Forum PCLab.pl: Do czego mi więcej niż 4GB ram ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (51 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Do czego mi więcej niż 4GB ram ?

#41 Użytkownik jest niedostępny   Mayster 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4127
  • Dołączył: Wed, 30 Wrz 09

Napisany 21 Sierpień 2011 - 19:18

Zobacz postMaxForces, o 21 Sierpień 2011 - 15:18, napisał(a):

wskaż mi chociaż jedną grę gdzie zapelnisz 4gb :hmm:


chodzi o gre razem z systemem, a nie sama gre. nie mowie tez tutaj o systemie z pierdylionem rzeczy wlaczonych w tle, ale np przy gta IV juz zzera ponad 4 u mnie.

#42 Użytkownik jest niedostępny   Pawelec7 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1532
  • Dołączył: Wt, 10 Sie 10

Napisany 21 Sierpień 2011 - 19:24

Zobacz postMayster, o 21 Sierpień 2011 - 20:18, napisał(a):

chodzi o gre razem z systemem, a nie sama gre. nie mowie tez tutaj o systemie z pierdylionem rzeczy wlaczonych w tle, ale np przy gta IV juz zzera ponad 4 u mnie.


Chyba w rozdziałce 2500X1600 bo w mniejszej na pewno tyle nie wcina

#43 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12269
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 21 Sierpień 2011 - 19:27

Zobacz postMayster, o 21 Sierpień 2011 - 20:18, napisał(a):

chodzi o gre razem z systemem, a nie sama gre. nie mowie tez tutaj o systemie z pierdylionem rzeczy wlaczonych w tle, ale np przy gta IV juz zzera ponad 4 u mnie.

ale nawet jak system i odpalisz crysisa w 64bit to nie zajmuje ci ponad 6gb, w skrócie pierd... o szopenie
GTA sprawdze pozniej jak wróce,ale tam też nie widziałem ponad 4gb
Dodaj obrazek
GTA IV faktycznie przy 8gb zalakuje ponad 4gb dokładnie 4.26gb -gdzie system przydziela mem na dwie karty graficzne, różnic w rozgrywce jak i fps brak jak ma sie 4gb
Dodaj obrazek

troszkę wiecej ,photoshop firefox
zero różnic w rozgrywce 4gb vs 8gb

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 21 Sierpień 2011 - 20:05


#44 Użytkownik jest niedostępny   piter1403 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 391
  • Dołączył: So, 20 Gru 08

Napisany 21 Sierpień 2011 - 19:53

Tyle:

Dodaj obrazek

zajmuje w pamięci Crysis, wersja 64 bit, po 30 minutach gry. Rozdzielczość 1690x1050 AAx4 AFx16 reszta wszystko maks.

Komp:
Win7 64bit / 4 GB DDR2 / PIIX4 955@ 3,5 GHz. / GTX460 1GB OC

Nawet z firefoxem i GG w tle. Do gier na razie nie ma sensu ponad 4GB ramu.

Ten post był edytowany przez piter1403 dnia: 21 Sierpień 2011 - 19:55


#45 Użytkownik jest niedostępny   Quicksand 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7264
  • Dołączył: Wt, 13 Paź 09

Napisany 21 Sierpień 2011 - 20:03

Zobacz postAtionx, o 21 Sierpień 2011 - 12:15, napisał(a):

Obecnie np DDR3 jest tani jak nie wiem więc czemu nie brać więcej? Ja rok temu za swoje gołe kingstony dałem coś koło 360 złotych a teraz można już kupić 4 GB za niecałe 100zł więc dlaczego by nie?

Ja za swoją goodrama 2GB dałem 174 albo 180zł :E (marzec 2010) Teraz mogę kupić to samo za.. 39zł :E W głowie się nie mieści. Właśnie sobie chyba kupię przyszłościowo, kto wie może i zdrożeje.

#46 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34905
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 21 Sierpień 2011 - 20:25

Zobacz postHDR'o, o 21 Sierpień 2011 - 11:10, napisał(a):

No właśnie. Podajcie mi sens posiadania większej ilości. W czym to zauważę ? Jak czasem widzę sygnaturki typu: Phenom II X4@3.2Ghz, 12GB ram, radeon 4870 to aż mnie ciśnie by spytać: nie lepiej sprzedać z tego 8gb i kupić inne lepsze podzespoły ? Widziałem też u niektórych 24Gb ram. To już całkiem mnie rozwala :E No, ale pytam bo nie wiem, więc proszę o miłe odpowiedzi :P

[Miła odpowiedź on]
Drogi Hydro, jak u ciebie z zauważaniem czegoś innego, niż gry?
[Miła odpowiedź off]

#47 Użytkownik jest niedostępny   Sobol 

  • Intel® i7 @ 4.00GHz Club™
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5743
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 21 Sierpień 2011 - 20:39

Zobacz postArturJak, o 21 Sierpień 2011 - 17:29, napisał(a):

No, jak ktoś ma 4GB RAM, to Crysis zajmuje mu 2,5 GB, bo ile ma zająć? 12? System gospodaruje tym, co ma. Na Win7 x64 uruchamia się wersja 64-robitowa Crysisa i przy 8GB RAM zajmie powyżej 6GB (to jeszcze zależy ile tej pamięci jest dostępne).
Argument "nie zajmowało mi więcej niż XX GB" jest tak samo sensowny, jak "nie kupię Porsche, bo Syrenką więcej niż 90 nie mogłem jechać". Nawet program napisany pod x86, który może zająć max 3 GB, dostanie swoje 3 GB i nie będzie go trzeba ciągle swapować przy przełączaniu procesów.



