lewej albo z prawej strony. W przypadku, gdy administrator jest niski, można spróbować jeszcze przeskoczyć.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Biedron! Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 674
  • Dołączył: Wed, 15 Gru 04

Napisany 08 Styczeń 2005 - 23:53

Tez nie wiem o co chodzi :P

#4 Użytkownik jest niedostępny   Maciek Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6159
  • Dołączył: Pt, 04 Cze 04

Napisany 08 Styczeń 2005 - 23:57

o co chodzi ?? :P

#5 Użytkownik jest niedostępny   victor89 Ikona

  • :O :) :P :D
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10856
  • Dołączył: So, 29 Maj 04

Napisany 08 Styczeń 2005 - 23:58

a właśnie.. jak założyć tajne konto na windzie 2000 żeby administrator (tatuś :E ) nie obczaił konta, a ja żebym mógł z neta kożystać... oczywiście takie którego nazwy nie widać w polu nazwa użytkownika po restarcie kompa...

#6 Użytkownik jest niedostępny   kwojt Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 283
  • Dołączył: Cz, 23 Gru 04

Napisany 09 Styczeń 2005 - 00:04

o to chodzi aby moc swobodnie zarzadzac swoim kontem, na ktore mam nalozone cholerne ograniczenia. pomozecie?

#7 Użytkownik jest niedostępny   if22 Ikona

  • :}
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3114
  • Dołączył: Pn, 10 Mar 03

Napisany 09 Styczeń 2005 - 00:06

kwojt, o Jan 9 2005, 00:04, napisał(a):

o to chodzi aby moc swobodnie zarzadzac swoim kontem, na ktore mam nalozone cholerne ograniczenia. pomozecie?

Najłatwiej pogadać z adminem, żeby zwiększył Ci uprawnienia. Tak będzie najłatwiej i prawdopodobnie najszybciej.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Opson6667 Ikona

  • Powered by Intel 975X
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4934
  • Dołączył: Pn, 03 Lut 03

Napisany 09 Styczeń 2005 - 00:10

NT offline administrator

#9 Użytkownik jest niedostępny   kwojt Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 283
  • Dołączył: Cz, 23 Gru 04

Napisany 09 Styczeń 2005 - 00:17

co to za NT offline? rodzaj programu?

#10 Użytkownik jest niedostępny   Opson6667 Ikona

  • Powered by Intel 975X
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4934
  • Dołączył: Pn, 03 Lut 03

Napisany 09 Styczeń 2005 - 00:20

kwojt, o Jan 9 2005, 00:17, napisał(a):

co to za NT offline? rodzaj programu?


To taki linux bootowalny z dyskietki ktory potrafi zmieniac konta , czyli np. mozesz zrobic tak ze ty sam bedziesz adminem

#11 Użytkownik jest niedostępny   wojtzuch Ikona

  • Nieuzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7231
  • Dołączył: Nd, 01 Gru 02

Napisany 09 Styczeń 2005 - 00:24

Jeśli tylko chodzi o net, to Linux Live - wrzucasz płytę i po 3-5 minutach masz cały system z oprogramowaniem w pamięci. Szybkie to nie jest, ale do neta w sam raz.

Oczywiście o ile jesteś w sieci lokalnej za NAT-em/DHCP (ew. masz własny router) - wtedy albo nic nie robisz i surfujesz (DHCP), albo wypełniasz parę pól - tych samych co w Windows. Z modemami to różnie bywa - trzeba już zazwyczaj instalować.

Hasło administratora oczywiście można podmienić za pomocą odpowiednich narzędzi, ale tatuś w oczywisty sposób zorientuje się co jest grane, gdy mu się hasło zmieni.

Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to coś takiego:

W systemie jest konto administratora. Administratora, nie użytkownika z prawami administratora. Twój ojciec zapewne używa tego z uprawnieniami (np. Czesław - administrator komputera), utworzonego podczas instalacji.

Jeśli dałoby się jakoś podejrzeć hasło na koncie ojca (np. jak wpisuje, jakaś kamerka?) i problem byłby jedynie z korzystaniem ze swojego, to logujesz się jako Administrator (nie Czesław - administrator komputera), zakładając oczywiście, że hasło jest to samo. W w2k masz wyłącznie pełne logowanie, więc konto to jest dostępne cały czas (w XP jest dostępne tylko po wpisaniu nazwy Administrator po uprzedniej zmianie sposobu logowania użytkowników na pełny, albo poprzez opcję "Uruchom jako").

Pewnie dałoby się wówczas także wyłączyć logowanie działalności na tym koncie i tylko na tym...

Opson6667 napisał(a):

To taki linux bootowalny z dyskietki ktory potrafi zmieniac konta , czyli np. mozesz zrobic tak ze ty sam bedziesz adminem


A da się tak zrobić tymczasowo - na czas sesji? Bo jak ojcu w panelu sterowania wyskoczy, że chłopak ma admina, to się wkurzy ;)

Oczywiście zakładamy, że Kwojt zna hasło do własnego - ograniczonego konta, a nie, że musi się odwracać jak mu tatuś wpisuje. O ile ten programik w ogóle wymaga tegoż hasła...

Ten post był edytowany przez wojtzuch dnia: 09 Styczeń 2005 - 01:25


#12 Użytkownik jest niedostępny   Kilvov Ikona

  • Kontrowersyjny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2478
  • Dołączył: Nd, 21 Wrz 03

Napisany 09 Styczeń 2005 - 08:29

kiedyś był, dużo komend i kombinowania :P nawet nie pamiętam, ale zapamiętałem tyle, że się nie opłaca tracić czas nawet ;)

#13 Użytkownik jest niedostępny   traczyk27 Ikona

  • bimmer freakz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5731
  • Dołączył: Nd, 06 Cze 04

Napisany 09 Styczeń 2005 - 09:00

Maciek02, o Jan 8 2005, 23:57, napisał(a):

o co chodzi ?? :P

jak niewiesz oco chodzi to chodzi o kase :P

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych