Forum PCLab.pl: nvidia GTX 460 wysokie temprratury - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

nvidia GTX 460 wysokie temprratury Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   lexcaliber Ikona

• Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 17 Sierpień 2011 - 04:19

Witam mam taki problem, otorz kupilem niedawno nowa karte graficza ( GTX 460 ) i strasznie sie grzeje ponizej dam zdjecia:

Tu podczas normalnej pracy ( temperatura waha sie od 56-65 st )

Dodaj obrazek

A tu podczas obciazenie ( przekroczyla 90 st i dalej rosla - przerwalem wiec program ):

Dodaj obrazek

Tu moja zawartosc komputera ( rozstawienie wentylatorow itp... )

Dodaj obrazek

I moje pytanie czy mozna w jakis sposob obnizyc te temperatury ??

Ten post był edytowany przez lexcaliber dnia: 17 Sierpień 2011 - 04:38

#2 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca Ikona

• Wykształciuch z III RP
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy

Napisany 17 Sierpień 2011 - 04:45

1. ortografia!
2. Nie dziw się, że temp. karty dochodzi do 90oC bo obciążasz ją nie grami lecz programem torturującym (do sprawdzania stabilności). W grach nie osiągnie 70~75oC.
3. Dziwnie zamontowane wentylatory na coolerze cpu. Dolny (bliżej karty) winien dmuchać na radiator, a górny odbierać ciepłe powietrze z niego.

Tu podczas normalnej pracy ( temperatura waha sie od 56-65 st ) - coś wysokie napięcie na gpu - jaka wersja sterowników i czy grzebałeś przy o/c? W idle napięcie jak i zegary gpu winny spaść.

Pokaż screen z gpu-z, zakładka sensors.

#3 Użytkownik jest niedostępny   leven Ikona

• "....."
  • PipPipPipPipPip

Napisany 17 Sierpień 2011 - 07:43

Zle zamontowane chlodzenie na procesorze.
Trzeba odwrocic cooler tak, aby wentylator nad pamieciami nawiewal powietrze do radiatora, a tylny wentylator, tak aby wial na tyl obudowy, gdzie jest wywiew.
Wtedy bedzie uklad push-pull.
W takim ukladzie, karta dostanie powietrze i bedzie dla niej chlodniej.

Trzeba opisac, czy w obudowie jest nawiew z przodu, bo inaczej karta nie bedzie miala skad brac powietrza i bedie ciepla.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Dami@ Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 17 Sierpień 2011 - 07:48

Może masz sterowniki nvidia 280.26

http://forums.nvidia...1&#entry1274921

Ten post był edytowany przez Dami@ dnia: 17 Sierpień 2011 - 07:51

#5 Użytkownik jest niedostępny   lexcaliber Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 18 Sierpień 2011 - 00:43

Zobacz postAlejajca, o 17 Sierpień 2011 - 04:45, napisał(a):

1. ortografia!
2. Nie dziw się, że temp. karty dochodzi do 90oC bo obciążasz ją nie grami lecz programem torturującym (do sprawdzania stabilności). W grach nie osiągnie 70~75oC.
3. Dziwnie zamontowane wentylatory na coolerze cpu. Dolny (bliżej karty) winien dmuchać na radiator, a górny odbierać ciepłe powietrze z niego.

Tu podczas normalnej pracy ( temperatura waha sie od 56-65 st ) - coś wysokie napięcie na gpu - jaka wersja sterowników i czy grzebałeś przy o/c? W idle napięcie jak i zegary gpu winny spaść.

Czyli musze zamienic wentylatorki na coolerze ( myslalem, ze jak beda dmuchaly z gory na plyte to ja przy okazji troszke schlodza ? ) - a tak na marginesie jak wyglada przeplyw powietrza z zasilaczem ??

Sterowniki zainstalowalem z dolaczonej plyty ( wersja bodajze 266.58 ) - nic nie overclockowalem ( zreszta karta jest nowiutka w sobota ja zalozylem ) .

Oto screen o ktory prosiles :

Dodaj obrazek

Zobacz postAlejajca, o 17 Sierpień 2011 - 04:45, napisał(a):

1. ortografia!

Czyli musze zamienic wentylatorki na coolerze ( myslalem, ze jak beda dmuchaly z gory na plyte to ja przy okazji troszke schlodza ? ) - a tak na marginesie jak wyglada przeplyw powietrza z zasilaczem ??

Sterowniki zainstalowalem z dolaczonej plyty ( wersja bodajze 266.58 ) - nic nie overclockowalem ( zreszta karta jest nowiutka w sobota ja zalozylem ) .