Chciałbym to zobaczyć :Up_to_s:

#48 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4615
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 21 Sierpień 2011 - 20:44

Jak juz tak sprawdzacie co ile zajmuje ramu to wypadalo by dodac tam kolumne "sztytowy zestaw roboczy" i "bledy stron", z tego mozna wyciagnac juz ciekawsze wnioski.

A 4GB ramu nawet jak sie tylko gra to przy wylaczonym SWAPie to troche malo, Win 7 Pro potrafi krzyczec o braku pamieci. W Civ 5 przy moich obecnych 5GB ramu tez potrafi na duzych mapach.

W zawodowych zastosowaniam 5GB ramu zaczyna mi byc stanowczo za malo i tylko z tego powodu przejde na AM3+ bo kupowac DDR2 mi sie nie oplaca. I 12 GB ramu tez bym nie pogardzil chociaz raczej wezme 16 od razu.

#49 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12269
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 21 Sierpień 2011 - 20:52

Zobacz postkain, o 21 Sierpień 2011 - 21:44, napisał(a):

Jak juz tak sprawdzacie co ile zajmuje ramu to wypadalo by dodac tam kolumne "sztytowy zestaw roboczy" i "bledy stron", z tego mozna wyciagnac juz ciekawsze wnioski.

A 4GB ramu nawet jak sie tylko gra to przy wylaczonym SWAPie to troche malo, Win 7 Pro potrafi krzyczec o braku pamieci. W Civ 5 przy moich obecnych 5GB ramu tez potrafi na duzych mapach.

W zawodowych zastosowaniam 5GB ramu zaczyna mi byc stanowczo za malo i tylko z tego powodu przejde na AM3+ bo kupowac DDR2 mi sie nie oplaca. I 12 GB ramu tez bym nie pogardzil chociaz raczej wezme 16 od razu.

Civ przeszlem conajmiej 4 razy I alokuje maksymalnie 3.5gb z systemem,twoj problem to procesor I krzaczenie w tej grze,zapewne procek albo na 775 albo am2

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 21 Sierpień 2011 - 20:53


#50 Użytkownik jest niedostępny   piter1403 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 391
  • Dołączył: So, 20 Gru 08

Napisany 21 Sierpień 2011 - 21:07

Gadanie, gadaniem, ale jak ktoś jest mądry, to niech zapoda screen, która gra, na jakim sprzęcie i systemie zżera mu ponad 4 GB z systemem (oczywiście bez włączonych 100 aplikacji w tle).

#51 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34905
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 21 Sierpień 2011 - 21:13

A jak nie gra (tak, są tacy)? :)

#52 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12558
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 21 Sierpień 2011 - 21:29

Co to za dyskusja, 4GB jest w sam raz a mieć więcej nie zaszkodzi poza tym teraz pamięci 2GB DDR3 są w cenie 35-40 rolek papieru toaletowego.

#53 Użytkownik jest niedostępny   Sobol 

  • Intel® i7 @ 4.00GHz Club™
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5743
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 21 Sierpień 2011 - 21:39

Zobacz postjagular, o 21 Sierpień 2011 - 22:13, napisał(a):

A jak nie gra (tak, są tacy)? :)



no to już wtedy ten temat nie ma sensu bo do pracy 4GB czy nawet 8GB będzie za mało. Jednakże temat jakoś leci na razie w stronę graczy ;)

#54 Użytkownik jest niedostępny   Mayster 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4127
  • Dołączył: Wed, 30 Wrz 09

Napisany 21 Sierpień 2011 - 21:52

Zobacz postMaxForces, o 21 Sierpień 2011 - 20:27, napisał(a):

ale nawet jak system i odpalisz crysisa w 64bit to nie zajmuje ci ponad 6gb, w skrócie pierd... o szopenie
GTA sprawdze pozniej jak wróce,ale tam też nie widziałem ponad 4gb

GTA IV faktycznie przy 8gb zalakuje ponad 4gb dokładnie 4.26gb -gdzie system przydziela mem na dwie karty graficzne, różnic w rozgrywce jak i fps brak jak ma sie 4gb

troszkę wiecej ,photoshop firefox
zero różnic w rozgrywce 4gb vs 8gb


ja tam nie twierdze, ze beda roznice w rozgrywce, bo przy 4gb win7 zwolni potrzebny ram i tyle. sam kupilem 8, bo niewiele dolozyc musialem i roznic miedzy 4, a 8 nie zauwazylem do tej pory. nawet jesli zabraknie faktycznie jakiejs grze 500-1gb to i tak jak juz wspomnialem system to zwolni i nawet tego nie odczujemy w gruncie rzeczy.