Oto screen o ktory prosiles :

Dodaj obrazek

Zobacz postleven, o 17 Sierpień 2011 - 07:43, napisał(a):

Zle zamontowane chlodzenie na procesorze.

Trzeba opisac, czy w obudowie jest nawiew z przodu, bo inaczej karta nie bedzie miala skad brac powietrza i bedie ciepla.

Z przodu mam wentylator ktory wciaga powietrze do srodka obudowy ... ... ... sporobuje zmienic ustawienie wentylatorow na coolerze ...

#6 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca Ikona

• Wykształciuch z III RP
  • Ikona

Napisany 18 Sierpień 2011 - 00:45

Użyj nowszej wersji GPU-Z, bo ta wariuje.

#7 Użytkownik jest niedostępny   lexcaliber Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 18 Sierpień 2011 - 01:32

Prosze oto screen :

Dodaj obrazek

#8 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca Ikona

• Wykształciuch z III RP
  • Ikona

Napisany 18 Sierpień 2011 - 01:37

Napięcie dla GPU dziwnie wysokie jak na taktowanie.

Poza tym daj znać jak wypadną temp. w grach gdy ustawisz prawidłowo chłodzenie na cpu.

#9 Użytkownik jest niedostępny   lexcaliber Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 18 Sierpień 2011 - 04:13

Pozamienialem ustawienia wentylatorkow na coolerze - a o to screen ( gralem akurat w wiedzmina 2 ):

Dodaj obrazek

Temperatura siega powyzej 80 stopni - czy to duzo ???

#10 Użytkownik jest dostępny   Pitol321 Ikona

• Mały, ale wariat...
  • PipPipPipPip

Napisany 18 Sierpień 2011 - 06:36

Jest trochę tematów odnośnie tych kart i wysokich temperatur u wujka google. Główny powodem jest najczęściej źle założone chłodzenie. Użytkownicy sami poprawiają montaż i nakładają nową paste, a jeśli to nie pomaga to zwracają karty. Podobne problemy: mój link.

Należy jednak pamiętać, że karta ma referencyjny zabudowany cooler z turbinką, temperatury zawsze są trochę wyższe, niż niereferencyjnych konstrukcji. Jednak nie powinny przekraczać 90 stopni przy gtx460.
Pomęcz ją grami: Wiedźminem 2, Crysisem i innymi dość wymagającymi, obserwuj temperatury. Gdyby nadal oscylowały w okolicy 90 stopni i wyżej to: jeśli czujesz się na siłach, zdejmij cooler i nałóż nową pastę i dobrze cooler dokręć (evga nie ma z tym problemów o ile nic nie połamiesz), jeśli jednak nie chcesz kombinować, a karta jest przecież świeżo ze sklepu, to oddałbym ją na Twoim miejscu.

Ten post był edytowany przez Pitol321 dnia: 18 Sierpień 2011 - 06:37

#11 Użytkownik jest niedostępny   SebeekS Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 18 Sierpień 2011 - 09:39

Kolego, masz GTX'a 460 w wersji EE od Evgi, miałem ją i powiem odrazu, RMA :(. Wymienili mi to z 95 stopni zrobiło się maksymalnie coś koło 65, ale sypało artami więc oddałem drugi raz i dostałem pieniądze. Na forum EVGA jest dużo tematów z tym problemem, podobno wystarczy zmienić pastę, ale ja się nie bawiłem i oddałem :).

PS. w nowej w idle było 28 stopni :D, na starej około 40.

Ten post był edytowany przez SebeekS dnia: 18 Sierpień 2011 - 09:40

#12 Użytkownik jest niedostępny   lexcaliber Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 04:27

Witam!

Nie chce zakladac nowego tematu, to sie podepne pod moj stary, mianowicie mam takie pytanie:
Zamowielm sobie cooler na karte graficzna i sie chcialem dowiedziec czy podczas wymiany boxowego chlodzenia na cooler ktory zamowilem, moge na wszystkie elementy ( tj. ramy/radiatory itp. ) zastosowac SILVER ARCTIC 5 ?

I mam pytanie czy to jest klej czy pasta ( bo to chyba roznica ) i co sie stosuje podczas zakladania tych radiatorkow na karte ?

#13 Użytkownik jest niedostępny   ZIB2000 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 19:19

tak ale uważaj z mazaniem po układzie(ona chyba przewodzi prąd)

chodzi ci o radiatorki na pamięć/zasilanie?
różnie

bywają termopady jak masz pelny radiator
a tak to tasma klejąca dwustronna termoprzewodząca (powinieneś mieć w zestawie z chłodzeniem) ale uważaj bo drogo sobie licza w sklepach za nią
rzadko klej ale trzyma duzo lepiej bo taśma nie każdego układu sie trzyma

Strona 1 z 1