#55 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21150
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 21 Sierpień 2011 - 21:57

99% gier to aplikacje 32bit także nawet 16gb nie pomoże i tak trzeba mieć włączony swap, wyłączenie powoduje jedynie dodatkowe problemy , a zero pożytku. Przypominam , że menedżer zadań podaje użycie pamięci już ze swapem.

Przy dzisiejszych cenach ramu raczej warto zainwestować już w 2x4gb.

Ten post był edytowany przez sideband dnia: 21 Sierpień 2011 - 22:03


#56 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34905
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 21 Sierpień 2011 - 22:01

Zobacz postSobol, o 21 Sierpień 2011 - 21:39, napisał(a):

no to już wtedy ten temat nie ma sensu bo do pracy 4GB czy nawet 8GB będzie za mało. Jednakże temat jakoś leci na razie w stronę graczy ;)

Zależy jakiej pracy. W jednej pracy 512MB ram jest absolutnie ok, w drugiej 256GB starczy 'jakoś'.
Temat leci w stronę graczy, gdyż co tu ukrywać, większość forumowiczów to nastoletni gracze. A i nasz kochany Hydro nigdy nie widział niczego oprócz gier, co tłumaczy jego zdziwienie wielkie...

#57 Użytkownik jest niedostępny   gbur 

  • gbur
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1273
  • Dołączył: Cz, 31 Maj 07

Napisany 21 Sierpień 2011 - 22:12

Zobacz postjagular, o 21 Sierpień 2011 - 22:01, napisał(a):

Temat leci w stronę graczy, gdyż co tu ukrywać, większość forumowiczów to nastoletni gracze. A i nasz kochany Hydro nigdy nie widział niczego oprócz gier, co tłumaczy jego zdziwienie wielkie...

Aj tam, nastoletni ;) Temat zeszedł na gry, ponieważ ktoś rzucił hasło, że jakoby crysis2 zajmuje mu ponad 4GB (przy ośmiu dostępnych). Secreena nie zapodano...Na kompie nie pracuję, więc mogę tylko powiedzieć, że 4GB do grania wystarczy (Bad company 2 w multi, nawet 1GB nie zajmie).

#58 Użytkownik jest niedostępny   peelen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2545
  • Dołączył: Wed, 10 Sie 11

Napisany 21 Sierpień 2011 - 23:05

sens posiadania 12 gb ramu jest np taki, że nie każdy tutaj kompa używa tylko do gier:D a jak nawet to postawie sobie 10 multiboxów w lineage2:D albo 20. albo 100:D

pytanie: co glupsze??

a: kupic 12 gb taniego ramu aby renderować szybciej itp
b: kupowac 4 karty grficzne itp aby miec 5 klatek wiecej w jakiejs gierce


jak dlamnie a. bo gierki obecnie to chyba tylko 15 latkow jaraja:D bo grafika i nic wiecej:D

#59 Użytkownik jest niedostępny   Arecki279 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 517
  • Dołączył: Pn, 04 Sie 08

Napisany 21 Sierpień 2011 - 23:29

Zobacz postSobol, o 21 Sierpień 2011 - 14:56, napisał(a):

i też 12GB RAM do gier . Respekt na podwórku jest ? Jest :D :D

Już nie, rozpocząłem sezon na 16-tki :rotfl: Miło jest poćwiczyć zarządzanie siecią, mając 5 PC-tów w 1 skrzynce.

Zobacz postforum, o 21 Sierpień 2011 - 19:00, napisał(a):

Ja sobie bede kupowal 4x4gb ramu,kupilbym wiecej ale moduly 8gb sa za drogie,12-13gb bedzie na ramdysk :D

Namierzyłeś już jakiś dobry soft ? Na razie wiem że ImDisk pięknie chodzi (nie ma ograniczenia do 4GB, i zabiera z systemu tylko tyle pamięci ile potrzebuje (a nie całą zadeklarowaną), niestety jest wolniejszy od Dataram. XP Mode (przez VMLite Workstation ) podnosi się 9 sek. (na C2D), a odczyt z dysku przekracza 800 MB/s.

#60 Użytkownik jest niedostępny   TRYBUL 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 323
  • Dołączył: Pn, 20 Lut 06

Napisany 21 Sierpień 2011 - 23:47

Do gier obecnie 4gb raczej starczy, do zastosowań bardziej profesjonalnych np. praca równocześnie w photoshop+flash+dreamweaver to minimum 6gb musi być.

  • (51 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych